This version of the page http://www.archives.gov.ua/Archives/index.php?ca03 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-11-18. The original page over time could change.
Архівні установи: Центральні державні архіви України: Центральний державний історичний архів України, м. Київ (ЦДІАК України)

Головна сторінка | Архівні установи | Архів новин | Доступ та НДА | Публікації на порталі | Архіви в світі | Корисні посилання | Контакти | Карта порталу

Архівні установи: Центральні державні архіви України

Центральні | Місцеві | Галузеві | НАН України | Мін. культури | Мін. освіти | Музеї | Громадські інституції пам'яті |


Центральний державний історичний архів України,
м. Київ (ЦДІАК України)

Адреса: 03110, МСП, м. Київ-110, вул. Солом'янська, 24
Тел./факс: (044) 275-30-02
E-mail: mail@cdiak.archives.gov.ua
Транспорт: трол. № 3 (зуп. "Вул. Андрія Головка")
Час роботи: пн-пт. 9:00-17:00, останній день місяця - санітарний день
Директор: Кісіль Іван Миколайович
Заступник директора: Демченко Людмила Ярославівна
Заступник директора - головний зберігач фондів: Кугай Ольга Миколаївна


150 років
Центральному державному
історичному архіву України, м. Київ

Фоторепортажі


XV Міжнародний конгрес архівів
(Відень, Австрія)
Фоторепортаж


  • Історія
  • Фонди
  • Довідковий апарат
  • Науково-довідкова бібліотека
  • Література

Історія

  • Центральний державний історичний архів УРСР (1941-1958)
  • Центральний державний історичний архів УРСР у м. Києві (1958-1992)
  • Центральний державний історичний архів України, м. Київ (з 1992 р.)

Фонди

  • 1428 фонди, 12644596 справи

ХІІІ ст. - 1921 р.

У ЦДІАК України сконцентровано документи, що висвітлюють історію нашої держави періоду її входження до складу Литви і Польщі (з ХІV до кінця ХVІІІ ст.), Росії (з першої половини ХVІІ ст. до Лютневої революції 1917 р. в Росії). Важливе місце займають фонди установ Гетьманщини (друга половина ХVІІ ст. - остання чверть ХVІІІ ст.).

Найдавнішою пам'яткою архіву є Євангеліє грецькою мовою на пергамені ХІІІ ст.; найстарішим документом - грамота руського старости Отто з Пільче 1369 р. Давні матеріали також зібрані в колекції документів Київської археографічної комісії. Це - привілеї литовських князів і польських королів, універсали українських гетьманів, грамоти російських царів, документи з власноручними підписами визначних діячів України, Росії, інших країн. Документи збірки складені 17 мовами (українською, російською, польською, латинською, німецькою, французькою, старослов’янською, турецькою, італійською, молдавською, арабською, вірменською, грецькою, китайською, шведською, норвезькою, старосербською). Документи колекції відтворюють середньовічну та нову історію українських земель.

Більшість документів архіву характеризує історію соціально-економічного і політичного розвитку України ХІХ ст. - поч. ХХ ст.

Найціннішу частину документального зібрання ЦДІАК України складають актові книги судово-адміністративних і станових установ Правобережної України - ґродських, земських, підкоморських, конфедератських судів, магістратів і ратуш.

В актових книгах зосереджено близько 1 млн. документів, що відображають соціально-економічний, політичний розвиток Правобережжя за період з початку ХVІ ст. до кінця ХVІІІ ст. Це акти про продаж, оренду, передачу, розподіл магнатських, шляхетських, монастирських земель, про порушення контрактів, люстрації староств, реєстри податків і населення воєводства, описання міст, замків, укріплень. До цього комплексу входять документи про Визвольну війну під проводом Богдана Хмельницького, козацькі та селянські виступи, гайдамацький рух тощо.

Унікальним джерелом для вивчення історії України ХVІІІ ст. є фонд Архіву Коша Нової Запорозької Січі, документи якого охоплюють усі прояви життя Запорожжя останнього періоду існування козацтва: господарську, соціально- правову діяльність, культуру, побут, міжнародні зв’язки, адміністративні заходи, торгівлю. Особливо цінними є матеріали зі статистичними даними: численні переписи, реєстри, описи, списки.


