This version of the page http://tsn.ua/analitika/znesi-i-zberezhi.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-02-17. The original page over time could change.
Знеси і збережи - TCH.ua

Знеси і збережи

Австралійський досвід збереження старої архітектури може здатися фантастикою для українців

Нічого видатного. Непримітний старенький будиночок. Такі діти малюють: єдине вікно у всю стіну та дах трикутником з димарем. Єдине що — будівля чомусь стоїть за скляною стіною, ніби то знаходиться в акваріумі. Ви здогадалися, чому? Тому що цього білого будиночка — не існує.

Мабуть, одне з найбільш несподіваних втілень горезвісної рекламної фрази про два в одному

Місцем дії є Австралія: околиця старого району Мельбурна, вуличка імені Тайсона (Tyson Street). Навколо крихітні одноповерхові котеджі непоказного вигляду, проте, район вважається історичною спадщиною і відповідним чином охороняється міськрадою. Тобто увіткнути на вулиці Тайсона 300-метровий хмарочос не може жоден австралійський «Газпром».

І ось одного разу у одного з будиночків змінився господар — будівлю разом із земельною ділянкою викупила небідна сім'я. Будівля на той момент украй застаріла. Втім, новий власник спочатку планував будиночок знести і побудувати на його місці нормальний сучасний 2-поверховий особняк, проектування якого було довірене архітекторам Мельбурна.

Замовник відразу ж заявив, що не хоче ніяких розглядів з охоронцями історичної спадщини. Вони, у свою чергу, погодилися з тим, що будинок не є пам'яткою архітектури або чим-небудь подібним.

За знімком старого будинку, як за намальованим вогнищем у книжці про Буратіно, ховається багато цікавого. Наприклад, такий дах

Проте міські власті заявили, що «будівля вносить істотний внесок у міський пейзаж», і що новий будинок повинен формою, масштабами і деталями гармоніювати з навколишніми будівлями — такими самими крихітними одноповерховими.

Зрозуміло, що архітектори, які опинилися між молотом і ковадлом, напружилися. Але, треба віддати їм належне, дилема вирішилася блискучим «ірреальним» компромісом, який влаштував усіх. Проект отримав назву «Старий будинок» (Old House).

Ніяких фокусів з переорієнтацією картинки для створення ілюзії при перегляді з різних сторін немає. Проекцією тут і не пахне. «Правильний вигляд» новий-старий будинок має тільки з одного боку — якщо стояти до нього обличчям, верхівка евкаліпта з фотографії збігається з живим деревом.

Річ у тому, що старий будинок перед зносом, разом із сусідньою стіною, деревами і небом, сфотографували. Потім знімок надрукували у масштабі 1:1, встановили точно на місце знесеної будівлі, закривши скляною стіною як вітриною.

За стіною зі скла, звичайно ж, ховається стіна звичайна. А вже за нею розташовується 2-поверховий шикарний особняк. Причому скляний фасад — практична штука, у ньому приховані ворота гаража на дві машини.

Вхідні двері практично не замасковані, але це не дуже кидається в очі. А ось поштова скринька перед ними закамуфльована — їй дістався шматочок сфотографованого сайдинга.

«Цей проект — наша реакція на труднощі, що виникають при створенні архітектури на ділянках, що є історичною спадщиною. Ми хотіли показати, які проблеми виникають в процесі схвалення, — говорять в Jackson Clements Burrows Architects. — Крім того, це наш іронічний жест, який може дати новий поштовх дебатам про проектування в зонах, що охороняються».

Свій Old House архітектори висунули на конкурс Premier's Design Awards (адже над інтер'єром добре попрацювали теж) і навіть увійшли в шорт-лист, але у результаті не отримали нічого.

Ми ж тепер можемо приміряти їх проект до вітчизняної дійсності. У нас мало того, що на міський пейзаж часто всім наплювати, так ще й справжні пам'ятки архітектури, не рівня будиночку з вулиці Тайсона, відважно зносять і замінюють чортзна-чим. І ніяких гігантських фотографій під склом не залишається.

Повну версію статті читайте у журналі "Наука и техника"

Теги: будівництво, архітектура, забудова
Коментувати
Немає коментарів до статті
НОВИНИ ПАРТНЕРІВ
  • Президент рассказал анекдот о Тимошенко и Януковиче
  • Павел Глоба назвал имя будущего Президента Украины
  • Тимошенко сделала три катастрофические ошибки
  • Внимание! Нововведения в нормативах нахождения за рулем
  • Тигипко пообещал оставить народ без пенсий и зарплат
  • Охранник парковки превратил чемпиона мира по боксу Валуева в посмешище
  • Ринат Ахметов: У Тимошенко не будущее, а настоящее...
  • Главные новости за вчера: Россия в шоке от суда по Голодомору, Днепр станет соленым, Ющенко отбил охоту идти в НАТО
  • У Тимошенко уже согласны отдать часть министерств, лишь бы остаться у власти
  • Lada C проходит дорожные тесты!
    Loading...