This version of the page http://rep-ua.com/28438.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-13. The original page over time could change.
rep-ua.com | АКТУАЛЬНЕ ІНТЕРВ'Ю | Андрій Федур: «Юлія Тимошенко багатьом покаже не лише зубки та каблучок, а й багато іншого»
     

АКТУАЛЬНЕ ІНТЕРВ'Ю    

НОВИНИ
РЕПОРТАЖІ ТА СТАТТІ
РОЗСЛІДУВАННЯ
ОПИТУВАННЯ
КУЛЬТУРНИЙ ПРОСТІР
АКТУАЛЬНЕ ІНТЕРВ'Ю
БЕЗ КУПЮР
У СВІТІ
ЛЮДИНА І СУСПІЛЬСТВО
ДОКУМЕНТИ ТА АНАЛIТИКА
АРХIВ
2005 » 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2006 » 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2007 » 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Пользовательского поиска
Курси НБУ на 14.12.09
USD/UAH
7.982800 
EUR/UAH
11.780218 
RUR/UAH
0.264240 
EUR/USD
1.475700 
Андрій Федур: «Юлія Тимошенко багатьом покаже не лише зубки та каблучок, а й багато іншого»
И-РЕПОРТЕР      24 березня, 09:01

«Сьогодні лідери п’яти–шести партій, які стверджують, що саме вони пройдуть до парламенту, утворили Закрите Акціонерне Товариство «Верховна Зрада». Про це та новини у справі Гонгадзе в ексклюзивному інтерв’ю І-РЕПОРТЕРУ адвоката Лесі Гонгадзе Андрій Федур

Андрій Федур – адвокат Лесі Гонгадзе, № 4 у списку блоку Сироти – Олійника.

- Сьогодні доступ до справи Георгія Гонгадзе засекречений. Чому?

- Дивіться. Спочатку дають матеріали справи для ознайомлення кому завгодно, в тому числі й іноземцям. Потім, коли прокуратура направляє справу до суду – вона ж (прокуратура) вимагає закритого процесу, бо, бачте, там є державна таємниця. І суд погоджується з цим. Коли я говорю, що жоден матеріал не був засекречений, приймається рішення призупинити розгляд справи і суд визначає, що треба у Луценка та його заступників спитати про це. Тобто міліція, яка його і вбивала, має ще щось говорити! Тепер виявляється, що міліції є що засекречувати, адже форми і методи роботи того підрозділу по вбивству наших громадян - державна таємниця. То це ми таку країну хотіли мати?

- Але ж деякі політичні сили все-таки намагаються якось сприяти вирішенню цієї проблеми…

- Є дуже дивною ситуація, коли на судові засідання приходили народні депутати від соціалістичної партії, один раз навіть мітинг зорганізували під судом, вимагали відкритого засідання. В той же час, їхній міністр Луценко дає висновок, що це державна таємниця і все має бути засекреченим. Таких недоречностей дуже багато. Коли я вимагаю, аби допитали в суді Мельниченка, Литвина, Деркача, Кучму – першим проти цього криком кричить прокурор.

- Чим він це пояснює?

- Тим, що моє клопотання не обґрунтоване і немає сенсу викликати на допит цих людей.

- Ви особисто спілкувалися з Мельниченком?

- Вчора, перед судовим засіданням, я з ним зустрічався. Він мені сказав, що готовий дати свідчення, прийти в суд, як то кажуть, через 15-20 хвилин бути в суді і давати свідчення. Він же для того і повернувся в Україну.

- Тобто, на вашу думку, Мельниченка не хочуть чути?

- То й же Мельниченко дає свідчення, що робив записи в кабінеті Кучми, розказує як він їх робив – а слідчий експеримент не проводиться. Говорять, що там записувати не можна. Якщо політики, на яких вказав Мельниченко, заперечують свою причетність, то чому б не провести очні ставки з ними. Поти цього протестує прокуратура і цього не хоче суд. То хто тут головний?

- Хто чинить вплив на справу?

- Я, як адвокат, не можу назвати замовників.

- Це представники влади, чи опозиції?

- Не влади. Тобто, з одного боку вони кажуть, що вони – опозиція, з іншого – влада, бо займають ключові посади в державі.

- Під час помаранчевої революції тема Гонгадзе була дуже актуальною і Президент обіцяв розкрити цю справу. Зараз нові вибори, і кандидати знову обіцяють довести справу до завершення. Чи не є це просто політичною спекуляцією?

