This version of the page http://www.rainbow.gov.ua/news/124.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-31. The original page over time could change.
Національна доповідь України про стан виконання положень ''Порядку денного на ХХІ століття'' за десятирічний період (1992 - 2001 рр.) - Рада національної безпеки і оборони України
Рада національної безпеки і оборони України є координаційним органом
з питань національної безпеки і оборони при Президентові України.
Рада національної безпеки і оборони України координує і контролює
діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони.
Головою Ради національної безпеки і оборони України є Президент України.
Конституція України. ст. 107.
Розширений пошук
26.06.2002
Національна доповідь України про стан виконання положень ''Порядку денного на ХХІ століття'' за десятирічний період (1992 - 2001 рр.)

 

У доповіді всебічно викладено основні складові національної стратегії сталого розвитку, дано оцінку рівня впровадження положень Всесвітнього "Порядку денного на ХХІ століття" щодо навколишнього середовища і розвитку, системно висвітлено проблеми нарощення національного потенціалу, участь України у міжнародному співробітництві зі сталого розвитку, головні рушійні сили і національний шлях до сталого розвитку, визначений Президентом України.

Національна доповідь підготовлена Українським інститутом досліджень навколишнього середовища і ресурсів при Раді національної безпеки і оборони України у співпраці з Міністерством екології та природних ресурсів України і Національною академією наук України.

При підготовці Національної доповіді враховано матеріали Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства аграрної політики України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства палива та енергетики України, Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Міністерства юстиції України, Державного комітету статистики України, Державного комітету лісового господарства України, Державного комітету України по водному господарству, Державного комітету України по земельних ресурсах, Державного комітету молодіжної політики, спорту і туризму України, Міжнародного фонду Дніпра, Українського центру менеджменту землі та ресурсів (м. Київ), Українського науково-дослідного інституту гірського лісівництва (м. Івано-Франківськ), а також Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Івано-Франківської, Львівської, Одеської, Харківської обласних і Київської міської державних адміністрацій.

ПЕРЕДМОВА

Десять років впровадження принципів сталого розвитку у світі історично співпали з десятиріччям становлення України як незалежної європейської держави. Україна здобула державну незалежність у 1991 році. Постала необхідність зміни усієї суспільно-політичної і соціально-економічної системи. Конференція ООН з навколишнього середовища та розвитку в Ріо-де-Жанейро відбулася через 9 місяців і дала методологію для побудови нового суспільства.

Україна вимушена була в короткий історичний період, в умовах економічної, екологічної, а згодом і психологічної кризи вирішувати одночасно сім історичних, великомасштабних і великозатратних завдань:

1. побудова політичної системи і правової держави;

2. формування системи національної безпеки і оборони;

3. входження в Європейський і світовий простір;

4. проведення соціально-економічних реформ;

5. проведення екологічних реформ;

6. ліквідація ядерної зброї;

7. подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Протягом минулих десяти років суспільство, держава пройшли шлях політичних і соціально-економічних перетворень. Народ України прагне стабільності у всіх сферах життя. Йому близькі ідеї та принципи гармонійного розвитку. Суспільство відкрите до міжнародної і, в першу чергу, європейської інтеграції. Бачить в цьому спосіб прискорення внутрішніх змін на засадах сталого розвитку, стратегічні орієнтири безпечного співіснування з іншими країнами, народами.

ОСНОВНІ СКЛАДОВІ НАЦІОНАЛЬНОЇ СТРАТЕГІЇ ПЕРЕХОДУ ДО СТАЛОГО РОЗВИТКУ

Стратегічне планування переходу до сталого розвитку в Україні ще не набуло формальних ознак системної політики. На першому етапі десятирічного періоду (до 1997 року) переважав складний і напружений процес становлення державних інституцій, формування нових суспільно-політичних відносин, соціально-економічного реформування і опанування ідеології сталого розвитку в якості державної стратегії ХХІ століття.

У 1997 - 1998 роках було зроблено перші кроки до офіційного сприйняття всесвітньої стратегії сталого розвитку на національному рівні. До них можна віднести створення Національної комісії сталого розвитку при Кабінеті Міністрів України і прийняття Верховною Радою України "Основних напрямів державної політики в галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки", в яких законодавчо визначено пріоритети і стратегію гармонійного розвитку виробничого
і природо-ресурсного потенціалу держави.

Разом з тим, протягом другої половини минулого десятиріччя здійснювалася розробка і введення в дію різних стратегій розвитку рішеннями Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, місцевих органів влади, які у різній мірі враховували принципи сталого розвитку.

В Україні розроблено і введено в дію біля 250 національних, загальнодержавних, державних, міжнародних, галузевих і регіональних програм, які фінансуються із залученням коштів державного бюджету. З них безпосередньо зв'язано із сталим розвитком 137, у тому числі по напрямках "Порядку денного на ХХI століття":

  • соціальні і економічні аспекти - 55;
  • збереження і раціональне використання ресурсів з метою розвитку - 47;
  • посилення ролі основних груп населення - 4;
  • засоби реалізації - 31.

Із загального переліку програм, що сприяють сталому розвитку, завершено 87. Тобто біля 60% програм вже "спрацювало", якщо так можна сказати, на "Порядок денний ХХІ століття".

Особливості формування національної стратегії сталого розвитку

Урядовий проект Концепції сталого розвитку України, робота над яким здійснюється впродовж останніх років, зіграв позитивну роль в ініціюванні розробки і прийняття місцевих концепцій і програм переходу до сталого розвитку, громадського пошуку національного шляху.

Згідно з проектом, основними засобами досягнення сталого розвитку визначені забезпечення ефективного використання всіх видів ресурсів, структурно-технологічна модернізація виробництва, використання творчого потенціалу суспільства для розбудови і процвітання держави. Принциповими завданнями визначено економічний розвиток, охорону довкілля, соціальну гармонію, раціональне використання природних ресурсів, розвиток освіти, міжнародного співробітництва і залучення громадськості до процесу формування національної екологічної політики та екологічної експертизи інвестиційних проектів.

Економічна і соціальна стратегії переходу до сталого розвитку визначаються пакетом офіційних документів, базовими серед яких є Послання Президента України до Верховної Ради України "Україна: поступ у ХХІ століття. Стратегія економічної та соціальної політики на 2000 - 2004 роки", Укази Президента України "Про основні напрями соціальної політики на період до 2004 року", "Про стратегію подолання бідності", "Про Концепцію розвитку охорони здоров'я населення України", "Про основні напрями земельної реформи" та інші.

Екологічна стратегія визначається офіційними документами, серед яких "Основні напрями державної політики України у сфері охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки" (затверджені Верховною Радою України 5 березня 1998 року), "Національна програма екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води" (затверджена Верховною Радою України 27 лютого 1997 року), "Національний план дій з гігієни довкілля" (затверджений Постановою Кабінету Міністрів України "Про заходи щодо поліпшення стану гігієни довкілля на 2000-2005 роки" ї 1556 від 13 жовтня 2000 року), інші національні та державні екологічні програми.

Важливим здобутком розроблених стратегій, затверджених офіційними документами, є їх відповідність принципам сталого розвитку:

подолання бідності та підвищення рівня життя громадян України;

забезпечення сталого ресурсозберігаючого економічного зростання, створення конкурентоспроможної ринкової економіки;

поліпшення структури національної економіки на основі інноваційної моделі розвитку ;

інтеграція в європейські структури та світову економічну систему;

забезпечення екологічної рівноваги, зменшення техногенного навантаження на природні екосистеми;

збереження біорізноманіття.

Аналіз динаміки інтегральних показників сталого розвитку свідчить про те, що трансформаційні зміни в економіці та суспільстві в Україні мали як позитивні, так і негативні наслідки. Значне скорочення обсягів ресурсовитратного виробництва, структурні зміни в економіці сприяли зменшенню техногенного навантаження на навколишнє природне середовище, але мали негативні соціальні та демографічні наслідки, зокрема призвели до поширення масштабів бідності та депопуляції населення країни.

Протягом 1992 - 2000 років спостерігалася позитивна тенденція до скорочення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Загальні викиди забруднюючих речовин в атмосферу зменшилися майже на 52%. Це відбулося, в основному, внаслідок спаду промислового виробництва, зниження первинного енергетичного попиту, включаючи моторні палива, а також структурних змін в економіці.

Розміри сільськогосподарських угідь в Україні протягом означеного періоду складали 42 млн. гектарів (72% від загальної площі), з них майже 78% становила рілля (орні землі). В результаті проведення реформ в аграрному секторі протягом 1992-2001 років частка недержавних сільськогосподарських підприємств майже не змінилася і в 2001 році становила 67%, частка державних підприємств зменшилася майже в 5 разів, натомість питома вага господарств населення зросла в 3 рази. Через відсутність необхідних коштів у сільськогосподарських виробників протягом 1992-2000 років обсяги використання добрив скоротилися майже у 8,4 рази і в 2000 році становили 13 кг/га посівної площі. Це негативно позначилося на урожайності сільськогосподарських культур, яка знизилась майже в 1,5 рази.

Протягом 1992-2000 років лісистість території України зросла з 14,3% до 15,6%. Зменшення обсягів заготівлі деревини сприяло збільшенню її запасів в 1,3 рази. Загальна площа заповідників і національних природних парків загальнодержавного значення зросла більше ніж у 2 рази і становила у 2000 році 1,47 відс. території
країни, а з врахуванням регіональних і місцевих об'єктів природно-заповідного фонду - 4,16 відсотка.

Скорочення обсягів промислового виробництва позитивно вплинуло на використання водних ресурсів. Протягом 1992-2000 років зменшилися обсяги щорічних заборів підземних вод в 1,7 рази та поверхневих вод в 1,9 рази. Але внаслідок погіршення технічного обслуговування і стану каналізаційної мережі відбулося зростання частки забруднених стічних вод у загальному водовідведенні з 22% в 1992 році до 30% у 2000 році.

Зросли обсяги утворення вторинної сировини і відходів виробництва - з 169,5 млн. т у 1997 році до 184,1 млн. т у 2000 році при майже незмінному рівні (близько 41%) використання вторинної сировини і відходів виробництва. Позитивним є зниження майже вдвічі обсягів утворення небезпечних відходів у розрахунку на 1000 грн. ВВП - з 0,983 т у 1997 році до 0,471 т у 2000 році.

Питома вага міського населення залишається майже незмінною і становить близько 68%. Не дивлячись на позитивні зрушення щодо зростання питомої ваги загальної площі житлового фонду, обладнаної водопроводом, каналізацією, центральним опаленням та гарячим водопостачанням, їх частка залишається недостатньою і становить відповідно 54,2%, 51,4%, 52,8% та 38,6%.

Протягом 1995-2000 років на 20% зменшилися загальні обсяги використання первинного та вторинного палива на виробничі та комунально-побутові потреби підприємств і організацій. У 2000 році вони становили 154 млн. тонн умовного палива. Споживання електроенергії галузями економіки протягом 1992 - 2000 років знизилося майже в 1,5 рази і в 2000 році становило 167,6 млрд. кВт. год.

Скорочення обсягів суспільного виробництва негативно позначилося на рівні фінансового забезпечення соціальної сфери та науки. Зокрема, з 1992 по 2001 роки знизилися у відсотках до ВВП витрати на освіту з 4,8% до 4,2%, на охорону здоров'я - з 3,7% до 2,8%, на соціальний захист - з 7,1% до 3,7%, на науку - з 0,8% до 0,3%.

В останні роки відбулася девальвація економічних інструментів природокористування і природоохоронної діяльності (плати за використання природних ресурсів і забруднення навколишнього природного середовища), внаслідок чого частка екоресурсних платежів у доходах зведеного бюджету зменшилася у 1,5 рази, а загальні витрати на охорону навколишнього природного середовища у розрахунку на 1000 грн. ВВП зменшилися з 21,6 грн. до 18,6 грн.

