This version of the page http://life.pravda.com.ua/cinema/4a0297a34e8b5/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-01. The original page over time could change.
"Ілюзія страху" Турчинова: ілюзія великої перемоги? | Українська правда _Життя

 

// Домашні радості

"Ілюзія страху" Турчинова: ілюзія великої перемоги?

"Я в житті не чув про цей фестиваль, хоча без зайвої скромності можу сказати, що щось знаю про фестивалі"

Українським політикам не вистачає скромності - вони звикли перебільшувати свої досягнення. Але якщо більшість з них показово турбуються лише про "маленького українця", то деякі почали перейматися високим - українським мистецтвом. Славу вирішили здобувати за звичною схемою - адже не лише у політиці рейтинг можна "роздути", або навіть купити.  

Тріумфатор-ілюзіоніст 

У вівторок прес-служба першого віце-прем'єра Олександра Турчинова розповсюдила прес-реліз про те, що фільм "Ілюзія страху", знятий за його книгою, отримав нагороду на "престижному Х'юстонському кінофестивалі". 

Як ідеться в офіційному повідомленні, на 42-му міжнародному кінофестивалі в американському Х'юстоні фільм Турчинова отримав спеціальний приз журі "За творчу майстерність" і золоту нагороду "Gold Remi Award".  
 
"Це перший повнометражний художній кінофільм з України, що отримав кінематографічної нагороду на фестивалі в США... До участі в престижному Х'юстонському кінофестивалі було подано понад 4500 заявок, з яких до програми фестивалю було відібрано близько 700 робіт", - пафосно продовжує прес-служба.  
 
Режисер фільму Олександр Кирієнко, який отримував "Gold Remi Award", виголосив на церемонії не менш пафосну промову:  

"Я дуже радий, що нам довелося взяти участь у такому серйозному та великому фестивалі, і гідно представити нашу країну серед яскравих і непересічних кіноробіт з багатьох країн світу. Я зняв 8 кіно- і телефільмів, але вперше отримую таку вагому нагороду на великому фестивалі. Дуже приємно, що "Ілюзія страху" отримала високу оцінку саме в США - країні, яка управляє світовою кіноіндустрією. Це заслуга всієї нашої великої команди, яка працювала над фільмом".  
 
Автор сценарію Турчинов пішов ще далі. Перемогу свого фільму на Х'юстонському фестивалі він вважає "великим кроком для всього українського кіно".  

"Визнання за кордоном показує високий рівень конкурентоспроможності всього кіновиробництва в Україні. Думаю, наш невеликий успіх допоможе й іншим українським фільмам надалі ще більш впевнено виступати на міжнародних кінофорумах. Нагорода для "Ілюзії страху" - найкраще свідчення того, що жодні кризи і проблеми не можуть зупинити розвиток українського кіно і просування української культури", - цитує Турчинова його прес-служба. 

Надихнувшись словами про велику перемогу всього українського кіно, "Українська правда. Життя" вирішила з'ясувати, чим насправді є Х'юстонський кінофестиваль. 

На сайті WorldFest Houston International Film Festival сказано, що його нагороди отримували такі відомі режисери, як Стівен Спілберг, брати Коени і Девід Лінч.  

Проте на цьому відчуття авторитетності, навіяне іменами світових кінозірок, зникає. Достатньо поглянути на сайт Х'юстонського кінофестивалю - він наче зроблений на початку 1990-х не надто талановитим веб-дизайнером. Інтернет-сторінка київської "Молодості" виглядає на його фоні справжнім шедевром. 

На сайті Х'юстонського кінофестивалю можна подивитися на цьогорічний список переможців - там понад 700 (!) осіб. Серед них - 198 учасників отримали "золото", 141 - "срібло", 117 - "бронзу", 181 - "платину", 104 - "спеціальний приз журі", як фільм Турчинова. І лише 9 номінантів у різних категоріях отримали "гран-прі". Тобто серед справжніх переможців української кінороботи немає. 

При цьому лише номінацій передбачено 200. Серед переможців - відеоролики реклами, студентські роботи, серіали, кліпи, все що завгодно. 

Ще одна цікава деталь: щоб подати свою роботу на фестиваль, треба заплатити внесок. Крім того, організатори фестивалю намагаються заробити на своїх майбутніх учасниках по повній: продають перепустки на перегляд фільмів, програму фестивалю і сувеніри з його атрибутикою. 

