This version of the page http://www.ukrse.kiev.ua/selt/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-01-16. The original page over time could change.
Українська фондова біржа | Система електронних торгів (СЕЛТ) УФБ

Субота, 16 січня 2010 p.   

ENGLISH VERSION НАША АДРЕСА КАРТА САЙТУ USE@UKRSE.KIEV.UA
        Головна сторінка / Система електронних торгів
Про біржу
Нормативна база
Членство на УФБ
Лістинг
Торговельна інформація
СЕЛТ
Аналітичні огляди
Фінмоніторинг
Інформація за договорами торговців ЦП

 До відома

Порядок надання торговцями цінними паперами до УФБ інформації про укладені договори щодо цінних паперів >>>>

 

Система ЕЛектронних Торгів (СЕЛТ)
Української фондової біржі

  • Загальні відомості
  • Організаційна структура СЕЛТ
  • Доступ до СЕЛТ
  • Тарифи СЕЛТ
Загальні відомості

Система електронних торгів (СЕЛТ) УФБ є біржовою торговою системою, що надає можливість її учасникам подавати заявки та укладати угоди щодо цінних паперів без затримань в часі в межах торгового дня з віддалених робочих місць.

Організація торгівлі цінними паперами в СЕЛТ УФБ здійснюється з використанням двох технологій:

1. Безперервний подвійний аукціон (order driven market) – технологія укладання угод в СЕЛТ, яка передбачає безперервне співставлення зустрічних заявок учасників СЕЛТ по мірі їх надходження у відповідності з встановленою черговістю виконання заявок.

Безперервний подвійний аукціон застосовується при організації торгівлі в СЕЛТ в межах торговельних потоків:

  •        Торговельний потік без покриття – спосіб організації торгівлі цінними паперами в СЕЛТ, при якому заявки учасників СЕЛТ приймаються до виконання системою без перевірки умов достатності гарантійного забезпечення заявок (попереднього блокування цінних паперів, грошових коштів учасників);

  •        Торговельний потік з покриттям – спосіб організації торгівлі цінними паперами в СЕЛТ, при якому заявки учасників СЕЛТ приймаються до виконання системою при дотриманні умов достатності гарантійного забезпечення заявок, що визначається біржею.

2. Односторонній аукціон (аукціон) – технологія укладання угод в СЕЛТ, яка передбачає надання учасниками аукціону конкурентних пропозицій на купівлю на замовлення ініціатора аукціону в порядку, який визначається Порядком проведення аукціону в СЕЛТ УФБ.

Організація торгівлі в СЕЛТ за технологією одностороннього аукціону відбувається в межах окремого торговельного потоку СЕЛТ „Аукціон” відповідно до Порядку проведення аукціону в СЕЛТ УФБ.

Переваги технологій, що використовуються при організації та використанні СЕЛТ:

  •         можливість проведення торгових операцій та здійснення моніторингу поточного стану ринку цінних паперів в режимі реального часу з віддалених робочих місць учасників системи;

  •         можливість учасника СЕЛТ самостійно встановлювати спосіб виконання заявки за обсягом цінних паперів (можливість часткового виконання заявки або введення застереження „все або нічого”);

  •         можливість оперативного коригування учасниками СЕЛТ власних заявок в межах торговельної сесії;

  •         автоматичне створення системою на робочому місці учасника СЕЛТ архівів заявок та укладених угод;

  •         стандартизація в межах кожного торговельного потоку порядку розрахунків за укладеними в СЕЛТ угодами.


Організаційна структура СЕЛТ

Програмне забезпечення СЕЛТ складається з серверної частини, яка працює в комп'ютерній мережі УФБ, і програмного забезпечення автоматизованого робочого місця трейдера (АРМ), яке встановлюється у учасника СЕЛТ.

Призначенням серверної частини СЕЛТ є централізовані прийом від АРМ, обробка і передача до АРМ інформації щодо пропозицій та угод з купівлі-продажу цінних паперів, поточних статистичних даних, формування підсумкової документації, обмін даними між біржею та учасниками СЕЛТ і депозитарієм ВАТ „Міжрегіональний фондовий союз”.

Призначенням АРМ є організація ефективного процесу інформування трейдера про стан розгляду пропозицій щодо купівлі-продажу цінних паперів по торговельних потоках, надання можливості подачі власних заявок на купівлю та продаж в режимі реального часу, отримання інформації щодо укладених угод, та поточної статистичної інформації.

Розроблені програми та допоміжні модулі АРМ функціонують в операційних системах Microsoft Windows 95 OSR2/98/МЕ, Windows NT 4.0 + Service Pack 6, Windows 2000, Windows XP.

Доступ до СЕЛТ

СЕЛТ УФБ передбачає можливість надання доступу користувачам у наступних режимах:

  • торговий режим (режим трейдера);
  • режим спостерігача.

Реалізація доступу до СЕЛТ УФБ у відповідному режимі здійснюється згідно з Порядком одержання доступу до СЕЛТ УФБ шляхом встановлення на обладнанні користувача АРМ трейдера та введення до серверної частини СЕЛТ інформації, що забезпечує реалізацію права доступа користувача до системи у відповідному режимі.

Обладнання користувача, на якому встановлюється АРМ трейдера, повинне відповідати наступним мінімальним технічним вимогам:

  • конфігурація комп'ютера – P233, HD 2.0Gb, RAM64Mb, Windows 98, SVGA;
  • комп'ютер безпосередньо має виділений чи комутований канал зв'язку з провайдером глобальної мережі Інтернет, або підключений до локальної мережі, яка має виділений канал зв'язку з Інтернет, та підтримує протокол обміну TCP/IP;
  • швидкість лінії модемного зв'язку не повинна бути меншою 28,8 Kb/s.

Доступ до СЕЛТ в торговому режимі можуть одержати виключно члени УФБ, які отримали статус учасника СЕЛТ.

Для одержання статусу учасника СЕЛТ член УФБ:

  • подає стандартну заяву;
  • укладає з УФБ Угоду про одержання доступу до СЕЛТ УФБ;
  • отримує програмне забезпечення АРМ трейдера, що оформлюється відповідним актом прийому-передачі.

Для одержання доступу до системи в торговому режимі учасник СЕЛТ подає на біржу заяву про внесення його трейдерів до реєстру трейдерів учасників СЕЛТ.

Доступ учасника СЕЛТ до системи в торговому режимі забезпечується біржею з моменту внесення інформації щодо його трейдерів до реєстру трейдерів учасників СЕЛТ.

Тарифи СЕЛТ

Торговий режим:

вартість програмного забезпечення АРМ трейдера

безкоштовно

щомісячна абонентська плата

відсутня

біржовий збір при укладанні угоди за технологією безперервного подвійного аукціону (з кожної сторони угоди)*

0,01% від суми угоди, але не менше 100 грн.

біржовий збір при укладанні угоди за технологією одностороннього аукціону (сплачує ініціатор аукціону)

0,5% від суми укладеної угоди, якщо інше не передбачене умовами договору з ініціатором аукціону

Режим спостерігача:

вартість програмного забезпечення АРМ трейдера, в т.ч. ПДВ

1700 грн.

щомісячна абонентська плата, в т.ч. ПДВ

510 грн.

Прим. * - для членів УФБ, які підключаться до СЕЛТ в термін до 31.12.2005р., розмір біржового збору при укладанні угод в торговельних потоках без покриття та з покриттям системи є фіксованим (незалежно від обсягу укладених угод) та складатиме 100 (сто) грн. за одну угоду.