 

НАЦІОНАЛЬНА ОЦІНКА РІВНЯ ВПРОВАДЖЕННЯ ПОЛОЖЕНЬ "ПОРЯДКУ ДЕННОГО НА ХХI СТОЛІТТЯ"

Соціальні та економічні аспекти

Сучасний соціально-економічний стан України свідчить про те, що національній економіці поки що не вдалося радикально змінити екстенсивний тип розвитку та забезпечити раціональне природокористування.

У 2000 р. вперше за останні 10 років було досягнуто збільшення реальних обсягів ВВП (на 6%), підкріплене зростанням у всіх основних галузях економіки. Важливими ознаками поліпшення економічної ситуації став випереджаючий приріст інвестицій в основний капітал (на 11,2%), зростання зовнішньоторговельного обороту (на 27%). Зменшилася частка збиткових підприємств, різко знизився рівень бартеризації економіки. Вперше з 1995 р. зменшився зовнішній державний борг, у тому числі перед Міжнародним валютним фондом.

У 2001 р. динаміка економічного зростання набрала ще вищих темпів: зростання реального ВВП склало 9,1% у порівнянні з попереднім роком.

Значно посилилася соціальна орієнтація економічних реформ. Реальні доходи населення зросли у 2000 р. на 9,9%, а за 2001 р. на 9,0%.

Позитивним зрушенням в економіці сприяло ініційоване указами і дорученнями Президента України прискорення адміністративної реформи, грошової приватизації, реформування паливно-енергетичного та аграрного секторів, посилення заходів щодо дерегуляції підприємницької діяльності, роздержавлення власності, зокрема приватизації, проведення земельної реформи.

За період з 1992 року в Україні в ході приватизації змінили форму власності близько 20 тис. державних і 52 тис. комунальних об'єктів. Відповідно до прийнятих нормативних актів в процесі приватизації запроваджено проведення екологічної оцінки об'єктів приватизації шляхом визначення відповідності діяльності об'єктів, які підлягають приватизації, вимогам екологічної безпеки.

За час проведення земельної реформи відбулися принципові зміни у формах власності на землю, істотно змінилася структура землеволодінь і землекористувань в аграрній сфері. У цілому завершено первинну приватизацію сільськогосподарських угідь країни через передачу земель державної власності недержавним сільськогосподарським підприємствам. Із загальної площі сільськогосподарських угідь (41,8 млн.га) у власність товаровиробників передано 27,6 млн.га продуктивних земель або 66%. Станом на 1 січня 2001 року з 11513 недержавних сільськогосподарських підприємств реформовано на засадах приватної власності на землю і майно 11483 господарств.

Реформування аграрного сектора позитивно вплинуло на його економіку. В 2000 році забезпечено приріст валової продукції сільського господарства на 9,8%, товарної продукції харчової промисловості - на 26,1%, підвищилася рентабельність сільськогосподарських підприємств.

Боротьба з бідністю. Перебудова економічних відносин в умовах спаду виробництва, відволікання значних коштів на подолання техногенно-екологічної катастрофи світового масштабу на ЧАЕС, інфляція, зміна форм власності негативно позначились на рівні життя населення, його платоспроможності, розшаруванні суспільства за рівнем доходів, зростанні безробіття. Протягом останніх років від 25% до 29% населення країни мали середньодушовий сукупний доход нижчий законодавчо встановленої межі малозабезпеченості в країні.

Відповідно до статті 46 Конституції України у липні 1999 року був прийнятий Закон України "Про прожитковий мінімум", яким закладена правова база для реалізації державою конституційних гарантій громадян на достатній життєвий рівень. Щорічно відповідними законами затверджується розмір прожиткового мінімуму. Розміри державних соціальних гарантій, що визначаються залежно від його рівня, встановлюються виходячи з реальних умов. В міру зростання економіки держава буде забезпечувати досягнення цих гарантій до розміру прожиткового мінімуму.

На початку 90-х років в Україні, яка стала на шлях ринкових перетворень економіки, виникло таке явище, як безробіття, чого не уникнула жодна країна з ринковою та перехідною економікою. Саме з цим пов'язане перше велике скорочення у 1992 році близько 1 млн. працівників з різних галузей економіки. Протягом 1991 - 2000 рр. чисельність зайнятих у всіх сферах економічної діяльності скоротилася на 4,6 млн. чол. і становила у 2000 р. 20,4 млн. чол. Знизилася чисельність робітників і службовців державних підприємств і установ, працівників колгоспів, кооперативів, а також зайнятих на підприємствах споживчої кооперації. Одночасно набула поширення зайнятість на малих і спільних підприємствах, у фермерських господарствах та в особистому підсобному господарстві.

За рівнем безробіття, який розраховується як і в багатьох країнах світу за методологією Міжнародної організації праці (МОП), Україна наблизилася до середньоєвропейських показників - рівень економічного безробіття серед населення у віці 15-70 років становив у 2000 році 11,7 відсотка до економічно активного населення, а у 2001 році - 11,1 відсотка.

В сучасних умовах серед заходів, що націлені на боротьбу з безробіттям, перевага віддається активному регулюванню ринку та посиленню соціального захисту населення від безробіття. Державна політика зайнятості населення України базується на єдиних соціальних стандартах для всіх громадян незалежно від походження, соціального та майнового стану, расової та національної належності, статі, віку, політичних переконань, ставлення до релігії тощо.

Надання соціальних послуг та матеріального забезпечення на випадок безробіття гарантується Законами України "Про зайнятість населення" (1991р.), "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" (2000р.), в яких визначені поняття безробіття та напрями соціального захисту безробітних громадян.

Реформування соціальної сфери передбачає здійснення всеохоплюючої реформи соціального страхування та пенсійного забезпечення; вдосконалення системи адресної допомоги найуразливішим верствам населення; забезпечення гарантованості та своєчасності виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, допомоги та інших соціальних виплат; стабілізацію ринку праці та зайнятості населення; розвиток соціального партнерства; підтримання життєдіяльності населення.

Зростання валового внутрішнього продукту, збільшення обсягів промислового виробництва та валової продукції сільського господарства, починаючи з 2000 року, дозволило вирішити ряд гострих і невідкладних проблем в соціальній сфері. На виконання "Основних напрямів соціальної політики", схвалених Указом Президента України, спільними зусиллями соціальних партнерів вдалося зменшити заборгованість із заробітної плати, повністю ліквідувати заборгованість із виплати пенсій, забезпечити поетапне підвищення її розмірів, суттєво зменшити заборгованість із соціальних виплат. Відбуваються позитивні стабілізаційні процеси на ринку праці, у повному обсязі профінансовано соціальні програми, забезпечено поточне фінансування закладів соціальної сфери, зменшилася кількість травмованих на виробництві, запроваджено три види загальнообов'язкового державного соціального страхування: від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності; на випадок безробіття та у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням.

Активізується діяльність, спрямована на забезпечення прав людини, гарантованих Конституцією України: на життя, безпечні умови праці, винагороду за працю, захист сім'ї, відпочинок, освіту, житло, охорону здоров'я та медичну допомогу, соціальне забезпечення та сприятливе навколишнє середовище.

Динаміка і сталість народонаселення. Найдужче наслідки аварії на ЧАЕС вплинули на стан здоров'я населення, яке постійно проживає на територіях радіологічного контролю, та загострили демографічну ситуацію в Україні, особливості якої почали вимальовуватися наприкінці 80-х років.

Демографічні дані з 1992 по 2000 рік вказують на негативні тенденції щодо природного скорочення населення. Чисельність населення зменшилася на 2,3 млн. осіб і станом на 1.01.2001 р. становила 49,3 млн. осіб. Чисельність населення, яке проживає на території, що зазнала забруднення внаслідок аварії на Чорнобильської АЕС, становить близько 2,3 млн. осіб. Зниження очікуваної тривалості життя від народження з 69 до 68 років, при зростанні питомої ваги населення у віці понад 60 років з 18,8% до 20,8% протягом 1992-2001 років є свідченням погіршення стану здоров'я та постаріння населення України. Найвищій рівень смертності спостерігається від захворювань системи кровообігу. Значення цього показника протягом 1992-2000 років має тенденцію до підвищення і становить 61,2% від всіх смертельних випадків. Позитивною є динаміка щодо зниження протягом 1992-
2000 років коефіцієнту материнської смертності - з 31,2 до 24,7 випадків на 10 тис. народжених живими.

Ситуація щодо інфекційної захворюваності залишається складною, що частково пов'язано з глобальними тенденціями зростання епідемій з захворювання на СНІД та вірусні гепатити. Стан довкілля залишається під впливом комплексу негативних чинників, які значною мірою зумовлюють загальну захворюваність. Протягом 1991-2000 років щорічно реєструється 10-14 млн. випадків інфекційних і паразитних хвороб. Залишається однією з найактуальніших медико-соціальних проблем в Україні високий рівень захворюваності на туберкульоз.

У 1992 році Верховною Радою України прийнято "Основи законодавства України про охорону здоров'я", в яких визначені основні засади та принципи побудови національної системи охорони здоров'я.

Протягом 2000 - 2001 років були збільшені обсяги загальних видатків на охорону здоров'я. Вдосконалення бюджетного законодавства дозволило залучати для фінансування галузі позабюджетні кошти: благодійні внески, відрахування працездатного населення, підприємств та окремих регіонів до суспільних медичних фондів, кошти, отримані за страховими угодами, кошти в рамках фінансування за міжнародними програмами тощо. Для покращення стану здоров'я населення, збереження працездатності та підвищення ефективності медико-санітарної допомоги постановою Кабінету Міністрів України від 10 січня 2002 року було затверджено міжгалузеву комплексну програму "Здоров'я нації".

З метою забезпечення вирішення демографічних проблем Президент України видав Укази від 26 березня 2001 р. "Про Національну програму "Репродуктивне здоров'я 2001-2005", від 24 січня 2001 р. "Про додаткові заходи щодо забезпечення виконання Національної програми "Діти України" на період до 2005 року" та від 3 січня 2002 року "Про заходи щодо заохочування народжуваності в Україні" .

Сприяння сталому розвитку населених пунктів. На сьогодні стан населених пунктів України характеризується значними відмінностями в рівнях їх соціально-економічного розвитку, неузгодженістю ряду законодавчих та нормативно-правових актів з містобудівним законодавством, недостатньо чітко визначеною загальнодержавною стратегією. Спостерігається надмірна концентрація населення і виробництва у великих містах, неефективний, уповільнений розвиток більшості середніх і малих міст, селищ і сіл. Це є наслідком надмірного втручання держави до регіональної політики протягом довготривалого періоду, що призвело до значних територіальних диспропорцій економічного розвитку країни, суттєвих недоліків в територіальній
організації суспільства, в системі поселень. У свою чергу це призвело до погіршення демографічної ситуації в країні, стану зайнятості, зниження якості життя населення, певною мірою зумовило занепад сільської місцевості.

Водночас спостерігається тенденція збільшення загальної площі територій населених пунктів. При цьому землі використовуються нераціонально. Значні площі зайняті під складування відходів виробництва (відвальними породами, шламонакопичувачами), під сміттєзвалища тощо. Здебільшого неефективно використовуються землі, відведені під об'єкти промисловості, транспорту, енергетики, а також землі рекреаційного призначення. Через недостатність коштів державного та місцевих бюджетів майже припинено розроблення і коригування генеральних планів населених пунктів, іншої містобудівної документації.

