This version of the page http://gazeta.ua/blogs/?p=543 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-15. The original page over time could change.
Блог Газети.ua
Газета . ua : новини України, світу, політики, спорту, культури

Гунько Олександр

Журналіст відділу Коментарі "Газети по-українськи"

Про себе:
Я народився і виріс на Херсонщині. Тоді була імперія, і краще жилося в провінції біля моря (хоч і Каховського). Тебе ніхто не чіпав, і можна було вивчати Шекспіра і Франса, співати Висоцького й Івасюка, потихеньку хіпувати на рок-тусовках, а на святкових демонстраціях, проходячи повз трибуну, тримати дулю в кишені.Потім настала перебудова і гласність, прийшла незалежність, і скрізь було місце для подвигу. Виборчі кампанії стали суцільним адреналіном, а курси біоенергетики, ритмології і трансцендентальної медитації цілком замінили "Стислий курс ВКП(б)".Але тепер усе найцікавіше відбувається в столиці. Як найбільш тліюче вогнище трипільської культури, вона прогресує вшир і вглиб, вправо і вліво, вперед і назад.Приростає, як на дріжджах, регіонами, стає опорою Батьківщини і потроху забуває соціалістичний запопадливізм.Тому я в цей час у цьому місці. І знаю, чому. Щоб вести свій щоденник життя нашої любої України.

Всі тексти автора
 

Партія регіонів піймала облизня

- Наберіться ще трішечки терпіння – і все буде гаразд! – із солодкою посмішкою заколисувала українців у прямому ефірі самозакохана Ганна Герман, головна шоувуменша регіоналів.

Вона мала на увазі створення широкої коаліції – Партії регіонів і БЮТу. А країна кілька тижнів завмирала від страшної цікавості і лихого передчуття: невже домовляться? Невже об’єднаються такі непримиренні і закляті політичні вороги? Невже заб’ють останній цвях у труну Майдану?

Тепер Тарас Чорновіл каже, що перешкодив Льовочкін. Мені ж видається, що у Юлії Тимошенко спрацював інстинкт політичного самозбереження. Адже такого об’єднання виборці, віддані “помаранчевим” ідеалам, їй не простили б.  До того ж у деяких регіонах почалося бродіння серед членів партії “Батьківщина” – радикали погрожували масовим виходом з партії чи навіть саморозпуском місцевих організацій. Отже, Юлії Володимирівні вдалося і трон свій утримати, і “приличие соблюсти”.

Зрозуміло, що проект під назвою “Партія регіонів” – це політичний динозавр. Його роздирають не лише конфлікти інтересів різних груп – нинішніх гендлярів, колишніх бандитів і позаколишніх червоних директорів, а насамперед слабка і суперечлива ідеологічна платформа. Адже, зрозуміло, що це партія крупного капіталу. Тож будувати свою ідеологію на прорадянських кліше (мова, НАТО, УПА) принаймні недалекоглядно. Ще 4-5 років – і ці кліше кануть в Лету. В усякому разі, після Євро-2012 у ставленні українців до Європи і НАТО відбудеться якісний стрибок. І тоді партія динозаврів конкуруватиме хіба що з партією бронтозаврів – комуністами.

У Юлії Тимошенко теж дефіцит цілісної і структурної ідеологічної платформи. Пригадуєте, якою безпорадною була програма її першого уряду після Помаранчевої революції? Її лівацькі закиди до електорату ще спрацьовують, але і це ненадовго. Бо ж усі знають, що у її партії теж купа олігархів. Чим вони кращі за донецьких – ніхто не скаже. А ворон ворону, як відомо, ока не виклює. В усякому разі, за існування орнітології такого випадку не зафіксовано.

З цього приводу треба згадати долю усіх “партій влади” – НДП, блоку “За ЄдУ”, нарешті нинішньої “Нашої України”, яка потихеньку котиться до повного напіврозпаду на атоми і молекули. Усі вони наступали на одні і ті ж граблі – орієнтувалися на свого боса-барбоса, а не на істинного господаря держави – народ. Тому і доля їх однаково печальна, як повість про Ромео і Джульєтту.

Тож ясно, що нині усім партіям треба терміново сісти за вироблення зрозумілих народу і виразних програмних засад. Бо період орієнтації виборців на партійних лідерів і яскравих особистостей скоро закінчиться. Уже поволі зникають із партійних списків співаки і співачки, народні артистки і всенародні улюбленці. Політика рано чи пізно має стати професійною справою.

А поки що спостерігаємо черговий зигзаг удачі Юлії Тимошенко. Поманивши регіоналів одним пальчиком, вона тут же обвела їх навколо нього, як тільки вони втратили пильність.