Відомості про адміністративно-територіальний устрій, політичний та економічний розвиток Лівобережної і Слобідської України кінця ХVІІ-ХVІІІ ст. знаходяться у фондах Генеральної військової канцелярії, Першої і Другої Малоросійських колегій, Генерального опису Лівобережної України, Канцелярії військового скарбу, Генерального військового суду, полкових і сотенних канцелярій та судів.

Матеріали про військовий стан України ХVІІ-ХVІІІ ст., заходи щодо укріплення військовими силами, охорону кордонів, організацію прикордонних застав, будівництво захисних споруд Української лінії містяться у фондах Канцелярії генеральної військової артилерії, полкових і губернських канцелярій, "приказних ізб".

Історія України другої половини ХVІІІ ст. висвітлена у фондах Брацлавського, Київського, Катеринославського, Новгород-Сіверського, Подільського, Харківського, Чернігівського намісницьких правлінь.

Документи про церковно-монастирське землеволодіння, духовну освіту, земельні суперечки, будівництво церков і монастирів, описи церковного майна, плани монастирських будівель та маєтностей, міжнародні зв’язки церкви тощо зберігаються у фондах релігійних установ Київської, Переяславсько-Бориспільської духовних консисторій, Києво-Печерської лаври, Києво-Софійського собору, київських та інших монастирів. Окремий джерельний масив для генеалогічних розвідок складають сповідні розписи та метричні книги релігійних установ різних конфесій населених пунктів сучасної Київської області.

Важливим джерелом для вивчення економічних, політичних, суспільних, культурно-освітніх і релігійних відносин як України, так і Польщі, Бєларусі, Литви, Латвії ХVІ - початку ХХ ст. є родові й особові фонди магнатів та шляхти Правобережної України - Браницьких, Ворцелів, Ганських, Гіжицьких, Дуніних-Борковських, Замойських, Корняктів, Лєдоховських, Любомирських, Мнішків, Плятерів де Броель, Понятовських, Потоцьких, Радзивілів, Жевуських, Сапєг, Тарнавських, Терлецьких та великих українських землевласників Галаганів, Мокрієвичів, Скоропадських, Стороженків, Сулим, Терещенків, Ханенків та ін. Документи, які в окремих фондах сягають ХІV і ХV ст., висвітлюють історію магнатських латифундій і шляхетського землеволодіння в Україні, структуру фільваркового господарства, внутрішнє життя і зовнішні зв’язки латифундій, розкривають господарські і юридичні взаємовідносини землевласників.

Основний масив документальної збірки архіву складають фонди установ та інституцій періоду Російської імперії ХІХ - початку ХХ ст.

У фондах Канцелярії київського, подільського і волинського генерал-губернатора, канцелярій генерал-губернаторів та військових губернаторів, палат державного майна, люстраційних комісій зберігаються документи про розвиток промисловості й торгівлі, соціальні рухи, правове й майнове становище державних і поміщицьких селян, підготовку і проведення в Україні реформи 1861 р., польське повстання 1830-1831 рр., статистичні відомості й звіти про становище губерній тощо.

Основні етапи зародження і розвитку промисловості, становище робітників відображені також у фондах Києво-Межигірської фаянсової фабрики, Шосткинського порохового заводу, комісій соляних заводів, контор цукрових заводів, Канцелярії окружних фабричних інспекторів.

Слідчі, судові та інші документальні матеріали фондів жандармських управлінь, охоронних відділень, поліції та установ суду і прокуратури розкривають історію політичних партій та організацій, революційних рухів. У фондах зберігаються огляди важливіших політичних розслідувань, судових процесів, справи карного розшуку, протоколи обшуків та допитів, речові докази.

Про заборону вживання української мови в друкованих виданнях, розповсюдження творів Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка, Миколи Гоголя та інших письменників йдеться в документах Київського цензурного комітету, Канцелярії київського окремого цензора, Київського тимчасового комітету у справах друку.


