This version of the page http://www.karpaty.net.ua/articles_24/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-17. The original page over time could change.
Всеукраїнський туристичний журнал "КАРПАТИ. Туризм. Відпочинок"
  Головна Про нас Архів Рекламодавцям Спонсорство Архів подій    
История клуба. новости беларуси

№ 12 (24),
грудень 2007

АКТИВ

ТЕМА НОМЕРА

КОЛОРИТ


 

 на початок

      


 

 

 
Ви помітили? Ще не виграло молоде вино, ще колиби пахнуть вурдою та грибами, ще пил не осів на маунтин-байках, а вже прийшла зима. Яскраві барви літа-осені змінили 120 відтінків білого. А отже час на лижі, сани, скейтборди — хай буде вдосталь снігу на ваших зимових трасах, хай бадьорий рум’янець прикрасить ваші щоки і не мерзне ніс!
До речі, на носі тривала й динамічна святкова феєрія — більше місяця від Миколая до Йордана — з двома святвечорами, двома новими роками, навіть двома святами Різдва, Аннами, Маланками, Степанами, Василями, Іванами та Водохрестям. І ви знаєте? Лише тут, у Карпатському регіоні можна собі дозволити своєрідне repeter (з фр. повторити), чи відчути цілком усвідомлене deja vu (з фр. уже бачив), бо в цьому реґіоні зимові свята відзначають і за юліанським, і за григоріанським календарем. Додайте до цього етнографічне розмаїття — гуцульські, бойківські, руські, мадярські, румунські звичаї — і допитливому розуму та широкій душі просто не буде місця для нудьги.
Ми спробували стати вашим гідом у круговерті барвистих містерій. В цьому числі журналу домінуюча тема — Зимові свята. Ви довідаєтеся, чому такі добрі, себто смачні гуцульські ковбаси на Різдво, помандруєте від хати до хати з крилатими... ведмедями румунської Маланки, відчуєте аромат василька в цілющій йорданській воді та навіть зможете накрити трансекзотичний транскарпатський святвечірній стіл із «соборною кутею», штруглями, борешіником, бухтами, бобальками та іншою ритуальною (!) смакотою.
Втім, самих забав буде мало. Ми не можемо зрадити собі та вам. Наші автори ще встигли здійснити велопрогулянку горами, що мають висоту... 300 метрів; піднімалися на справжні засніжені вершини Карпат та спускалися під землю. Дуже сподіваємось, що найкращим путівником для любителів гірських лиж у цьому сезоні стануть підготовлені нами опис і мапа усіх гірськолижних баз Українських Карпат і що, перебуваючи в горах взимку, ви скористаєтесь нашими порадами.
Відтак, вітаємо з усіма святами. Погодьтеся, не варто просити у Святого Миколая хатні пантофлі, краще хай він принесе щось таке, що кличе в дорогу. Наприклад, передплату на журнал «Карпати» у 2008 році. Аби наступного року знову бути разом.
Редколегія

 

Читайте у 12 (24) номері такі матеріали:

Бескидом по коліна в снігу

Пропонуємо здійснити одноденну подорож зимовими Карпатами по хребту Бескид до гори Явірник. Масив Боржави, пасмо гір, що починається від гірськолижного спуску Писана Криниця, витоки річок Стрий та Опір — все це можна споглядати в одному місці. Маршрут не складний але насичений — саме такий, у який можна взяти із собою початківця. Та, скажімо, своєю панорамністю він зацікавить і досвідчених туристів. 

Підземне царство Млинки

Спелеологи називають печеру Млинки, розміщену на півдні Тернопільської області, «хрестоматійною». Вона якнайкраще надається для відвідування початківцями і водночас є унікальною. Тут знаходяться найдовші в світі гіпсові печерні лабіринти, довжиною понад 10 кілометрів. Мандрівку печерами можна здійснити тільки у супроводі провідника-інструктора. Автори статті бажають захворіти на «підземну лихоманку» — зазвичай у туристів виникає бажання знову повернутись у цей таємничий, вразливий і недоступний наземній метушні світ. 

На лижах — у новий рік

У розпал гірськолижного сезону «зголоднілі» після тогорічного безсніжжя шанувальники гірських зимових трас постають перед питанням: «Куди їхати?!». «Новинки» гірськолижних курортів та їх традиційні пропозиції детально подано у огляді-дослідженні нашого кореспондента. Це розповідь про майже 20 туристичних комплексів. До матеріалу додається унікальна карта-схема усіх основних гірськолижних трас Карпат — з позначеннями типів витягів, їх довжин, цін на підйомники, різновидів сервісу. Одним словом варіантів, де відпочити, цього сезону не бракуватиме, а ми допоможемо зорієнтуватися в їх розмаїтті. 

Благородні, полохливі, приручені

Олень — найкрасивіше створіння живої природи Карпат. Побачити й дослідити життя цих тварин на волі важко. Про уклад, спосіб існування оленів нашим кореспондентам розповіли лісничі Івано-Франківського лісового господарства та Марковецького лісництва. На території останнього «виховують» породи лань та плямистий олень. Благородного ж приручити практично неможливо. Нині в дикій природі Карпатського регіону мешкає їх приблизно п’ять тисяч особин. Популяція цього звіра за останні кілька десятиріч суттєво зменшилась. Це достатньо вразлива тварина, і холодні сніжні зими, вовки та «діяння» браконьєрів суттєво впливають на її чисельність. 

У номері ще багато чого цікавого:

— Монастир на Стінці

— Удома повинно бути чисто

— В зимові гори візьми з собою удачу

— Яблуницькі проводи

— Пробилися!

— Приготування від Різдва до Різдва

— Як румуни козу водили

— Калфа, регіна та крилатий урсул

— Карнавал по-горошівськи

— Крига і квіти

— Великий святвечірній стіл

— В очікуванні зимових свят

 

 

 
 
 

Звіти:






 
 

Партнери:

більше  

 

 

© Карпати. Туризм. Відпочинок, 2004-2008   При використанні матеріалів посилання www.karpaty.net.ua є обов'язковим