Деякі солодкоспівучі нас уперто переконували, що “ширка” – найкраще благо для народу. Мовляв така коаліція принесе жадану стабільність. Ну по-перше, повний спокій буває лише на цвинтарі. По-друге, не думаю, що вони б крали стабільно зі швидкістю 60 доларів за секунду. Це все одно, що їздити на майбахах і бентлі зі швидкістю горбатого “Запорожця” – 60 кілометрів на годину. Потрібно хоча б удвічі більше! (Звичайно, дол/сек, а не км/год).

Тож поки що Партія регіонів піймала облизня. А Юля ще раз підтвердила, що в мистецтві інтриганства і політиканства її ніхто в цій країні ще не перевершив. Бо жінка у політиці, та ще й із східними коренями (її родове прізвище – Григян) – це бактеріологічна, хімічна і ядерна зброя одночасно.

19 коментарів

Коментарі відвідувачів
  1. 19. Автор

    18. Al1 24.12.2008 14:47
    І вони теж.

  2. 18. Al1

    “будувати свою ідеологію на прорадянських кліше (мова, НАТО, УПА) принаймні недалекоглядно. Ще 4-5 років – і ці кліше кануть в Лету”

    Скорее в Лету канут бандеронацики.

  3. 17. Автор

    16. 1 16.12.2008 12:27
    Дійсно, наша нинішня політика облудна і брехлива, але так буде не завжди. Бо увесь час дурити увесь народ неможливо.

  4. 16. 1

    Автору. Начнем с того, что лидер регионов слабый политик среди “лидеров” этого дела. Его обыгрывают и обыграли в очередной раз. Но ощущение выиграша нам, пересичным, чувствовать бы не следовало. Ну проиграли регионы, а нам что с того? Современные переживания вокруг политики сродни переживаниям игроков в компютерные игры. Ощущается иллюзия победы или поражения, еще и зависимость можна заиметь.
    Понятие партии у вас тоже отстало от жизни. Надо понимать, партии сегодня не более чем политические проекты на некоторый предвыборный срок. В этом плане их “смерть” – явление нормальное и перенходит в “рождение” нового проекта. Иначе народ не надуришь. Чтоб придти к власти надо обещать людям то что им надо, а чтоб иметь “интерес” надо делать все почти наоборот. Это сейчас и происходит. Никаких долговременных партий сегодня в принципе быть не может. Народ ориентируется исключительно на лидера, не на партии, поэтому и выборы напоминают конкурс красоты.
    Юля конечно поумнее и похитрее будет. Но и она ограничена “правилами игры” и ошибки вынуждена делать. В принципе ее политика и политика регионов близки, но критика Януковича в свое время ей сегодня связывает руки.
    От новой каолиции врядли мы будем иметь много хорошего. Она не для нас создавалась. Тем более на 4-5 лет я бы не загадывал.

  5. 15. Автор

    13. Танк 15.12.2008 09:28
    “Варто зрозуміти, що державотворення не базується на словесному поносі в гарній та блискучій обгортці, а на прийнятті в критичний для суспільства час РІШЕНЬ, можливо й хибних (але то вже тільки Час покаже, хибним воно було чи ні), але рішень, які можуть переламати заскорузлу, застійну ситуацію, яка В НЕВИРІШЕНОМУ СТАНІ ВЕДЕ ТІЛЬКИ ДО ПРІРВИ.От і подумайте, хто сьогодні приймає рішення (тобто працює), а хто тільки великомудро говорить”.

    По-перше, до наших блогів державотворення ніякого стосунку не має.
    По-друге, до прірви життя ніколи не веде, воно веде тільки до вершин. Тому що в основі Світобудови закладено розвиток, а не занепад.
    По-третє, “спочатку було Слово”, говорить Біблія. Тобто, важливо, що у наших словах і думках, бо коли таракани в голові, то всі рішення будуть хибними і вестимуть до тимчасової прірви життя.

  6. 14. Лора

    Танк до нас приїхав з адміністрації президента?

  7. 13. Танк

    Не люблю я форумов и блогов по банальной причине: кроме плоского и “глубокомысленного” критиканства и матерщины тут ничего не найдеш. Впрочем, неплохой “клапан” для выпускания излишков пара.
    Автору: “щоб вести свій щоденник життя”, потрібно бути трошки об*єктивнішим і далекогляднішим, тобто бачити трошки далі від свого носа. Варто зрозуміти, що державотворення не базується на словесному поносі в гарній та блискучій обгортці, а на прийнятті в критичний для суспільства час РІШЕНЬ, можливо й хибних (але то вже тільки Час покаже, хибним воно було чи ні), але рішень, які можуть переламати заскорузлу, застійну ситуацію, яка В НЕВИРІШЕНОМУ СТАНІ ВЕДЕ ТІЛЬКИ ДО ПРІРВИ. От і подумайте, хто сьогодні приймає рішення (тобто працює), а хто тільки великомудро говорить.

