This version of the page http://obk.lviv.ua/eventday/4410.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-11-25. The original page over time could change.
Аварійні балкони Львова відновлять. Щоб не попадали на голови (Фото, доповнено о 18.08) ||| ОБ’ЄКТИВНО про політику, економіку та життя міста
Середа, 25 листопада

Загрузка...

Новини України

Подія дня

31.07.2009 15:00

Аварійні балкони Львова відновлять. Щоб не попадали на голови (Фото, доповнено о 18.08)

версія для друку



  Балкони у Львові падають регулярно. Але, як виявляється, й боротьба з цим явищем у Львові ведеться. Існує навіть міська програма ремонту балконів. Один з результатів роботи цієї програми показали сьогодні журналістам. Від початку року міська рада відремонтувала у Львові аварійні балкони аж у 5 будинках. Три з цих будинків знаходяться на вулиці Грюнвальдській за номером 3,6 і 9.

  Загальна сума витрачених на відновлення коштів склала ні багато ні мало 186 тисяч гривень. Як обіцяють комунальники, до кінця року буде відремонтовано ще 26 балконів. І піде на це рівно 1 мільйон гривень. Показали результати своєї роботи комунальники незспроста, адже цього року програма ремонту закінчується. На наступні чотири роки міська рада Львова хоче виділити на ремонт балконів 47 мільйонів гривень. А це майже у 50 разів більше, ніж цього року.

    Попри те, ще цього року чиновники хочуть відремонтувати ще 40 будинків. «Планується проведення капітальних ремонтів близько 40 житлових будинків міста Львова, – повідомив начальник відділу капітального ремонту управління житлового господарства Борис Березяк про плановані масові ремонти. – Будуть здійснені реставраційні і ремонтні роботи, оскільки ремонт балконів – це специфічна робота, яку повинні проводити спеціалізовані  організації, які мають навики і практику і відповідних спеціалістів».

  Як пояснив Березяк, у старій частині міста є багато будників, де повідпадали старі консолі, для відновлення яких потрібно робити форми і відливати нові. «Зараз виникла у нас проблема йде затримка роботи, раніше ми такі роботи капітального характеру виконували згідно дефектних актів, – каже чиновник. – На сьогодні, згідно постанови Кабміну, на ці роботи потрібно проектно-кошторисну документацію». З огляду на це, тільки на проектну документацію цього року піде 180 тисяч гривень з 1 мільйона гривень виділених на ремонт балконів.

  Один з балконів було відреставровано у будинку на вулиці Грюнвальдській, 6. Там довелося відновлювати галерейний балкон, який обвалився на 3-ому поверсі будинку. «Тут на 3 поверсі взагалі обвалився балкон, – каже Березяк. – Це дворовий балкон, який пошкодив і другий поверх і третій. Тому виникла необхідність робити ремонт усіх балконів в цьому будинку». Як розповів Березяк, винні у падінні балкону були самі мешканці будинку, які збудували на балконі комірку, через яку вода потрапляла на опори, які прогнили і впали. «На щастя, ніхто не постраждав, але довелося ремонтувати всі балкони», – каже чиновник.

  Однак, ремонтники вже кажуть, що коштів на ремонт буде замало. «Маючи 1 мільйон ми можемо відновити 40 будинків, щоб люди не мали нарікань, – каже Борис Березяк. – В першу чергу треба зробити гостроаварійні балкони, щоб не було нещасних випадків. В цьому році передбачається ремонт галерейних балконів на Йосипа Сліпого, які знаходяться в дуже поганому стані, на Ніжинській 14, ремонт фасадних балконів на площі Соборній, 1, 2 і 2а. Ми по кожному районі підбирали балкони, окрім Сихівського, де новий масив і нема потреби ремонтувати балкони».

  Тим часом, у міській раді вже розраховують на нову Програму ремонту до 2014 року, згідно якої планується виділення 47 млн 249 тис грн. на ремонт львівських балконів. «Якщо буде здійснено таке фінансування буде покращена експлуатація виступаючих житлових будинків, – обіцяє начальник. –  Це дасть змогу покращити безпеку громадян, які проходять під балконами. Адже ці балкони виступають, як правило, над пішохідними доріжками, де переважно ходять люди. Передбачається ремонт галерейних балконів, по яких люди ходять до своїх квартир».

