This version of the page http://zaxid.net/article/54178/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-03-06. The original page over time could change.
УТ-Захід: Вас знімає прихована камера - ZAXID.NET
Розмір тексту: Zz
по-русски|polskiпро нас|реклама|підписатися
  • Головна
  • Новини
  • Тексти
  • Блоги
  • Відео
  • Фото
  • Анонси
  • Чат
  • Архів
rsspda версія
6 березня 2010 року 21:28
  • Тексти
  • Погляд
  • Точка зору
  • Щоденник
  • Iнтерв'ю
  • Міські акценти
  • Хроніки Львова
  • Культура.NET
  • Тема

Міські акценти

Омелян Коханський  для ZAXID.NET

УТ-Захід: Вас знімає прихована камера

17:01, 07.12.2009

Скандал навколо інциденту з вечірнім телеефіром УТ-Захід 20 листопада цілковито зійшов на пси. Конфлікт причетних сторін, який погрожував розгорітися у потужний трилер, перетворився на мильну бульбашку. А головні питання, які він витягнув на світ Божий, так і залишилися без відповіді.

УТ-Захід – проект, ініційований генеральним директором телекомпанії «Львів-ТБ» Михайлом Хвойницький та підтриманий Львівською обласною радою два роки тому. Його засновниками стали обласна рада в особі «Львів-ТБ», а також комерційна компанія «Міст-ТБ». Як декларувалось, проект передбачав створення нового телеканалу на базі західноукраїнських телекомпаній. Тоді, як повідомляла «Телекритика», «за неофіційною інформацією», інвестором проекту вважали Миколу Білоуса, який зараз працює заступником голови Держкомтелерадіо. Після інциденту остаточно з’ясувалося – інвестором каналу є відомий львівський бізнесмен Петро Димінський.

За інформацією ZAXID.NET, канал УТ-Захід має три години ефірного часу на добу, згідно з ліцензіями Львівської ОДТРК. Як виявилося, часу золотого…

 

Конфлікт

Отож, у п’ятницю, 20 листопада, близько 22.00 на 12-му каналі з’явився запис прихованою камерою з кабінету почесного президента футбольного клубу «Карпати» Петра Димінського, де він домовлявся про оренду прайм-тайму з гендиректором ЛОДТРК Ярославом Климовичем. В ефірі запис транслювали лише 5 хвилин, після чого показ такого цікавого «хоум-відео» було перервано. Точніше, було припинено трансляцію через телевежу. Втім, оскільки УТ-Захід, який тоді перебував в ефірі, транслюється і через супутник, то значна частина глядачів мала змогу додивитися «реаліті-шоу» до кінця.

 

20 листопада, близько 22.00 на 12-му каналі з’явився запис прихованою камерою з кабінету почесного президента футбольного клубу «Карпати» Петра Димінського

 

Представник Петра Димінського Ігор Дедишин описав інцидент так: «У п’ятницю ввечері відбулося фактично захоплення з боку ЛОДТРК. Тоді ми там перебували законно… Вони викликали наряд міліції та інших працівників правоохоронних органів, які ознайомилась з нашими документами і поставилися до ситуації з розумінням. Ми після цих подій відмовилися давати дозвіл виходити в ефір 12-му каналу з нашого обладнання». За його словами, «Міст» має всі правові підстави перебувати на території Львівського телецентру (відповідно до договору про оренду комунального майна – 1391 кв м приміщень, зокрема апаратної).

Натомість, як розповів Ярослав Климович, за день до того виконавчий директор «Міст ТБ» Андрій Кісера приніс йому низку документів, які фактично «здавали» ЛОДТРК: у документах ішлося, зокрема, про передачу прайм-тайму (з 21.00 по 24.00) ТРК УТ-Захід та передачу студії «Міст-ТБ», і наполягав їх підписати.

Щодо подій п’ятниці, Климович зазначив: «Охоронці ТРК «Міст ТБ» увірвалися у центральну апаратну, де ми спільно працюємо ще з вересня цього року, і наказали покинути її нашим працівникам, заявивши, що вони не дадуть вийти в ефір Львівській телерадіокомпанії. Нападники закрили в апаратній наших працівників, де утримували їх до прибуття співробітників СБУ та міліції, яких ми викликали». Він назвав це шантажем та наміром інвестора УТ-Захід (Петра Димінського) примусити його «сліпо виконувати вказівки» на користь одного з кандидатів у президенти».