- Я не бачу жодних перспектив, що вбивство Гонгадзе буде розкрито і до кримінальної відповідальності притягнуть як вбивців, так і замовників. Ну, наприклад, прокуратура повідомляє нам, що експертиза в Німеччині, яку так довго вимагала мати Леся Гонгадзе – зроблена. Ми захотіли ознайомитися з нею, але нам не дали, сказали, що вона вже направлена в суд. Ми подавали декілька запитів до суду – так нічого і не отримали. Вчора на судовому засіданні головуюча по справі заявила, що в суді взагалі немає такої експертизи…

Ви ж лише подивіться, № 5 у списку блоку Литвина – голова Верховного суду України, але ж в Конституції записано чітко і однозначно, що суддя не може займатися політичною діяльністю… Неповага до закону стала нормою для чиновництва.

- Банальне питання, чому юрист вирішив піти в політику?

- Я не перший день в юриспруденції і веду справи, за які багато хто не хоче братися. Але навіть якби ти працював 25 годин на добу – все рівно не можна ефективно захищати інтереси людини.

- Але ж сьогодні дуже багато політичних сил проголошують те, що й ви..

- Так, але що вони роблять? Я здавав національні інтереси, чи Олійник із Сиротою? Ні! Здавали вони! Зараз всі кажуть, що зроблять все, коли прийдуть до влади, але ж всі вони були при владі! Вони кажуть, що вже в неділю буде світле майбутнє, правда, вони ще й назвали себе - «Не Так!». Хоч тепер Господь їх урозумив і вони себе правильно назвали.

Українці зроблять свій вибір. Я сподіваюся, що новий парламент буде оновлений на 40%. Люди будуть дивитися на дії кандидатів. І крім того, парламент треба формувати професійно.

Я з глибокою повагою ставлюся до Ольги Герасим’юк, Руслани Лижичко, чи Софії Ротару – вони чудові професіонали у своїй справі. Але що вони будуть робити у парламенті? Хором співати, коли треба змінювати Конституцію? Та тоді вони й будуть записувати ті нісенітниці, які є зараз.

Проста річ, спробуйте розібратися, коли будуть наступні президентські вибори. В Конституції записано: «чергові вибори Президента України проводяться в останню неділю останнього місяця п’ятого року повноважень Президента України». Це коли? Бог його знає! В парламент треба приводити професіоналів, бо там треба буде не співати, а жорстко боротися.

- Як ви оцінюєте свої шанси на перемогу?

- Ми суттєво подолаємо трьохвідсотковий бар’єр. Я в цьому переконаний. Сподіваюся, що проти нас не буде задіяний механізм із відбирання наших голосів. Це все буде незалежно від того, що ми вели досить скромну виборчу кампанію. Ми ж не Наталя Вітренко – така-собі прогресивна соціалісточка, але грошей має – кури не клюють. Нам у свій час запропонували заплатити 788 240 гривень 75 копійок за те, щоб 15 хвилин подебатувати на каналі «1+1». У нас таких грошей не знайшлося. Але ж у тієї ж Вітренко та Богословської такі гроші знайшлися.

- А як щодо безкоштовних теледебатів на «5 каналі»?

Хоч там і кажуть, що дебати безкоштовні – нас туди не запрошують, бо ми ж можемо дати власні оцінки тому, що відбувається.

- Але ж соціологи не дають вам 3%.

- Із соціологами все дуже просто. Зверніть увагу, що жодного разу результати виборів в Україні не відповідали тим прогнозам, які давали соціологи. Окрім того, нам пропонували зробити рейтинги, лише за 1% треба було заплатити 10 000 доларів, і, відповідно, скільки вам треба. Тобто ваші гроші – наші проценти. Ми в ці речі ніколи не гралися. Більше того, на цих виборах соціологія стала дієвим інструментом маніпуляції. Сьогодні лідери тих п’яти – шести партій, які стверджують, що саме вони пройдуть до парламенту і які утворили вже майже Закрите Акціонерне Товариство «Верховна Зрада», репетують, щоб люди не розпорошували голоси. Вони знають, що ми можемо пройти. Ми знаємо реальний стан речей.

- Хто із сьогоднішніх політиків вам особисто подобається, а хто ні?

- (Пауза). Я молодий політик і не цинік. Це складне питання для мене, бо я багатьох кого з політиків знаю особисто, і знаю настільки, що є величезні проблеми з тим, щоби подобалися. На жаль, йшла зрада національних інтересів України і так чи інакше всі до цього доклалися.

Я з повагою ставлюся до Левка Лук’яненка, який є в блоці Юлії Тимошенко. Взагалі, мені бридко дивитися на наших депутатів, які відверто нас здають.

- А до самої Тимошенко?

- Я не можу до неї ставитися об’єктивно, бо стверджуюся, що українські жінки найкращі у світі й найрозумніші. Лише українська жінка могла собі прописати таке законодавство (Кодекс про шлюб та сім’ю), де би фактично їй дозволялося мати стільки чоловіків, скільки вона захоче. Юлія Тимошенко – симпатична і гарна жінка. Вона безперечно ще багатьом покаже не лише зубки й каблучок, а й багато чого іншого.

Аня ДАНЬКО, І-РЕПОРТЕР