This version of the page http://www.deputat.org.ua/vr_news_3293.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-23. The original page over time could change.
Фундація `Відкрите суспільство` - новини, аналітика, Верховна Рада, Експертна думка
 
Середа 23 грудня 2009
З 22 до 25 грудня ВРУ працює у пленарному режимі

Новини парламенту

Прийнято за основу проект закону про внесення змін до Закону "Про наукову і науково-технічну діяльність" (щодо обчислення пенсії науковим працівникам із зарплати і за сумісництвом)

Законопроектом (реєстр.№2243) пропонується для обчислення пенсії науковим та науково-педагогічним працівникам враховувати не лише заробітну плату за основним місцем роботи, ...

Верховна Рада України прийняла за основу проект закону про внесення змін до Закону "Про наукову і науково-технічну діяльність"

Законопроект (реєстр.№3185) розроблено з метою узгодження норм чинного законодавства щодо науково-технічної та господарської діяльності ...

Депутати внесли зміни до Земельного кодексу України

Верховна Рада України прийняла за основу проект закону "Про внесення змін до пунктів 14 і 15 розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України" (щодо терміну на продаж земельних ділянок) ...

Томенко: Спроба закрити парламент - спільна стратегія Партії регіонів, комуністів і Віктора Ющенка

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко під час брифінгу у парламенті у вівторок прокоментував останні події у сесійній залі. ...

Всі новини

Рейтинг публікацій

1 Мірошниченко: У ПР засуджують спроби підкупу депутатів
2 Комуністи запропонували віддати Держкомзем в руки Мінагро
3 Сьогодні відбудеться екстрене засідання політради НУ- НС
4 БЮТ сподівається знайти компроміс із «регіонами» щодо конституційних змін
5 НУ-НС вимагає від Тимошенко пояснень з приводу заяв про її коаліцію з Партією регіонів

Новини парламенту

Пленарні засідання 22 вересня 2009 року



(23.09.09)

У вівторок, 22 вересня, відбулися пленарні засідання п‘ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання

 На початку ранкового засідання народні депутати привітали присутніх на засіданні членів делегації Європейської асоціації колишніх членів Європарламенту.
 
Із заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій.
 
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, підсумовуючи виступи, запропонував народним депутатам підтримати висловлену народними депутатами пропозицію проголосувати за продовження вечірнього засідання до завершення розгляду всіх питань порядку денного. Ця пропозиція не була підтримана.
 
Головуючий нагадав, що учора на засіданні Погоджувальній раді її учасники обговорили таке чутливе питання як розгляд проектів рішень про підвищення соціальних стандартів. В.Литвин повідомив, що один із проектів вже включено до порядку денного, інші необхідно включити.
 
В.Литвин також повідомив, що Погоджувальна рада рекомендувала ухвалити рішення, згідно з яким під час голосування за ці законопроекти народні депутати голосуватимуть персонально, знаходячись у сесійній залі, а не картками. Головуючий зачитав проект постанови про зміну способу голосування щодо законопроектів, які стосуються підвищення розмірів державних соціальних стандартів. Згідно з проектом, народним депутатам пропонувалося голосувати щодо всіх законопроектів особисто відкритим голосуванням шляхом підняття руки. Лічильна комісія має здійснювати підрахунок голосів та поінформувати Верховну Раду про результати голосування щодо кожного законопроекту.
 
Парламентарії включили чотири інших проекти до порядку денного.
 
Народні депутати також 240-ма голосами підтримали Постанову про зміну способу голосування щодо цих законопроектів і приступили до їхнього розгляду. Суть проектів доповіли їх автори - народні депутати Олег Зарубінський, Михайло Папієв, Олександр Пеклушенко.
 
Співдоповідач - заступник голови Комітету з питань бюджету Олег Ляшко - повідомив, що Комітет вважає передчасним розгляд законопроекту, автором якого є народний депутат О.Зарубінський, оскільки він направлений у Міністерство фінансів для експертного висновку. За словами О.Ляшка, інші проекти Комітет не розглядав у зв'язку з відсутністю кворуму на засіданнях Комітету через неявку деяких членів Комітету - представників однієї з депутатських фракцій.
 
Представник уряду - заступник міністра фінансів Володимир Матвійчук - повідомив, що обраховані урядом видатки цих проектів у 2010 році складають від 70 до 500 млрд. грн. порівняно з видатками 2009 року при доходах зведеного бюджету поточного року - 290 млрд. грн. Додаткові видатки до проекту бюджету складають за всіма цими проектами від 40 до 470 млрд. грн.
 