Та вже наступного дня ситуацію нібито владнали: Климович заявив, що конфлікт вичерпано, сторони підписали угоду про те, що ЛОДТРК виходитиме в ефір до 27 листопада з центральної апаратної ТРК «Міст ТБ» у стандарті цифрового мовлення, а далі перейде працювати в аналоговому режимі у свою стару апаратну.

 

Відео

За кілька днів після інциденту в Інтернеті з’явився й один з найцікавіших елементів скандалу – сам відеозапис: майже двогодинне відео, на якому почесний президент ФК «Карпати» Петро Димінський, гендиректор ЛОДТРК Ярослав Климович, директор телекомпанії «Львів ТБ» Михайло Хвойницький, представник Петра Димінського Ігор Дедишин, нинішній заступник голови Державного комітету телебачення та радіомовлення Микола Білоус, директор УТ-Захід Ярослав Климович молодший у кабінеті Петра Димінського домовляються про створення УТ-Захід, а також про його фінансування. Йшлося про те, що у телеканал УТ-Захід, який два роки тому коштував Димінському 300 тис. доларів, уже вкладено близько 9 млн доларів, а також про бажання транслювати УТ-Захід у прайм-тайм.

У Димінського ситуацію з появою та оприлюдненням плівок пояснюють дуже просто: офіс ФК «Карпати» – задоволення не з дешевих, відтак усе, що відбувається у всіх приміщеннях, записують системами охорони і безпеки.

 

мета створення УТ-Захід – мати незалежний, політично незаангажований телеканал у Західній Україні

 

«До проекту (каналу УТ-Захід, - ZAXID.NET) долучалися ще й інші люди (окрім основних співзасновників). Це Ярослав Ярославович Климович (син генерального директора ЛОДТРК, – ZAXID.NET), який був одним із менеджерів проекту. Також Микола Білоус, який донедавна був директором ТзОВ УТ-Захід, однак зараз став державним чиновником і склав повноваження. Ці люди брали зобов’язання перед інвестором. Інвестор свої фінансові зобов’язання виконав, а ті, хто забезпечував роботу каналу, не все виконали вчасно», – пояснив під час прес-конференції Ігор Дедишин.

 

Він також підтвердив, що інвестором УТ-Захід справді є Петро Димінський, а співвласниками ТзОВ ТРК УТ-Захід – комунальне підприємство «Львів-ТБ» в особі Миколи Хвойницького і Львівської обласної ради, «Міст ТБ», яка має частку 33,3% і ТзОВ «Бізнес медіа актив» (з якого 76% належить власне ФК «Карпати» і 24% – колективу ФК «Карпати».

 

На всю Західну Україну?

У Димінського запевняють: мета створення УТ-Захід – мати незалежний, політично незаангажований телеканал у Західній Україні. Зі слів Дедишина, до діяльності каналу вже виявила бажання долучитися телекомпанія «Галичина» (Івано-Франківськ) та інші канали Західної України. Загалом, зазначають у Димінського, до співпраці з каналом планують долучити всі західноукраїнські області.

Як повідомили ZAXID.NET на телеканалі «Галичина», співпраця з УТ-Захід в них уже триває кілька місяців. Згідно з договором, УТ-Захід має п’ять годин ефірного часу: три вранці та дві – у прайм-таймі.

Голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда, прізвище якого звучало у записах, зазначив, що в області немає комунального телебачення облради, натомість діє ОДТРК. «Мені особисто ніхто не пропонував, аби Тернопільська область приєдналася до УТ-Захід», – запевнив Олексій Кайда.

Генеральний директор Закарпатської ОДТРК Євген Шишков запевнив ZAXID.NET, що телерадіокомпанія ніколи не співпрацювала з УТ-Захід, а також не отримувала жодних пропозицій щодо такої співпраці. «Така співпраця неможлива, оскільки у нас дорогий ефір через вихід на супутник. А ретрансляції ми не проводимо», – наголосив Євген Шишков.

