This version of the page http://eunews.unian.net/ukr/detail/192028 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-03-05. The original page over time could change.
УНІАН - Новини України - Євросоюзу - Україна. ”Біла пляма” на політичній карті.
П`ЯТНИЦЯ, 05 березня 2010

 
  • ФОТОСЕРВІС
  • РУБРИКИ
    • Україна-ЄС
    • Україна-НАТО
    • Внутрішня політика
    • Зовнішня політика
    • Гуманітарна допомога
    • Фінанси та банки
    • Агрополітика
    • Металургія
    • Енергетика
    • Хімія
    • Транспорт
    • Машинобудування
    • Телеком
    • Макроекономіка
    • Зовнішня торгівля
    • Екологія
    • Освіта, наука, культура
    • Суспільство
    • Спорт
    • Євробарометр
    • Рада Європи
  • ПРОДУКЦІЯ
  • ПОСЛУГИ
  • ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЇ
  • ПРЕС-РЕЛІЗИ
  • КОНТАКТИ
  • ПЕРЕДПЛАТНИКАМ
  • АРХІВ ВИПУСКІВ
   ОПИТУВАННЯ
[15.10.2009 00:04]  Сергій Воропаєв

Україна. ”Біла пляма” на політичній карті.


“Не має значення чи робиш ти щось.

Якщо ніхто не помічає, твоє життя

дорівнює одному великому нулю”

Чак Паланік

За останні півроку Україна фактично зникла з політичних карт світу. Принаймні, тих карт, якими користуються зовнішньополітичні відомства провідних країн Європи та світу. Індиферентність – єдине слово, яким можна охарактеризувати сучасне ставлення до Києва в Брюсселі, Парижі, Лондоні, Вашингтоні. Трохи з цього переліку вибивається хіба що Москва, та й те лише через свої, як вона вважає, законні інтереси в нашій країні. 

Ще на початку нинішнього року, здавалося, нічого не передвіщувало такого розвитку подій. Навіть січнева газова криза, коли в результаті відсутності домовленостей між Україною та Росією частина європейських країн залишилися без газу, європейські чиновники більше схилялися до того, що проблема була створена, скоріше Москвою, ніж Києвом. Щоправда вже в січні з вуст Президента Єврокомісії Жозе Баррозу пролунало перше висловлювання, на яке українські політики мали б звернути серйозну увагу. 20 січня, виступаючи на прес-конференції в Брюсселі він порівняв Україну разом з Росією з деякими країнами Африки. “Я займався посередницькими процесами, коли був молодим, в тому числі в африканських справах. Тоді я вперше бачив систематичне невиконання домовленостей”, - заявив Президент Єврокомісії. Це попередження так і залишилося непочутим українським політикумом, а дарма. Останньою гарною цьогорічною новиною з Європи для України стала проведена у березні у Брюсселі газова конференція, на якій Київ презентував проект модернізації газотранспортної системи та реформування всієї газової галузі, і в обмін отримав так званий Брюссельський меморандум, який викликав обурення Москви, в першу чергу, через те, що українська ГТС, здавалося, повністю “упливає з рук”. Однак, подальший розвиток подій розвіяв усі побоювання північного сусіда.

Вже у червні цього року, коли перед Україною постала проблема платежів за російський газ її переговори про можливі позики в Європі та ті вимоги, які Київ вдруге (після березневої конференції) погодився виконати в обмін на отримання грошей були сприйняті в Москві цілком спокійно. І очевидно, причина криється саме в тому, що російська дипломатія вже прорахувала, що насправді жодні обіцянки українського уряду виконані не будуть, як не були вони виконані і до цього. Для європейців же літні переговори також, певною мірою стали переломною точкою, починаючи з того, що з різницею в два тижні Україна попросила то 4 млрд. дол., то 2 млрд., а потім усіляко намагалася уникати конкретики в своїх зобов’язаннях, які й мали стати передумовою отримання грошей. До речі, і до цього часу перші 300 млн. дол. з 1,7 млрд. обіцяних Єврокомісією разом з міжнародними фінансовими інституціями, так і не були надані Україні саме через невиконання найважливіших, на переконання європейців, вимог, в тому числі, підвищення тарифів на газ для населення.