Сталому розвитку населених пунктів перешкоджають нестабільність соціально-економічних умов у державі на перехідному етапі, відсутність науково обґрунтованої, чітко визначеної стратегії її сталого розвитку, недосконалість правових, організаційних, економічних засад діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо формування повноцінного життєвого середовища.

На виконання Указу Президента України "Про пріоритетні завдання у сфері містобудування" (1997 р.) постановою Верховної Ради України від 24 грудня 1999 року ї 1359 схвалено Концепцію сталого розвитку населених пунктів, яка визначає основні напрями державної політики щодо забезпечення сталого розвитку населених пунктів, правові та економічні шляхи їх реалізації. Прийнято Закон України "Про планування і забудову територій" (2000 р.).

В рамках реалізації заходів Програми розвитку водопровідно-каналізаційного господарства, що затверджена Кабінетом Міністрів України у 1997 р., здійснюється реалізація проекту "Програма інвестицій та розвитку системи водопостачання та очищення води м. Запоріжжя" із залученням позики Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), розпочато роботу над "Програмою розвитку комунальних підприємств України", якою передбачено розроблення проектів розвитку та реконструкції систем водопостачання та водовідведення за кредитами ЄБРР загальним обсягом 90 мільйонів євро.

Збереження та раціональне використання ресурсів з метою розвитку

Захист атмосфери. За останні роки в Україні спостерігалось зменшення загального обсягу викидів від стаціонарних джерел. З 1995 по 1999 роки викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел зменшились на 1571.0 тис. тонн, або на 28 %, а порівняно із 1990 роком - у
2-3 рази. Майже 83% забруднень потрапило в атмосферу від стаціонарних джерел Донецько-Придніпровського регіону. Особливо великий обсяг викидів спостерігається в м. Кривий Ріг - більше 10 % від загального обсягу викидів забруднюючих речовин по країні, та м. Маріуполь - 8%.

Викиди шкідливих речовин від автотранспорту переважали над викидами від стаціонарних джерел у багатьох областях та містах України. Перш за все це міста АР Крим та Західної України.

В Україні здійснюються систематичні спостереження за забрудненням атмосферного повітря на 161 стаціонарному посту, які розташовані у 53 містах, де мешкає понад 38% населення України. Спостереження за станом стратосферного озонового шару здійснюється на 6 метеостанціях.

Для проведення спостережень застосовуються вітчизняні методики та прилади вимірювання забруднюючих речовин. Правовідносини у галузі захисту атмосферного повітря регулюється Законом України "Про атмосферне повітря", який в 2001 році шляхом внесення змін та доповнень було приведено у відповідність до вимог Європейського законодавства.

Затверджена Концепція зменшення обсягів викидів важких металів в атмосферне повітря, Програма по скороченню викидів легких органічних сполук, Програма моніторингу викидів стаціонарних джерел, Програма поетапного припинення використання етильованого бензину в Україні. Здійснюються демонстраційні проекти щодо впровадження більш чистих технологій у індустріально-промисловому секторі.

У 2001 році Верховна Рада України прийняла Земельний кодекс України, в якому передбачено комплексний підхід до планування і раціонального використання земельних ресурсів. Здійснюється реалізація Основних напрямів земельної реформи, метою якої у 2001 - 2005 роках є забезпечення ефективного використання та поліпшення цінності земельних ресурсів, створення оптимальних умов для суттєвого збільшення соціального, інвестиційного і виробничого потенціалів землі, перетворення її у самостійний фактор економічного зростання.

Загальна площа земель України складає 60354,8 тис. га, з них 71,4% є землі сільськогосподарського призначення, 17,2% - ліси та інші лісовкриті площі, 1,6% - болота, 1,7% - відкриті землі без рослинного покриву, 4,0% території зайнято водою. Найбільшу частку у структурі займають землі сільськогосподарського призначення, що зумовлено вираженим аграрним характером економіки України. Наслідком останнього є висока розораність сільськогосподарських угідь - 78%.

Особливо цінні землі складають понад 12 млн.га, або близько 20% від загальної площі земель. За формами власності найбільшу частку займають державна - близько 30 млн. га (48%) та приватна власність - близько 28 млн. га, або 46%.

Всі роботи щодо зміни системи землекористування у процесі реформування аграрного сектору економіки мають здійснюватися за умови збереження та недопущення погіршення стану земель природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного, лісового, водного фондів та довкілля в цілому.

Боротьба із знелісенням. Враховуючи, що ліси України виконують переважно захисні, санітарно-гігієнічні та оздоровчі функції і мають обмежене експлуатаційне значення, державна політика спрямовується на охорону і відновлення лісів, збільшення лісистості території до оптимальної, підвищення стійкості лісових систем до негативних факторів середовища, раціональне і невиснажливе використання.

Загальна площа земель лісового фонду станом на 1 січня 1996 р. (час проведення останнього державного обліку лісового фонду) складає 10,8 млн. га, з яких вкрито лісовою рослинністю 9,4 млн. га, що становить 15,6 відсотків від території України.

Внаслідок Чорнобильської катастрофи продуктами радіоактивного розпаду в Україні забруднено 4,4 млн. га лісів. З обігу вилучено 157 тис. га лісів (у тому числі 110 тис. га в зоні відчуження). Завдяки лісовим масивам, які під час аварії в Чорнобилі відіграли роль захисного екрану і накопичувача радіонуклідів, певним чином було обмежено поширення радіонуклідного забруднення на більшості території. Ліс став головним природним фактором стабілізації радіоекологічного стану в зоні відчуження.

Ліси покривають територію країни дуже нерівномірно. Найбільші лісові масиви сконцентровані на півночі країни та в Українських Карпатах. Лісистість у різних природних зонах має значні відмінності (коливається від 5% до 42%) і також не є оптимальною, тобто такою, при якій ліси, як найскладніше і найпотужніше рослинне угрупування, найбільш позитивно впливають на клімат, ґрунти, запобігання ерозійним процесам, а також дають господарству необхідну кількість деревини. Мінімальна лісистість для України в цілому повинна становити не менше 19,0%.

Правовідносини в галузі ведення лісового господарства регулюються Лісовим кодексом України. У лютому 2000 року Верховною Радою України прийнято Закон "Про мораторій на проведення суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону" для збереження унікальних лісових екосистем Карпат.

В Україні функціонує розвинута державна лісова служба, забезпечена відповідною організаційною інфрастуктурою та теоретичним науковим базисом, який враховує двовіковий національний досвід лісовідновлення та полезахисного лісорозведення. Лісове господарство України ведеться на основі загальнодержавної програми розвитку лісового господарства на період з 1993 по 2015 рр. та ряду інших програмних документів.

Боротьба з опустелюванням і посухою. В ході реформування аграрного сектору економіки особливої актуальності набувають питання запобігання деградації ґрунтів і втрат земельного потенціалу. Сучасний стан земельних ресурсів України викликає все більше занепокоєння у зв'язку з прискореним падінням родючості ґрунтів.

Потрібно зменшити розораність і в цілому сільськогосподарське освоєння земельного фонду України. Але оптимізованої структури земельних угідь для України поки що не розроблено. Погляди на цю проблему єднає лише одне - визнання необхідності зменшення сільськогосподарського освоєння, перш за все розораності земельного фонду.

Конвенція Організації Об'єднаних Націй "Про боротьбу з опустелюванням у тих країнах, що потерпають від серйозної посухи та/або опустелювання, особливо в Африці" консолідує світові зусилля щодо врятування родючого шару Землі. Приєднання до Конвенції дасть змогу створити передумови для спрямування світового досвіду та ресурсів на вирішення національних проблем у сфері використання та охорони земель.

Збереження біологічної різноманітності
. З метою охорони, невиснажливого використання та відтворення біологічних ресурсів в Україні створена відповідна законодавча база. Насамперед це Закони України "Про охорону навколишнього природного середовища" (1991 р.), "Про тваринний світ" (1993 р.), "Про рослинний світ" (1999 р.), "Про природно-заповідний фонд України" (1992 р.), "Про приєднання України до Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі" (1996 р.), "Про приєднання України до Конвенції про збереження мігруючих видів диких тварин" (1999 р.), "Про приєднання України до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення" (1999 р.) та інші.

За десять років в Україні сформовано правову базу розвитку заповідної справи. Підготовлено і прийнято 20 Указів Президента України, якими створено один біосферний заповідник, п'ять природних заповідників, шість національних природних парків, значно розширено територію восьми інших існуючих об'єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення.

В Україні створена і функціонує Національна мережа біосферних заповідників ЮНЕСКО. Сьогодні вона складається з чотирьох національних та трьох транскордонних міжнародних заповідників. До мережі входять такі національні заповідники: Чорноморський та "Асканія - Нова", що функціонують на території Українського Причорномор'я, Карпатський - у регіоні Українських Карпат і Дунайський - у регіоні дельти Дунаю. Транскордонні міжнародні заповідники представлені польсько-словацько-українським "Східні Карпати", румунсько-українським "Дельта Дунаю" та польсько-українським "Західне Полісся".

Цілеспрямованої реалізації потребує Загальнодержавна програма формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки. Збереження природних територій, біологічного та ландшафтного різноманіття нарівні із активною участю у виконанні міжнародних конвенцій є вагомим внеском України у європейське та світове співтовариство.

Захист океанів, всіх видів морів, прибережних районів та охорона, раціональне використання і освоєння їх живих ресурсів. Україна розташована на узбережжі двох морів - Чорного та Азовського. Дані сучасних досліджень свідчать, що екосистеми Чорного і Азовського морів знаходяться у передкризовому стані, а екологічний стан багатьох ділянок прибережної зони є критичним. З метою забезпечення комплексного раціонального використання, сталого розвитку прибережних районів та морського середовища Верховною Радою України у 2001 році прийнято Закон України "Про Загальнодержавну програму охорони та відтворення довкілля Азовського та Чорного морів". Метою програми є зменшення забруднення морів, відтворення їх біологічних ресурсів, збереження та відновлення біорізноманіття, введення комплексного управління прибережною смугою морів.

Збереження якості ресурсів прісної води, застосування комплексних підходів до освоєння водних ресурсів, ведення водного господарства і водокористування. Україна належить до малозабезпечених країн за запасами води, що доступні до використання. Основними джерелами централізованого водопостачання є поверхневі води. Однак майже не залишилося поверхневих водних об'єктів, які б за екологічним станом належали до водних об'єктів першої категорії якості.

Основні джерела прісної води на території України - це ріки Дніпро, Дністер, Сіверський Дінець, Південний та Західний Буг, Дунай з притоками, а також малі річки північного узбережжя Чорного і Азовського морів.

В Україні налічується 63 119 річок, у тому числі великих (площа водозбору понад 50 тис. кв. км) - 9, середніх (від 2 до 50 тис. кв. км) - 81 і малих (менш як 2 тис. кв. км) - 63 029. Загальна довжина річок становить 206,4 тис. км, з них 90 відсотків припадає на малі річки. Характерною і досить несприятливою особливістю водозабезпечення є нерівномірність розподілу водних ресурсів по території України.

Запаси підземних вод також розподілені дуже нерівномірно. Найбільша їх кількість (біля 75%) зосереджена в північно-західній частині (Дніпровсько-Донецький та Волино-Подільський артезіанські басейни). Найменш забезпечені ними південна частина держави і райони Донбасу.

З метою забезпечення населення та народного господарства необхідною кількістю води в Україні збудовано 1160 водосховищ загальним об'ємом понад 55 млрд.куб.м та 28 тис. ставків, 7 великих каналів довжиною 1021 кілометрів з подачею по них 1000 куб.м води за секунду, 10 великих водоводів великого діаметру, по яких вода надходить у маловодні регіони України.