Попори те, що у липні цього року в Інтернеті з’явилась інформація, що Рівненська ОДТРК розпочала ретранслювати львівський телеканал УТ-Захід замість телеканалу «Культура», перший заступник генерального директора Рівненської ОДТРК Євген В’юн запевнив ZAXID.NET, що зараз такої співпраці немає. «Ми працюємо з телеканалом «Культура». Так, давніше пробували співпрацювати з УТ-Захід, але це все було дуже швидкоплинним», – сказав Євген В’юн.

Генеральний директор Чернівецької ОДТРК Любов Годнюк розповіла, що перемовини про співпрацю цієї ТРК з УТ-Захід відбувалися. «Йшлося про трансляцію наших кращих телепрограм в ефірі УТ-Захід. Однак угоди з цього приводу не підписано, оскільки з 1 грудня ми самі виходимо на супутникову трансляцію», – зазначила Любов Глоднюк.

Керівник Волинської ОДТРК Святослав Пирожко запевнив, що у телекомпанії немає категорично ні найменшого зв’язку з львівським телеканалом УТ-Захід: «Ми в такі ігри не граємо: ми державна установа, тому змішуватися з приватними структурами не збираємося!» – наголосив Святослав Пирожко.

 

Це все Вона?

Попри запевнення представників Димінського щодо політичної незаангажованості каналу, ситуація таки підштовхнула його до політизації. Зокрема Ігор Дедишин заявив, що зрив вечірнього ефіру у п’ятницю, 20 листопада, був пов’язаний із політичними подіями. З його слів, гендиректор ЛОДТРК Ярослав Климович заручився підтримкою мера Львова Андрія Садового, фракції БЮТ у Львівській обласній раді та голови Львівської облради Мирослава Сеника перед тим, як вдатися до дій, спрямованих на зрив ефіру УТ-Захід.

Натомість Мирослав Сеник назвав таку заяву представників Димінського повною дурнею і наголосив: «Того дня, коли це відбувалося, я не мав жодних розмов, жодних зустрічей з цього приводу». Міський голова Львова Андрій Садовий переконаний, що відповіді на запитання, що насправді відбулось на Львівському телебаченні мали б дати правоохоронні структури та Нацрада з питань телебачення та радіомовлення. Він порадив генеральному директору ЛОТРК звернутися до правоохоронців.

Заперечують причетність до скандалу на львівському телебаченні і бютівці. Нардеп-бютівець Андрій Шкіль не виключає, що між інвестором телеканалу УТ-Захід Петром Димінським та кандидатом у президенти Віктором Януковичем є домовленості. За словами А.Шкіля, Петро Димінський та Віктор Янукович могли домовитись щодо спільного звинувачення БЮТ у зриві ефіру УТ-Захід. «Не виключаю, що така домовленість може бути. Я завжди вважав Львівське телебачення форпостом серед мас-медіа. Та, на жаль, ця ситуація мене здивувала. Петро Димінський буде використовувати будь-які заходи, аби нашкодити БЮТ та Юлії Тимошенко», – сказав Шкіль.

 

Андрій Шкіль не виключає, що між інвестором телеканалу УТ-Захід Петром Димінським та кандидатом у президенти Віктором Януковичем є домовленості

 

Важко, однак, зрозуміти, що саме могло стати причиною такого інциденту: співпраця Димінського з Януковичем у межах виборчої кампанії, як про це кажуть бютівці, чи все-таки, сварка між Димінський та Тимошенко, про яку у жовтні цього року розповів ще один із кандидатів у президенти, екс-соратник Юлії Тимошенко Михайло Бродський?

А Михайло Хвойницький взагалі припускає, що інцидент може бути піар-ходом для розкрутки каналу, хоча сам визнає, що такий піар – надто жорстокий.

 

***

Наразі участь обласної ради у процесі створення каналу призупинено. За словами Миколи Хвойницького, після завершення розслідування депутати приймуть рішення про повернення до складу співзасновників.

Щодо комісії – вона засідала лише двічі – вирішила зібрати документи, щоб їх проаналізувати, зокрема визначити, чи мав УТ-Захід право транслювати у прямому ефірі прес-конференцію Ігоря Дедишина (14.00 25 листопада). Як зазначив голова комісії, депутат Львівської облради Петро Колодій, на одне із найближчих засідань запросять представника УТ-Захід та Нацради з питань телебачення і радіомовлення. «На другу половину грудня на сесію облради маємо вийти з якимось рішенням», – сказав він.