  8. 12. ВЕТЕРАН труда

    ГОЛОВНИЙ интриган все-таки ЮЩЕНКО зи своими “лютими друзяками” – окружил себя всякою “ГИДОТОЮ” и вроде би ЦАРЕК восседает на Банковой – спостеригае что с етого всего получится. В ИТОГЕ НИЧЕНО ХОРОШЕГО НЕ ПОЛУЧИТСЯ – везде НЕГОДЯИ (Янукович, Тимошенко, Шуфрич, Герман, Черновецкий, Гетьман +++++ и т.д. – одни ярко вираженние, другие маскируются). Вот и ввесь сказ. Успехов.

  9. 11. Лора

    Чудово написано! Дотепно, розумно і весело. Дякую. Отримала задоволення від читання.

  10. 10. Автор

    8. cer 12.12.2008 12:27
    Аффтар, більшого інтригана, ніж Ющенко, в Україні немає.

    Можливо, й так. Але я говорив не про те, хто більший, а хто КРАЩИЙ інтриган.

  11. 9. Автор

    7. Иван 12.12.2008 11:37
    Сила жінки якраз у тому, що чоловіки вважають її слабкою. А з такою як ЮВТ треба ні на секунду не втрачати пильність – як із змією. Бо вжалить нараз – не встигнеш і смикнутися.

  12. 8. cer

    Аффтар, більшого інтригана, ніж Ющенко, в Україні немає

  13. 7. Иван

    А вам не здається, що її спонукають займатися інтригами? Кругом одні чоловіки – думають, та ми її, та однією лівою, та вона ж баба, та ми ж її так да сяк. Та в кінці-кінців, хто в домі господар, я чи таракани? Як вона сказала: “А мені плювати на яку сторону в тебе кєпка.” Можливо справда дать їй попрацювать?

  14. 6. Автор

    4. mick автору 11.12.2008 21:36
    Дякую за високу оцінку. Я не зупинявся детально на Ющенку, бо його особа і діяльність на посту президента заслуговує окремої статті.

  15. 5. georg

    А за Юлькиного пальчика, яким вона поманила Януковича і навколо ж нього його обвела, – ставлю автору дві пятірки. Кращого тактика за Юльку не знайти. І ніщо її не зупинить. У неї розум, хитрість і її команда. А Янукович партію впевнено розвалює, а в Юща остались групка завзятих але пустоголових і безпорадних націоналістів, які поступово втрачають вагу і авторитет

  16. 4. mick автору

    Вы молодчина, статья просто прелестная. И Регионы разобрали по косточкам, и в Бютовских хитросплетениях резобрались – аж до корней А что о Президенте и его политической “силе” ни слова не сказали, так это понятно. А что о них, кумирах народных, говорить? Интеллект нации: Григорович, Вьязивский, Кендзьор, прости Господи Парубий, Кульчинский… Имена! – И о выборах 7 декабря: снова соглашусь: уже имели бы коалицию ПР и коммунистов. С ними Президенту куда комфортнее, чем с теми, кого он предал и ежедневно предает.

  17. 3. vasil

    vse pomrem jak odin za pomaranchiv revoluzioneriv ta demokratiu! Maidauni vpered !

  18. 2. Автор

    Звичайно! Треба було не грати мармуліки, а проводити вибори 7 грудня. Уже був би новий парламент.

  19. 1. tgrey

    але здається мені що і ця кАаліція проживе недовго…

Правила

Коментарі, які не суперечать загально визнаним моральним і етичним нормам, публікуються вільно. Коментарі, які не невідповідають Правилам, будуть вилучені модератором.

Забороняється: вживання нецензурних висловів та ненормативної лексики; ображання відвідувачів; прояви ненависті; пропаганда расової, національної та релігійної ворожнечі; реклама та самореклама.

Просимо: будьте ввічливими, терпимими; шануйте один одного.


У зв'язку зі збільшенням спаму заборонені коментарі з посиланнями. Коментарі з кількістю символів більше як 4000 будуть обрізатися.
 
(не відображається)

Увага! Автор блогу несе повну відповідальність за опублікований текст. Редакція може не поділяти точку зору автора!