This version of the page http://zaxid.net/article/52443/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-03-06. The original page over time could change.
«Львівелектротранс» на порозі змін - ZAXID.NET
Розмір тексту: Zz
по-русски|polskiпро нас|реклама|підписатися
  • Головна
  • Новини
  • Тексти
  • Блоги
  • Відео
  • Фото
  • Анонси
  • Чат
  • Архів
rsspda версія
6 березня 2010 року 23:59
  • Тексти
  • Погляд
  • Точка зору
  • Щоденник
  • Iнтерв'ю
  • Міські акценти
  • Хроніки Львова
  • Культура.NET
  • Тема

Міські акценти

Юлія Поліковська  ZAXID.NET

«Львівелектротранс» на порозі змін

08:19, 12.11.2009

Пріоритетним для розвитку транспортної галузі Львова має бути громадський транспорт. І «Львівелектротранс» має стати базовим оператором муніципального громадського транспорту – тролейбусів і трамваїв.

Адміністрація «Львівелектротранс» усвідомлює потребу змін на підприємстві. Насправді, щоб львів’яни змогли отримувати якісні послуги з перевезення трамваями і тролейбусами, і щоб при цьому підприємство було прибутковим, потрібно не лише придбати новий рухомий склад, потрібна низка послідовних організаційних і технічних змін у багатьох напрямах.

Начальник управління зовнішньоекономічної діяльності та інвестицій Львівської міської ради Сергій Кіраль прокоментував ZAXID.NET: «Існує кілька версій, думок, як має піти розвиток цього підприємства. Але всі погоджуються, і в цьому збігіється позиція і виконавчої влади міста, і депутатського корпусу, що пріоритетним для розвитку транспортної галузі Львова має бути громадський транспорт. І «Львівелектротранс» має стати базовим оператором муніципального громадського транспорту – тролейбусів і трамваїв».

Для цього потрібні значні інвестиції. Першим кроком до змін на «Львівелектротрансі» може стати ефективна реалізація проекту за кредитні кошти Європейського банку реконструкції та розвитку. Кредитну угоду щодо залучення 38 млн євро на розвиток та модернізацію інфраструктури «Львівелектротранс» було підписано влітку.

Реалізація проекту запланована на три роки. Як повідомив ZAXID.NET менеджер представництва ЄБРР в Україні зі зв’язків з пресою та громадськістю Антон Усов, сам кредит видано на 10 років, із трирічним відтермінуванням сплати тіла кредиту на 3 роки.

 

Оновлення трамвайних маршрутів №2 і 6

Кредит заплановано використати за двома напрямами: 26 млн євро передбачено на повну реконструкцію трамвайних маршрутів №2 і 6 та 12 млн євро – на придбання трамваїв, модернізацію трамвайних депо, програми енергозбереження, впровадження сучасної системи управління рухом транспорту тощо.

 

                    

 

26 млн євро передбачено на повну реконструкцію трамвайних маршрутів № 2 і 6 та 12 млн євро - на придбання трамваїв, модернізацію трамвайних депо                     

 

Як розповіла ZAXID.NET заступник директора з економіки ЛМКП «Львівелектротранс» Світлана Маркова, саме трамваї маршрутів №2 і 6 здійснюють найбільшу кількість перевезень пасажирів. Потреба заміни і реконструкції колій на цих маршрутах визначена ЄБРР пріоритетом. Економічна та екологічна доцільність реконструкції цих маршрутів визнали і німецькі фахівці у межах роботи над Транспортною стратегією Львова.

«Кінцева мета мати повністю реконструйовані від однієї кінцевої зупинки до другої трамвайні маршрути. Мають бути повністю відремонтовані підземні комунікації, дорожнє покриття вздовж колій, тротуари, замінені колії, кабелі живлення, світлофорні об’єкти», – поінформував С.Кіраль. Він додав, що, за попередніми оцінками управління капітального будівництва Львівської міської ради, 26 млн євро кредиту ЄБРР має вистачити на повний об’єм цих робіт.