За інформацією ZAXID.NET, згідно з ліцензіями, час, коли відбувалася трансляція згаданої прес-конференції, належав комунальному підприємству «Львів-ТБ» і ТРК «Міст-ТБ», а не Львівській ОДТРК. Відтак трансляція УТ-Захід була законною.

Як прокоментував ситуацію для ZAXID.NET гендиректор ТРК Люкс Роман Андрейко: «Зважаючи на відеоматеріали, Димінського цікавить саме прайм-тайм – з 19.00 по 24.00. Якщо в перші дні після конфлікту Климович казав, що не віддасть прайм-тайму УТ-Захід, то тепер стало відомо, що його таки віддадуть… Інцидент привернув увагу Держкомтелерадіо до Климовича. Тепер його доля залежатиме від того, яку оцінку дадуть його діяльності: якщо він не захищав інтересів державного телебачення, а якісь інші, то комітет зробить відповідні висновки».

Цікаво також те, що, за словами Ігоря Дедишина, одразу після інциденту (21 листопада) він звернувся до Держкомтелерадіо з проханням провести перевірку. Уже під час прес-конференції 25 листопада він поінформував: «Комісію створено, але коли вона прибуде до Львова, – мені невідомо».

 

швидше за все, ми так ніколи й не дізнаємося, чим було спричинене це «реаліті-шоу»

 

Натомість у Держкомтелерадіо ZAXID.NET повідомили зовсім інше. «Немає жодного офіційного звернення до Державного комітету телебачення та радіомовлення ні від одної, ні від іншої сторони, тому поки що коментувати нема чого», – наголосив заступник голови Державного комітету телебачення та радіомовлення Микола Білоус. Він додав: «Відбувся, наскільки ми зрозуміли, господарський конфлікт між Львівською ОДТРК та «Міст-ТБ». Вони залагодили свої питання, то що тут коментувати?»

Тож, швидше за все, ми так ніколи й не дізнаємося, чим було спричинене це «реаліті-шоу». Можемо лише будувати свою гіпотезу про спробу Димінського усунути від керма телеефіру конкурентів. У час виборів дуже вигідно самому керувати такою серйозною трибуною, яку чутно і видно для кількох областей Західної України.

 

7
Додати коментар

Додати коментар (2500 знаків):

Iм'я*
Вiдгук*
  
OpenID
Код*
     
Коментарі до статті

interpol10-12-2009 00:40

ЛОДТРК + ЛОР+ЛОА+САДОВАЗО+ЖУЛЬКА+ЮШКА+СБУ+МВС+ПРОКУРАТУРА +УБОЗ+ФОНД МАЙНА = вони всі ЗАМЯЛИ ЦЮ СПРАВУ, ЛЕСБІ-ПІДАРАСИ !

редакція до Уважного08-12-2009 14:21

Дякуємо, виправлено

Уважний08-12-2009 14:12

"Генеральний директор Чернівецької ОДТРК Любов "Глоднюк". Правильно прізвище Годнюк. http://www.bukodtrk.gov.ua/index.php?url=4&tab=svb_pages

олька08-12-2009 10:32

Оце бабуліну Димінський накосить, косою косити буде

гугл08-12-2009 10:17

Обласна рада теж все замне, Хвойницький перед усіма вислужиться

Усі коментарі

тексти

  • Мораль по законуАліна Небельмес zaxid.net , 03.03.2010
  • Концесія для замків: порятунок чи привласнення?Наталія Єфіменко zaxid.net , 25.02.2010
  • Як мирно вирішити спір з міською владоюЮлія Поліковська zaxid.net , 24.02.2010
  • Кому дістанеться Галичина?Леопольд Штайнберґ для zaxid.net , 18.02.2010
  • Старі аптеки ЛьвоваАліна Небельмес zaxid.net , 17.02.2010
  • (Не)солодкий дефіцитЛілія Кузік zaxid.net , 10.02.2010
  • Чого бракує для боротьби з корупцієюЮлія Поліковська zaxid.net , 03.02.2010
  • Чи потрібні Львову пасажі?Наталка Єфіменко zaxid.net , 28.01.2010
последние новости
Робота
Загрузка...
Останні новини Zaxid.net