Вирішенню питань використання і охорони водних ресурсів в Україні надається велика увага. Водний кодекс, прийнятий у 1995 році з доповненнями у 2000 році, у комплексі з заходами організаційного, правового, економічного і виховного впливу, дозволяє формувати і встановлювати водно-екологічний правопорядок і сприяє ефективному, науково-обґрунтованому використанню вод та їх охороні від забруднення, засмічення та вичерпання.

Важливим напрямом практичної реалізації такої політики стала розробка Концепції розвитку водного господарства України та на її основі - Загальнодержавної програми розвитку водного господарства України.

Застосування комплексних підходів забезпечується шляхом цільових державних програм, серед яких "Національна програма екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води" (1997 р.), "Загальнодержавна програма охорони та відтворення довкілля Азовського і Чорного морів" (2001р.), "Програма розвитку водопровідно-каналізаційного господарства" (1997 р.).

Екологічно безпечне вилучення небезпечних відходів. Перші законодавчі норми щодо поводження з відходами було введено в Україні Законом України "Про охорону навколишнього природного середовища". Вони в основному стосуються порядку розміщення відходів, введення лімітів і плати за розміщення. Додаткові регламентації щодо утворення, зберігання, транспортування і видалення токсичних та інших відходів було запроваджено Законом України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", Кодексом України "Про надра", Законом України "Про пестициди та агрохімікати".

Обсяги щорічного утворення відходів підприємств хіміко-металургійного, машинобудівного, паливно-енергетичного, будівельного, агропромислового комплексів та відходів споживання сягають близько 600-700 млн.т. Велике занепокоєння викликають токсичні відходи, обсяги щорічного утворення яких складають близько 100 млн. т і які
, через наявність в своєму складі високотоксичних елементів, становлять значну фактичну чи потенційну небезпеку для довкілля і здоров'я людей. В Україні також щорічно накопичується понад 35 млн.куб.м побутових відходів, які знешкоджуються на 770 звалищах та 3 сміттєспалювальних заводах.

Відходи нагромаджуються у вигляді териконів, відвалів, шламосховищ, різного роду звалищ, кількість яких налічує понад 2700. Під згадані нагромадження відходів зайнято близько 160 тис.га землі і ці площі щорічно збільшуються на 3-6 тис.га. На сьогодні загальні обсяги накопичення відходів оцінюються в 25 млрд.т, з яких понад 4,4 млрд.т відносяться до токсичних.

Переважна більшість місць зберігання відходів не відповідає умовам екологічної безпеки і знаходиться в незадовільному стані, що є одним із найбільш вагомих факторів забруднення довкілля.

5 березня 1998 року Верховною Радою України прийнято спеціальний Закон України "Про відходи". У своїх основних статтях закон виходить із європейських та світових принципів вирішення проблеми відходів, таких як пріоритет охорони здоров'я людини і захисту навколишнього природного середовища, попередження чи мінімізація утворення відходів, розроблення і впровадження екологічно чистих технологій, розвиток технологій з утилізації відходів.

У 1998-2001 роках розроблено і прийнято на урядовому рівні низку правових актів на введення положень Закону України "Про відходи" в дію, що має створити достатні передумови підвищенню ефективності управління потоками відходів для забезпечення їх утилізації, знешкодження та видалення.

На виконання міжнародних зобов'язань Україна ратифікувала Конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення (16 жовтня 1998 р.); Монреальський протокол про речовини, що руйнують озоновий шар (20 серпня 1988 р.), Лондонські (1996) та Копенгагенські (2000) поправки до Монреальського протоколу; приєдналась до Базельської конвенції про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх видаленням (1 листопада
1999 р.) та до Європейської Угоди про перевезення небезпечних вантажів (2 березня 2000 р.); підписала Протокол щодо стійких органічних забруднювачів (25 червня 1998 р.) та Стокгольмську Конвенцію про стійкі органічні забруднювачі (23 травня 2001 р.).

Проводиться підготовка щодо приєднання України до Роттердамської конвенції про процедуру попередньої обґрунтованої згоди по відношенню до окремих небезпечних хімічних речовин та пестицидів у міжнародній торгівлі.

Ратифікація Верховною Радою України Європейської Угоди про перевезення небезпечних вантажів та прийняття Закону України "Про перевезення небезпечних вантажів" є основою для застосування загальноприйнятої в міжнародній практиці класифікації та маркування хімічних речовин для безпечного перевезення найбільш небезпечних хімічних речовин.

Зміна клімату. Однією з найактуальніших проблем безпечної життєдіяльності людства в планетарному масштабі і безпеки кожної людини, зокрема, є зміна клімату. У червні 1992 р. на Конференції ООН з навколишнього середовища і розвитку в Ріо-де-Жанейро (Бразилія) 155 держав, у тому числі Україна, підписали Рамкову конвенцію ООН про зміну клімату.

Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію 29 жовтня 1996 р. і, згідно з процедурами ООН, Україна є її Стороною з 11 серпня 1997 р. 15 березня 1999 р. Україною підписано Кіотський протокол. У 2001 році Українським інститутом досліджень навколишнього середовища і ресурсів при Раді національної безпеки і оборони України проведено комплексні дослідження і видано монографію "Проблеми і стратегія виконання Україною Рамкової Конвенції ООН про зміну клімату".

Посилення ролі основних груп населення

Демократизація і формування громадянського суспільства вимагають посилення участі і ролі всіх верств і груп населення, громадських і молодіжних організацій, корінних народів і національних меншин у єдиному, злагодженому процесі будівництва і утвердження власної держави.

Рівність прав жінки і чоловіка гарантується Конституцією України шляхом: надання жінкам рівних з чоловіками можливостей у громадсько-політичній і культурній діяльності, у здобутті освіти і професійній підготовці, у праці та винагороді за неї; соціальними заходами щодо охорони праці і здоров'я жінок, встановлення пенсійних пільг; створення умов, які дають жінкам можливість поєднувати працю з материнством; правовим захистом, матеріальною і моральною підтримкою материнства і дитинства, включаючи надання оплачуваних відпусток та інших пільг вагітним жінкам і матерям.

Верховна Рада України 5 березня 1999 року прийняла Декларацію про загальні засади державної політики України стосовно сім'ї та жінок. З метою поліпшення становища жінок, підвищення їх ролі у суспільстві, забезпечення сприятливих умов для розкриття їх інтелектуальних і творчих здібностей Президентом України 25 квітня 2001 року видано Указ "Про підвищення соціального статусу жінок в Україні". На виконання заключних документів Спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН "Жінки у 2000 році: рівність між чоловіками, розвиток та мир у ХХІ столітті" Кабінетом Міністрів України 6 травня
2001 року прийнято постанову, якою затверджено Національний план дій щодо поліпшення становища жінок та сприяння впровадженню гендерної рівності у суспільстві на 2001-2005 роки. З метою вдосконалення національного законодавства із забезпечення прав дитини відповідно до вимог міжнародного права та максимальної імплементації міжнародно-правових зобов'язань, активізації державної політики України у сфері поліпшення становища дітей під час Самміту Тисячоліття у 2000 році підписано 2 протоколи до Конвенції ООН про права дитини: Факультативний протокол щодо використання дітей у збройних конфліктах та Факультативний протокол щодо торгівлі дітьми, дитячої проституції та дитячої порнографії.

Ратифікувавши у 1991 році Конвенцію ООН про права дитини, Україна взяла на себе зобов'язання перед світовим співтовариством щодо забезпечення прав дитини відповідно до положень зазначеної Конвенції. З цією метою 28 липня 1992 року прийнято Постанову Кабінету Міністрів України "Про довгострокову програму поліпшення становища жінок, сім'ї, охорони материнства і дитинства".

Рівність дітей у своїх правах, незалежно від походження, а також від того, народжені вони у шлюбі чи поза ним встановлено статтею 52 Конституції України. Законом України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" від 21 листопада 1992 року встановлено гарантований державою рівень матеріальної підтримки сімей з дітьми через надання державної допомоги з урахуванням складу сім'ї, її доходів, віку, стану здоров'я дітей тощо.

Великий обсяг положень про забезпечення прав дитини врегульовано нормами Кодексу про шлюб та сім'ю України. Указ Президента України "Про затвердження заходів щодо поліпшення становища дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків" від 2 жовтня 1997 року передбачає вдосконалення системи соціальної адаптації, розвиток сімейних форм влаштування цієї категорії дітей, розширення соціально-правових гарантій неповнолітніх, захист майнових, житлових та інших інтересів дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків.

Приєднавшись до Конвенції МОП про заборону та негайні заходи щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці, прийнятої 17 липня 1999 року в м.Женеві на Генеральній конференції МОП, Україна взяла на себе зобов'язання щодо виконання її положень. На виконання рішень Всесвітньої зустрічі на вищому рівні 1992 року на захист дітей Указом Президента України затверджено національну програму "Діти України" (1996 р.).

З часу ратифікації Україною у 1991 р. Конвенції про права дитини Верховна Рада України прийняла Закони України: "Про охорону дитинства", "Про внесення змін і доповнень до Закону України "Про органи і служби у справах неповнолітніх", "Про державну допомогу сім'ям з дітьми", "Про позашкільну освіту" тощо.

Закон України "Про охорону дитинства", прийнятий Верховною Радою України 26 квітня 2001 року, визначає основні засади державної політики щодо охорони дитинства в Україні, регулює суспільні відносини у цій сфері з метою забезпечення реалізації конституційного права дітей на життя, охорону здоров'я, освіту, соціальний захист та всебічний розвиток.

Конституція передбачає розвиток української нації, її історичної свідомості, традицій і культури у тісному взаємозв'язку зі збереженням етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин.

Особливої уваги з боку держави потребує комплекс проблем, пов'язаних з поверненням на історичну батьківщину та облаштуванням депортованого кримськотатарського народу. Не дивлячись на складну соціально-економічну ситуацію, органи влади вживають дієвих заходів для забезпечення повноцінної інтеграції кримських татар в українське суспільство, чому сприяє діяльність Ради представників кримськотатарського народу при Президентові України. Для посилення інтеграційних процесів необхідно активізувати зусилля у зовнішньополітичній сфері з метою підвищення ефективності взаємодії з країнами, звідки повертаються репатріанти, привернення уваги міжнародного співтовариства до необхідності практичної допомоги Україні в питаннях їх облаштування.

У сфері захисту прав національних меншин Україна співпрацює з іншими державами, зокрема у рамках змішаних міжурядових комісій з питань забезпечення прав національних меншин - українсько-угорської, українсько-словацької та українсько-румунської. Реалізуються міжвідомчі угоди про співробітництво у сфері міжнаціональних відносин, укладені з Російською Федерацією, Молдовою, Литвою та Білоруссю.

Посилення ролі працівників і профспілок України здійснюється на підставі Міжнародного пакту про цивільні і політичні права. Ратифіковано ряд Конвенцій Міжнародної Організації Праці: "Про свободу асоціацій та захист права на організацію" 1948 року, "Про право на організацію та на ведення колективних переговорів" 1949 року, "Про тристоронні консультації" 1976 року, "Про сприяння колективним переговорам" 1981 року.

Дотримання прав професійних спілок в Україні гарантується Конституцією України. Верховною Радою України у червні 1999 року прийнято Закон України "Про професійнi спілки, їх права та гарантії діяльностi", а у грудні 2001 року зміни та доповнення до нього. Всього в Україні на національному рівні зареєстровано і діє 86 всеукраїнських профспілок та профоб'єднань.

