This version of the page http://www.nceai.gov.ua/135.803.0.0.1.0.phtml (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-04-11. The original page over time could change.
Національний центр з питань євроатлантичної інтеграції України | Документи співробітництва України з НАТО | СПІЛЬНА ЗАЯВА ДЛЯ ПРЕСИ ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ УКРАЇНА-НАТО, (16 червня 2008 року, Київ)
Розсилки English Version Авторизуватися    Мапа сайта   Контакти   
Про Національний центр
Правові засади євроатлантичної інтеграції України
Документи співробітництва України з НАТО
Державні програми та нормативно-правові акти України
Документи НАТО
План дій Україна-НАТО
Річна національна програма з підготовки України до набуття членства в НАТО
План дій щодо членства в НАТО (ПДЧ)
Механізми співробітництва Україна-НАТО
Мережа партнерства Україна-НАТО / NATO-Ukraine Partnership Network
Інформаційно-аналітичне забезпечення
Неурядові організації
Публікації на тему НАТО
Фотогалерея
Кіноматеріали
Інтерактивна гра "НАТО"
Форум
  Пошук по БД ЗМІ   


   Пошук по сайту   



 2.96 MB


 540 KB


 2,3 MB


 1,5 MB


 3,4 MB














СПІЛЬНА ЗАЯВА ДЛЯ ПРЕСИ ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ УКРАЇНА-НАТО, (16 червня 2008 року, Київ)

                                СПІЛЬНА ЗАЯВА ДЛЯ ПРЕСИ ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ УКРАЇНА-НАТО
                                                                       (16 червня 2008 року, Київ)
 
 
1. Сьогодні в Україні відбулося  засідання Комісії Україна-НАТО на високому рівні у контексті Інтенсифікованого діалогу (Інтенсифікований діалог з питань членства та відповідних реформ в Україні без упередження щодо будь-яких імовірних рішень Альянсу був започаткований у квітні 2005 року.), в ході якого послів НАТО привітали Міністр закордонних справ України Володимир Огризко та Міністр оборони України Юрій Єхануров. Це засідання є частиною дводенного інформаційного візиту Північноатлантичної ради в Україну на запрошення керівництва України. Північноатлантична рада також мала зустріч з Президентом України В. Ющенком і членами Ради національної безпеки та оборони України; матиме зустрічі з Прем’єр-міністром України Ю. Тимошенко та членами Кабінету Міністрів України, Головою Верховної Ради України А. Яценюком і членами Верховної Ради України. Цей візит є четвертим візитом ПАР до України. Останній відбувся у 2005 році.
 
2. Комісія Україна-НАТО обмінялася думками щодо стану та перспектив відносин і співробітництва НАТО-Україна у контексті рішень Бухарестського саміту, включаючи заявку України стосовно Плану дій щодо членства (ПДЧ), викликів, що залишилися, та відповідних реформ.
 
3. Міністр закордонних справ України наголосив, що Україна надає особливе значення цьому візиту ПАР під час періоду інтенсивних консультацій після Бухарестського саміту. Міністр В.Огризко підкреслив, що Україна має високі очікування щодо міністерської зустрічі НАТО у грудні цього року, а також висловив сподівання, що перша оцінка прогресу України на шляху до членства в НАТО, яка буде зроблена союзниками на зазначеному вище засіданні, матиме результатом запрошення України приєднатися до ПДЧ. Український Міністр висловив задоволення сучасним рівнем розвитку політичного діалогу і практичного співробітництва між Україною і НАТО, а також зазначив, що Україна зробить усе від неї залежне для продовження цієї позитивної тенденції у майбутньому. Міністр В.Огризко запевнив ПАР, що Україна вживатиме подальших значних зусиль для посилення політичного діалогу та практичного співробітництва з Альянсом, а також збільшуватиме зусилля, пов’язані з євроатлантичною інтеграцією України. Серед пріоритетів Міністр В.Огризко визначив продовження демократичних, політичних, економічних та правових реформ; боротьбу з корупцією; удосконалення системи координації співробітництва з НАТО та потужну кампанію інформування громадськості з питань НАТО. Міністр оборони України Ю.Єхануров коротко поінформував союзників щодо сучасних зрушень в процесі реформування воєнного, безпекового та оборонного секторів України, а також щодо планів на майбутнє у цих сферах.
 
