This version of the page http://www.nceai.gov.ua/345.1364.0.0.1.0.phtml (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-04-11. The original page over time could change.
Національний центр з питань євроатлантичної інтеграції України | 2010 рік | Бюлетень "Україна на шляху до НАТО" N 1
Розсилки English Version Авторизуватися    Мапа сайта   Контакти   
Про Національний центр
Правові засади євроатлантичної інтеграції України
План дій Україна-НАТО
Річна національна програма з підготовки України до набуття членства в НАТО
План дій щодо членства в НАТО (ПДЧ)
Механізми співробітництва Україна-НАТО
Мережа партнерства Україна-НАТО / NATO-Ukraine Partnership Network
Інформаційно-аналітичне забезпечення
Довідково
Виступи, статі, інтерв`ю
Інформаційно-аналітичні матеріали
Бюлетень "Україна на шляху до НАТО"
2010 рік
2009 рік
2008 рік
2007 рік
2006 рік
2005 рік
2004 рік
Журнал "Україна - НАТО"
Бюлетень "Євроатлантикінформ"
Посібники, підручники
Монографії
Дайджести
Дослiдження i розробки
Серія „Євроатлантичний курс України”
Просвітницькі видання Національного центру
Досвід нових членів НАТО
Неурядові організації
Публікації на тему НАТО
Фотогалерея
Кіноматеріали
Інтерактивна гра "НАТО"
Форум
  Пошук по БД ЗМІ   


   Пошук по сайту   



 2.96 MB


 540 KB


 2,3 MB


 1,5 MB


 3,4 MB














Бюлетень "Україна на шляху до НАТО" N 1

Шановні друзі!   

Від імені співробітників Національного центру з питань євроатлантичної інтеграції України щиро вітаю Вас з Новим 2010 роком та Різдвом Христовим!

Нинішній рік, який добігає кінця, всупереч триваючій економічній та внутрішньополітичній кризах, відзначався певними здобутками на зовнішньополітичній арені. Йдеться, зокрема, про поглиблення співробітництва України з НАТО, пов’язане з переходом на запровадження у поточному році першої Річної національної програми з підготовки України до набуття членства в Організації Північноатлантичного договору.

За словами Президента України, наша інтеграція до європейського і євроатлантичного простору - вже не абстрактна мета і не самоціль. Це практичні, сучасні інструменти, які допоможуть принести добробут людям і гарантувати безпеку держави як повноправного члена євроатлантичної спільноти, рівноправного партнера і активного учасника міжнародного життя.

Незважаючи на критичний стан, що склався з фінансуванням Державної цільової програми інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2008-2011 роки, органами державної влади спільно з неурядовими об’єднаннями, а також за сприяння структур НАТО та посольств країн-членів Альянсу в Україні протягом 2009 року організовано виконання інформаційно-просвітницьких заходів євроатлантичної тематики з підтримки започаткованих у минулих роках напрямів діяльності на цій ниві. Триває робота із впровадження елементів громадської дипломатії в Україні з використанням досвіду Альянсу в даній сфері. Сподіваюсь, шановні читачі, що бюлетень "Україна на шляху до НАТО" і надалі слугуватиме Вам надійним і неупередженим джерелом інформації про події на євроатлантичному векторі.

Бажаю Вам процвітання і злагоди, веселих новорічних і різдвяних свят, здоров’я та родинного добробуту!
  
Голова Національного центру
з питань євроатлантичної інтеграції України                                          Володимир Горбулін

"Вступ до НАТО – це гарантія незалежності України"

Таку заяву озвучив 26 грудня 2009 року Президент України Віктор Ющенко в ефірі програми "Велика політика" на телеканалі "Інтер". Він вважає, що "наша участь в європейській системі безпеки – це тотожність нашої незалежності". Глава української держави, відповідаючи на запитання журналіста, послався на статистику, згідно з якою кількість прихильників вступу до НАТО за роки його президентства збільшилася з 14% до 33%. Віктор Ющенко впевнений, що в разі референдуму громадяни України підтримають вступ до Альянсу, як це зробили громадяни Польщі, Чехії, Болгарії, Румунії, Угорщини, Литви, Латвії, Естонії.

Лекційні заняття на тему: "Зовнішня політика України. Основні аспекти євроатлантичної інтеграції України"

Цей захід відбувся у державному навчальному закладі "Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій Кіровоградської облдержадміністрації" у рамках виконання Державної цільової програми підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції України на 2008-2011 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2008 р. №974. Лекцію для начальників відділів взаємодії з правоохоронними органами райдержадміністрацій, голів районних, селищних та сільських рад прочитав другий секретар Департаменту НАТО Міністерства закордонних справ України Максим Мантюк.

