This version of the page http://rep-ua.com/49673.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-14. The original page over time could change.
rep-ua.com | ОПИТУВАННЯ | Які зміни можливі у роботі Верховного суду України з обранням Василя Онопенко (ЕКСПЕРТ-ОПИТУВАННЯ)
     

ОПИТУВАННЯ    

НОВИНИ
РЕПОРТАЖІ ТА СТАТТІ
РОЗСЛІДУВАННЯ
ОПИТУВАННЯ
КУЛЬТУРНИЙ ПРОСТІР
АКТУАЛЬНЕ ІНТЕРВ'Ю
БЕЗ КУПЮР
У СВІТІ
ЛЮДИНА І СУСПІЛЬСТВО
ДОКУМЕНТИ ТА АНАЛIТИКА
АРХIВ
2005 » 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2006 » 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2007 » 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Пользовательского поиска
Курси НБУ на 14.12.09
USD/UAH
7.982800 
EUR/UAH
11.780218 
RUR/UAH
0.264240 
EUR/USD
1.475700 
Які зміни можливі у роботі Верховного суду України з обранням Василя Онопенко (ЕКСПЕРТ-ОПИТУВАННЯ)
И-РЕПОРТЕР      29 вересня, 18:44

Сьогодні Пленум ВС вибрав Василя Онопенка головою ВС України. У зв’язку з цим «Центр досліджень політичних цінностей» звернувся до політичних експертів з питанням: «Які зміни можливі у роботі Верховного суду України з обранням Василя Онопенко»?

Вадим КАРАСЬОВ (директор Інституту глобальних стратегій):

„Зміни безумовно будуть. Василь Онопенко – це політик з великим досвідом і в тому числі з досвідом непростих стосунків з попередньою владою. Достатньо нагадати конфлікт між Онопенко та Медведчуком, але незважаючи на політичний та політико опозиційний бекграунд Онопенко, Верховний суд, як не парадоксально, буде менш заполітизований аніж у випадку, коли б Головою Верховного суду став хтось із судових бюрократів – професіоналів. Онопенко не юридичний бюрократ хоча і юрист за фахом та політик за покликанням. Він буде демонструвати політичну рівновіддаленість від всіх політичних центрів впливу, але принесе до роботи Верховного суду політичність не в сенсі податливості для маніпулювання, а в сенсі дебюрократизації Верховного суду, більшої прозорості діяльності Верховного суду і судової гілки влади взагалі. Отже зміни будуть. Верховний суд стане більш відкритою судовою корпорацією, а політичний досвід Онопенко зможе привести до розгерметизації як діяльності Верховного суду, так і діяльності суддів взагалі. ”

Олесь ДОНІЙ (голова Центру досліджень політичних цінностей):

„У Василя Онопенка є кілька властивостей. По-перше, він вміє знаходити спільну мову з найрізноманітнішими політиками. Тому не варто розглядати обрання Онопенка як безперечну перемогу опозиції, а тим більше виключно Юлії Тимошенко. По-друге, Онопенко достатньо впевнений в своїх силах і вміє не розчинятися в командах сильніших гравців. І в команді Медведчука, і в команді Тимошенко йому вдавалося витримувати окремий власний стиль. По-третє, Онопенко не сильно вибивається з традиційного сонму українських юристів. Принаймні, його ставлення до виконання законів і Конституції таке ж гнучке, як і у решти. Як приклад можна згадати багаторічне сумісництво Онопенком посад судді Верховного Суду і народного депутата, що протирічить Конституції України. Щодо того, хто має більше впливи на пана Онопенко, то окрім політичного та економічного можна було би ще виділити релігійний фактор.

Як підсумок, можна спрогнозувати, що Верховний Суд України отримав керівника, який влаштовуватиме більшість впливових політичних гравців, а це значить, що зміни у діяльності Верховного Суду будуть мінімальні”

Володимир МАЛИНКОВИЧ (директор Українського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень):

„ Я надеюсь, что Верховный суд будет более объективным, чем предыдущий суд, потому что, с моей точки зрения, решения Верховного суда часто были противоправными. Онопенко всегда демонстрировал, даже при своей политической заангажированости, желание действовать строго в рамках закона”.

Віктор НЕБОЖЕНКО (керівник соціологічної служби «Український барометр»):

„ Хотелось бы, что бы не было кардинальных изменений. Это не пойдет на пользу ни Онопенко, ни Верховному суду, ни правовой системе Украины.

Проблема заключается в том, что как перед Конституционным судом, так и перед Верховным судом стоит два острейших вопроса: Во-первых, как разделить политические баталии и конфликты. Во-вторых, как разделить политическое и правовое поля в Украине. Как не быть обвиненным в политической ангажированности и в тоже время возвращать политиков в поле правовых отношений, а не разрешать им выходить на другое поле конфликта. Справится ли с этим Онопенко?

Пока мы видим обаятельного умного бывшего министра юстиции, который держался довольно сдержано и в БЮТе и в других политических силах. Нужно время. По крайней мере, для Верховного суда, как и для Конституционного суда, будет очень много испытаний ближайшие несколько месяцев. По реакции Верховного суда и Конституционного суда мы будем более-менее знать, сохраняется ли конституционное значение двух высших судебных инстанций или мы будем разрушать не только конституционное поле поправками, но и ослаблять институции, то есть сами суды”.

Володимир ФЕСЕНКО (голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента»):

„Я не чекаю кардинальних змін. Скоріше, вони можуть відбутись з позиції самого пана Онопенка, тому що він переходить з політичного статусу в статус суто правовий. А щодо Верховного суду, то треба розуміти, що це не орган, який очолює конкретно людина, яка визначає його політику. Це колегіальний судовий орган, позиція якого визначається колегіально. Крім того, треба враховувати, що і події 2004-го року і навіть обрання самого пана Онопенка, засвідчили, що зараз Верховний суд все більше і більше стає незалежною судовою інстанцією. Він все менше і менше є об’єктом зовнішнього адміністративного чи політичного впливу. Судді Верховного суду приймають рішення самостійно. ”

Микола МИХАЛЬЧЕНКО (президент Української Академії політичних наук):

„По-перше, різких змін у роботі Верховного суду не буде, тому що Василь Онопенко відноситься до виважених і політиків, і до виважених юристів. По-друге, безумовно, буде спостерігатися більша активність Верховного суду. Фракція, в яку входив Василь Онопенко спробує втягнути Верховний суд в політичні розбори.

По-третє, все ж таки Онопенко не піде на те, щоб Верховний суд був втягнений у політичні розбори і буде тримати курс на те щоб Верховний суд мав авторитет як суто юридична установа.

Додасться активності у роботі ВС і безумовно буде вигримуватись курс на те, щоб він не виходив за межі свої повноважень”.

Центр досліджень політичних цінностей