Звичайно, газові перипетії – далеко не єдина причина переходу України у стан “без вісті зниклих” з карти світу, але вони в черговий раз яскраво засвідчили “уміння” київської верхівки тримати слово, а відтак і “надійність” будь-яких домовленостей. У середині вересня Верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав’єр Солана, виступаючи у Гарварді, вже не приховував свого ставлення до України. “Я не відкрию таємниці, і вони (керівництво України – авт.) про це знають, що я відчуваю фрустрацію стосовно України. Те, як вони керували країною з того часу (Помаранчевої революції – авт.) дотепер, дійсно не було блискучим, м’яко кажучи”, - заявив шеф зовнішньої політики ЄС.

Серед причин, що призвели до нинішнього стану речей можна назвати і незрозумілу не тільки для європейців, а інколи і для своїх, зовнішню політику Києва, і дивну “метушню” в питанні Голодомору – то ми активно про це розповідаємо на кожному кроці, а то взагалі забули, і бажання за “красиві очі” отримати перспективу членства в ЄС без виконання будь-якого домашнього завдання, і неправдиві звіти, і феєричні, особливо для часів кризи, кортежі перших осіб під час їх поїздок до європейських столиць (лідери ЄС, зазвичай, беруть на робочі зустрічі двох-трьох міністрів чи навіть помічників, наші ж – не менше десятка, інакше візит можна вважати невдалим) і багато чого іншого. Але найголовніше – відсутність в українському політикумі хоча би так сяк відповідальних партнерів. Як не смішно, але на сьогодні провідним дипломатіям світу, і не лише європейським, легше мати справу з Росією Медведєва-Путіна, Білоруссю Лукашенка чи навіть Іраном Ахмадінежада, ніж Україною всіх і нікого водночас. Бо навіть там, де в діалозі важко очікувати на порозуміння в усіх питаннях, принаймні зрозуміло, з ким можна і потрібно вести справу. В Україні ж все не так. Маємо Президента без волі виконувати свої владні повноваження, маємо прем’єра з волею, але без бажання виконувати взяті обіцянки, якщо вони хоч в чомусь можуть завадити її цілі стати Президентом, маємо парламент – невідомо на що, а у підсумку – не маємо нічого. Принаймні в плані результатів.

Сумно, але автору цих рядків довелося тричі вибачатися перед представником прес-служби Єврокомісії за прохання знову підтвердити, що ми з ЄС будемо підписувати лише одну угоду про асоціацію, а не дві, як про це час від часу заявляє пан Ющенко, маючи чомусь на увазі ще й угоду про створення зони вільної торгівлі, що насправді буде лише частиною загального базового договору і не потребуватиме окремих підписів. Сумно тому, що всі ці заяви свідчать як про непрофесіоналізм, так і про бажання сподобатися виборцям, але аж ніяк не про бажання відстоювати інтереси країни. На сьогодні це твердження є правдивим для без перебільшення всіх основних політичних гравців в Україні, що чудово усвідомлюють наші закордонні партнери і в Європі, і в США, і в НАТО. Своєю індиферентністю вони фактично голосують за кардинальну зміну політичної еліти в країні, чого, на жаль, не скажеш про нас, українців, які вже призвичаїлися лаяти владу, незалежно від прізвищ, але так і не навчилися вимагати від влади того, чим вона власне й має займатися – працювати на благо кожного з нас.

P.S. Найсвіжіший приклад “відсутності” України навів днями Брюссель. Комісар ЄС з питань зовнішніх відносин та Європейської політики Беніта Ферреро-Вальднер “помітила” призначення Петра Порошенка міністром закордонних справ лише на четвертий день. І справа тут не в особистості нового міністра. Просто в дипломатії мовчання інколи має значно більше значення, ніж десятки яскравих промов.

Сергій Воропаєв.