В.Матвійчук зазначив, що ні в цьому році, ні в наступному урядом не пропонується зменшувати заробітні плати, пенсії, допомоги. За його словами, у поданому Кабінетом Міністрів до Верховної Ради законопроекті про Державний бюджет на 2010 рік передбачено їх проіндексувати на індекс інфляції, що складатиме додатково 30 млрд. грн. у порівнянні з 2009 роком.
 
Заступник міністра фінансів звернувся до народних депутатів з проханням подати розрахунки додаткових витрат до своїх законопроектів і показати джерела фінансування цих додаткових витрат.
 
В обговоренні питання взяли участь представники всіх депутатських фракцій і народні депутати. Частина промовців з фракцій парламентської більшості і опозиції підтримали законопроекти, якими пропонувалося підвищити базові соціальні стандарти. Представники фракції БЮТ висловилися проти запропонованих у цих проектах параметрів соціальних стандартів, оскільки вони "не обраховані, не узгоджені, не аргументовані".
 
Натомість вони підтримали пропозицію уряду стосовно підвищення цих стандартів, яка міститься у проекті закону про Державний бюджет України на 2010 рік.
 
Народні депутати після закінчення обговорення питання не підтримали пропозицію головуючого продовжити ранкове засідання до прийняття рішення.
 
В.Литвин нагадав, що голосування відбудеться о 16-ій годині у той спосіб, який встановила Верховна Рада щодо цих законопроектів і оголосив про закриття ранкового пленарного засідання.
 
На початку вечірнього засідання дві фракції - Партії регіонів і КПУ - попросили оголосити перерву для проведення засідання Погоджувальної ради.
 
Головуючий оголосив перерву. Після її закінчення В.Литвин поінформував про результати засідання Погоджувальної ради. Її учасники розглянули кілька пропозицій щодо голосування з обговореного питання. За його словами, жодна з пропозицій не була підтримана.
 
В.Литвин зазначив, що у зв'язку з тим, що на Погоджувальній раді не вдалося досягти компромісу, він поставить всі ці пропозиції на голосування у сесійній залі.
 
За результатами голосувань народні депутати не підтримали першу пропозицію щодо скасування прийнятої на ранковому засіданні Постанови "Про зміну способу голосування щодо законопроектів, які стосуються підвищення розмірів державних соціальних стандартів" ("за" - 207 голосів).
 
Парламентарії також не проголосували за другу пропозицію - відкласти прийняття рішення щодо законопроектів стосовно підвищення державних соціальних стандартів на четвер, 24 вересня ("за" - 19 голосів).
 
Після цього представники фракції Партії регіонів заблокували президію і трибуну для виступів. Керівник фракції Партії регіонів Віктор Янукович заявив, що фракція закликає всіх народних депутатів проголосувати за всі законопроекти сьогодні звичайним способом, тобто картками.
 
Керівник фракції БЮТ Іван Кириленко заявив, що фракція підтримує проведення голосування законопроектів про підвищення соціальних стандартів.
 
Головуючий поставив на голосування питання про повернення до розгляду першої і другої пропозиції. Голосування не були результативні.
 
Володимир Литвин закрив вечірнє пленарне засідання.
 
Інформаційне управління ВРУ  

Експертна думка

Україна після виборів: горе переможеним?

Президентська кампанія відкриває супервиборний 2010 рік. 17 січня і 7 лютого 2010 року відбудуться голосування у першому та другому турі президентських виборів. 30 травня 2010 року, згідно з рішенням Верховної Ради, пройдуть вибори до місцевих рад і органів місцевого самоврядування. Не виключено, що в травні або восени 2010 року можуть призначити позачергові парламентські вибори. Тобто 2010 рік може стати роком виборів до всіх рівнів влади.

Детальніше

Наша розсилка

Ваш e-mail:
 
 RSS - розсилка

Новини організації

Круглий стіл в м. Суми «Ефективність роботи українського парламенту»

25 грудня о 12.00 у м. Суми (вул.Воскресенська, 13а, Бізнес-центр ВТБ банку, 3-й поверх, прес-центр) Фундація «Відкрите суспільство» спільно з «Центром регіональної політики», м.Суми, проведе круглий стіл на тему «Ефективність роботи українського парламенту». ...

Круглий стіл «Ефективність роботи українського парламенту»

9 грудня о 14.00 у м. Чернігів (вул. Гетьмана Полуботка, 6 А) Фундація «Відкрите суспільство» спільно з Чернігівським експертним клубом «Чиста політика» провела круглий стіл на тему «Ефективність роботи українського парламенту». ...

Круглий стіл «На шляху до Європейського союзу: досвід Польщі»

26 вересня у м.Сімфероль відбувся круглий стіл на тему: «На шляху до Європейського союзу: досвід Польщі» ...

Семінар

«Методика загального та бюджетного аналізу ОМС» ...

Всі новини