Крім великої кількості нагороджених, на аматорський характер конкурсу вказують поради початківцям, розміщені у розділі сайту "Як стати переможцем".

Виявляється, для цього, за критеріями Х'юстонського журі, треба небагато: написати сценарій, купити відеокамеру і штатив, налаштувати звук, світло - і вперед, можна знімати кіно. А ще дирекція фестивалю радить не використовувати зум, "бо це так відволікає навіть на домашньому відео про малюка".   

Власне більшість кінокритиків називають Х'юстонський кінофестиваль "аматорським кінофестивалем для початківців, які привозять туди переважно своє "home video". Вони кажуть, що сприймати його як щось серйозне - це або велика помилка, або невдалий жарт. 

 Турчинов на презентації фільму за своєю книгою "Ілюзія страху"

Проте продюсер фільму "Ілюзія страху" Юрій Бутусов, до якого звернулася "Українська правда. Життя", вважає фестиваль гарним стартовим майданчиком для режисерів-початківців. 

На питання, чому у списку переможців, розміщеному на сайті фестивалю, "Ілюзія страху" фігурує лише як володар "спеціального призу", і куди поділася розрекламована прес-службою Турчинова "золота нагорода", Бутусов відповів:  

"У нас є сама нагорода. Вона додається до призу. До нашого призу додавалася ця золота нагорода". 

Бутусов називає Х'юстонський кінофестиваль одним з тих, що "відкривають молодим режисерам дорогу на американський кіноринок".  

"Це не кіно від majors, від великих компаній. На ньому представляються ті фільми, які не входять в орбіту голлівудських монстрів. В Америці є декілька таких великих фестивалів - Sandal, Palm Beach. Вони існують для розкрутки нових проектів, для знайомства з новою аудиторією, для просування експериментального, авторського кіно", - запевняє Бутусов.   

Велика кількість переможців, в компанії якого опинився фільм Турчинова - понад сімсот! - продюсера "Ілюзії Страху" не хвилює. 

"Це фестиваль великого формату. Там можна знайти все - роботи у сфері телекіно, серіали, відеофільми, студентське кіно. Спілберг у 70-х роках отримував нагороду за свою першу студентську роботу на цьому фестивалі", - каже він. 

При цьому, за словами Бутусова, у кожній категорії є своє журі, і це дає змогу продивлятися таку велику кількість кіноробіт. 

"Це проба сили. Усі американські режисери-початківці їздять на такі фестивалі. Це можливість вийти на ринок. Тому що фестивалі першої категорії включають лише тих режисерів і продюсерські компанії, які мають на ринку вже свою нішу. Вони вже на цей ринок увійшли, там працюють і мають досвід. Якщо ти початківець, ти повинен пройти через сито таких фестивалів", - переконаний він. 

Бутусов також каже, що "спеціальний приз" "Ілюзії страху" у Х'юстоні - це перша нагорода, яку отримав український художній фільм на американському кінофестивалі. Раніше на подібних конкурсах перемагали лише телефільми.

 Презентація фільму "Ілюзія Страху"

Канський "грішок" Турчинова 

У середовищі кінокритиків новина про велику перемогу фільму за сценарієм віце-прем'єра спричинила справжній скандал. Більшість з них називають нагороду мильною бульбашкою або ж невдалим піаром. Дехто взагалі заявляє, що нагороду фільму дали за гроші.  

"Я в житті не чув про цей фестиваль, хоча без зайвої скромності можу сказати, що щось знаю про фестивалі", - каже "Українській правді. Життя" незалежний кінокритик Алік Шпилюк

За його словами, Х'юстонський фестиваль було організовано місцевим Х'юстонським кіноклубом і вважати його авторитетним у світі кіномистецтва - це перебільшення.  

"Він збирає повнометражні, короткометражні фільми, відео, рекламу, неймовірну кількість фільмів з усього світу. Для того, щоб у ньому взяти участь, треба сплатити якусь вхідну плату, щоб фільм було зареєстровано! Потім вони збирають близько 2 тисяч фільмів, з яких 30% отримують призи. При чому насправді декілька призів є головними, а всі інші можна просто купити за гроші. І навіть є прейскурант - скільки коштує який фільм", - стверджує Шпилюк.

"Якщо ви зайдете на сайт фестивалю, ви побачите, що там є 700 нагород у цьому році, серед яких є золоті, платинові, срібні, кришталеві і такі інші", - обурюється критик.   