Перші стрільби з озброєння бойових розвідувальних дозорних машин, проведені українськими миротворцями 13-ї ротації спільного українсько-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат"

Вони відбулися 23 грудня 2009 року в Косово відповідно до плану бойової підготовки миротворців національної складової спільного українсько-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" багатонаціональної тактичної групи "Еast" сил КФОР на колишньому полігоні югославської армії, який на даний час має назву "Falkon-4" та розташований на території муніципалітету Урошевац. До занять з вогневої підготовки було залучено понад 30 військовослужбовців – по три відділення від кожної з двох спеціальних рот "УкрПолбату", що виконують завдання за призначенням у базових таборах "Bondsteel" та "Breza". В ході цих занять, основною метою яких було приведення зброї до нормального бою та удосконалення набутих навичок під час підготовки миротворчого контингенту 13-ї ротації в Україні, відпрацьовувались прийоми і способи ведення вогню з особистої стрілецької зброї, озброєння бойових машин та автомобілів. Виконання нормативів здійснювалося за умов, реально наближених до тих, в яких виконують службові обов’язки українські миротворці. Особливу увагу при цьому було приділено діям миротворців у нестандартних ситуаціях, зокрема, у гірській місцевості.

Черговий випуск слухачів, які завершили навчання на курсах за програмою НАТО "Партнерство заради миру"

Урочиста церемонія 19-го випуску слухачів Хмельницького центру перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців, звільнених в запас або відставку, за цією програмою відбулася 23 грудня 2009 року в Хмельницькій торгово-промисловій палаті.
54 випускники даного центру отримали свідоцтва та сертифікати про завершення навчання за спеціальностями "Менеджмент підприємницької діяльності", "Комп’ютерні технології в економічних системах", "Комп’ютерні системи та мережі", "Маркетинг на ринку товарів та послуг", "Графічний дизайн і реклама". Крім того, в рамках зазначених урочистостей був проведений традиційний ярмарок вакансій.

Почесними гостями свята стали менеджер "Програми НАТО–Україна з перепідготовки військовослужбовців" Крістофер Штаудт, представники Державного департаменту адаптації військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, та конверсії колишніх військових об’єктів Міністерства оборони України, Хмельницької облдержадміністрації, Хмельницької міської ради, обласного і міського центрів зайнятості, командування гарнізону.

Коментуючи зацікавленість Ради євроатлантичного партнерства в реалізації подібних проектів в Україні, Крістофер Штаудт відзначив, що рік тому було досягнуто домовленостей про продовження співпраці з Хмельницьким центром перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців, звільнених в запас або відставку, на найближчі три роки. Він додав, що цьому центру вдалося розширити сферу своєї діяльності і на Харківську область.

Під час проведення ярмарку вакансій директор Хмельницького центру перепідготовки та соціальної адаптації Михайло Войнаренко ознайомив випускників з близько 200 вакансіями, які їм запропонували 20 підприємств Хмельниччини – учасників ярмарку. Підтверджуючи високий рівень підготовки слухачів та успішність проекту адаптації, директор обласного центру зайнятості Іван Кравчук зазначив, що усі випускники Хмельницького центру перепідготовки та соціальної адаптації, які приходять до нього у пошуках роботи, знаходять її без жодних проблем.

Варто зазначити, що вже з 15 січня 2010 року в Хмельницькому центрі перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців, звільнених в запас або відставку, розпочнеться черговий, 20-й етап навчання. В ході кваліфікаційного відбору планується зарахувати на курси перепідготовки 60 осіб.

"Роль України у зміцненні європейської політики безпеки"

За такою тематикою 28 грудня 2009 року в Черкасах відбувся інформаційний семінар на базі місцевої Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Організатором цього заходу виступила Громадська ліга Україна-НАТО за підтримки Посольства Словацької Республіки в Україні та Черкаської обласної державної адміністрації.

У даному зібранні взяли участь проректор зазначеного вищого учбового закладу Микола Кришталь, аташе з питань оборони словацької дипломатичної місії в нашій країні Юрай Бескид, голова Громадської ліги Україна-НАТО Сергій Джердж, завідувач відділу апарату Національного центру з питань євроатлантичної інтеграції України Володимир Фурашев, завідувач сектору Управління зовнішніх зносин та європейської інтеграції Черкаської облдержадміністрації Майя Кулик.

Слухачі, а здебільшого це викладачі та курсанти Академії пожежної безпеки, були зацікавленні в отриманні інформації стосовно різнобічних аспектів національної безпеки України та взаємозв’язку з системою європейською безпеки.
Бюлетень "Україна на шляху до НАТО" N 1   943.50 KB

© Національний центр
   з питань євроатлантичної інтеграції України, 2004-2006

   Розроблено в ІЦ "Електронні вісті"