Однак цей проект не буде реалізовувати «Львівелектротранс», оскільки підприємство не займається будівництвом, реконструкціями колій, а лише експлуатує їх, коли отримує на свій баланс. Тому цю частину кредиту треба надати спеціалізованому підприємству.

 

Хто буде господарем львівських доріг?

Сьогодні у Львові замовниками дорожніх робіт є і районні адміністрації, і управління інженерного господарства та управління капітального будівництва Львівської міської ради, тому, за словами Кіраля, якість ремонтів дуже часто не найкраща. Проект ЄБРР допоможе здійснити реформу в цій сфері – створити у Львові єдиного балансоутримувача міських доріг, а відтак і замовника робіт з їх утримання, ремонту, будівництва.

Однак першопочатковий вибір виявився невдалим. С. Кіраль повідомив ZAXID.NET з цього приводу: «Передбачалося шляхом реорганізації перетворити КТП-1339 у комунальне підприємство «Львівавтодор» і передати йому на баланс до кінця 2011 року усі муніципальні дороги». Однак КТП-1339 – це підприємство, що виконує лише роботи із санітарної очистки доріг. Тому надати йому значно ширші функції та повноваження – з замовлення й контролю за виконанням ремонтів і будівництва доріг - складно.

Сергій Кіраль додав: «Після підписання договору з ЄБРР ми швидко зрозуміли, що у зв’язку з юридичними особливостями, а також позиціями окремих керівників і у виконавчих структурах, так і серед депутатського корпусу, нам буде дуже важко піти шляхом реорганізації цього підприємства».

Недоцільною цю ідею визнали депутатська комісія з питань інженерного господарства, транспорту і зв’язку ЛМР та комісія економічної політики. Тим часом, як зазначив заступник голови комісії з питань інженерного господарства, транспорту і зв’язку ЛМР Олег Бас, саму ідею створення єдиного балансоутримувача доріг у місті визнають вчасною та доцільною.

Тому зараз влада розглядає інші варіанти. Один із них, за словами С.Кіраля, «коли ми візьмемо «чисте» зареєстроване підприємство, яке не працює. У нас є багато таких підприємств, що, на жаль, були створені, але не працюють. Шляхом внесення змін до статуту такого підприємства, проведення реорганізації, перетворимо його на комунальне підприємство з робочою назвою «Львівавтодор». За його словами, «такий підхід набуває сьогодні більшої підтримки серед депутатів. Проти такого підходу не заперечує і ЄБРР». Проте голова депутатської комісії з економічної політики Тарас Когут зазначив ZAXID.NET, що розглядається можливість створення єдиного балансоутримувача доріг й у формі окремого управління, структури виконавчої влади. Крапки у цій дискусії ще не поставлено.

 

Модернізація і перетворення на «Львівелектротрансі»

Другу частину загального проекту ЄБРР має реалізовувати власне ЛМКП «Львівелектротранс». Йдеться про використання 12 млн євро кредиту ЄБРР.

Світлана Маркова зазначила ZAXID.NET: «ЄБРР вирізняється тим, що скрупульозно контролює витрачання кредитних коштів для отримання видимого результату після впровадження проекту. Задля цього ще минулого року за грантові кошти у Львові працювали технічні фахівці від ЄБРР, і вони визначали напрями, в яких варто робити першочергові зміни».

За її інформацією, передбачено провести реконструкції тягових підстанцій, що зроблять їх більш енергоефективними, та запровадити сучасну систему телеуправління цими підстанціями.

«Енергоощадні технології треба запровадити і на об’єктах підприємства – в адміністративному будинку підприємства та двох трамвайних депо. Проектом передбачена реконстукція опалювальних систем, заходи з теплоізоляції приміщень», - сказала С.Маркова.

