Системы ЛІГА:ЗАКОН CD-справочники Digital Daily Пресс-центр Практикумы
Реклама Контакты Рассылки по e-mail Карта портала RSS-экспорт
Интернет-конференция

Главная страница | О Пресс-Центре | События | Интернет-конференции | Фотогалерея | Заявка

2 ноября 2009 г., 11:00

Интернет-конференция
Александра Черненко

главы правления Комитета избирателей Украины
на тему:
"Первые 15 дней избирательной кампании: "полет ненормальный"

В ходе Интернет-конференции Александр Черненко ответит на следующие вопросы:
- Ситуация с изменениями в Закон о выборах Президента Украины: "плюсы" и "минусы" поданных законопроектов.
- Старт избирательной кампании: с мелких нарушений начинаются большие проблемы.
- Что ожидать избирателям в ближайшем будущем?


Александр Николаевич Черненко родился в г. Бородянка Киевской области. Образование высшее. В 1997 г. окончил Украинский государственный педагогический университет им. М.Драгоманова по специальности "учитель истории и народоведения". Кроме того, прошел Курсы общественной активности в Национально-демократическом институте США.

В 1993-1994 гг. - внештатный корреспондент газеты "Украина молодая". В 1994 г. - сотрудник пресс-службы Студенческого центра "Свобода выбора". 1994-1995 гг. - помощник-консультант народного депутата Украины. 1996-1997 гг. - пресс-секретарь Союза украинского студенчества. В 1997 г. - заместитель редактора молодежного проекта "Век XXI".

1997-1999 гг. - сотрудник пресс-службы Комитета избирателей Украины, заместитель редактора газеты КИУ "Точка зрения". 1999-2009 гг. - пресс-секретарь КИУ, глава Аналитической службы КИУ. С марта 2009 г. - глава правления Комитета избирателей Украины.

Как наблюдатель или эксперт с 1996 года работал на всех общенациональных избирательных кампаниях и десятках местных выборов в Украине. Имеет опыт работы на выборах и в политических кампаниях в США, Беларуси, России, Кыргызстане, Азербайджане, Армении, Польше, Грузии и др.

Параллельно с работой в КИУ занимался журналистикой. Работал редактором политической информации журнала "Власть денег", политическим обозревателем журнала "Фокус", редактором программ на "5 канале", активно писал в десятки общеукраинских и региональных СМИ.

А.Черненко, вступая в должность, задекларировал намерение содействовать реформе избирательного законодательства, внедрению в Украине системы выборов по открытым спискам и принятию Избирательного кодекса.

Хобби - литература ХХ столетия.

Хотите пообщаться с А.Черненко и узнать о изменениях в Закон о выборах Президента Украины, что ожидать избирателям в ближайшем будущем и многом др.?

Дякую всім, хто долучився. Як я і сподівався, було цікаво. Шкода, що не розкрили всі теми, особливо ті, які стосуються змін до виборчого законодавства. Бажаю всім здоров’я, чесних виборів, відповідальної влади і весна обов’язково переможе!

Итоги онлайн-опроса>>

Фоторепортаж>>


Вопросы:
 

Тележурналісти скаржаться,що з початком виборчого процесу на усіх загальноукраїнських каналах запровадили ЖОРСТКУ цензуру-ні Тимошенко,ні Януковича практично не можна "сильно" критикувати. Невже "Та, що в Кабміні сидить" з "Тим, що з папірця думки черпає" скупили весь телепростір та вже поділили між собою Україну?
Чи це 2004 рік повторюється?

Василь Романко,Тернопіль
29.10.09 18:28

А.Ч. Вітаю всіх учасників нашої конференції. Чекаю складних, але кваліфікованих запитань. Сподіваюсь, буде цікаво.

Проблема дійсно існує, і вона більш відчутна навіть не на загальноукраїнських каналах, а і в друкованих ЗМІ. Вона стосується не лише Тимошенко чи Януковича, а й інших політиків. Ми вже звикли до великої кількості "джинси" та замовних матеріалів, але чим ближче до виборів, тим частіше доводиться чути про пряму цензуру. Сподіваюся, що 2004 рік не повториться, і журналісти знову покажуть приклад самоорганізації, і подолають той тиск, який на них чинять власники або топ-менеджери.