Щоправда продюсер "Ілюзії страху" Юрій Бутусов закиди про те, що на фестивалі можна купити будь-яку нагороду спростовує. "Купити можна тільки дублікати - наприклад, для знімальної групи", - каже він.  

 Кадр з фільму "Ілюзія страху"

Ще одному знаному кінокритику Сергію Тримбачу взагалі було важко згадати щось про Х'юстонський кінофестиваль.  

"Я чув, що такий фестиваль є. Але достеменно про нього нічого не знаю. Я про багато фестивалів чув - ну і там є, і там є. Їх сотні. Але авторитетних - десятки три. Х'юстонський не входить до числа авторитетних кінофестивалів - це точно", - каже він. 

"У нас є традиція - підвищувати статус всього на світі. Тому я думаю, що це - домашні радощі", - додав Тримбач. 

Генерального директора компанії "Мультиплекс холдинг" Антона Пугача вразило те, що більшість українських ЗМІ розтиражували новину про "нібито перемогу українського кіно", піддавшись на піар-пастку прес-служби Турчинова.  

"Викликає обурення те, що творці цього фільму таким штучним чином підтримують авторитет нашого кінематографа. Наскільки я розумію, цей фестиваль - комерційний захід. Підозру викликає те, що там треба платити за участь. Наскільки я розумію, там навіть можна якісь нагороди купити. Розрахунок напевно робиться на те, що люди не розберуться", - каже він.  

"Це як титули шевальє, які почергово свого часу наша еліта купувала у різного роду масонських шарлатанів", - додав кінопрокатник. 

Кінооглядач Анна Купінська взагалі назвала фільм "Ілюзія страху" дуже слабким і погано зробленим.  

"Абсолютно не прописаний ні драматургійно, ні режисерськи. Тому не можна говорити про всесвітнє визнання, коли складно говорити навіть про якесь режисерське досягнення у цьому фільмі. Це абсолютно пустий фільм", - сказала вона.  

У цілому кінознавці сходяться в одному - у світі майже щодня відбувається якийсь кінофестиваль, і лише невелика їх частина є вагомими. І якщо Турчинов вирішив підняти престиж українського кіно звісткою про те, що він зробив неоціненний внесок у культурне життя країни, то це хибний шлях. Або ж банальний передвиборчий піар. 

На додачу кінокритики згадують команді Турчинова минулорічний "грішок", коли на Канському кіноринку було показано той самий фільм "Ілюзія страху". 

Тоді прес-служба БЮТ так само пафосно повідомляла, що показ фільму Турчинова відбувся "на міжнародному Канському кінофестивалі", хоча насправді "Ілюзія страху" не брала участі у його програмі. 

"На Канському кіноринку будь-хто може показати своє домашнє відео. Якщо він заплатить, він може орендувати стенд і робити показ. Це не конкурсна історія", - розповіла "Українській правді. Життя" кінооглядач Аксінья Куріна.  

Проте слава великого митця не дає спокою Турчинову. Після Канн, продюсери "Ілюзії страху" замахнулися навіть на "Оскар". Та справжня слава фільм знайшла лише на сумнівному Х'юстонському кінофестивалі.

Фото ТаблоID надані компанією "Вавілон"


