This version of the page http://archiv.orthodoxy.org.ua/page-1850.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-12. The original page over time could change.
“Блаженні милостиві”
    
 ЦеркваНовиниСтаттіІнтерв'юГалереяРесурсиАвтори 
Календар 

Православіє 
 Основи віри
 Церква

Літопис 
 Новини
 Міжнародні новини

Галерея 
 Події

Письмена 
 Храми і монастирі
 Церковна історія
 Богословіє
 Філософія, культура
 Православний погляд
 Православіє і педагогика
 Молодіжне служіння
 Церква і суспільство
 Порада мирянину
 Суспільство про Церкву
 Церква і держава
 Міжконфесійні відносини
 Розколи
 Єресі та секти
 Подія
 Ювілей
 Дата
 Люди Божі

Слово 
 Слово пастиря
 Інтерв'ю

Православний світ 
 Ресурси
 Нове у мережі
 Періодичні видання
 Православний ефір
 Релігійна статистика
 Электронная лавка
 Бібліотека

Послух 
 Автори

 Ксенія КУЧЕРЕНКО.   “Блаженні милостиві”

28.07.2005
Нікого вже не дивують на київських вулицях білі апостольники з маленькими червоними хрестиками. Це сестри милосердя. Що ж таке сестринство? На це запитання дуже складно відповісти, бо на світі немає двох схожих сестринств. Зараз ми з вами спробуємо зрозуміти їхнє служіння.

Записки хворих
…Храм обов’язково має бути. Тут (у лікарні. — Ред.) багато наркоманів. Тут лежать люди, від яких відмовилися родичі, і до них ніхто не приходить. Багато впадають у відчай, почувши діагноз ВІЛ. Часто не мають можливості відверто поговорити з близькими й друзями, а від сестер отримують підтримку. Завдяки сестрам і Церкві людина приходить до Бога…

…При храмі існує сестринство, сестри якого відвідують хворих і всіляко їм допомагають (як молитвами, так і ліками й продуктами). Одного разу мене запросили на читання акафісту Севастійським мученикам. З цього дня моє життя змінилось у всіх відношеннях: я кинув колотися, пити, палити, віднайшов внутрішній спокій і духовну незалежність від хвороби. Можливість відвідувати цей храм щодня допомагала мені, і не лише мені, але багатьом іншим хворим…

Історія сестринства на честь ікони Божої Матері “Невипивана чаша” при храмі Сорока Севастійських мучеників м. Києва.
Адреса: вул. Івана Крамського, 21, на території міської клінічної лікарні №5, м. Київ, 03115 (їхати: М “Святошин”, тр. 7 і 7К до зупинки “Вулиця Івана Крамського”). Тел.: 450-31-72, 450-39-54

Сестринство на честь ікони Божої Матері “Невипивана чаша” при лікарняному храмі Сорока Севастійських мучеників було засновано в червні 2001 р. Духівником сестринства є священик Миколай Беценко — настоятель храму. Послух старшої сестри несе Наталя Волненко. Храм окормляє 5-ту міську клінічну лікарню, на території якої знаходиться міський центр СНІДу. З моменту створення сестринства головною його метою є духовна допомога ВІЛ-інфікованим і наркозалежним хворим.

Перші п’ять сестер розпочали свою діяльність з відвідин різних відділень лікарні. Разом з настоятелем храму сестри окормляли хворих, приносили в палати інформаційні листівки на різні важливі теми про Православ’я, в тому числі й на медичні питання, втішали хворих і відповідали на їхні численні запитання.

На даний час сфера діяльності сестер поширилася, робота систематизувалась. 13 сестер і послушниць відвідують усі відділення лікарні. Регулярно випускають інформаційні листівки й щомісячну газету для лікарні й храму. Також сестри виконують господарчий послух по храму й трапезній. Щодня вони читають Псалтир з проханнями про здоров’я та упокій. Беруть участь в богослужіннях (клірос складається з сестер), читанні акафісту іконі Божої Матері “Невипивана чаша”, під час якого в храмі звершується посилена молитва за здоров’я страждаючих недугою алкоголізму й наркоманії. Щотижня проводяться зібрання сестринства з обговоренням результатів попереднього тижня.
Головним завданням є милосердя — показати й донести хворим лагідність, незлобивість, довготерпіння, співчутливу й всепрощаючу любов Господа нашого Іісуса Христа і Його Матері, Пресвятої Владичиці небес і землі, Богородиці.