  Як запевнили чиновники, реалізація нової програми вже точно зменшить кількість справедливих нарікань з боку мешканців на незадовільний технічний стан балконів і зекономить кошти комунальників, які були витрачені на ремонт квартир через несправність балконів.

50 років – таку гарантію на ремонтні роботи дають працівники ремонтного управління ТзОВ «Навколо-сервіс». Як повідомив представник підприємства Михайло Дума, на сьогодні їхнє управління виконало робіт на 43 тисячі гривень, а до кінця року передбачаємо ремонтні роботи на 50 тисяч гривень.

  «Є балкони які мають велику архітектурну цінність і їх треба відновити у початковому вигляді, – каже Михайло Дума. – Ми стараємося зробити це своїми силами. Але коли є складні ремонти, ми запрошуємо скульпторів з Інституту прикладного мистецтва. Найбільші труднощі – це відлити консолі які мають ліпнину і листочки».

  Як повідомив Дума, на ремонт одного балкону йде 2 місяці. А гарантію на свою роботу робітники дають тривалу – 50 років.

На сьогодні ситуація з ремонтом аварійних балконів у місті суттєво покращилася. Про це у коментарі «Об’єктивно» повідомив голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Андрій Салюк.

 За його словами, якщо раніше ремонт балконів проводився лише коли доходило до аварійно-небезпечної ситуації, «коли балкон вже тріщав», то сьогодні ситуація змінилася і ремонтники здійснюють попереджувальні заходи для ремонту балконів.

  «Кошти на ремонт балконів необхідно виділяти обов’язково, адже йдеться не лише про аварійний стан балконів, але у першу чергу про безпеку мешканців Львова, – каже Андрій Салюк. – Інша справа, що вартість ремонту одного балкону може відрізнятися від вартості ремонту іншого. Адже ремонт балкону у «хрущівці» суттєво відрізняється від ремонту балкону 16-17 століття, з декором та різьбленням».

Тому, за словами Салюка, важливо контролювати, яким саме чином виділені кошти будуть використовуються на ремонт. «Щоб не сталося так, як було виділено 100 млн. грн., до святкування 75-річчя Львова, і за цю суму можна було багато що зробити, а воно на сьогодні вже і не видно зробленого, бо все повернулося до попереднього стану», – сказав Андрій Салюк.

  На пропозицію Салюка, задля раціонального використання коштів, потрібно щоб контролюючі органи здійснювали контроль за правильністю витрат не лише на стадії звірки цифр, а й контролювали, як ведеться розподіл коштів ще на стадії проектних робіт.

  Протягом останніх років львів’яни неодноразово потрапляли під небезпеку падіння різних частин балконів. Зокрема, нещодавно ми повідомляли, як від «цегляного дощу, ледь не постраждала жінка з дитиною www.obk.lviv.ua/news/3516.htm. Хочеться сподіватися, що оптимізм міських чиновників є виправданим і розпочата робота над відновленням дасть свої результати, адже міська влада планує до 2014 року  відремонтувати балкони у 760 житлових будинках. Вагомий аргумент, щоб мешканці та гості Львова могли спокійно пройтися давнім центром міста, не побоюючись несподіваного падіння важкої частини аварійного балкону.








Новини партнерів
Завантаження...

Відео новини

Завантаження...
Електронний mail

последние новости
Погода, Новини, завантаження...

Загрузка...


Інтерв'ю

Архиєпископ Львівський: «Церква також допомагає боротися з епідемією»

Ренато Гаравалья: Для оперного співака не достатньо мати лише гарний голос

Світлана Кміть: «Як і кожна сім’я, ми маємо гарні традиції»

Аналітика

Львів архітектурний – «заручник» фінансування

Нафтополітика: що буде із бензином?

«Дохнут, потому что больные»

Від редактора

Україна залишилась без прем’єра, всі пішли на вибори!

Опитування

Якщо би вибори Президента України відбулися завтра, за кого б Ви віддали свій голос?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

   Результати

Новини від JOB.ukr.net

Загрузка...

Робота у Львові та Україні

Загрузка...
Тренінги, навчання

Технології

Загрузка...
работа на дому
Обирай собі авто

© 2009 ОБ’ЄКТИВНО
Використання матеріалів тільки за наявністю гіперпосилання на www.obk.lviv.ua

работа Менеджер проекта Киев, прогноз погоды в Веселом Подоле на 10 дней, дтп на дорогах, Монстро, скачать программу для скачивания музыки

створення сайту