Найбільш чисельним об'єднанням профспілок є Федерація профспілок України (ФПУ), що створена як добровільна спілка для координації зусиль профспілок (їх об'єднань та асоціацій) з метою виявлення і забезпечення захисту економічних, соціальних, трудових, правових і духовних інтересів членів профспілок. В даний час до складу ФПУ входять 66 членських організацiй: 40 галузевих профспілок і
26 регіональних профоб'єднань, якi об'єднують 122,4 тис. первинних профспілкових організацій загальною чисельнiстю 14,4 млн. членів профспілок. Членськi організації ФПУ мають повну свободу дій і проводять роботу у відповідності зі своїми статутами і рішеннями виборних органів.

В Україні вже створена і діє певна система колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин, яка заснована на соціальному партнерстві. Прийнято Закони України: "Про колективні договори і угоди", "Про оплату праці", "Про підприємства в Україні", "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)", "Про організації роботодавців". З прийняттям Верховною Радою України законів України "Про Кабінет Міністрів України, "Про соціальне партнерство", "Про внесення змін і доповнень до Закону України "Про колективні договори і угоди" законодавчо будуть визначенi всi три сторони соціального партнерства, а система взаємовідносин між ними стане більш цивілізованою.

Відповідно до Указу Президента України створено Національну службу посередництва і примирення та її регіональні відділення, що дало можливість більш комфортно вирішувати трудові спори (конфлiкти) за допомогою переговорного процесу.

Проблемним питанням сталого розвитку є ще недостатній вплив громадських організацій на державну політику. Зважаючи на значимість громадської ініціативи, держава виступає гарантом дотримання прав громадських організацій, забезпечує правову, інформаційну, організаційну підтримку громадських організацій, легалізованих у порядку, передбаченому чинним законодавством.

На сьогодні в Україні діє відповідна нормативно-правова база, яка визначає правові засади створення, права та гарантії діяльності об'єднань громадян. Це закони України: "Про об'єднання громадян", "Про благодійництво та благодійні організації", "Про молодіжні та дитячі громадські організації", "Про професійних творчих працівників та творчі спілки", "Про торгово-промислові палати в Україні" та інші акти законодавства.

6 липня 1999 року Верховною Радою України ратифіковано Конвенцію "Про доступ до інформації, участь громадськості в прийнятті рішень і доступ до правосуддя з питань, що стосуються навколишнього середовища".

Мін'юстом зареєстровано 1472 всеукраїнські та міжнародні громадські організації (всеукраїнських - 1163, міжнародних - 309), а також понад 12,8 тисячі місцевих громадських організацій та 3,5 тисячі осередків всеукраїнських і міжнародних громадських організацій, зареєстрованих територіальними органами юстиції, серед них кілька сотень громадських екологічних організацій.

При Міністерстві екології та природних ресурсів України функціонує громадська Рада, що складається із представників міністерства та громадських екологічних організацій національного рівня. На засіданнях Ради обговорюються важливі екологічні проблеми.

Серед багатьох екологічних організацій слід відзначити Українське товариство охорони природи, Всеукраїнський благодійний фонд "Паросток", Міжнародний фонд Дніпра, Українське географічне товариство, Всеукраїнську екологічну лігу, низку самостійних адвокатських організацій "Еко-право", організацію "МАМА-86" та інші.

Посилення ролі і підтримки діяльності підприємців здійснюється через такі всеукраїнські громадські об'єднання, як Українська Спілка промисловців і підприємців України, Спілка підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України, Міжнародна ліга підтримки екологічного підприємництва в Україні тощо.

Правові відносини в сфері малого підприємництва регулюються Законами України "Про Національну програму сприяння розвитку підприємництва", "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", "Про державну підтримку малого підприємництва".

З метою сприяння становленню підприємництва, посилення його ролі в розвиткові економіки на ринкових засадах в Україні утворено спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади - Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва. В регіонах працюють його місцеві структурні підрозділи.

На даний час в країні працюють 218 тис. малих підприємств з чисельністю постійно зайнятих понад 1,7 млн. чоловік, близько 5 тисяч спільних підприємств з прямими іноземними інвестиціями, в яких біля 95 тис. працюючих, 40,4 тисяч фермерських господарств із 72 тис. працюючих. З урахуванням працівників, що виконують роботи за договорами, сумісників, а також підприємців, які працюють без утворення юридичної особи (0,9 млн. чол.), в малому підприємництві зайнято понад 2,8 млн. чоловік. На долю малих підприємств припадає більш, як 10% валового національного продукту, 7% виробленої в державі продукції та наданих послуг.

Створенню сприятливого підприємницького клімату, підтримці та подальшому розвитку підприємництва та підприємницького потенціалу сприяли Укази Президента України: "Про усунення обмежень, що стримують розвиток підприємницької діяльності", "Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності", "Про державну підтримку малого підприємництва", "Про запровадження дозвільної системи у сфері підприємницької діяльності", "Про запровадження єдиної державної регуляторної політики у сфері підприємництва", "Про заходи щодо забезпечення підтримки та дальший розвиток підприємницької діяльності", "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва", "Про фіксований сільськогосподарський податок".

Засоби реалізації політики сталого розвитку

На базі діючого в Україні природоохоронного, податкового та бюджетного законодавства сформовано економічний механізм природокористування і природоохоронної діяльності, який включає в себе збори за використання природних ресурсів, забруднення навколишнього природного середовища, пільги при оподаткуванні, систему фінансування природоохоронних заходів.

Природоохоронним законодавством встановлено платне спеціальне використання природних ресурсів (Закон України "Про охорону навколишнього природного середовища", інші закони і кодекси).

Постановами Кабінету Міністрів України визначено порядок та нормативи справляння зборів за спеціальне використання водних ресурсів, за спеціальне використання лісових ресурсів, за спеціальне використання надр при видобутку корисних копалин, за спеціальне використання диких тварин, за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів, а також за забруднення навколишнього природного середовища.

Для фінансування природоохоронних витрат, пов'язаних із відтворенням та підтриманням природних ресурсів у належному стані, в Державному бюджеті з 1994 року створено окремий розділ "Охорона навколишнього природного середовища та ядерна безпека". Розділом передбачені видатки на охорону і раціональне використання водних, мінеральних, земельних ресурсів, створення лісових насаджень і полезахисних смуг, збереження природно-заповідного фонду, утримання місцевих природоохоронних органів.

Починаючи з 1992 року в Україні створена система державних цільових фондів охорони навколишнього природного середовища на загальнодержавному та місцевому рівнях. З 1998 року вони включені в склад відповідних бюджетів (до того часу вони були позабюджетними).

Головним недоліком системи фінансування природоохоронної діяльності є значна розпорошеність обмежених коштів, що не дозволяє ефективно реалізовувати масштабні еколого-інвестиційні проекти. Актуальними напрямками розвитку означеної сфери є розширення позабюджетних джерел та запровадження нового механізму фінансування екологічної сфери відповідно до ринкових реформ.

Фінансування науки. Аналіз реалізації Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" показує, що основні його вимоги щодо бюджетного фінансування науки, яке повинно складати 1,7% ВВП, не виконуються.

Протягом останніх десяти років стан фінансового забезпечення науково-технічної сфери України постійно погіршувався як через зменшення державних витрат, так і через скорочення недержавних замовлень на виконання НДДКР.

У світовій практиці склалися загально прийняті стандарти основних параметрів фінансування науково-технічного потенціалу, які відповідають умовам його ефективного функціонування. Так, при рівні витратної наукомісткості ВВП до 0,4% науковий потенціал здатний виконувати лише свою соціокультурну функцію. Збільшення цього показника до 0,9% ВВП дозволяє виконувати також другу функцію науки - пізнавальну. І лише подальше значне нарощування обсягу витрат призводить до реалізації основної функції науки - отримання економічної віддачі від інвестицій у науку.

Дані про витрати на науку в нашій державі за останні 10 років свідчать, що всі наміри довести в 1999 році бюджетне фінансування до 1% ВВП так і залишилися намірами. Навпаки, спостерігається подальша тенденція зниження частки витрат на наукову та науково-технічну діяльність у Державному бюджеті України до 0,31 - 0,34% ВВП у 2000 - 2001 роках.

Врахування питань навколишнього середовища і розвитку в процесі прийняття рішень. Важливим напрямком регулювання екологічно небезпечної діяльності стала державна екологiчна експертиза. Основна мета експертизи - заборонити реалізацію проектів і програм чи діяльності, які становлять підвищену екологічну небезпеку.

Значну роль у вирішенні екологічних проблем має відігравати система екологічного аудиту. З метою створення умов для екоаудиту підготовлено пакет законодавчих і нормативних документів, а також українські стандарти з екологічного менеджменту і аудиту. Видано підручник "Екологічний аудит", розпочато вивчення даної дисципліни в деяких вищих навчальних закладах. Проект Закону "Про екологічний аудит" внесено на розгляд Верховної Ради України.

Для розповсюдження і розвитку цього важливого напрямку природоохоронної діяльності створено Міжрегіональний центр екологічного аудиту, до якого входять фахівці, що пройшли спеціальне навчання, мають практику проведення екологічних аудитів і відповідні кваліфікаційні сертифікати.

Участь секторів суспільства у впровадженні

Прикладом інтеграції участі широких кіл суспільства є Національна програма екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води.

Цьому сприяла міжнародна співпраця у контексті "Порядку денного на ХХI століття" Урядів Канади і України із залученням наукових, громадських і підприємницьких кіл з метою відпрацювання нових комплексних підходів до реалізації Національної програми екологічного оздоровлення басейну Дніпра.

Українська сторона була представлена:

  • урядовими установами на рівні міністерств;
  • науковими державними установами;
  • науковими підприємницькими структурами;
  • освітніми установами;
  • крупними акціонерними підприємствами - забруднювачами;
  • спеціалізованими малими підприємствами з екологічного підприємництва;
  • громадським об'єднанням Спілка підприємців малих і середніх підприємств України;
  • благодійною організацією - Міжнародний фонд Дніпра.

Україна не мала досвіду здійснення таких крупних екологічних басейнових програм, досвіду системного екологічного менеджменту. Тому вперше за фінансовою і методологічною допомогою Уряду Канади було відпрацьовано:

методологію комплексного екосистемного розв'язання басейнових проблем Дніпра в умовах реформування соціально-економічної системи держави;

методологію басейнового фінансово-економічного механізму реалізації екологічних програм і проектів;

методологію впровадження в екологічний менеджмент сучасних інструментів екологічного аудиту і екологічного лізингу з наступним проведенням некапіталомісткої екологічної модернізації підприємств - забруднювачів басейну Дніпра різних галузей (харчової, легкої, металургійної промисловості);

досягнення еколого-економічного ефекту від впровадження новітніх технологій водоочищення, нейтралізації сміттєзвалищ;

впровадження новітніх технологій оздоровлення прибережних смуг, які зазнали впливу антропогенної діяльності;

впровадження систем управління екологічним станом за допомогою новітніх інформаційних технологій;

започаткування розвитку екологічного підприємництва, створення відповідних громадських об'єднань;

започаткування освітньо-навчального процесу із зазначених вище питань на основі проведення навчальних семінарів, створення і впровадження в навчальний процес серії навчальних підручників і посібників, методичних розробок, циклу відео-телевізійних фільмів та передач;

інтегрування державних, громадських, наукових, підприємницьких суб'єктів басейнової діяльності в підготовці і здійсненні стратегічних рішень функціонування комплексного басейнового комітету управління програмами і проектами.

Таким чином, в рамках українсько-канадської співпраці виконано комплекс проектів і робіт, результати яких повністю відповідають принципам сталого розвитку і не мають аналогів в Україні.

