This version of the page http://www.vip-shina.com.ua/discs-info.aspx (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-02-10. The original page over time could change.
Магазин шин і дисків, колісні диски - технічна інформація: маркування і типи дисків | Магазин шин и дисков, колесные диски - техническая информация: маркировка и типы дисков

Колісні диски – технічна інформація

Маркування дисків

Повний розмір, за яким Ви самі зможе зрозуміти, чи підходить даний диск на той чи інший автомобіль, виглядає таким чином:7.5 j x16 5 / 112 ET 35 d 66.6. Пояснення будемо давати по черзі.

7,5 - ширина обода в дюймах (7,5 х 25,4 = 184мм);

j або Н2-це службові символи. Вони важливі не для споживача, а для виробника і продавця.

J - закодована інформація про конструктивні особливості бортових закраін обода (кути нахилу, радіуси закруглення і т.п.)

Н2 - буква Н (скор. від Hump) вказує на наявність кільцевих виступів (хампів) на полицях обода, які утримують безкамерні шину від зіскакування з диска. Є простий хамп Н, подвійний Н2, плоский FH (Flat Hump), асиметричний AH (Asymmetric Hump), комбінований CH (Combi Hump) ... Іноді обходяться і без хампів; x - даний знак між умовними позначеннями ширини і посадковим діаметром вказує на те, що обід нероздільним;

5 / 112 - PCD (Pitch Circle Diameter). Цифра 5 - кількість кріпильних отворів для болтів або гайок. Отвори кріплення колеса розташовуються на різному діаметру з жорстким позиційним допуском, по відношенню до центрального отвору.

ET - (мм) даними позначенням вказують виліт диска. Виліт - це розмір між привал очною площиною диска колеса при установці на ступицю автомобіля і уявною площиною, що проходить по середині обода.
Попереджаємо! Не ставте на автомобіль колеса з нештатним вильотом. Зменшення вильоту робить колію коліс ширше; хоча це небагато і підвищує стійкість автомобіля і надає йому стильний гоночний вигляд, але разом з тим різко перевантажує підшипники ступиці і підвіску. Збільшити ж виліт, тобто звузити колію, як правило, неможливо - диск упреться в гальмо.

35 - виліт може бути позитивним ЕТ35, негативним ЕТ-20 або рівним нулю ЕТ0.

d - (мм)  діаметр центрального отвору повинен відповідати діаметром посадкового циліндра на ступиці автомобіля. Точне сполучення цих розмірів забезпечують спеціальні центруючі кільця.

 

На диску також може бути зазначено:
- Дата виготовлення.
Зазвичай рік і тиждень. Наприклад: 0403 означає, що диск виготовлений в 4 тиждень 2003 року.
- SAE, ISO, TUV - клеймо контролюючого органу. Маркування свідчить про відповідність коліс міжнародним правилам або стандартам.
- MAX LOAD 2000LB - дуже часто зустрічається позначення максимального навантаження на колесо (позначають в кілограмах або фунтах). Наприклад, максимальне навантаження 2000 фунтів (908кг)
- PCD 100 / 4 - приєднувальні розміри;
- MAX PSI 50 COLD-означає, що тиск в шині не повинен перевищувати 50 фунтів на квадратний дюйм (3,5 кгс / кв.см), слово COLD (холодний) нагадує, що вимірювати тиск слід в холодній шині.

 

Наша Вам порада: Навіть якщо ви вважаєте, що добре розібралися в технічних термінах, не підбирайте диски самостійно. Цим Ви заощадите час, гроші, і, що найголовніше, збережете собі здоров'я.

 

Типи колісних дисків

Литі Колісні диски

Легко сплавні диски підрозділяються в залежності від технологічного процесу виготовлення на литі та ковані.Переважна більшість легко сплавних дисків (приблизно 95%) виготовляються методом лиття. 

Плюси литих дисків.