постiйна адреса статтi:
http://eunews.unian.net/ukr/detail/192028

коментарі (4)

    АНОНСИ ПОДІЙ
10:00   08.03.2010 У Брюсселі відбудеться засідання Ради міністрів з питань зайнятості, соціальної політики, охорони здоров’я та захисту прав споживачів ЄС
19:00   08.03.2010 У Страсбургу відбудеться засідання Комітету з міжнародних справ Європарламенту
16:00   09.03.2010 У Страсбурзі відбудеться прес-конференція комісара ЄС з питань освіти, культури, мультилінгвізму та молоді Андрулли Вассіліу
усі події »»»   
   ОСТАННІ НОВИНИ
05.03.10   Єврокомісія хоче зменшити розрив в оплаті праці чоловіків та жінок

Розроблено низку заходів

05.03.10   Янукович обіцяє відібрати ”Героя” у Бандери і Шухевича

До 9-го травня через великий резонанс

05.03.10   ЄС та Грузія парафували угоди про спільний авіаційний простір

На переговори витратили лише 6 місяців

05.03.10   Група ”За Україну!” збирає підписи під закликом до Європарламенту

Депутати хочуть перегляду пункту про Бандеру

05.03.10   У Львові ЄС реалізує пілотний проект з безпеки дорожнього руху

Водіїв інформуватимуть про безпеку дорожнього руху

05.03.10   Італійський футбольний рефері навчає дітей та вчителів Буковини

Як створювати команди та вірити в себе

05.03.10   Сьогодні в Греції знову масові страйки

Проти зменшення доходів держслужбовців, пенсій та зарпалт

04.03.10   Янукович не бачить політики у черговості своїх перших візитів

Просто до Брюсселя запросили раніше

04.03.10   Європарламент навряд чи виключить з резолюції пункт про Бандеру

Вважає польський експерт

04.03.10   У Польщі більше людей, задоволених своїми статками

Їх частка зросла навіть попри кризу

04.03.10   Для приєднання до європейських енергомереж Україні треба 7 млрд. грн.

На екологію та покращення якості генерації

04.03.10   Тернопільська міськрада закликає ЄП скасувати пункт про Бандеру

Нюрнберг відкинув звинувачення у співпраці ОУН з фашистами

04.03.10   Євросуд з прав людини почав розгляд справ ”ЮКОСа”

"Вартість" позову - 72 млрд. євро

04.03.10   У четвертому кварталі 2009-го ВВП в Європі зріс

На 0,1% в єврозоні та в ЄС-27

04.03.10   Тимошенко візьме участь в саміті ЄНП

Повідомив Немиря

04.03.10   Єврокомісія вклади 2,3 млрд. євро в 43 енергетичних проекти

Для відновлення економіки і забезпечення енергобезпеки

04.03.10   Венеціанська комісія оцінить зміни до закону про вибори в Україні

Тимошенко отримала листа зі Страсбурга

04.03.10   Тарасюк вірить у перспективу членства в ЄС для України в новій угоді

За умови політичної стабільності

04.03.10   Світовий конгрес українців закликає Європарламент переглянути рішення по Бандері

Українці розчаровані безпідставними звинуваченнями

04.03.10   Іспанія вручила Порошенку нагороду

Орден "За цивільні заслуги"

04.03.10   Польщі не варто було виносити тему Бандери на рівень ЄС

Переконаний екс-віце-президент Європарламенту

03.03.10   Депутати Львова вимагатимуть від ЄП скасувати пункт про Бандеру

Заяви європарламентарів базуються на наклепі

02.03.10   Янукович здійснив чудовий візит до Брюсселю

Оцінка брюссельского експерта

02.03.10   Укранцям не варто очікувати прориву у відносинах з ЄС

Вважає польський експерт

02.03.10   Хорватія приєдналася до ”Південного потоку”

І зацікавлена у збільшенні постачань газу

02.03.10   Депутат ЄП не почув, що Янукович збирається відібрати ”Героя” у Бандери

І вважає це внітрішньою спрвою українців

02.03.10   Єврокомісія збільшує фінансування проектів в рамках політики сусідства

Україна - другий реципієнт після Марокко

02.03.10   Янукович справив добре враження на європейських політиків

Вважає депутат Європарламенту Коваль

02.03.10   У лютому річна інфляція в зоні євро змениться до 0,9%

Вона становила 1,0% у січні

02.03.10   Польща запросить Януковича на саміт глав держав Центральної та Східної Європи

Засідання відбудеться у травні

усі новини »»»  пiдписатися на розсилку »»»

   АРХІВ
Березень 2010
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
«««  •  »»» 
Експорт в RSS+JS |  КОНТАКТИ |  УНІАН-монітор  |  ПЕРЕДПЛАТНИКАМ