This version of the page http://ocls.kyivlibs.org.ua/news/03_02_09.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-02-13. The original page over time could change.
Відкриття електронної бібліотеки Europeana

Наші бібліотеки на карті Києва // Карта сайту // Список оновлень матеріалів сайту

Головна сторінка ЦБС

Відкриття електронної бібліотеки Europeana

20 листопада 2008 року відбулося офіційне відкриття електронної бібліотеки Europeana: http://www.europeana.eu. Метою ресурсу є надання вільного та швидкого доступу до фондів бібліотек та установ культури Європи. Станом на початок лютого 2009 р. проект ще знаходиться на етапі бета-тестування (тобто розробники не гарантують бездоганної роботи програмного забезпечення сайту), але вже зараз доступними у режимі on-line є понад 2 млн. книг, карт, фотографій, відеозаписів; комісар ЄС з питань інформаційного суспільства та ЗМІ Вівіан Рейдінг зауважила, що кількість оцифрованих об'єктів у віртуальній бібліотеці до 2010 року має достягнути 10 млн. примірників.

Основою віртуальної бібліотеки є оригінальний пошуковий механізм: користувач вводить свій запит а результати пошуку видаються у структурованому вигляді: окремо текстові документи, окремо зображення, окремо відео- та аудіофайли.

Введемо, наприклад, запит "Beethoven" (Бетховен). В результатах пошуку: портрет Людвига Ван Бетховена, відеозапис концерту творів великого композитора, різноманітні тексти про його життя та творчість. Серед результатів пошуку за запитом, скажімо, "folk songs" (народні пісні) знаходимо: аудіозаписи шотландських народних пісен, скан-копії нот з піснями селян англійського графства Ланкашір, тексти пісень угорських мисливців та ін.

Нажаль, запит "ukrainian songs" (українські пісні) не дав жодних результатів. Взагалі, можна сказати, що ресурс явно не розрахований на користувачів з країн СНД. Серед мов пошукового інтрерфейсу немає ані російської, ані української. Серед документів, що видаються за пошуковими запитами також немає україно- та російськомовних. Так, наприклад, за запитом "Gogol" (Гоголь) можна знайти п'єсу "Ревізор", але - угорською мовою.

На порталі Europeana знаходиться велика кількість гіперпосилань на сайти бібліотек, музеїв та інших установ культури (сторінка Partners). Тут представлені бібліотеки більшості європейських країн: Британська бібліотека, королівські бібліотеки Данії, Бельгії, національні бібліотеки Німеччини, Греції, Угорщини, інших європейських країн. Через гіперпосилання ресурсу можна перейти на сайти найвідоміших музеїв: Музей природної історії (Великобританія); Національний морський музей (Великобританія); славнозвісний паризький Лувр та ін.

На сайтах партнерів ресурсу є багато цікавої, а подекуди, просто унікальної інформації. Так, на сайті Video Active розташований архів телепередач, які транслювалися європейськими телеканалами, починаючи з 1950-х років і до наших днів. Тут можна подивитись, наприклад, телетрансляцію з Канського фестивалю - 1972 р., репортаж BBC о положенні з продуктами харчування в СРСР - 1991 р., або, скажімо, раритетний запис телепередачі "Релігія у Британії" - 1955 р.

Взагалі, можна сказати, що портал Europeana - потужна та перспективна система пошуку по європейським бібліотечним та академічним ресурсам. Доступні через пошук матеріали безумовно можуть стати у нагоді науковцям, студентам та усім зацікавленим європейською культурою. Але для ефективного користування ресурсом необхідно володіти принаймні однією з мов країн Євросоюзу.

 

Повний список статей