Уважаемый Александр!
ГПУ, СБУ, МВД и суды просякли коррупцией!
Проведите хотя Вы, своим Комитетом "социальный опрос" о наличии коррупции во всех госинспекциях и контролирующих органах, подчиненных Кабмину.
Вы наверняка узнаете, что эти структуры уже давно получили "вказівку СВЕРХУ" проводить прессинг предпринимателей, писать немереные штрафы - даже за несуществующие нарушения, а потом - ИДУТ ТОРГИ.
И всем объясняют - нас Кабмин заставляет деньги на выборы собирать.
Более того - они
Схема проста-в центральные контролирующие органы Кабмин повпихивал массу нечистоплотных непрофессионалов ,случайных "людей со стороны", а также всяких "РАДНЫКИВ"- не госслужащих, как правило довольно не бедных бизнесменов (чтобы, если поймают-не подпадать под Закон о борьбе с коррупцией).Эти керовники и "РАДНЫКИ", имея всю информацию о всех штрафах по всем областям Украины связываются с предпринимателями и ,за определенный процент от суммы мнимого,нарисованного штрафа обещают "ВСЕ УЛАДИТЬ" и в Киеве "ОТМЕНИТЬ ШТРАФ,НАЛОЖЕННЫЙ ТЕРРИТОРИАЛЬНЫМ КОНТРОЛИРУЮЩИМ ОРГАНОМ.
Вот такое одно из многих НОУ-ХАУ нынешнего Кабмина, вот такой сегодня ГОССУДАРСТВЕННЫЙ РЕКЕТ в контролирующих органах.
А за безукоризненную работу по внедрению этой схемы в Госценинспекци Минэкономики Украины, ее начальнице - Немодрук продлили пребывание на посту после 55 лет, вопреки всем законам, без ходатайства Министра Экономики (а зачем его спрашивать! Кто он такой!?).

Стоп коррупции
30.10.09 10:47

А.Ч. Питання доволі широке. Зрозуміло, що корупція проникла в усі сфери нашого життя, і я б не робив тут виняток для уряду, який є ланкою загальної системи. Якщо ж говорити про збір "данини" на вибори, то, безперечно, це жорстке порушення, і про такі факти треба публічно заявляти і їм протистояти. А загалом, дуже прикро, що українська влада вирішує свої питання шляхом тиску на підприємців, і заради реалізації популістських гасел обкладає малий і середній бізнес тягарем.

Александр, здравствуйте! На ваш взгляд, эпидемия гриппа и на этом фоне действия политиков, правительства, заявления и т.п. могут повлиять мнение избирателей? Иными словам, эпидемия может быть использована как политический ход, некая технология тем или иным кандидатом?
Лина
30.10.09 14:44

А.Ч. Дійсно, ситуація з грипом повністю змінила "порядок денний" виборчої кампанії. Тут є дві складові. Перша – політики всіляко будуть використовувати цю ситуацію в своїй кампанії і для власного піару. Ми вже це спостерігаємо. Інше – це те, що ситуація може вплинути на нормально організацію виборчого процесу. Зараз необхідно внести зміни в Закон про вибори Президента, невдовзі треба буде формувати окружні і дільничні виборчі комісії, і в умовах епідемії цей процес може ускладнитись, що, безперечно, вплине на проведення виборів. Ну, і найбільш радикальний сценарій – запровадження надзвичайного стану і відміна виборів. Якщо ситуацію вдасться взяти під контроль протягом тижня-двох, то, я думаю, великого впливу на вибори це не матиме. Якщо ситуація з епідемією розвиватиметься неконтрольовано, так само неконтрольовано відбуватиметься виборчий процес. А про вплив на рейтинги можна буде говорити десь через місяць.

Александр, здравствуйте! Какие новые формы фальсификаций могут появиться на этих выборах? К примеру, регионалы делали "карусели", литвиновцы покупали голоса в день выборов и потом обязывали избирателей фоткать свой бюллетень в кабинках и т.п. Спасибо.
Сергей, г.Киев
30.10.09 17:08

А.Ч. Я не очікую якихось нових форм фальсифікацій на цих виборах, а про старі Ви самі згадали у своєму питанні. Дійсно, ми вже отримуємо сигнали, що деякі штаби "реанімують" мережі по скупці голосів, тому ми не виключаємо підкуп виборців. Щодо "каруселей", то якщо не буде змін у Законі про вибори Президента і там залишиться норма про включення виборців в список в день голосування, то це прямий крок до організації "каруселей". Тому ми не очікуємо якихось "ноу-хау", але очікуємо використання відомих і перевірених технологій.

