This version of the page http://www.pension.kiev.ua/pensref/obgovoren.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-04-14. The original page over time could change.
Пенсійна реформа в Україні
Пенсійна реформа Солідарна система Загальнообов’язкова
накопичувальна система
Недержавне пенсійне
забезпечення
 
Про реформу
Бібліотека
Обговорення
Untitled Document

Пенсійна реформа

Обговорення

Грег МакТаггарт, старший міжнародний радник з питань пенсійної реформи Проекту USAID "Розвиток ринків капіталу"

Підвищення пенсійного віку: що раніше, то краще

Одне з найбільш дискусійних питань, які необхідно вирішити в рамках пенсійної реформи в Україні, - це питання, коли люди можуть виходити на пенсію.

Загальновстановлений пенсійний вік – це термін, який означає вік, з якого люди можуть починати отримувати державну пенсію, якщо вони не отримали травму, яка спричинила втрату працездатності. Для українських чоловіків загальновстановлений пенсійний вік – 60 років, а для жінок – 55 років. Але загальновстановлений пенсійний вік також впливає на інших учасників пенсійної системи. Наприклад, особи, які працюють на посадах за Списком №1, можуть вийти на пенсію щонайменше на 10 років раніше загальновстановленого пенсійного віку, а саме: чоловіки у 50 років, а жінки у 45. Ті, хто працюють на посадах за Списком №2, можуть вийти на пенсію на 5 років раніше загальновстановленого пенсійного віку.

Іноді люди кажуть, що це дискримінація, коли різний пенсійний вік для чоловіків та жінок. Існує, ще одна думка, що пенсійна система упереджена щодо жінок. Саме з цієї причини за старої системи при розрахунку розміру пенсії за віком була закладена різна ціна одного року страхового стажу для чоловіків та жінок. Жінки отримували 2,75% відкоригованої останньої заробітної плати за кожний з перших 20 років страхового стажу, а чоловіки за кожний з перших 25 років роботи – 2,25% відкоригованої останньої заробітної плати. Але нова система передбачає однакову величину оцінки одного року страхового стажу для чоловіків та жінок.

Ще одне питання, яке стосується жінок, це те, що вони часто мають перериви у страховому стажі по догляду за сім’єю. Хоча формула розрахунку пенсії враховує певні моменти, але вона не може врахувати всіх нюансів. І, загалом, жінки мають нижчий розмір заробітної плати, ніж чоловіки.

Усі вищезгадані фактори у поєднанні з пенсійним віком 55 років, тобто страховий стаж для жінок на 5 років менший, ніж для чоловіків, загалом означають, що розмір пенсії для жінок буде набагато нижчий, ніж для чоловіків.

Міжнародна практика свідчить, що:

  • існує дуже мало країн, в яких пенсійний вік для чоловіків та жінок різний; а також
  • існує дуже мало країн, які не планують підвищувати пенсійний вік для чоловіків та жінок.

Тому, усі дискусії з питань пенсійного віку в Україні стосуються двох питань – чи повинні чоловіки та жінки мати однаковий пенсійний вік, і чи потрібно підвищувати їхній пенсійний вік.

Як усім відомо, статистика може бути ненадійною. І це так само стосується певних статистичних даних, які ви чуєте про те, яка тривалість життя людей в Україні.

Насправді, що стосується пенсій, є тільки одна доречна міра тривалості життя. Це те, як довго живе особа після досягнення пенсійного віку. На жаль, коли мова йде про пенсійний вік, дуже часто вживається інший показник тривалості життя. Це тривалість життя від народження. Це те, як довго живе дитина, а не особа, яка досягла пенсійного віку.

Звичайно, що показник тривалості життя від народження буде нижчим. Жінки та новонароджені помирають під час пологів або невдовзі після пологів, молоді чоловіки, які керують автомобілем, мають звичку гинути, потрапляючи в ДТП. Але як тільки ми досягаємо пенсійного віку, ці фактори більше не існують, тобто багато факторів, які стають причинами смерті молодих людей, більше не впливають на розрахунок тривалості життя осіб похилого віку.

Хоча в Україні різниця між показниками тривалості життя від народження та тривалості життя при досягненні пенсійного віку невелика.