4. Посли Альянсу пригадали Декларацію та Спільну заяву Комісії Україна-НАТО у Бухаресті, в яких глави держав та урядів НАТО:
 
"привітали євроатлантичні прагнення України щодо членства в НАТО.  Вони погодились, що Україна стане членом НАТО.  ПДЧ є наступним кроком України на її прямому шляху до членства.  Союзники визначилися, що вони підтримують заявку України на приєднання до ПДЧ.   Таким чином, вони зараз розпочнуть період інтенсивних контактів з Україною на високому політичному рівні з метою вирішення питань, що залишаються і стосуються її заявки щодо ПДЧ.  Союзники попросили міністрів закордонних справ НАТО зробити першу оцінку досягнутого прогресу на їхньому засіданні у грудні 2008 року.  Міністри закордонних справ НАТО мають повноваження прийняти рішення щодо заявки стосовно ПДЧ з боку України".
 
5. Добре структуровані та взаємовигідні відносини між НАТО та Україною протягом останніх 11 років у рамках Особливого партнерства зробили та продовжуватимуть робити внесок у регіональну та євроатлантичну безпеку. НАТО і Україна мають однакові загрози і виклики безпеці та широко співробітничають у протидії ним, у т.ч. шляхом операційного співробітництва в Косово, операції "Активні зусилля", в Афганістані та у Тренувальній місії НАТО в Іраку. Триваючий Інтенсифікований діалог, який покриває увесь спектр політичних, воєнних, фінансових та безпекових питань, продовжує слугувати на сьогоднішній день інструментом, що робить внесок у прогрес України з метою досягнення євроатлантичних стандартів. Посли Альянсу заохотили Україну продовжити йти цим курсом. Члени Комісії підтвердили свої зобов’язання повністю використовувати усі існуючі інструменти партнерства Україна-НАТО.
 
6. Згадуючи продуктивні результати засідання КУН на рівні міністрів оборони 13 червня ц.р., Посли Альянсу висловили задоволення посиленням практичного співробітництва. Союзники відмітили, зокрема, нещодавнє підтвердження бажання України зробити внесок у британсько-французьку вертольотну ініціативу; її участь у Програмі НАТО з обміну даними про повітряну обстановку (ОДПО/ASDE) та привітали пропозицію взяти участь у Силах реагування НАТО (СРН) як першої країни-партнера, яка зробить таким чином. Вони привітали подальші зусилля України щодо розгортання додаткового персоналу в МССБ та щодо сприяння сухопутному транзиту для МССБ через Україну.
 
7. Союзники наголосили, що подальше посилення політичного діалогу і практичного співробітництва між Україною та Альянсом сприятиме просуванню демократичної трансформації України, досягненню нею цілей реформ та виконанню її міжнародних зобов’язань. Беручи до уваги виклики, які зустріла Україна, та досягнутий нею прогрес, союзники підкреслили важливість налаштованості України продовжувати впровадження політичних, економічних реформ, реформування оборонного й безпекового сектору, спрямованих також на укріплення демократії та верховенства права. Посли очікують на імплементацію заходів, які містяться у Річному цільовому плані на 2008 рік, та підтвердили рішучість НАТО сприяти зусиллям України шляхом консультацій та практичного співробітництва.
 
8. Союзники привітали збільшення зусиль України щодо інформування української громадськості про Альянс та співробітництво Україна-НАТО. Вони із задоволенням взяли до уваги нещодавнє прийняття Державної цільової програми інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції на 2008-2011 роки. Вони висловили сподівання, що імплементація цієї програми з виділенням адекватних ресурсів зробить внесок у покращення сприйняття НАТО. Водночас, вони підтвердили підтримку з боку НАТО зусиль України з інформування громадськості по всій країні.
 
9. Посли Альянсу очікують на діалог з українською громадськістю під час своїх поїздок до Дніпропетровська, Харкова та Львова. Посли Альянсу матимуть також можливість особисто пересвідчитися в конкретних проектах співробітництва в рамках Програми «Наука заради миру та безпеки» в Україні. Вони висловили подяку Україні за теплий прийом.

 


© Національний центр
   з питань євроатлантичної інтеграції України, 2004-2006

   Розроблено в ІЦ "Електронні вісті"