Головна перевага цього методу полягає у високому коефіцієнті використання матеріалу, що знижує собівартість виробництва і є визначальним фактором при формуванні ціни. Легкість сплавів є основною їх перевагою, оскільки в цьому випадку знижується маса не підресорних частин автомобіля. Через це під час руху по нерівній дорозі на кузов впливають менші ударні навантаження, а отже, поліпшується така експлуатаційна властивість автомобіля, як плавність ходу. При цьому також покращуються умови роботи підвіски: пружні елементи сприймають менші навантаження, тим самим збільшується термін їх служби. Полегшені колеса швидше відновлюють контакт з поверхнею дороги при наїзді на перешкоду, що підвищує стійкість і керованість автомобіля на великих швидкостях. Зменшення маси колеса позитивно позначається на динаміці автомобіля, т. к. для розгону і гальмування менше інерційно колеса потрібно менше зусилля, що в кінцевому підсумку призводить до збільшення терміну служби двигуна, трансмісії і гальмівної системи, а також до зменшення витрат палива. В цілому  , мала вага серйозна перевага литих алюмінієвих дисків, але не єдина. Істотним плюсом таких дисків також є їх приваблива зовнішність та різноманіття варіантів виконання. Деякі компанії представляють сьогодні на ринку більше 100 дизайнів литих дисків для будь-якого типу автомобілів. 

Мінуси литих дисків

Істотним недоліком є отримання виливки, метал яка має вільно ненаправлену кристалічну структуру, що знижує міцність диска. Тому для збереження міцності диска товщину його стінок доводиться збільшувати. 

Ковані Колісні диски

Другим методом виробництва легко сплавних дисків є кування, або, як кажуть фахівці, гаряча об'ємна штампування. Тому і ковані диски часто називають штампованими. 

Плюси кованих дисків:
При куванні досягається міцність вище, ніж при литті, оскільки відбувається подрібнення зерен, їх деформація та витягування в потрібному напрямку - в результаті структура металу стає волокнистою. За рахунок цього можливе зменшення товщини стінок кованого диска приблизно на 20% у порівнянні з литим. Висока міцність матеріалу дисків забезпечує їм хороші вагові характеристики: маса кованого диска на 30-50% менше маси сталевого і на 20-30% аналогічного литого. Завдяки високій пластичності такий диск не руйнується після сильного удару, а деформується на подобу сталевого. Штамповані магнієві диски володіють гарною корозійною стійкістю, а алюмінієві і зовсім можна використовувати без лакофарбового покриття. В цілому, ковані диски увібрали в себе всі переваги литих і сталевих штампованих побратимів, при цьому позбувшись їх недоліків. 

Мінуси кованих дисків:
Істотним недоліком є дуже низький коефіцієнт використання матеріалу, який складає 30-40%, що значно збільшує вартість виробу. 

Збірні Колісні диски
В окрему групу можна віднести, так звані, збірні диски. Зазвичай вони збираються з двох або трьох частин за допомогою кріпильних болтів. Причому краще, коли для цих цілей використовуються не сталеві болти, а титанові (інакше не уникнути виникнення корозійних процесів). Складові частини такого диска, як правило, виготовляються за різними технологіями (як варіант: обід - кований, безпосередньо диск - литий). Такий підхід додатково дозволяє зменшити вагу диска, а також збільшити його ремонтопридатність. Вага диска R18 складає близько 4-6кг, тоді як звичайний литий диск важить близько 10-12 кг. При цьому, хочемо звернути увагу, міцність збережена. Технологія міститься у великому секреті. Успіху у виробництві таких дисків домоглися італійці.

 

Мінус: Дорого....

Головна » Колісні диски – технічна інформація
Магазин шин і дисків для авто, доставка шин і дисків по Україні | Магазин шин и дисков для авто, доставка шин и дисков по Украине
0 шин, 0 дисків
на суму 0,00 грн.
ERA.COM.UA
интернет портал