Наприклад, за статистичними даними середня тривалість життя від народження для чоловіків та жінок в Україні збільшилась з 66,5 в 2003 році до приблизно 68,25 в 2009 році. Для чоловіків середня тривалість життя від народження – 62,37, а для жінок – 74,5. Для чоловіків цей показник є достатньо низьким, і тому ми часто чуємо, що якщо підвищити загальновстановлений пенсійний вік для чоловіків до 65 років, то більше половини чоловічого населення буде сплачувати внески на соціальне страхування, але не буде доживати до отримання виплат із системи.

Але, як наголошувалось вище, тривалість життя від народження не є адекватною мірою того, як довго особа буде отримувати пенсію. Цифра, яку необхідно в даному випадку використовувати, - це тривалість життя особи, яка досягла віку 60 років (або 55 років для жінок).

За даними Науково-дослідного інституту праці та зайнятості населення Міністерства праці та соціальної політики України, ці цифри на сьогодні складають 14,7 років для чоловіків і 23,4 роки для жінок. Це означає, що жінка, яка досягне 55 років, в середньому доживе тільки до 78,4 років. Для чоловіків ця цифра не набагато гірша. Вони в середньому проживуть 14,7 років, але, якщо врахувати, що вони пізніше на 5 років, ніж жінки вийдуть на пенсію, вони в середньому доживуть до 74,7 років.

Згідно прогнозів даного інституту, у 2050 році, коли всі сьогоднішні працівники стануть пенсіонерами, жінки в середньому будуть доживати до 80,8 років, а чоловіки в середньому до 77,1 років.

Звичайно, що це вагомі аргументи на користь підвищення пенсійного віку як для чоловіків, так і для жінок – можливо повільними темпами протягом прийнятного періоду. Наприклад, у Великій Британії обидві політичні партії хочуть підняти пенсійний вік до 70 років. Єдина різниця полягає в тому, скільки часу на це піде. Одна партія хоче це зробити протягом 20 років, а інша - негайно.

Неможливо вже більше відтягувати – все одно у певний момент у найближчому майбутньому Верховній Раді прийдеться прийняти той факт, що треба підвищувати пенсійний вік. Якщо ми зараз почнемо це робити, ми зможемо поступово підвищити пенсійний вік, а це означає більш плавний перехідний період. Відкладання підвищення пенсійного віку на довгий час означає, що робити це прийдеться за більш короткий термін, а це в свою чергу означає більш суворий перехідний період.

ПЕНСІЙНИЙ ВІК В ДЕЯКИХ ЗАХІДНИХ КРАЇНАХ
 

КРАЇНИПОТОЧНИЙ ПЕНСІЙНИЙ ВІКЗАПРОПОНОВАНА ЗМІНА
Корея6065 до 2013 року
Чеська Республіка6265 до 2030 року
Японія6265 до 2013 року
Угорщина6269 до 2050 року
Австралія65 
Австрія65 
Канада65 
Данія6567 до 2027 року
Фінляндія65 
Франція65 
Німеччина6567 до 2029 року
Італія65 
Ізраїль6567 до 2015 року
Мексика65 
Нідерланди6567 до 2011 року
Іспанія65 
Швейцарія65 
Велика Британія6568 до 2046 року
Сполучені Штати6667 до 2027 року
Ірландія66 
(Джерело: Міжнародна фінансова консалтингова компанія Mercer, ОЕСР )

* Погляди та думки автора, висловлені в цій статті, необов’язково збігаються або відображають погляди або думки Уряду США та USAID.
Коментарі (12)
* Здiйснюється попередня модерацiя коментарiв
Додати свій
Сховати
Ваше ім'я:

Ваша електронна скринька:

Ваша думка:
Тата 2010-01-20 о 15:31:46 написав(ла):
Автор статті не враховує наслідки Чернобильської катострофи в Україні. Всі мешканці київської області, які перебували на теріторії під час вибуху на ЧАЕС мають право виходу на пенсію в 50 років жінки, 55 років чоловіки. Кияни, які перебували на теріторії Києва, під час аварії на ЧАЕС у 1986р., не мають пільг. Але зазнали наслідків не меньше ніж мешканці Київщини.
Іо 2010-02-13 о 11:18:07 написав(ла):
Перш ніж підвіщувати пенсійний вік, потрібно мати державу для людей, а не для олігархів. "Олімпу", спуститись на грішну землю і подивитись не через рожеві окуляри, а звичайні: на рівень життя, на рівень оплати праці і пенсій. Ідеологам пройти по кладовищу і узнати сердній вік померлих, а тоді рівнятись на інших.
Міла 2010-02-23 о 23:53:03 написав(ла):
Дуже багато людей помирає так і не досягнувши пенсійного віку, а з зарплатні справно відраховувались пенсійні внески тож виходить, що не всі можуть скористатися пенсією хоча пенсійні внески сплачують всі. Взагалі із нашим рівнем життя, екологією та багато інших негативних факторів мало хто буде отримувати пенсію із теперішньої молоді якщо піднімуть пенсійний вік.
Пропоную підняти пенсійний вік депутатам Верховної Ради, а для простих громадян залишити все як є.
Міла 2010-02-24 о 00:04:02 написав(ла):
Щоб подолати безробіття, треба відправляти людей на пенсію, а для молоді будуть робочі місця.
українець 2010-03-18 о 18:54:13 написав(ла):
цікавий досвід закордонних країн, але на мій погляд підвищення пенсійного віку це заключна фаза дуже кропіткої роботи, а саме:
- реформа система медичного обслуговування (практично подовжити термін життя людини)
- повне оновлення системи трудового законодавства, на цьому фоні зміна умов праці іт.д.
- конкратна форма організації взаємовідносин між працівником та власником, дієвий судовий захист і т.д.
Порівнювати Україну з іншими країнами це безглуздя-в нас повний хаос та анархія, таких умов праці та безправ*я ще треба пошукати.
Світлана 2010-03-19 о 23:04:37 написав(ла):
Підвищення пернсійного віку - геноцит проти громадян "по-українські"
Неля 2010-03-20 о 13:10:07 написав(ла):
Цілком згодна з думкою "українця" - при сьогоднішньому рівні та якості медичного обслуговування в 60 років нас будуть ховати прямо з робочих місць.
Натка 2010-03-27 о 23:17:39 написав(ла):
а як бути тим людям, які пропрацювали механізаторами,вони мають достатньо стажу для виходу на пенсію,а Ви що робите, люди пахали тепер отримають, вони ж не проживуть і так довго
Валерій 2010-03-31 о 12:13:50 написав(ла):
Не на каждой работе человек сможет работать до 60 лет. Представьте работника милиции или военнослужащего в 60 лет.
Галина 2010-04-08 о 12:05:43 написав(ла):
Уж лучше сразу примите закон: с работы и на кладбище...
Majore 2010-04-09 о 19:28:33 написав(ла):
Да, реформа для людей началась.Начнут с женщин, которые тянутся изо всех жил и на роботе и дома, закончат военными, силовиками с которых поснимали все льготи за то, что они по присяге обязани отдать жизнь за Отчизну, ждут когда шарахнет Чернобыль № " 2 "и никто из вояк не пойдёт на ликвидацию в добровольном порядке. Посчитали, что военный в 45 лет бодр и уверен в затрашнем дне- сторож в родном колхозе его удел, особенно в провинциальных городах, с зарплапою 500-800 гр. Почитайте медицинскую книжку военного-по размеру-один из 55-ти томов Ленина, диагнозы в основном- неврология,проблемы опорно-двигательного аппарапа,пищеварительной системы.
Пусть реформаторы подсчитают, сколько военный провёл в суточных нарях( которые по Уставу не входят в робочее время военных) За 27 лет календарной выслуги я провел в суточных нарядах 3,8 года, то есть 11,4 года робочих дней. Итого 38 лет 4 месяца - мало? Есть маленький нюанс- за службу в праздничные и виходные дни вояка получает дырку с бубликом.Девиз реформаторов пенсийной реформы должен быть таков: " Начни реформу с себя. Начни с Олегарха".
vlad 2010-04-12 о 10:53:57 написав(ла):
З точки зору математичної підняття пенсійного віку -- абсолютно необхідний, але не достатній захід для збалансування системи. Однак майбутні пенсіонери говорять про несправедливість пенсійної системи: - не всі доживуть до пенсії, а внески сплачують; ті, хто має пільги, не хочуть їх втрачати; всі скаржаться на низький рівень пенсій. Можливо краще взагалі відмовитись від солідарної системи? Запровадити тільки накопичувальну, питання віку, розміру пенсій відпаде, можливо, саме по собі?...
Сайт підтримується Проектом USAID "Розвиток ринків капіталу" в рамках угоди між Урядами України та США про гуманітарне та техніко-економічне співробітництво, підписаної 7 травня 1992 року.
Карта сайту     Корисні посилання     Контакти