ПРОБЛЕМИ НАРОЩЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ВПРОВАДЖЕННЯ "ПОРЯДКУ ДЕННОГО НА ХХI СТОЛІТТЯ"

Оцінка рівня інтегрованості (комплексності) в підходах щодо впровадження принципів сталого розвитку

Найбільш фундаментально економічна, соціальна і екологічна складові сталого розвитку представлені у наступних офіційних документах:

  • Послання Президента України до Верховної Ради України "Україна: поступ у ХХІ століття". Стратегія економічного і соціального розвитку на 2000-2004 роки";
  • Основні напрями державної політики у галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки;
  • Концепція (основи державної політики) національної безпеки України;
  • Національна програма екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води;
  • Програми діяльності Кабінету Міністрів України.

З метою дотримання принципу цілісності державного прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України при Президентові України утворено Державну комісію з питань стратегії економічного та соціального розвитку, до якої увійшли представники державних та місцевих органів виконавчої влади, підприємницьких та наукових кіл.

При Кабінеті Міністрів України утворені Національна комісія сталого розвитку, Міжвідомча комісія з питань зміни клімату, Міжвідомча комісія з питань моніторингу довкілля, Координаційна рада з питань формування національної екологічної мережі, Національна координаційна рада з питань транспорту, здоров'я та довкілля, Рада з екологічних проблем басейну Дніпра та якості питної води, Урядова комісія боротьби з ВІЛ/СНІДом, Координаційна рада з питань енергетичної політики, Координаційна рада з питань аграрної політики.

Оцінка проблем стримування впровадження положень "Порядку денного на ХХІ століття", у тому числі на місцевому рівні

Проблеми, що стримують впровадження принципів сталого розвитку, мають складний, системний характер, який включає політичні, економічні, освітні, соціальні та міжнародні аспекти.

Перш за все необхідно відмітити, що досі ще не визріла "критична маса соціально-економічної стабільності" із ринковими механізмами. Ще значний вплив мають системні фактори дестабілізації на рівні загроз національним інтересам у всіх сферах життєдіяльності.

По-друге, не визріла "критична маса свідомості" урядовців, політичних і громадських діячів, науковців, підприємців щодо стратегічного вибору національних шляхів переходу до сталого розвитку.

По-третє, не сформована ефективна система інституційного забезпечення впровадження сталого розвитку з сильним лобіюванням її інтересів у вищому законодавчому органі влади - Верховній Раді України.

До факторів або проблем стримування необхідно віднести недосконалість правової бази, відсутність національної стратегії переходу до сталого розвитку, пасивність Національної комісії сталого розвитку при Кабінеті Міністрів України та проблеми суб'єктивного характеру.

Для місцевого рівня теж характерні наведені вище проблеми.

Слід додати ще такі:

  • значна централізація у прийнятті стратегічних рішень, розподілі функцій та бюджетних коштів;
  • нерівномірність розміщення продуктивних сил по території України;
  • велика економічна взаємозалежність регіонів України.

Світова економічна історія не знає подібних масштабів падіння економіки у мирний час. Потрібно було п'ять років напруженої роботи, щоб поступово, крок за кроком, вивести українську економіку з катастрофи, в якій вона опинилася. А вже згодом можна було думати про перехід до сталого розвитку.

Внаслідок аварії на ЧАЕС у країні постраждало майже 7% населення. Спостерігається тенденція до зростання кількості осіб, що стали інвалідами внаслідок захворювання, яке пов'язане з Чорнобильською катастрофою. Протягом 1991-2000 років їх кількість збільшилася з 2 тис. до 90 тис. осіб. Відповідно це призводить до зростання бюджетних видатків на забезпечення пільг. Громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, надається 50 видів допомоги, пільг та компенсацій. Витрати на одного інваліда внаслідок катастрофи на ЧАЕС щорічно складають до
8 тис. грн.

15 грудня 2000 року відбулося закриття ЧАЕС - об'єкту, який увійшов в історію, як найбільша техногенна катастрофа ХХ століття. Перед Україною постало завдання виведення станції з експлуатації і перетворення об'єкту "Укриття" в екологічно-безпечну систему. Потрібні величезні кошти, яких Україна не має.

Незважаючи на всі труднощі Уряд України передбачає виділення частини коштів, необхідних для виконання робіт із зняття з експлуатації ЧАЕС. Підготовлено звернення до країн "Великої сімки" про створення спеціального Міжнародного фонду, призначеного для фінансування соціальних і технічних проблем, пов'язаних із виведенням ЧАЕС з експлуатації. Президентом України доручено Уряду підготувати ряд законів, що стосуються гарантій соціального захисту працівників станції і жителів міста Славутич у зв'язку з достроковим виведенням її з експлуатації, у тому числі державну програму соціального захисту.

ЧАЕС закрито. Однак проблеми, насамперед соціальні, зокрема проблема зайнятості населення міста Славутич, залишаються. Це молоде сучасне місто з 27 тис. мешканців, з них працездатних - 14 тис. Важливого значення набуває виконання своїх зобов'язань з боку світового співтовариства щодо вирішення низки соціальних проблем, у тому числі проблеми зайнятості.

В індустріальному секторі економіки 7 541 технічних об'єктів складають потенційну загрозу, 1,5 тис. - реальну загрозу для країни та її громадян, причому 144 потребують прийняття невідкладних заходів, а 300 - термінових профілактичних робіт.

Корегування підходів для вирішення головних проблем, яким віддано пріоритет

Перш за все сталий розвиток повинен бути визнаним як стратегічний орієнтир розвитку України на ХХІ століття (прийняття Верховною Радою України "Національної стратегії гармонійного розвитку", розробка і прийняття секторальних і регіональних Стратегічних планів дій, прийняття необхідної нормативно-правової бази).

По-друге, необхідно паралельно розробити орієнтовані на вирішення пріоритетних проблем сталого розвитку програми навчання і атестації управлінського персоналу, відповідального за підготовку і реалізацію стратегій сталого розвитку на державному, корпоративному, місцевому рівнях, а також громадських і політичних діячів, підприємців.

По-третє, необхідно привести всю нормативно-правову базу діяльності урядових структур, місцевих органів самоврядування до методології і стандартів діяльності відповідно з вимогами і принципами сталого розвитку.

НАЦІОНАЛЬНІ РУШІЙНІ СИЛИ ПРОЦЕСІВ ПЕРЕХОДУ ДО СТАЛОГО РОЗВИТКУ

Оцінка впливу національних рушійних сил на процеси переходу до сталого розвитку

Президент України має найбільш сильний вплив на прискорення темпів переходу до сталого розвитку. Укази і розпорядження Глави держави мають силу прямої дії і практично все, що зроблено в Україні у напрямку переходу до сталого розвитку, ініціювалося Президентом України.

Його послання до Верховної Ради України визначили стратегічні напрями розвитку. Кабінет Міністрів України, керівники місцевих органів влади розробляли відповідні урядові і місцеві програми дій і розвитку. Ефективність дії адміністративних рушійних сил була б набагато більшою, якщо б всі управлінські кадри пройшли належну професійну підготовку і атестацію по єдиних навчальних програмах із стратегії і тактики сталого розвитку з урахуванням особливостей вибору національного шляху.

Національна комісія сталого розвитку України при Кабінеті Міністрів України була створена у 1997 році як консультативно-дорадчий орган з питань визначення національної стратегії сталого розвитку суспільства. До складу Комісії входять представники міністерств, відомств, Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, громадськості та науковці.

Особливу роль в державній адміністративній системі повинні були б зіграти Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції (економічна складова), Міністерство екології та природних ресурсів (екологічна складова сталого розвитку) і Міністерство праці та соціальної політики (соціальна складова). Одним із завдань здійснення адміністративної реформи є підсилення можливості скоординувати дії вищезгаданих міністерств в інтересах сталого розвитку.

Значну інтелектуальну роль відіграє Національна академія наук України. За час, що минув після проведення всесвітньої Конференції ООН в Ріо-де-Жанейро, вченими НАН України здiйснено цілу низку заходів щодо збереження навколишнього середовища і сталого розвитку. У 1994 році Наукову раду НАН України з проблем біосфери було перетворено в Наукову раду НАН України з проблем навколишнього середовища і сталого розвитку. Президiя НАН України 15 квітня 1998 року на розширеному засiданні розглянула питання "Про науковi основи сталого розвитку України". Національний комітет України з програми ЮНЕСКО "Людина і біосфера", що функціонує при Президії НАН України, на своєму засіданні у червні 1998 року розглянув і затвердив
програму роботи з питання "Про науковi основи збереження бiологічного та ландшафтного рiзноманіття в контекстi сталого розвитку України". В установах НАН України проводяться наукові дослідження та створюються нові технології щодо вирішення проблем навколишнього середовища і сталого розвитку.

Система освіти, виховання та громадської поінформованості. За минуле десятиріччя Україною укладено 72 міжурядових і 37 міжвідомчих угод про співпрацю у галузі освіти і науки із 53 країнами світу. Створено умови для інтегрування системи освіти у європейський та світовий простір (перейшли на 3-х ступеневу освіту: бакалавр - спеціаліст - магістр).

Правове регулювання діяльності національної системи освіти ґрунтується на Конституції України та Законі України "Про освіту". Прийнято закони прямої дії - "Про дошкільну освіту", "Про загальну середню освіту", "Про позашкільну освіту", "Про професійно-технічну освіту", розроблено проект Закону України "Про вищу освіту" і низку підзаконних актів з питань загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної та післядипломної освіти.

Розроблено і 20 грудня 2001 р. прийнято Концепцію екологічної освіти України у контексті впровадження принципів сталого розвитку.

До важливих складових, які формують вимір індексу людського розвитку і є стимулюючим фактором, належить індекс рівня освіти. Зростання виміру цього індикатора розпочалося в Україні з 1995 року (у 1999 році - 0,92). Для України завжди був характерним високий рівень загальної освіченості населення. З прийняттям Концепції екологічної освіти почне здійснюватися переорієнтація освіти і виховання на принципи сталого розвитку. За міжнародною підтримкою у межах "Програми дій на ХХI століття" підготовлено і видано серію відповідних підручників і навчальних посібників: "Екологічний аудит", "Екологічне підприємництво", "Модернізація виробництва: системно-екологічний підхід", "Екологія і сталий розвиток" тощо.

В галузі освіти жінки мають однакові з чоловіками права доступу до освіти та одержання документів про освіту в навчальних закладах всіх категорій, як у містах, так і в сільській місцевості, за винятком деяких спеціальностей, за якими робота могла б становити загрозу для здоров'я жінок. Жінки становлять більшість серед випускників 9-11 класів загальноосвітніх шкіл, а також студентів вищих навчальних закладів.

Активізація діяльності ЗМІ. Одним із дієвих механізмів інформування громадськості про соціально-економічну та екологічну ситуацію в країні є засоби масової інформації.

Конституція України (ст.15, 34) визначає, що суспільне життя у країні ґрунтується на засадах політичної, економічної та ідеологічної багатоманітності, забороняє цензуру, гарантує кожному громадянинові право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, забезпечує право вільно збирати
, зберігати, використовувати і поширювати інформацію різними способами на свій вибір.

Ратифікація Україною Конвенції "Про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень і доступ до правосуддя з питань, що стосуються навколишнього середовища" є підтвердженням великого значення, яке надає держава засобам масової інформації в процесі впровадження сталого розвитку.

Преса активно відображає природоохоронні аспекти сталого розвитку, стан справ у галузі ядерної безпеки, зокрема у зв'язку з проблемами закриття ЧАЕС, стан Дніпра, якість питної води, проблеми накопичення токсичних відходів, аварії техногенного та природного характеру, глобальні проблеми збереження озонового шару та зміни клімату.

Чимало уваги приділяється екологічній тематиці в регіональних засобах масової інформації. Практично в усіх областях газети мають постійні екологічні сторінки, виходять тематичні радіо- та телепередачі.

Розширенню випуску екологічної преси, телевізійних та радіопередач перешкоджають наявні фінансові можливості держави та недостатні масштаби розвитку екопідприємництва в Україні.