У фондах установ і організацій періоду Першої світової війни - Комітету Всеросійського земського союзу Південно-Західного фронту, Комітету Всеросійського союзу міст Південно-Західного фронту, Управління уповноваженого Всеросійського земського союзу Буковинсько-Галицького району, Уповноваженого Всеросійського союзу міст у Галичині, Управління головного уповноваженого Російського товариства Червоного Хреста при арміях Південно-Західного фронту - зібрані відомості про хід мобілізації російської армії, діяльність адміністрації на території Галичини і Буковини, економічний і політичний стан цих областей під час імперіалістичної війни, санітарне і медичне обслуговування діючої армії, організацію шпиталів, санітарних поїздів, виробництво зброї тощо.

Документи з історії розвитку освіти і культури в Україні містять фонди Київського та Харківського учбових округів, Київської духовної академії, Київської семінарії, Кременецького ліцею, в яких зібрані відомості про становлення початкової, середньої, спеціальної та вищої освіти; діяльність Київського та Харківського університетів; відкриття, кількість і стан учбових закладів, статистичні відомості та особові справи учнів і викладачів, зміст навчальної програми.

Цінні матеріали для вивчення культури подають фонди культурно-просвітніх товариств та організацій: Київського товариства охорони пам’ятників старовини та мистецтва, Київського товариства давнини і мистецтв, Київського відділення Російського технічного товариства, Київського відділення Російського військово-історичного товариства, Харківського історико-філологічного товариства.

Родинні й особові фонди українських громадських, політичних і наукових діячів - Галаганів, Грушевських, Скоропадських, Терещенків, а також В. Б. Антоновича, Д. І. Багалія, І. М. Каманіна, О. Ф. Кістяківського, М. Ф. Сумцова, О. О. Потебні тощо - містять їх біографічні відомості, висвітлюють розвиток культури, науки, суспільно-політичних рухів в Україні в ХІХ - на початку ХХ ст.


В архівних колекціях інкунабулів і стародруків зберігаються рідкісні європейські та вітчизняні видання - ліонський інкунабул (1454), лейпцизькі, базельські, штутгартські палеотипи (поч. ХVІ ст.), перше видання "Литовського статуту" (1588) "Граматика Мелетія Смотрицького" (1648), "Патерик" (ХVІ ст.) "Лексикон Памви Беринди" (поч. ХVІІ ст.), "Літопис Григорія Грабянки" (список 1773 р.), "Ізраїльський змій" Григорія Сковороди тощо.


У фондах і колекціях архіву містяться цінні картографічні і геодезичні документи ХVІІ - поч. ХХ ст., у тому числі одна з найдавніших пам’яток української картографії - межова карта Бориспільської волості 30-х років ХVІІІ ст.; план Києва, складений М. Ушаковим у 1695 р.; документи Київської інженерної команди та ін.

 

 

Серед унікальних джерел ХVІ-ХVІІІ ст. - напрестольне Євангеліє, видане у Львові 1636 р. та подароване в 1641 р. київським митрополитом Петром Могилою церкві Спаса на Берестові; копіарій магдебурзьких привілеїв Києва (1544-1659); географічні та топографічні описи Київського намісництва (1781, 1785, 1787); кольорові зображення гербів Київського, Новгород-Сіверського намісництв.

 

 

 

Довідковий апарат

Описи

Каталоги

  • систематичний
  • іменний
  • географічний (614 фф., 423482 спр. тематично опрацьовано, складено 652715 тем. карток)

  

Картотеки
особи, які перебували під наглядо Київського, Одеського, Катеринославського губернських жандармських управлінь, охоронних відділень іменна
козацька старшина XVII-XVIII ст. іменна

Покажчики

Фондові:
ф.127 Київська духовна консисторія тематичний, географічний (до клірових відомостей та метричних книг)
ф.128 Києво-Печерська Лавра предметно-тематичний, географічний
ф.256 Замойські предметно-тематичний, іменний, географічний
ф.442 Канцелярія Київського, подільського та волинського генерал-губернатора тематичний (до описів господарської частини, господарського відділення і діловодства)
ф.707 Управління Київського учбового округу тематичний