Заплановано і модернізацію обладнання депо. «На сьогодні рівень обладнання в депо, за допомогою якого проводяться технічне обслуговування та ремонти, є фізично та морально застарілим. Потреба в змінах очевидна. При цьому ми плануємо реорганізувати одне депо в експлуатаційне, а друге - в ремонтні майстерні», - прокоментувала заступник директора з економіки ЛМКП «Львівелектротранс».

Насамкінець, за словами С.Маркової, потрібне створення сучасного диспетчерського центру з моніторингом руху трамваїв, тролейбусів у реальному режимі часу, впровадження сучасної системи оплати та контролю за проїзд з відстеженням пасажиропотоків, обліком пасажирів, що мають право безоплатного проїзду. «Цими заходами ми плануємо покращити регулярність руху, отримати можливість адекватної зміни руху для задоволення потреб пасажирів, досягти повноти збору виручки, покращити роботу служби контролю», - сказала вона.

Кожну складову проекту реалізовуватимуть, відповідно до вимог ЄБРР: підготовка проектного плану, закупівля необхідних товарів і послуг, впровадження намічених заходів, дослідження ефективності впровадження. Крім того, реалізацію проекту супроводжуватимуть фахівці провідних європейських і світових консалтингових компаній, що працюють у сфері транспорту.

 

Вживані трамваї чи власна ремонтна база?

Проект передбачає й оновлення рухомого складу «Львівелектротрансу». Щоправда, суму на це виділяють незначну – 2,5 млн євро. Менеджер представництва ЄБРР зі зв’язків з пресою та громадськістю Антон Усов зазначив ZAXID.NET: «Вартість проекту зумовлює закупівлю трамваїв, що вже експлуатувалися».

Справді, за інформацією С.Маркової, один новий сучасний трамвай коштує від 2 млн євро. З огляду на суми кредитування, багато не придбаєш. Інший варіант - закупівля вживаного рухомого складу. Проте, за словами С.Маркової, дуже складно знайти партію вживаних трамваїв з однаковими технічними характеристиками, а за вимогами ЄБРР має бути придбана саме партія через тендер.

«Є і третій напрям, який видається адміністрації «Львівелектротрансу» найперспективнішим і найбільш економічно виправданим – робити модернізацію наявного рухомого складу, – прокоментувала заступник директора з економіки ЛКП «Львівелектротранс». - Тобто придбати лише великі вузли і агрегати, в яких реалізовані енергоощадні технології, і проводити реконструкцію трамваїв власними силами. Так ми отримаємо не лише трамваї з сучасними техніко-економічними характеристиками, але й створимо виробничу базу, і матимемо навчений персонал, що зможемо використовувати в подальшому». Останній варіант має часові ризики, адже може просто не вкластися у термін реалізації проекту за кошти ЄБРР.

Сергій Кіраль каже, що для прийняття остаточного рішення ще є багато часу: «рік–півтора, паралельно до того, як триватиме реконструкція колій. Але мені вірогідними видаються два варіанти: або ми купуємо вживаний рухомий склад у більшій кількості, або новий, але це буде не більше двох трамваїв за умови до фінансування. Тоді це буде пілотним проектом, де ми покажемо мешканцям Львова, що у місті можуть їздити якісні низькопідлогові трамваї. Все-таки це впливає на загальний імідж міста».

 

Зміна стосунків

До початку реалізації проекту на «Львівелектротрансі» мають відбутися всі тендери з відбору технічних консультантів, що супроводжуватимуть проекти, а також має бути підписана угода між ЛКП «Львівелектротранс» і Львівською міською радою. «Йдеться про підписання договору про надання транспортних послуг між містом і підприємством. Такий договір існує, оскільки є відповідна вимога уряду. Однак банк вимагає, щоб цей договір був наповнений реальними речами, реальними цифрами. У договорі потрібно відобразити тарифну політику. Крім того, потрібно зняти ризики недоотримання субвенційних коштів з державного бюджету, які йдуть на покриття витрат підприємства на перевезення пільговиків. Як показує практика, кошти на відшкодування їх перевезення приходять невчасно і не у повному обсязі, – прокоментував ZAXID.NET Сергій Кіраль – У договорі має бути чітко задекларовано, що ці ризики візьме на себе місто, а не підприємство, як це є сьогодні. Місто є більш фінансово спроможним і може дозволити собі зачекати на компенсацію, надавши вчасно суми, потрібні підприємству».

