This version of the page http://www.plast.org.ua/?pageid=540 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-02-07. The original page over time could change.
Вибір наплечника
  • Домашня
  • Новини
  • Сторінки
  • Форум
  • Альбоми
  • Файли
  • Фотозвіти
  • Ми (beta)
  • Огляд
  • Про Пласт
  • Пласт сьогодні
  • Для пластунів
  • Портал
  • "100"
  • КПЗ-2010
  • Подбай про природу
Вибір наплечника

Наплечник – обов’язковий елемент будь-якої вашої подорожі, а окрім того одна з головних умов, її вдалого проходження.

За об’ємом і функціональними можливостями наплечники поділяють на:
- міські – об’ємом до 30 л, це не великі за розміром рюкзаки, які передбачені для щоденного використання у місті, а також їх можна взяти з собою в короткотривалу (одно-дводенну) прогульку;
- штурмові – об’ємом до 60 л, які беруть з собою у ті мандрівки, де потрібно буде долати складні гірські ділянки маршруту, і відповідно, не має змоги взяти з собою багато речей;
- експедиційні – об’ємом від 60 л, які призначені для багатоденних мандрівок, і які дозволяють взяти з собою велику кількість речей і переносити їх тривалий час.

Окрім того за призначенням можна виділити роверові, бордистські, скітурівські і альпіністині напленчники, всі вони не великі за розміром, а про те, в яких умовах їх слід використовувати, не важко здогадатись за їх назвою.

Вибір наплечник

Власне мова піде про вибір великих за розміром наплечників (штурмових і ескпедиційних), адже т. зв. міські не будуть використовуватись в екстримальних умовах, а тому їх слід підбирати радше із суб’єктивних міркувань, як то колір, кишеньки, надписи, колір вашої куртки, а ніж з поданих нижче критеріїв.

Безперечно, що основним критерієм доброго наплечника є матеріали, з яких він виготовлений.

1. Тканина
В основному саме від міцності тканини залежить на скільки довго служитиме наплечник.
Більшість наплечників шиють із синтетичних ткаинин Cordura чи Oxford. Ці тканини вважають найкрашими для пошиття наплечників, при цьому Oxford не такий міцний, проте легший і м’якший. Окрім цього слід згадати про такі тканини як Titantex та Duratex, що також добре зарекомендували себе.
Тканини розрізняються за своєю щільністю, яка вимірюється в денах, і чим вище такий показник, тим матеріал стійкіший до ушкоджень, проте також і важчий.  Оптимальним вважається щільність  1000 DEN.

Також для міцності часто в основну тканину в плітають нитки сіточкою Ripstop, що унеможливлює розширення пошкоджень при проколюваннях, тошо. Його легко помітити на наплечнику, бо він має вигляд сіточки з великими квадратами. Раджу брати наплечники з Ripstop, перевірено і не одноразово, такий служитиме довше.


2. Стропи
Це один важливий елемент будь-якого наплечника – стропи, з яких виготовлені лямки, бокові стяжки, пояс і т.п. Вони є різні за шириною і виготовляються переважно із капрону. Для кожної ширини своє призначення (15 мм – для зовнішнього вантажу як льодоруб, керемат; 25 мм – базова ширина, такої виготовляється більшість строп на наплечнику; 30-50 мм – для поясного ременя).

3. Фурнітура
Це блискавки, пряжки і всі інші подібні речі на вашому наплечнику. Вони повинні бути міцними і зручними. В зимових мандрівках досить часто з пряжками слід працювати в рукавицях, і дуже бажано, щоб це було можливим. Виготовляють пряжки з металу і пластику, при чому якісний пластик є кращим варіантом, бо міцність в нього не гірша, а вага відчутно зменшується. Лідерами з виробництва пластикової фурнітури є Nexus та Duraflex.
Стосовно блисквок, то найчастіше зустрічаються вироби YKK, які найкраще зарекомендували себе на ринку, їх якість є справді найкращою, а окрім того вони доволі часто дають пожиттєву гарантію на свої вироби.

