This version of the page http://dzyga.com.ua/2005/gallery/orange.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-26. The original page over time could change.
Помаранчева альтернатива
пппппппп


Помаранчева альтернатива

Чотирнадцятого дня місяця листопада у мистецькій галереї „Дзига” відбулось чергове відкриття виставки. На цей раз виставлялись фотографії, об”єднані спільною назвою „Помаранчева альтернатива”,автором якої є Вальдемар Фидрих, відомий під псевдонімом „Майор”. Презентував свої роботи пан Фидрих сам, до того ж, польською мовою, супроводжуючи свій виступ вільними артистичними діями і дотепними коментарями.

Вальдемар „Майор” Фидрих народився восьиого квітня 1953-го року. Вчився у Вроцлавському університеті, де закінчив Факультет історії і мистецтвознавства. У всьому світі прославився як організатор масових заходів та автор численних публікацій. Свою незалежну діяльність він розпочав у сімдесятих роках. Після виникнення „Солідарності” в серпні 1980-го року Майор створив у Вроцлаві „Рух за Нову Культуру”. Невдовзі потому, 1981-го року, розпочав рух Помаранчевої Альтернативи.

Під час воєнного стану поляки ближче ознайомилися з діяльністю Майора завдяки створеним ним кольоровим постатям гномів на плямах, якими замальовували заклики проти пануючого на той час режиму. З 1986-го року розпочав серію геппенінгів, що триває й дотепер ( понад шістдесят до 2005-го року ), яка увійшла в історію під назвою Помаранчева Альтернатива.

За вищезгадані акції пан Вальдемар отримав багато нагород, зокрема, у 1988-му році отримав нагороду Солідарності від лондонського видавництва „Пульс” та австрійську нагороду „Polkul”. Звертав на себе також особливу увагу режимного Міністерства внутрішніх справ Польщі, яке невтомно спостерігало за Майором Фидрихом і його діяльністю. У березні 1988-го року під час чергового геппенінгу, коли на вулиці роздавали жіночі гігієнічні прокладки, які на той час являлись дефіцитним товаром, Вальдемара Фидриха заарештували і позбавили волі аж на три місяці. Проте активні масові протести призвели до його швидкого звільнення.
Сам Помаранчевий рух є формою протесту проти сірості повсякдення, є закликом до єдності за відстоювання своїх інтересів і у Вальдемара Фидриха має навіть деяку хронологічну послідовність:

2001-ий рік: Житія Помаранчевих Мужів, Вльдемар „Майор” Фидрих, видавництво Помаранчева Альтернатива.
2002-ий: Вальдемар „Майор” Фидрих – кандидат на посаду мера Варшави.
2003-ий: геппенінги у Франції: Аррас, Париж, Лілль, Мец і Нансі.
2004-ий: відомий нам уже рух Помаранчева Альтернатива бере активну участь в Помаранчевій революції в Україні з геппенінгами у Львові, Тернополі, Вінниці та Києві.
2005-ий: виставка і геппенінги у Європейському парламенті у Брюсселі.
Про Помаранчеву Альтернативу створено чотири фільми, які частково показувались під час виставки окремими фрагментами, з яких останній – про участь Помаранчевої Альтернативи у Помаранчевій революції.

Сам автор виставки про Помаранчеву революцію висловився так:
Коли я готував виставку „Помаранчевої Альтернативи” у Європейському парламенті у Брюсселі, якосб по французькому телебаченню побачв тисячі людей на вулицях.То було в Києві, вони несли помаранчеві прапори. Почув: „Вибухніла твоя революція!”. Масштаби Помаранчевої революції перевищили будь-які наші уявлення. Ми виходили на вулиці у помаранчевих шапках у 1988-му році в Польщі, тоді нас було десять тисяч. Вирішили їхати на Україну і підтримати революцію – революцію добрих людей, які хотіли бути вільними. Власне, вперше в Україні ми з”явилися під час революції, познайомилися з прекрасними людьми, організовували вуличні акції – такі, як колись у Польщі.

   Для мене Помаранчева Альтернаимва і Помаранчева революція – це не тільки той самий колір. Перш за все – це прагнення свободи. Коли повертався додому після революції, їхав з думкою про повернення до цього чудового краю, про те, щоб повернутися з виставкою. У такий сппосіб хотілося б поділитися нашим спільним набутком. Маю надію, що наші зусилля прислужаться народові, Європі і всьому людству.”

Представлені нашій увазі фотографії у галереї – це, як висловився сам пан Майор, хроніка минулих подій, нашої, можливо, у чомусь спільної історії. Отож оцінимо належним чином наше Помаранчеве минуле, відвідавши запропоновану виставку.

Катрін Дзігуа


Проектирование и монтаж системы отопления. Срочный монтаж системы отопления.; Детские экскурсии суздаль во время каникул; Здесь выбирают хорошие СТО: кузовной ремонт автомобиля. Ремонт и восстановление.

© DZYGA 2001 - 2007 WEB - адміністратор