Может ли случиться так, что свиной грипп сорвет выборы Президента? Как на ход избирательной кампании повлияют решение СНБО об ограничении встреч кандидатов и избирателей, отмена агитационных туров и митингов?
Ольга
30.10.09 17:56

А.Ч. Я частково вже відповів на це питання. Але мені невідомо про рішення РНБО, яке б заборонило зустрічі з кандидатами та агітаційні тури. Заборонити це в принципі неможливо, і тут залежить виключно від політичної волі самих кандидатів. Єдине, що додам: відміною концертів і агітаційних турів кандидати собі зроблять більше балів у цій ситуації, ніж якби вони їх проводили.

Регионалы и бютовцы утверждают, что КИУ после перехода Попова в офис на Банковой "лег под Президента". Хотелось бы узнать Вашу точку зрения: Что свидетельствует о том, что Попов полностью отошел от дел КИУ и не оказывает влияния на организацию?

И вообще: остались ли в Украине фонды, комитеты, соцслужбы или политологи, словам и исследованиям которых можно доверять? Или политика глубоко внедрилась, в том числе, и в эту сферу?

Zensor
30.10.09 18:02

А.Ч. З таким самим успіхом можна стверджувати, що після переходу Раїси Богатирьової в РНБО Партія регіонів "лягла під Президента" :). Я не відповідаю за слова і дії Ігоря Попова, але готовий відповідати за кожне свої слово і публічну заяву після того, як очолив організацію.

Я вважаю, що в Україні залишилися кваліфіковані і об’єктивні політологи і соціологи. Безперечно, вони в меншості, але вони є. На жаль, політики самі "розбещують" експертів, а потім на це нарікають. Тому відповідальність за це мають нести як політики, так, власне, і експерти.

Томенко на днях заявил, что ожидает от Ющенко самой большой интриги президентской гонки - вроде как он займет третье место на выборах Президента (после Януковича и Тимошенко). Возможен ли такой феномен?
Вадим, Донецк
30.10.09 18:04

А.Ч. Микола Томенко навіть після того, як пішов в політику, все-таки залишається вченим. І в даному випадку в ньому говорить вчений, а не політик. Я також не виключаю певних кардинальних змін в рейтингах, принаймні, зараз динаміка свідчить про різке падіння рейтингу Яценюка, який, здавалося б, за будь-яких обставин залишиться третім. Тому дана ситуація можлива.

Господин Черненко, чего нам ждать от этих выборов? На какие наши слабости будут давить Тимошенко, Янукович, Ющенко, Яценюк? Знаете, как говорят: предупрежден - значит, вооружен... Хотелось бы заранее "вооружиться" и знать, какой кусок пирога давно прогнил?
Против всех
30.10.09 18:07

А.Ч. Я думаю, що стратегію головних кандидатів ми вже бачимо. На даль, ми не бачимо конкуренції ідей, конкуренції програм, ми бачимо конкуренцію популізму, компромату, штабних піар-заготовок. Це стосується переважної більшості кандидатів, тому виборцю треба відповідально підходити під час реалізації свого вибору, пригадувати, що ці політики вже обіцяли і що вони виконали, також дивитись не лише на лідера, а на команду, яка буде реалізовувати ці гасла і обіцянки. А вже потім ставити позначку в бюлетені.

Попов Вас к себе в теплый кабинет звал?
Мария, г.Одесса
30.10.09 18:09

А.Ч. В моєму кабінеті також тепло, і мене в ньому все влаштовує. В ньому також є шкіряний диван, але я впевнений, що під диваном немає диктофону :)

Уточните, пожалуйста, кто получит "президентский залог" назад, в случае победы Тимошенко (допустим) на выборах президента В ПЕРВОМ туре? Только победитель?
Пётр "Z"
30.10.09 19:01

А.Ч. Закон чітко говорить, що застава повертається тим кандидатам, які проходять в другий тур. Тому ми маємо парадокс: якщо хтось переможе в першому турі, то, згідно цьому закону, заставу не повернуть нікому. Це лише один невеликий "ляп", який є в цьому законі і свідчить про якість законотворчої роботи депутатів.

Александр Николаевич, скажите, пожалуйста, почему КИУ возмутил подсчёт голосов за Тимошенко на Майдане, но, к примеру, голосование за Литвина на съезде - нет? ) Счётная комиссия (в том числе представитель ЦИК) умеет считать в течение трёх-четырёх секунд (пока были подняты руки на съезде Народной партии)?