Записки хворого
…Сьогодні почуваю себе так собі. Цілий день не встаю з ліжка. На душі щось погано. Нетерпляче чекаю приходу сестри милосердя. Вона втішить і підтримає. Попрошу, щоб вона щось прочитала, мені зараз так цього не вистачає…

…Завтра буде перше в моєму житті Причастя. Вчора приходив священик, сповідав, сказав, що прийдуть сестри, почитають мені молитви до Причастя. Так трепетно. Хоч і прикований до ліжка, і тіло ламає, але на душі якось радісно…

…Хочеться сказати величезне спасибі усім сестрам, які відвідували мене в лікарні. Я вже виписуюсь, але буду приходити в гості. Стільки турботи, тепла й уваги вони приділили мені. Спасибі…

Сестринство на честь святої преподобномучениці Єлизавети при храмі свт. Михаїла, Митрополита Київського при Центральній клінічній лікарні, м. Київ. Адреса: вул. Шовковична, 39/1. Тел.: 294-55-82, 255-15-17.

Церковно-общинне життя сестринства православних сестер милосердя на честь преподобномучениці Єлизавети почалось у 1999 р. Духівник сестринства — священик Роман Барановський. Послух старшої сестри несе Любов Онищенко, чи просто, сестра Люба. З самого початку 50 сестер відвідували хворих неврологічного відділення. Доглядали їх, готували до сповіді, Причастя, Хрещення, проводили духовні бесіди. У храмі сестри читали Псалтир про здоров’я хворих.

На даний час сестринство складається з 50-ти сестер: 4 інокині, 30 сестер милосердя, 24 послушниці, з них 9 отроковиць (від 7 до14 років). У 4 сестер медична освіта. 10 сестер звільнилися з роботи і повністю присвятили своє життя служінню Богу й людям.
Регулярно, один раз на тиждень, разом зі священиком проводять молебні про здоров’я в психіатричній міській лікарні в Глевасі, надають хворим матеріальну й духовну допомогу. Один раз на місяць вони відвідують ув’язнених в Чернігівській жіночій колонії.
При храмі є бібліотека для хворих. По суботах у храмі сестри всі разом читають акафіст преподобномучениці Єлизаветі. Сестри беруть участь у зведенні монастиря в Житомирській області.

Сестринство при храмі Спаса Нерукотворного (м. Горлівка, Донецька єпархія)
Сестринство на честь преподобномучениці Єлизавети в м. Горлівка було засноване 13 травня 2004 року. Цього дня прийняли чин 10 дівчат і жінок у віці 14–35 років. Духівник сестринства — священик Тихон Кондратов. Посвяченню в сестринство передував рік навчання. “Зелені хустинки” (така була форма в послушниць) вивчали Закон Божий, основи догляду за хворими, історію дияконічного служіння на Русі.

Нині 18 жінок і 54 добровольці проходять курс навчання і несуть послух у храмах міста, лікарнях, дитячому будинку, притулку, благодійній їдальні.
У дитбудинку “Надія” сестри проводять духовні бесіди з сиротами, організовують православні свята, паломницькі поїздки.

Не забувають сестри і самотніх старих людей. Відвідують будинок для людей похилого віку, несучи людям турботу й любов.

Преподобний Ніл Синайський казав: “Блаженний той, хто багатьом робить добро, на суді він знайде багато захисників”. Не будемо забувати про це, поспішаймо робити добро.





 Християнський погляд на профілактику негативних явищ
 Ксенія КУЧЕРЕНКО. Боже мій, Боже, навіщо ти мене залишив!
 Ксенія КУЧЕРЕНКО. Вечори на хуторі поблизу Диканьки
 L00045
 Ксенія КУЧЕРЕНКО. Сторінки з особистого щоденника психолога СНІД-центру
 Оксана КУЧЕРЕНКО. За что так упорна болезнь моя?
 
Киевская Русь
© протоиерей Георгий Коваленко '1998
© Официальный сервер УПЦ "Православие в Украине" (при перепечатке материалов - ссылка желательна)



Fatal error: Call to a member function Execute() on a non-object in /var/www/orthodoxy/orthodoxy.org.ua/archiv/includes/pnSession.php on line 377