4. Нитки
Наплечники шють синтетичними нитками (поліамідними, капроновими). При цьому міцність нитки повинна відповідати мінцості тканини, в іншому випадку нитка може прорізати тканину або ж просто, не витимавши навантаження, тріснути.

5. Спина
Обов’язково повинна бути регульована. Пластини, що створюють форму є корисними, якщо продумані добре, в іншому випадку вони лише збільшуватимуть вагу. Зазвичай їх виготовляють із різноманітних сплавів алюмінію, що забезпечує одночасно і міцність і легкість цих пластин. Окрім того важливим є наповнювач, що його використовують для пом’якшення спини, добрий наплечник ніколи не матиме в основі паролону (який швидко «зібється» і не виконуватиме своєї функції), зазвичай використовують різноманітні поліуретанові наповнювачі, які є більш довговічними.

6. Фішки наплечників
· клапан повинен бути широким та таким, що закритває всю поверхню тубуса;
· «вентильована спина», відчувається, якщо йти у довоготривалі мандрівки;
· кишені знизу з обох сторін наплечника, допомагають переносити весла, сокири, пилки і т.д.;
· наявність «підвалу», тобто коли є окремий доступ до нижньої частини наплечника (яка повинна повністю відокремлюватись від верхньої), це полегшує його пакування;
· наявність «дощовика», (в дорожчих моделях він, як правило, є) додатковий захист наплечника від дощу, якщо його не має, вартувало би собі такий придбати;
· наявність додаткових кишень всередині наплечника для документів, ключів і т.д.;
· кріплення для льодоруба – корисна річ, якщо у вас є льодоруб.

Виробники наплечників:

Deuter – (Німеччина) –  доволі недешеві наплечники високого класу. Продумані, зручні, якісні. Нарікань не спостерігалося. Можливо трошки важкуваті.

Millet (Франція) – світовий бренд. Один з лідерів ринку наплечників. Наплечники високого класу, ціна вище середньої.

Tatonka (Німеччина) – також один з лідерів ринку. Спеціалізується на наплечниках та наметах.  Добра якість дуже різні цінові пропозиції. Ціни вищі за середні.

Mammut (Швейцарія) -  дорогий бренд високого класу. Позиціонується як вище середнього. В Україні  офіційно тільки почав продаватися, тому немає кому розповісти про враження.

Всі наплечнки є справді дуже дорогими (ціна коливається, але всередньому за 75 л наплечник слід буде заплатити 1000 грн.). Але купуючи їх, можете бути певні, що в ньому нічого не поламається завтра ж, а якщо щось і трапиться, то на них неодмінно є гарантія від 1 року, і вам усе полагаодять. Купувати наплечники цих фірм раджу людям, які хочуть серйозно займатись походами (хоча б Кавказ!). В іншому випадку це радше будуть даремно витрачені гроші, бо можна знайти гарні наплечники і значно дешевше.

Серед українських наплечників, які є дешевшими (ціна всередньому 300-400 грн.), переважно використовують якісні матеріали, і тому мабуть є досить гарним варіантом за співвідношенням ціна/якість варто виділити такі:

Commandor – більше десяти років на ринку. Добрі матеріали, проте в один час були проблеми з замками. Пошиті якісно. Проте відсутня робота по дизайну. Якщо шукати саме надійний наплечник, то це дуже непоганий варіант.

Terra Incognita – пережили справжнє переродження і бум. Правда поті було невелике протверезіння. Не всі матеріали виявилися найкращими. Проте зараз це дуже добре співвідношення ціни та якості, дуже непоганий дизайн. Кажуть не стали придумувати колесо, а брали з усіх наплечників краще.


Склав і узагальнив ст. пл. Михайло Дяків, ЛЧ
При написанні використані матеріали "Українського Робінзона"