Здійснення демократичних перетворень за умов державного суверенітету зумовило суттєві кількісні та якісні зміни в інформаційній сфері. 10 років тому в Українській РСР виходили 1972 газети і журнали, переважна більшість яких були органами відповідних партійних комітетів. Під жорстким ідеологічним контролем працювали РАТАУ та державне телебачення і радіомовлення. Станом на 1 січня 2001 р. в Україні було зареєстровано близько 10,2 тис. періодичних видань" з яких: 6762 газети" 2449 журналів" а також видання журнального типу (бюлетені" альманахи" календарі тощо). До загальнодержавної сфери розповсюдження відносяться 2646 періодичних видань" зарубіжної - 3" загальнодержавної та зарубіжної - 1113" регіональної - 37 і місцевої - 6345.

Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування є засновниками і співзасновниками 1039 газет та журналів" науково-дослідні установи - 395" навчальні заклади - 595" політичні партії - 262" громадські організації - 971" комерційні структури - 4594 і фізичні особи - 1695.

Незважаючи на значне збільшення кількості та тематичну різноманітність періодичних видань" загальний тираж залишається невеликим. Недостатня забезпеченість населення друкованими засобами масової інформації зумовлена, головним чином, їх високою ціною.

Свобода обігу інформації сьогодні тісно пов'язана з розвитком інформаційних технологій і, перш за все, Інтернету. Кількість користувачів українського сегменту мережі Інтернет за останні два роки збільшилася більш як утричі. Значно зріс обсяг інформаційних ресурсів" які мають доступ до мережі Інтернету. Якщо на початок 1999 р. вони розміщувалися на 1,4 тис. веб-серверів" то на кінець 2000 р. - на майже 9 тис. веб-серверів. Розширився і тематичний діапазон їх наповнення.

В українському сегменті Інтернету розміщені понад 320 газет і журналів, причому деякі з них не мають друкованих аналогів. До цього слід додати також 28 серверів, на яких розміщують інформацію політичні партії та 335 - з персональними сторінками окремих політиків і бізнесменів.

Невирішеними поки що залишаються проблеми роздержавлення засобів масової інформації, перегляду системи оподаткування та розвитку Інтернету. При цьому в засобах масової інформації недостатньо розкривається комплексне поняття сталого розвитку та його вплив на різні сфери життя населення і суспільства в цілому. В засобах масової інформації слід розгорнути справжню пропаганду сталого розвитку.

Формування середнього класу суспільства. Розвиток малого та середнього бізнесу дозволяє значно прискорити процеси формування підприємницьких навичок у великої маси людей, які в значній мірі виявилися не готовими для роботи в нових умовах. Малий та середній бізнес, представники якого складають основу середнього класу, дозволяє формуватися сучасному менеджменту, без якого неможливо функціонування виробництва в конкурентній економіці.

Класифікуючи власників малих підприємств та підприємців середньої руки, слід відмітити, що цей прошарок населення не є домінуючим в суспільстві і складає лише 9% економічно активного населення.

Потенційними представниками середнього класу в Україні є лікарі, освітяни, науковці та інженери. Специфічною їх особливістю є досить високий професійний рівень, і в більшості випадків - наявність додаткової зайнятості для забезпечення рівня доходів, необхідного для утримання життєвого стандарту, що склався протягом життя. До зазначеної категорії можна також віднести державних службовців невисокого рангу, робітників торгівлі та військовослужбовців, журналістів, кваліфікованих робітників, селян та фермерів. Економічна криза негативно позначилася на якісних характеристиках вищезгаданих категорій населення.

Передумовами становлення економічно стабільного середнього класу в України мають бути:

  • збереження позитивних тенденцій економічного зростання протягом наступних п'яти років в умовах правового поля, яке має сприяти розвитку і функціонуванню в межах легальної економіки малого та середнього підприємництва;
  • випереджаюче зростання протягом найближчих років рівня грошових доходів значної частки населення;
  • згладжування надмірної поляризації доходів населення, яка має тенденцію до зростання та негативно впливає на сприйняття дійсності середніми прошарками населення;
  • вдосконалення правової бази та інститутів капіталізації заощаджень населення;
  • орієнтація розвитку споживчого ринку та ринку послуг (в особливості освітніх та охорони здоров'я) на потреби та фінансові можливості середніх прошарків населення шляхом інвестування ринкових та інфраструктурних секторів, клієнтами яких є представники середніх класів;
  • збереження та вдосконалення кваліфікаційних та інтелектуальних характеристик зайнятого населення, погіршення яких обумовлене зростанням еміграції високоосвічених та висококваліфікованих кадрів; наявним рівнем безробіття, особливо довготривалого; згортанням системи підвищення професійного рівня та перекваліфікації кадрів, падінням престижу висококваліфікованої, складної праці, згортанням системи профтехосвіти;
  • підвищення рівня духовних і моральних цінностей інституту сім'ї, зміцнення її ролі в житті суспільства в якості емоційно-психологічного стабілізатора, для підтримки соціальних та моральних норм, морального клімату в суспільстві та формуванні базових цінностей, притаманних середньому класу. В умовах погіршення економічного становища більшості населення великого значення набуває економічна роль сім'ї. В сучасних умовах за рахунок перерозподілу коштів в рамках сімейного бюджету безпосередньо здійснюється соціальний захист значної частки непрацездатного населення.

Участь України у міжнародному співробітництві зі сталого розвитку

Україна активно розвиває міжнародне співробітництво з питань екології, торгівлі та розвитку як на двосторонньому, так і багатосторонньому рівні.

Головними завданнями політики міжнародного співробітництва є:

участь у процесі розвитку міжнародного законодавства, розроблення політики сталого розвитку, а також співробітництво з міжнародними організаціями;

впровадження сучасної екологічної політики, нормативів і стандартів, досягнень науки і технологій;

залучення міжнародної допомоги з метою забезпечення охорони довкілля, ядерної безпеки і раціонального використання природних ресурсів;

розв'язання проблеми подолання наслідків Чорнобильської катастрофи;

розвиток двостороннього та багатостороннього співробітництва.

Двостороннє співробітництво. Україна є стороною 35 двосторонніх угод, 14 з яких - міжвідомчі. Нашими партнерами є, зокрема, такі країни: Республіка Польща, Республіка Молдова, Угорська Республіка, Російська Федерація, Республіка Білорусь, Словацька Республіка, Румунія і Республіка Болгарія. Значного розвитку набуло співробітництво із США, Канадою, Нідерландами, Данією, Німеччиною, Швейцарією і Великою Британією. Розпочато роботу і здійснюються заходи щодо підготовки міжвідомчих Угод про співробітництво в природоохоронній галузі з Естонією, Чехією, Грецією, Марокко, Аргентиною, Казахстаном, Бразилією.

Двосторонніми угодами передбачені такі основні напрямки співробітництва:

  • вжиття узгоджених заходів, спрямованих на зменшення негативного впливу глобальних змін природного середовища і клімату на економіку і людину;
  • взаємне оперативне інформування про загрозу значного транскордонного забруднення території однієї з сторін та прогнози його розповсюдження;
  • організація екологічної освіти і виховання населення;
  • інформаційний обмін у сфері охорони навколишнього природного середовища;
  • гармонізація екологічного законодавства, нормативно-правового регулювання охорони навколишнього природного середовища та природокористування;
  • удосконалення економічного механізму управління якістю довкілля та природокористування.

Двостороннє співробітництво в екологічній галузі сприяє реалізації державної екологічної політики на міжнародному рівні і створює сприятливу атмосферу взаємовідносин з сусідніми і віддаленими країнами як в частині реалізації завдань, що випливають у зв'язку із загостренням глобальних екологічних проблем, так і в контексті розвитку регіональних процесів та можливого транскордонного впливу негативних явищ природного і техногенного характеру.

Особливу цінність мають двосторонні відносини в частині вивчення досвіду вирішення певних екологічних питань та принципів побудови державної екологічної політики.

Слід відзначити, що пріоритети у сфері двостороннього співробітництва дещо змінювалися за минуле десятиріччя і з цієї точки зору можна виділити три періоди розвитку взаємовідносин з країнами світу.

У 1993-95 роках найбільш активно розвивався процес створення договірно-правової основи співробітництва шляхом підписання Угод, Меморандумів, Протоколів, що заклали основні принципи, визначили напрями та форми стосунків на державному або відомчому рівні в природоохоронній галузі.

У 1996-1999 роках тривав процес розбудови взаємовідносин шляхом розробки спільних планів дій, проведення засідань комітетів, робочих груп та інших керівних і координуючих органів, створених на виконання підписаних договорів.

У 2000-2001 роках двосторонні стосунки здійснювалися переважно з країнами-донорами; з усіма іншими країнами-партнерами, частіш за все, за вимогами обставин та в рамках міжнародних конвенцій глобального або регіонального рівнів.

Багатостороннє співробітництво. Україна є стороною 17 міжнародних конвенцій, 4 протоколів та 1 угоди до них. Готуються до ратифікації ще 9 багатосторонніх документів. Серед них Конвенція ООН про боротьбу з опустелюванням, Роттердамська конвенція про процедуру попередньої обґрунтованої згоди стосовно окремих небезпечних хімічних речовин і пестицидів у міжнародній торгівлі, Стокгольмська конвенція про стійкі органічні забруднювачі, Картахенський протокол про біобезпеку до Конвенції про охорону біологічного різноманіття, Кіотський протокол до Рамкової Конвенції ООН про зміну клімату.

Основними напрямками багатостороннього співробітництва є:

  • охорона біологічного різноманіття;
  • охорона транскордонних водотоків та міжнародних озер;
  • зміна клімату;
  • охорона озонового шару;
  • захист атмосферного повітря;
  • поводження з відходами;
  • оцінка впливу на довкілля.

Багатосторонні міжнародні угоди (конвенції, протоколи та угоди до них) є реальним шляхом попередження та вирішення екологічних проблем, які постали перед людством внаслідок невиваженої політики господарювання та використання природних ресурсів, ігноруючи їх відновлення для прийдешніх поколінь, що є одним із принципів сталого розвитку.

На сьогодні з 200 існуючих у світі багатосторонніх природоохоронних договорів 20 містять положення, які забороняють або обмежують торгівлю товарами та продуктами. Це, насамперед, Монреальський протокол по речовинах, що руйнують озоновий шар, який обмежує торгівлю такими речовинами із країнами-не членами цього протоколу. Дуже гостро стоїть питання торгівлі продукцією з використанням геномодифікованих організмів, лібералізація торгівлі екотоварами та екопослугами. Це змушує політиків
та ділові кола всерйоз сприймати екологічні стандарти при виробленні та реалізації політики розвитку і безпеки.

У вересні 1997 р. представники Білорусі, Болгарії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Молдови, Румунії, Словаччини та України підписали Торуньську декларацію про співробітництво в галузі охорони довкілля серед країн Центральної і Східної Європи. Країни зобов'язалися розвивати співробітництво в різних сферах охорони довкілля, включаючи зміну клімату, проблеми енергії і здоров'я, моніторинг стану довкілля, загальні й організаційні питання екологічної політики, сприяння регіональним стратегіям сталого розвитку. Представники країн, що підписали Декларацію, проводять щорічні зустрічі з метою обміну інформацією і досвідом.

З метою поглиблення економічних зв'язків між країнами-учасницями Центральноєвропейської ініціативи (ЦЄІ) та Чорноморського економічного співробітництва (ЧЕС), вироблення і впровадження конкретних проектів в сфері охорони навколишнього природного середовища, Україна активно використовує потенціал співробітництва в рамках цих угрупувань.

Хоча Україна не є членом СНД, вона має статус спостерігача в Міждержавній екологічній раді і бере участь в її нарадах.