 
Додати коментар
Интернет магазин загрузка...
Льоня-Космос проти Юри-Термінатора. Шкільні роки
Tabloid.com.ua
ОСТАННІ КОМЕНТАРІ
Kuro _ 20.07.2009 11:07
Дивлюся тут зібралося куча усілякого сміття, яке критикує не фільм, а Турчинова. Ви подивіться фільм хочаб і слово Турчинов забудьте при цьому. Фільм може і не дуже, але треба з чогось починати?
експерт _ 11.05.2009 16:45
Бедные пиарщики турчинова, готовы из штанов выскочить, чтобы своего пастора обелить на коментах. Книга - дерьмо. Фильм - дерьмо в квадрате. Кто пишет - за, или полный кретин, или работает на пастора. Кажется я понятно излагаю, гер Турчинов? Скажите своим пиармэнам
Марина _
Ну и ну! _,
wedma _
чтобы не морочили читателям УП голову. Пусть хоть имена выбирают позатейливее. Фильм понятно снят на украденные из бюджета бабки. Или на откаты.
From USA _ 11.05.2009 16:35
Скажем так, для Америки этот фестиваль, как для Украины был бы кинофестиваль в Житомире - никто толком о нём не слышал, но награды на нём дают. Алик Шпилюк точно про фестивали знает - он "Молодь" в Киеве возглавлял много-много лет. Так вот для Америки награда на "Молоди" так же, как нам награда в Хьюстоне. Я думаю, что можно на спор снять обычной минидиви камерой фильм, смотировать дома на коленке, заплатить в Хьюстоне и получить там спецприз или даже золото (платину) - в зависимости от вложенных денег :). Каждый начинающий режиссёр шлёт свои фильмы на как можно большее количество фестивалей, чтобы потом с этим "послужным списком" обивать пороги киностудий. Так что нормально, что студент Спилберг и на этом фестивале свой фильм выставлял, как и на многих других. Популяризации украинского кино этот фестиваль точно не будет способствовать. А вот, популяризации Турчинова очень хочется поспособствовать кому-то, используя какие-то мелкие малоизвестные фестивали, продающие награды за деньги.
Марина _ 09.05.2009 11:27
Отличительная меншовартіcна черта украинцев: если други народы умеют радоваться за своих, даже за любое малейшее достижение, понимая, что тем самым формируется положительный имидж государства (ну не только ж про то должен знать мир об Украине, как, со слов Росии, мы газ умеем красть), то украинцам хлеба не дай, только бі кого-то, кто сумел в чем -то положительно проявить себя, унизить. Вероятно, таким образом эти, так званые украинцы-патриоты(?) пытаются прикрыть свою никчемность?.. Скорее всего - да, всем известная жаба тут непричем, речь идет о массовом бескультурии и неумении (нежелании?) радоваться за свою Державу. Любите себя, дорогие, любите себя, как украицев, частички большой и сильной, красивой нации. А еще - учитесь любить Украину не на словах за рюмкой чая, а положительными действиями. С праздником победы вас, земляки
критик _ 09.05.2009 11:07
Более отстойной вещичем "Илюзия..." в жизни не читал - ни сюжета, ни интриги. Поэт сан Саныч мороз против пастора-прозаика Турчинова гений. Это тебе турчинов не политикой людей дурачить. Тут нужен талант. Не позорься и не позорь укр. литературу. Пиши лучше мемуары про борьбу за властное корыто. О том как с Юлькой на пашку лазаренка работали. Вот это будет интересно.
Подивитися всі коментарі [ 67 ] або додати свій
КІНОШНЕ
На екранах кіно
 

Прем’єри тижня: Гоша Куценко, Майкл Джексон і Пилка

Від 29 жовтня на українських екранах демонструються: російська казка "Книга майстрів" Вадима Соколовського, американський документальний фільм "Майкл Джексон. От і все" Кенні Ортеґи, російська кінокомедія "Приборкання норовливих" Ігора Кальонова та шоста частина знаменитої франшизи "Пилка" Кевіна Ґройтерта.
Бендер і мудаки
 

Сергій Юрський, абсурд та "Мудаки" на "Молодості"4

Четвертий день фестивалю "Молодість" відзначився завершенням конкурсної програми студентських та короткометражних фільмів, презентацією українського короткометражного фільму-альманаху "Мудаки: Арабески" та майстер-класом відомого російського актора, режисера та сценариста Сергія Юрського.
Старт "Молодості"
 

Гоша Куценко у ролі ревнивого Чахлика Невмирущого на "Молодості"1

Перший день "Молодості 39" розпочався із показу стрічки "Книга майстрів" російського режисера Вадима Соколовського. Це перший проект студії Диснея у Росії.
Кільчицька натякнула на свої приховані тату і плани про дітей
Tabloid.com.ua
СНІД В УКРАЇНІ
Вікторія Кришталь, для УП

Чи знаєте ви правду про епідемію?9

 
З 2008 року частка статевого способу передачі вірусу виявилася більшою, ніж ін’єкційного. І ось уже 2009 року число осіб, інфікованих статевим шляхом зростає й далі: питома вага цього шляху передачі ВІЛ склала 43%, а частка ін'єкційного шляху - 36,5%.
БЛОГИ "УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВДИ"
МУЛЬТИМЕДІА
ВІЛ пішов у народ
Як Андрухович став бомжем. ФОТО
Модний шопінг: хутряне вбрання на зиму
"Міс арабського світу 2009" важить 90 кг. Фото
Українка передала титул "Місіс світу" росіянці. Фото
У Львові левів одягнули у мантії. Фото
Известные люди в шаржах Йозефа Блехи. ФОТО
 
Архів      RSS-стрічка
© 2007-2009, Українська правда. Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на Українську правду.Життя.

Зворотній зв'язок