This version of the page http://www.pension.kiev.ua/newsarc/RT-29-11-2005.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-01-12. The original page over time could change.
Пенсійна реформа в Україні
Пенсійна реформа Солідарна система Загальнообов’язкова
накопичувальна система
Недержавне пенсійне
забезпечення
Прес-реліз до засідання Круглого столу на тему "Накопичувальна пенсійна система: перспективи розвитку в Україні та досвід Болгарії"

29 листопада 2005 року Міністерством праці та соціальної політики України за підтримки проекту USAID "Впровадження пенсійної реформи в Україні" було проведено засідання Круглого столу на тему "Накопичувальна пенсійна система: перспективи розвитку в Україні та досвід Болгарії".

Доповідачі: українські та болгарські фахівці, які працюють в сфері пенсійного та соціального реформування:

  • Олена Гаряча - Заступник Міністра праці та соціальної політики України
  • Олексій Зарудний - Заступник Голови Пенсійного фонду України
  • Тетяна Мосійчук - Заступник Голови Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України
  • Сергій Бірюк - Член Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України
  • Іван Нейков - Директор Балканського інституту праці та соціальної політики, Болгарія
  • Йордан Христосков - Директор Національного інституту соціального страхування, Болгарія

Під час засідання обговорювалися наступні питання:

  • підготовчі заходи до запровадження в Україні обов'язкової накопичувальної пенсійної системи;
  • розвиток системи недержавного пенсійного забезпечення в Україні;
  • спроможність ринку капіталу України забезпечити недержавні пенсійні фонди та в майбутньому Накопичувальний пенсійний фонд надійними фінансовими інструментами для інвестування пенсійних активів;
  • досвід Республіки Болгарії щодо запровадження накопичувальної пенсійної системи.

З 1 січня 2004 року в Україні діє нова пенсійна система, яка передбачає створення обов'язкового та добровільного накопичувального пенсійного забезпечення.

Добровільна недержавна пенсійна система (так званий 3 рівень) запроваджена Законом України "Про недержавне пенсійне забезпечення". Введення обов'язкової накопичувальної пенсійної системи (так званий 2 рівень) передбачено Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", але термін запровадження такої системи законодавчо не був встановлений, оскільки для започаткування системи необхідно виконати певні умови. Однією із умов є набуття досвіду роботи системи недержавного пенсійного забезпечення, в тому числі недержавними пенсійними фондами.

Також, Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачає створення професійної пенсійної системи для окремої категорії працівників, які мають право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років.

Вкрай важливим для функціонування 2 та 3 рівнів пенсійної системи є наявність розвинутого фондового ринку та надійних фінансових інструментів, необхідних для інвестування пенсійних коштів. Болгарія має чималий досвід пов'язаний із запровадженням обов'язкової (в тому числі професійної) накопичувальної пенсійної системи, та додаткової добровільної системи. Саме тому ці питання винесено на обговорення Круглого столу.

 
Сайт підтримується Проектом USAID "Розвиток ринків капіталу" в рамках угоди між Урядами України та США про гуманітарне та техніко-економічне співробітництво, підписаної 7 травня 1992 року.
Карта сайту     Корисні посилання     Контакти