Или вы намеренно выполняете определенные функции по дискредитации тех или иных кандидатов? :) Спасибо.

Киев
30.10.09 19:05

А.Ч. КВУ "обурив" підрахунок голосів на з’їзді "Батьківщини" лише тому, що журналіст, який задавав питання, запитував виключно про з’їзд батьківщини. Дійсно, ми заявляємо, що процедура висування була порушена і на з’їзді Народної партії, і на з’їзді Партії регіонів. На жаль, політики настільки захопилися піар-технологіями, що перестали звертати увагу на процедури. На жаль, через те, що процедуру порушували практично всі, ніхто не буде оскаржувати і дії свого конкурента. Але це не значить, що про це не треба говорити. Тому шкода лише, що про це нікому говорити, крім КВУ. Адже з маленьких і дрібних порушень можуть початися великі проблеми.

Александр! Зачем создан такой комитет, и чем он занимается? Кто этому комитету платит. Ведь все равно победит тот, кого назначил всевышний (не Бог), а неизвестный народу. Так было в 2004, когда объявили третий тур (доселе нигде не практикуемый). Так будет и в 2010. Так зачем оболванивать людей?
Ольга
30.10.09 20:22

А.Ч. КВУ створений більше 15 років тому і займається він захистом виборчих прав громадян, покращенням виборчого законодавства і виборчої процедури. Я все одно вірю, що переможе той, за кого проголосують українські виборці, так, як це і було в 2004 році. А так званий "третій тур" назначив не "всевишній", а Верховний Суд. Я вважаю, для цього були всі підстави. Сподіваюся, в 2010 році все обмежиться двома турами.

Я начинаю понимать Ленина, почему он с такой злостью раскулачивал богачей. Вы посмотрите, с какой жадностью нынешние олигархфрены прибирают к рукам созданное не ими: заводы, шахты, электростанции. Ленин был прав! Эта наглая прослойка заслуживает только такого обращения. Это же саранча! Вы так не считаете? С колорадскими жуками разговор должен быть только один.
Сашок
31.10.09 12:53

А.Ч. У Вашому питанні багато емоцій, але відсутнє власне питання. Вибори – це якраз той механізм, з допомогою якого Ви зможете вплинути на ситуацію.

Почему у нас и рыба и жаба пытаются лезть в политику, в сельской местности не хватает учителей истории и народоведения? Пусть заплатит за учебу в пединституте.
пересичный
31.10.09 14:27

А.Ч. Я так розумію, читач натякає на мою спеціальність, тому інформую: я два роки працював вчителем, і знаю, що таке освітянський хліб. Разом з тим, я не лізу в політику, я займаюся громадською журналістською діяльністю. І повірте, якщо треба, знову із задоволенням повернуся працювати в школу.

Олександре, чи співпрацюєте ви надалі з 5-м каналом? І якщо так, то чи не впливає Петро Порошенко на те, що ви кажете як представник КВУ?
Софія Колодницька
31.10.09 19:21

А.Ч. Дійсно, під час роботи прес-секретарем КВУ я мав можливість працювати редактором програм на "5 каналі". З моменту обрання головою КВУ зі зрозумілих причин я звільнився з каналу. Але Петро Порошенко не впливав на мою діяльність навіть тоді, коли я працював на "5 каналі".

Поясните, пожалуйста, ситуацию с назначением местных выборов на 30 мая 2010 года. Портнов, заявляет, что это связано с тем, что на момент очередных выборов в марте 2006 года новая норма Конституции о пятилетнем сроке полномочий для местных депутатов еще не вступила в силу. Но ведь народных депутатов в 2006 году, как тогда объяснялось, избирали именно на 5 лет?
Александр
01.11.09 10:19

А.Ч. Ситуація з призначенням місцевих виборів на 30 травня 2010 року, дійсно, неоднозначна. З одного боку, Юлія Тимошенко на зборах сільських голів заявила, що вони працюватимуть свій термін п’ять років, паралельно з тим Портнов зареєстрував заяву щодо місцевих виборів у 2010 році. Серед юристів немає єдиної думки щодо того, коли буде ця дата. Але логіка політичного процесу дає підстави проводити ці вибори 30 травня 2010 року. Я вважаю, що для цього є достатньо правових підстав.

