This version of the page http://www.ksada.org/html/lice.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-02-21. The original page over time could change.
KSADA >>> art liceum
home   >>  art liceum     |  укр  |  рус  |   главная  |  
KSADA Kharkov State Academy of Design and Arts

:: events
:: contact


:: academy
:: specializations
:: rules of reception

:: educative work
:: scientific work
:: international relations
:: information centre

:: library
:: gallery
:: museum
:: liceum

[ Liceum ]




::: KHARKOV ART LICEUM

::: RULES of COMPETITIVE RECEPTION
in the Kharkov art liceum

::: the EXAMINATION TASK
ON the ACADEMIC PAINTING

::: the EXAMINATION TASK
ON the ACADEMIC FIGURE

::: DOCUMENTS And OTHER MATERIALS,
which submit to a selection committee

::: HISTORY And TODAY'S DAY
of art liceum




The post address:
The Kharkov art liceum
Street Krasnoznamennaya, 8
Kharkov
61002, Ukraine


Ph. / fax:
(057) 707-23-34

















МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
ХАРКІВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ ДИЗАЙНУ І МИСТЕЦТВ

ХАРКІВСЬКИЙ ХУДОЖНІЙ ЛІЦЕЙ

В умовах створення в Україні нового високоорганізованого та економічно розвиненого господарства навчальні заклади нового типу мають відродити та зміцнити інтелектуальний потенціал країни.
Велику роль у вирішенні поставлених урядом України завдань будуть відігравати фахівці дизайнерських спеціальностей.

Харківська державна академія дизайну та мистецтв одна з перших в Україні почала працювати над створенням системи безперервного навчання, створивши у своїй структурі навчальний заклад нового типу - Харківський художній ліцей.
Основною метою діяльності ліцею є виявлення обдарованих дітей старшого шкільного віку (10-й та 11-й класи) в галузі образотворчого мистецтва, а також сприяння реалізації творчих здібностей талановитої молоді України, яка має успішно продовжувати навчання в Харківській державній академії дизайну та мистецтв, а також в інших профільних навчальних закладах України.

Найважливіші завдання ліцею:

    - розвивати, збагачувати природні творчі можливості дитини;
    - виховати особистість через призму її національної культури і навчити розуміти загальнолюдські цінності, прилучаючи до українського і всесвітнього мистецтва;
    - навчити розуміти і шанувати народну творчість - одно з джерел культури держави;
    - забезпечити розвиток нахилів дитини, інтересів її, здатності до самовираження, самореалізації з подальшим навчанням в ХДАДМ.
Державний заклад освіти - Харківський художній ліцей
(ліцензія АА № 251000 видана згідно з наказом Головного управління освіти і науки Харківської облдержадміністрації № 11О від 03.04.2002 р.) здійснює свою діяльність відповідно до Конституції України, чинного законодавства, у тому числі Законів України "Про освіту", "Про загальну середню освіту", Положення про середній загальноосвітній навчальний заклад, концепції діяльності Харківського художнього ліцею, власного Статуту на засадах демократії, гуманізму, на основних педагогічних принципах з урахуванням індивідуальних особливостей особистості, національних традиції та місцевих соціально-економічних умов.

Особливими умовами діяльності ліцею є профільна спрямованість на надання освіти та практичних навичок учням у галузі образотворчого мистецтва.
Робочий навчальний план Харківського художнього ліцею складено згідно з листом Міністерства освіти і науки України № 1/9-252 від 07.05.2004 р. "Про навчальні плани загальноосвітніх навчальних закладів на 2004/2005 навчальний рік".
Для здійснення профільного навчання враховані вимоги Типових навчальних планів для організацій профільного навчання у загальноосвітніх навчальних закладів та Типового навчального плану загальноосвітніх навчальних закладів.

Предмети інваріативної частини навчального плану (державний стандарт базової середньої освіти) вивчаються за державними програмами, затвердженими Міністерством освіти і науки України.
Математика в ліцеї вивчається за інтегрованим курсом.
Замість предметів фізики, хімії, біології і астрономії запроваджено інтегрований курс "Природознавство"
(в 10 класі - 3 години на тиждень, в 11 класі - 4 години на тиждень).
Предмет "Художня культура" викладається у Харківському художньому ліцеї за авторською програмою і складається з курсів історії мистецтва та композиції
(у 10 класі - загальний курс, в 11 класі за спеціальностями "дизайн", "графічний дизайн" та "дизайн середовища").

Для більш поглибленого і всебічного вивчення, дисциплін у варіативній частині навчального плану ліцею передбачено вивчення курсів

    "Академічний рисунок" (4 години на тиждень),
    "Академічний живопис" (2 години на тиждень)
факультативних курсів
    "Начерки та замальовки" (2 години на тиждень),
    "Кольорознавство" (2 години на тиждень),
    "Ліплення" (1 година на тиждень).
Також з профільних предметів організуються додаткові заняття та консультації.
Разом з традиційними методами викладання та формами навчання в Харківському художньому ліцеї передбачаються спеціальні зимова та літня практики, виїзні заняття, де ліцеїсти займаються живописом та рисунком.

Таким чином, зміст навчання в художньому ліцеї базується на основних вимогах до загальної середньої освіти на сучасному етапі:

    - розвиток здібностей особистості в поєднанні з її акаде мічними досягненнями;
    - створення бази подальшої спеціалізації та безперервного навчання;
    - забезпечення умов для самовираження, урахування пер спектив розвитку особистості.
Прийом учнів до художнього ліцею, проводиться відповідно з "Правилами конкурсного прийому до Харківського художнього ліцею" на конкурсній основі і передбачає:
екзамени з академічного рисунку та академічного живопису,
конкурс свідоцтв про неповну середню освіту.

Навчання в ліцеї здійснюється за дворічною програмою - 10-й та 11-й класи.

Навчальні заняття організовуються за семестровою системою:

    1 семестр - з 01 вересня по 25 грудня (17 тижнів, 100 робочих днів),
    2 семестр - з 01 лютого по 31 травня (17 тижнів, 98 робочих днів та 2 тижня навчальна практика в 10 класах).
Протягом навчального року для учнів проводяться зимові канікули - з 27 грудня по 31 січня.
При цьому залишається незмінною загальна кількість навчального часу, що встановлено Законом України "Про загальну середню освіту" і обумовлює виконання навчальних програм (190 робочих днів).

У випускних класах проводиться державна підсумкова атестація навчальних досягнень учнів, які отримують Атестат про повну загальну середню освіту.

Ліцеїсти, що проявили здібності з спеціальних дисциплін, можуть бути, за поданням педагогічної ради ліцею, рекомендовані для участі у Всеукраїнській олімпіаді серед випускників художній навчальних закладів, переможці якої можуть бути зараховані у число студентів академії без вступних іспитів на спеціальності, виділені радою академії або приймальною комісією за поданням педагогічної ради ліцею.

Художній ліцей планує проведення щоквартальних виставок творчих робіт ліцеїстів разом із студентами ХДАДМ в музеї академії, участь у міських виставках дитячої творчості, олімпіадах, які проводяться вузами міста та художнім училищем.


KSADA © 2004-2009 | home | the contact information |  
Academy of Design and Arts,
Kharkov, Ukraine


Created by ulanchenko.com