This version of the page http://dzyga.com.ua/2006/gallery/04.14.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-26. The original page over time could change.
Броніслав Тутельман - Чернівці в Євросоюзі представить “Австрія”
Галерея Дзига
Броніслав Тутельман


Броніслав Тутельман - Чернівці в Євросоюзі представить “Австрія”

Сьогодні в мистецькій галереї “Дзиґа” репрезентуватимуть мистецький проект “Австрія” (Європа), що загубила голову” чернівецького скульптора, художника та фотохудожника Броніслава Тутельмана.

Робота є частиною ширшого загальноєвропейського арт-проекту “Чернівецька Австрія: символи й ідентичність у новій Європі”. Наразі йдеться про художню інтерпретацію єдиного збереженого в Україні пам’ятника часів існування Австро-Угорщини десятьма митцями з п’яти країн Європи. 

“Австрію” в Чернівцях встановили 130 років тому з нагоди століття входження Буковини до складу Священної Римської імперії німецької нації. Демонтований у часи румунської окупації Буковини (1918-1940 рр.) монумент, центральною частиною якого було зображення імператриці Марії-Терезії в образі античної богині, довгі роки вважали втраченим. За свідченнями очевидців тих подій, 2,5-метрову статую, виготовлену з найрідкіснішого каррарського мармуру, видобутого поблизу Неаполя, скинули із шестиметрового кам’яного постаменту та виволокли в невідомому напрямку. Саме тоді статуя позбулася голови, рук і австрійського герба. Цікаві документальні згадки про ставлення до пам’ятника пересічних буковинців залишив у своїх спогадах останній глава крайової австрійської адміністрації фон Ецдорф, який через епідемію інфлюенци на три тижні затримався в Чернівцях уже після приходу румунів. Здійснюючи об’їзд крайової столиці Буковини востаннє перед відбуттям до Відня, він зауважив групу осіб у селянському вбранні, члени якої стояли навколішки перед величним постаментом імператриці на площі Остеррайх. На запитання намісника, що вони роблять, ті охоче відповіли: “Молимося до матінки Австрії, на кого вона нас покидає”.

Проте виявилося, що пам’ятники, як і рукописи, зникають не назавжди. Унікальну статую часів Австро-Угорщини знайшли 2003 року під час будівельних робіт у подвір’ї Чернівецької філії “Укрсоцбанку”, де вона пролежала закопаною в землю понад 80 років. (Раніше в цьому приміщенні був буковинський Промисловий музей). І хоча виготовлена з мармуру фігура жінки виявилася без рук і голови, а про австрійський герб нагадували лише залишки орлиних кігтів і крил, науковці швидко встановили, що “буковинська Венера”, яка важить три тонни, – насправді частина восьмиметрового
монумента “Австрія”, який колись стояв на площі Остеррайх – нинішній Соборній.

Чернівецькі реставратори, на долю яких випала найвідповідальніша частина роботи, запевняють, що саме ґрунт урятував “Австрію” від руйнації. Відтак 12 фахівців “Чернівецьких реставраційних майстерень” заледве перемістили статую у своє приміщення, де встановили її вертикально. Згідно з обстеженням, скульптура містила сліди підпалу, а від довгого перебування в землі мармур потемнів і всотав солі металів. Окрім того, на самій статуї є кілька мікротріщин. Проте навіть “скаліченою” статуя вражає своєю величчю. За кілька місяців наполегливої роботи фахівці очистити її, а також відновили колишню білизну та блиск найкращого у світі каррарського мармуру. Чернівецький історик, доцент Національного університету ім. Юрія Федьковича Олександр Масан запевняє, що це чи не єдиний монумент австрійської доби, який так добре зберігся до наших днів.

Одразу після виявлення скульптури Чернівецький міськвиконком створив спеціальну змішану комісію, що мала опікуватися її подальшою долею. Проте питання про реставрацію постало після відповідного звернення Австрійського інституту стійкої до впливу часу культури, розповів директор приватного підприємства “Чернівецькі реставраційні майстерні “ГРАЦ” Василь Кравчук. Керівники закладу ініціювали проведення загальноєвропейської мистецької акції з використанням дивом віднайденої у Чернівцях статуї. Для проведення акції інститут навіть виділив 120 тисяч євро. До австрійського мистецького проекту залучили по два учасники з України, Польщі, Словаччини, Австрії й Угорщини. Всі десять митців у притаманній лише їм творчій манері мали виготовити свої копії знахідки. Після їх публічної демонстрації у країнах ЄС, на початку 2007 року, всі “Австрії” в інтерпретації європейських митців завітають до Чернівців, де їх зможуть побачити й оцінити наші краяни.

В Україні над інтерпретацією “Австрії” працювали чернівчанин Броніслав Тутельман і львів’янка Ганна Сидоренко. 14 квітня вони представляють свої композиції у Львові, а вже звідти вирушать до Кракова, Братислави, Будапешта та Відня, де зустрінуться з іншими митцями, які працювали над власними інтерпретаціями “Австрії”. У розмові з кореспондентом “Газети” Броніслав Тутельман підійняв завісу таємничості над власною версією скульптури: “На Соборній площі в Чернівцях – у тому самому місці, де колись стояла “Австрія”, у незалежній Україні щороку на Різдво відбувається карнавал. Тому для реалізації свого проекту я обрав різдвяно-новорічний обряд “Маланку”, традиції якого сягають далекого минулого. Позаду 220-кілограмової копії скульптури встановив фотопанно завбільшки 3 на 2,5 м із зображенням цього дійства. Повноцінним учасником “Маланки” мені захотілося зробити і пам’ятник “Австрія”, тому я виготовив їй втрачену голову, яку одягнув у мусульманський хіджаб”.

Юрій Чорней, Чернівці


Деревообрабатывающее Оборудование: ленточные пилорамы. Деревообрабатывающее оборудование.; Рекомендуем интернет магазин постельного белья - свадебные подарки в Киеве.

© DZYGA 2001 - 2007 WEB - адміністратор