Як ви ставитесь до пропозиції депутата від БЮТ Пилипенка дати КВУ нову назву "Комітет виборців Януковича і Ко"?
Сашко
01.11.09 10:25

А.Ч. Я вважаю, що відомий юрист Пилипенко мав би займатися дотриманням законодавства штабом Юлії Тимошенко, а не вправлятися у словесній еквілібристиці. Хай цим займаються Олег Медвєдєв та Віктор Уколов. А щодо "Комітету виборців Януковича", то задайте це питання Нестору Шуфричу, який нещодавно під час ток-шоу звинувачував мене в роботі на Тимошенко. За 15 років діяльності ми звикли, що політики шукають причину своїх негараздів у кому завгодно, але не в самих собі. Але це не привід для того, щоб ми припиняли свою діяльність.

Зачем Ваша "контора" нужна Украине? Попов (бывший Ваш шеф) стал Замглавы Секретариата Президента, Вы на кого пойдете, он уже отработал за Тернопольские выборы, а Вы ждете Президетских чтобы сказать, что Ющенко президент второй раз, при победе Тимошенко...
Алексей
01.11.09 15:20

А.Ч. Я, на відміну від автора запитання, не знаю, хто переможе на цих виборах. Щодо Попова, я вже відповідав.

Який бюджет Вашої контори? Хто дає гроші? Скільки співробітників на ставці? Тисяч з десять доларів на місяць маєте чи більше? Як Вам удалося поліпшити своє квартирне питання? Чи є у Вас дружина? Що значить активно писав у ЗМІ? А як можна писати пасивно? Чехов - це література ХІХ ст. чи ХХ ст.? Він росіянин чи українець? А ви часом не єврей?
Едгар По
01.11.09 19:55

А.Ч. Запитань багато, відповім вибірково. Щодо бюджету нашої організації – вся інформація є у фіскальних та контролюючих органів, гроші дають міжнародні фонди, як американські, так і європейські. На ставці в центральному офісі дев’ять чоловік. Моя зарплата в кілька разів менша, ніж вважає читач, і вона цілком помірна з тими коштами, які я отримував, працюючи в журналістиці. Квартирне питання я не можу поліпшити вже понад десять років, відколи я виселився з гуртожитку. Одружився я цього року, якраз на День Незалежності.

На інші питання – пишіть на є-мейл.

Александр добрый день!
Кто по вашему станет новым Президентом Украины – В.Янукович или Ю.Тимошенко? Возможны ли, после оглашения результатов выборов, появление новых "майданов" и вооруженных конфликтов?

Алекс
02.11.09 11:13

А.Ч. Я вже казав, я не знаю, хто стане Президентом. Але очевидно, що ті, хто ним не стануть, просто так з цим не погодяться. Тому я не виключаю оскаржень, пікетів, масових акцій. Але це вже не буде щирим проявом народного обурення. Це будуть штучні і проплачені акції. Вони не будуть багато чисельними, тому можлива радикалізація цих акцій. Я сподіваюсь, що до збройних конфліктів не дійде, але певні радикальні ідеї можливі.

Почему ваш комитет никак не повлиял на нарушения кандидатов в виде начала агитации, не с 18 ноября, как нужно было, а уже с лета 2009 года?
Избиратель
02.11.09 11:26

А.Ч. Наш комітет не може впливати на порушення, ми можемо лише про них заявляти. На жаль, до 19 жовтня агітація нічим не регулювалася, тому фактично порушення не було. Але вже 19 жовтня, з офіційним початком виборчої кампанії, ми заявили про порушення правил агітації переважною більшістю кандидатів. На жаль, ні ЦВК, ні правоохоронні органи ніяк на це не прореагували.

       



Новости по теме
4.02.10   КИУ: Срыва выборов не будет, но будет беспорядок
29.01.10   КИУ объяснил вчерашние действия регионалов в Раде незаконными мотивами
18.01.10   КИУ не зафиксировал на выборах Президента существенных нарушений
29.12.09   Комитет избирателей присоединился к сбору средств на экзит-пол
25.12.09   Отсутствие госбюджета может стать миной под выборы Президента
Анонсы Пресс-центра
Если Вы хотите провести мероприятие в Пресс-центре ЛІГАБізнесІнформ , обращайтесь по тел./факс: (044) 593-16-37, e-mail: press-centre@liga.net
Можно оформить заявку>>
 

Интернет-конференции
04.02.10Василий Горбаль
01.02.10Вадим Колесниченко
27.01.10Леонид Кравчук
26.01.10Николай Азаров

Контакты
Адрес: Киев, ул. Шамрыло, 23
Тел./факс: +38 044 593 16 37
press@liga.net  
Карта проезда