 

                    

 

Після завершення проекту мешканці Львова отримають два сучасні трамвайні маршрути                     

 

Це буде суттєва допомога підприємству. «За ту частину безоплатних пасажирів, яку ми включили у розрахунок, державним бюджетом відшкодовано лише більше половини коштів. Різниця на 2009 рік становить 20 млн грн. А це означає, що «Львівелектротранс» не зможе в повному обсязі здійснювати видатки на техніко-експлуатаційні потреби, тим більше не йтиметься про розвиток», – прокоментувала С.Маркова.

За словами С.Кіраля, в угоді, що готується, «буде закладено і зобов’язання щодо самостійності у господарській діяльності підприємства».

 

У підсумку

Після завершення проекту мешканці Львова отримають два сучасні трамвайні маршрути. А це означає, що трамваї на Городоцькій і Личаківській в негоду не створюватимуть корків на стрімких підйомах, пасажири не м’ятимуть нервово даремно придбані квитки через те, що вибило електрику і все одно треба йти пішки. Та й трамваї на цих маршрутах обіцяють сучасні, низькопідлогові.

Проте за цими очевидними змінами відбудуться й інші, як от сучасні підходи в управлінні транспортним та дорожнім господарством у Львові. Це дає підстави сподіватися, що хаосу на міських дорогах стане менше.

 

18
Додати коментар

Додати коментар (2500 знаків):

Iм'я*
Вiдгук*
  
OpenID
Код*
     
Коментарі до статті

poshtar17-02-2010 10:04

ремонтувати потрібно всі вулиці з трамвайним рухом а Городоцька вже давно цього потребує.Старі вживані трамваї добрі але якщо будуть купувати так як минулі по сумнівному тендеру то більше вкрадуть ніж придбають

Читач24-01-2010 12:09

"Дивно, ані слова про камери спостереження, голосовий зв'язок, і GPS навігацію для трамваїв."

А Ви в ЖЕКах буваєте?

Уявіть собі бабищу з заповідника совка, котра навіть двох слів зліпити до купи не може, з такими розумними штуками?

Уявили?

А тепер роблю паузу, щоби всі добре висміялися...

Julja08-12-2009 17:22

Підтримую!!!давно вже пора переобладнати застарівші трамваї.Але старі колії і дороги по яким вони їздять зробити сучаснішими ще важливіше.Але як бути з модернізацією 3-ого маршруту і побудовою так необхідного напрямку на Сихів?

lsd25-11-2009 08:14

1,9,3-ви всі пі да рию..... хаха

Тарас23-11-2009 19:08

Найбільш використовуваними є маршрути 1,9 та 3

Усі коментарі

тексти

  • Мораль по законуАліна Небельмес zaxid.net , 03.03.2010
  • Концесія для замків: порятунок чи привласнення?Наталія Єфіменко zaxid.net , 25.02.2010
  • Як мирно вирішити спір з міською владоюЮлія Поліковська zaxid.net , 24.02.2010
  • Кому дістанеться Галичина?Леопольд Штайнберґ для zaxid.net , 18.02.2010
  • Старі аптеки ЛьвоваАліна Небельмес zaxid.net , 17.02.2010
  • (Не)солодкий дефіцитЛілія Кузік zaxid.net , 10.02.2010
  • Чого бракує для боротьби з корупцієюЮлія Поліковська zaxid.net , 03.02.2010
  • Чи потрібні Львову пасажі?Наталка Єфіменко zaxid.net , 28.01.2010
последние новости
Робота
Загрузка...
Останні новини Zaxid.net