Для підвищення ефективності здійснення економічної політики, отримання консультативної та матеріально-технічної допомоги у вирішенні проблем, пов'язаних з переходом до ринкової економіки, а також обміну досвідом у процесі інтеграції до світового економічного простору, Україна активно співпрацює із Світовим банком, Міжнародним валютним фондом
(МВФ), Конференцією ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД), Міжнародним торговельним центром ЮНКТАД/СОТ та ін.

Здійснюються заходи з прискорення вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ). Питання вступу України до СОТ розглядається як один із пріоритетних напрямів діяльності Кабінету Міністрів України та центральних органів виконавчої влади у сфері реалізації зовнішньоекономічної політики.

З метою визначення актуальних проблем міжнародного співробітництва в екологічній сфері, вивчення світового досвіду щодо ефективного управління природними ресурсами, забезпечення врахування національних інтересів, Україна бере активну участь в діяльності міжурядових природоохоронних організацій та інших форумів, серед яких Програма ООН з охорони навколишнього середовища (ЮНЕП), Комітет екологічної політики Європейської економічної комісії (ЄЕК) ООН, Комісія ООН зі сталого розвитку, Секретаріат Глобального Екологічного Фонду, Програма TACIS ЄС, Всесвітня метеорологічна організація (ВМО), Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), Організація ООН з промислового розвитку (ЮНІДО), Форум ООН з питань лісів та ін. Важливу підтримку надає Програма розвитку ООН (ПРООН), яка здійснює цільовий проект "Програма сприяння сталому розвитку в Україні".

Україна брала активну участь в роботі міжнародних конференцій під егідою ООН з проблематики сталого розвитку, а саме:

  • Всесвітня зустріч на найвищому рівні з соціального розвитку (1995 р.);
  • Всесвітній самміт з питань міст (1996 р.);
  • Міжнародна конференція з народонаселення та розвитку (1996 р.);
  • Всесвітній самміт з продовольства (1996 р.);
  • 19-а спецсесія ГА ООН з питань п'ятирічного огляду рішень "Самміту планети Земля" ("Ріо+5", 1997 рік);
  • 25-а Спеціальна сесія ГА ООН з питань п'ятирічного огляду та оцінки ходу виконання Програми дій "Хабітат" (2001 р.) та ін.

Україна також докладає зусиль з метою практичної реалізації підсумкових документів та програм дій, ухвалених під час проведення цих форумів.

Багатостороннє співробітництво в галузі охорони навколишнього природного середовища має велике значення не тільки для вирішення глобальних екологічних проблем, а й для України з точки зору поліпшення стану навколишнього середовища, здійснення заходів по інтеграції нашої держави до Європейського співтовариства, вдосконалення національного законодавства, вирішення проблем щодо сталого розвитку, які були поставлені у документах конференції в Ріо-де-Жанейро у 1992 році.

Процес "Довкілля для Європи". У 1994 році було укладено Угоду про партнерство і співробітництво між Україною та Європейським Союзом, яка визначає цілі співробітництва в 28 галузях, у тому числі у промисловості, енергетиці, транспорті, сільському господарстві, захисті та заохочені інвестицій, науці і техніці, освіті і навчанні, охороні довкілля. В Україні здійснюється робота з наближення національного законодавства в сфері екології, торгівлі та розвитку до європейського. З метою розширення торговельних стосунків з європейськими партнерами, участі у формуванні єдиного європейського ринку, об'єднання наукового потенціалу активізується співпраця України з Європейською асоціацією вільної торгівлі (ЄАВТ).

Одним з пріоритетів міжнародного співробітництва у сфері екології є участь у процесі "Довкілля для Європи". Україна приєдналась до цього процесу починаючи з другої Міністерської конференції, яка пройшла в м.Люцерн (Швейцарія) у 1993 р. Прийняття на цій Конференції "Екологічної програми для Центральної і Східної Європи" послужило добрим стимулом для ухвалення Національного плану дій у галузі охорони довкілля.

У вересні 1998 року Європейською Економічною Комісією було прийнято рішення про проведення в м. Києві у 2002 р. 5-ї Пан-Європейської конференції Міністрів довкілля (у 2000 р. термін перенесено на 2003 р.). Цей форум проводиться раз на чотири роки. Прийняття даного рішення є свідченням важливої ролі України у справі збереження навколишнього середовища на континенті.

З 19 по 22 вересня 1999 року делегація України взяла участь у роботі 6-ї сесії Комітету екологічної політики ЄЕК ООН. На цій сесії було представлено європейській спільноті огляд природоохоронної діяльності в Україні, а також цілі та завдання майбутньої конференції. Зокрема зазначалося, що метою цієї конференції є подальший розвиток загальноєвропейського екологічного процесу "Довкілля для Європи" шляхом поглиблення науково-методологічних основ розвитку екологічної політики, механізмів та інструментів її здійснення і розробки загальноприйнятих ефективних механізмів міжнародної координації та гармонізації зусиль у вирішенні природоохоронних проблем, які посилять вектор соціально-орієнтованої економічної політики держав.

Серед головних завдань конференції слід відмітити оцінку стану навколишнього природного середовища Європи; сприяння підвищенню рівня політичної підтримки природоохоронних завдань держав Європи; сприяння подальшому прискоренню процесу інтеграції екологічних політик нових незалежних держав (ННД) у загальноєвропейський процес; створення нових можливостей для подальшого розвитку механізмів підтримки та надання допомоги ННД у вирішенні природоохоронних проблем тощо.

Цього року вся світова спільнота буде відмічати 10 річницю конференції ООН з навколишнього середовища і розвитку. На цій конференції Україна заявила про свій намір переходу до сталого розвитку, при якому забезпечується збалансоване вирішення соціально-економічних завдань, проблем збереження сприятливого стану довкілля і природно-ресурсного потенціалу з метою задоволення життєвих потреб нинішнього і майбутніх поколінь.

Питання охорони навколишнього природного середовища, як чутливого фактору світової політики та економіки, обговорюється десятиліттями. Зараз можна констатувати, що "екологічне" питання стало важливим чинником у боротьбі за конкурентоспроможність, а екологічні стандарти грають не останню роль при проведенні торговельних переговорів.

Конференція в Йоганнесбурзі (ПАР), яка пройде у вересні 2002 року, має змусити людство ще раз замислитися - чи робимо ми те, що необхідно для досягнення цілей конференції в Ріо, чи наші дії є ефективними, щоб відвернути майбутні і справитися з нинішніми серйозними екологічними проблемами, стати на шлях гармонійного розвитку.

НАЦІОНАЛЬНИЙ ШЛЯХ ДО СТАЛОГО РОЗВИТКУ

Головні висновки минулого десятиріччя

З точки зору філософії та принципів сталого розвитку, які зводяться до глобальної проблеми поступового нарощування національних потенціалів для підвищення якості життя у всіх сферах життєдіяльності без нанесення шкоди природі і прийдешнім поколінням, минуле десятиріччя (1992-2001 р.) для України характеризується як підготовчий етап переходу до сталого розвитку, який ще не завершився. Потрібно ще п'ять активних років для завершення підготовчого періоду. Це пояснюється тим, що лише в останні три роки (1999-2001рр.) активізувався перехідний процес. До цього відбувалося політичне, економічне, воєнне, інституційне становлення державності.

Останні три роки продемонстрували, що в Україні є значний національний потенціал для прискорення темпів переходу до сталого розвитку. Основні складові цього потенціалу - перш за все високоосвічені спеціалісти і загальний рівень освіти населення для сприйняття ідей і принципів сталого розвитку. Необхідно лише організувати широке інформування населення і навчання управлінського персоналу по спеціальних програмах навчання із сталого розвитку.

По-друге, Україна продемонструвала в останні роки значні можливості економічного зростання при застарілих основних фондах виробництва.

По-третє, Україна досягла значного успіху у здійсненні екологічної політики.

І останнє - в Україні вже накопичилася значна "критична маса" здійснення реформ, особливо в аграрному секторі, для забезпечення незворотності вибраного курсу подальшого розвитку і утвердження держави.

На сьогодні головне завдання для керівництва держави, суспільства полягає у переорієнтації національної політики і стратегії на ідеї і принципи гармонійного розвитку і забезпечення (законодавче, інституційне, освітнє, фінансове) їх здійснення.

Програма переходу до сталого розвитку нашої держави викладена у Посланні Президента України Л. Кучми до Верховної Ради України "Україна: поступ у ХХІ століття. Стратегія економічного та соціального розвитку на 2000 - 2004 роки". У Посланні базовою основою подальшого розвитку країни визнано європейський вибір, відданість України загальнолюдським цінностям, ідеалам свободи та гарантованої демократії, визнання людини, її прав і свобод - найвищою цінністю цивілізаційного прогресу.

Основною метою здійснюваних в Україні реформ є соціальна переорієнтація економічної політики. До стратегічних пріоритетів сталого розвитку країни віднесено наступні:

в економічній сфері

утвердження механізмів, які мають забезпечити надійні гарантії не лише остаточної стабілізації економіки, а й утворення необхідних передумов її прискореного зростання;

впровадження науково-технологічних інновацій та опанування інноваційного шляху розвитку, як головного чиннику сталого економічного розвитку;

здійснення активної аграрної політики;

зміцнення економічних передумов для глибокої перебудови соціальної сфери;

в соціальній сфері

зростання інтелектуального потенціалу нації, всебічний розвиток освіти;

перебудова соціальної сфери з метою запобігання збідніння населення шляхом реформування системи оплати праці, скорочення безробіття, вдосконалення механізмів надання державної соціальної допомоги, запровадження системи загальнообов'язкового державного соціального страхування;

поліпшення становища дітей, молоді, жінок, сім'ї;

здійснення скоординованих кроків, спрямованих на поліпшення охорони здоров'я населення, зниження смертності та збільшення тривалості життя;

зміцнення позицій середнього класу;

в екологічній сфері

гарантування екологічної безпеки ядерних об'єктів і радіаційного захисту населення та довкілля, зведення до мінімуму негативного впливу наслідків аварії на Чорнобильській АЕС;

поліпшення екологічного стану річок України, зокрема басейну р. Дніпро та якості питної води;

стабілізація та поліпшення екологічного стану в містах і промислових центрах Донецько-Придніпровського регіону;

будівництво нових та реконструкція діючих потужностей комунальних очисних каналізаційних споруд;

запобігання забрудненню Чорного та Азовського морів і поліпшення їх екологічного стану;

формування збалансованої системи природокористування та екологізації технологій у промисловості, енергетиці, будівництві, сільському господарстві, на транспорті;

збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, розвиток природно-заповідної справи.

Основна сутність стратегії економічного та соціального розвитку України, викладена у Посланні Президента України, полягає в реалізації чітко окресленого завдання: прискорене виведення економіки на траєкторію стійкого зростання через глибокі структурні зміни та поглиблення курсу ринкових реформ, активну і послідовну соціальну політику. У цій формулі сконцентровано не лише переконаність у можливості позитивних зрушень, реальних і відчутних змін уже в найближчій перспективі, а й сподівання на зміцнення нашої держави, її прилучення до надбань сучасного європейського і світового цивілізаційного розвитку. Україна має все необхідне для того, щоб такі сподівання стали реальністю.


Офіційні документи
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 1117/2009
Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 листопада 2009 року «Про хід переговорів з Європейським Союзом щодо укладення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом»
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 1116/2009
Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 листопада 2009 року «Про заходи щодо реформування державного матеріального резерву»
Інші
Аналітика
08.12.2009
Аналітична довідка щодо загроз національним інтересам в газовій сфері
23.10.2009
Щодо стану готовності паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства до опалювального сезону 2009-2010
Інші