Огляди

Тематичні:*
Фондовi:
Міжфондові покажчики та переліки документів

Автоматизовані бази даних

Науково-довідкова бібліотека ЦДА України

Створена у січні 1972 р. на базі бібліотечних фондів Центрального державного історичного архіву УРСР, Центрального державного архіву жовтневої революції і соціалістичного будівництва УРСР і Центрального державного архіву кінофотофонодокументів УРСР. до бібліотеки

Література


Каманин И. Список актовых книг, хранящихся в Киевском центральном архиве // Оттиски из "Университетских известий" за 1862-1864 гг. (Зберігається: ЦДІАК України, ф.237, оп.1, спр.73)

Левицкий О.И. Пятидесятилетие Киевской комиссии для разбора древних актов (1843-1893): Историческая записка о её деятельности - К., 1893.

Левицкий О.И. О судьбе древних актов книг и собрании их в центральных архивах // ЧИОНЛ - К., 1896, Кн.10, - С. 11-14.

Левицкий О.И. Об актовых книгах, относящихся к истории Юго-западного края и Малороссии // Труды XI археолог. съезда в Киеве 1899 г. - М., 1902. - Т. 2. - С. 55-83.

Левицкий О.И. История учреждения Киевского Центрального архива // ЧИОНЛ. - К., - 1903, - Кн.17. Отдел 1, вып.1. - С.3-36; вып.2. - С. 37-72.

Каманин И. Киевский Центральный архив для древних актовых книг губерний Киевской, Подольской и Волынской в течение протекших 50 лет его существования (1852-1902) // ЧИОЛН - К., 1903. Кн.17. Отдел. - С.73-86.

Андріяшев О.В. Актові книги Київського Центрального архіву давніх актів // Центральний архів стародавніх актів у Києві: Зб. стат. за ред. В.О. Романовського / Центр. арх. упр. УРСР. Сер. 3. - К., 1929, - Вип.1. - С. 33-78.

Романовський В. Колекція, що належала Археографічній комісії // Центральний архів стародавніх актів у Києві. - К., 1929. - С. 150-151.

Центральний архів стародавніх актів у Києві.- К., 1929.- 223 с.

Романовский В. Киевский архив древних актов // Исторический журнал. - 1944. - №5-6. - С.92, 93.

Власова Т.П., Кукреш С.К., Слюдикова Т.Б. З історії Центрального державного історичного архіву УРСР в 1943-1958 рр. // З історії архівного будівництва на Україні. - Харків, 1958. - С. 58-68.

Центральный государственный исторический архив УССР в г. Киеве: Путеводитель.- Киев, 1958.- 348 с.

Попова Л.А. Описання актових книг у відділі стародавніх актів ЦДІА УРСР. // Науково-інформаційний бюлетень Архівного управління УРСР. - 1958. - №3(33). - С. 77-89.

Генеральний опис Лівобережної України 1765-1769 рр.: Покажчик населених пунктів / Укл. Л. А. Попова, Е. Г. Ревнівцева. - К., 1959.

Кременецький земський суд. Описи актових книг / Упор. Л. Попова, З. Хомутецька, В. Чунтулова. - К., 1959. - Вип. 1: Книги № 1-11 (1568-1598).

Гнедаш С. Документи з історії Київського університету // Науково-інформаційний бюлетень. - 1960. - №4 (42).

Зикова В. М. Документальні матеріали архівних фондів: "Канцелярія фабричного інспектора Київського фабричного округу" і "Канцелярія старшого фабричного інспектора Київської губернії" // Науково-інформаційний бюлетень. - 1960. - № 6 (44).

Потебня Олександр Опанасович (1835-1891). Опис документальних матеріалів. - К., 1960.

Проценко Л.А. З історії заснування і діяльності архіву давніх актів в м. Києві // НІБ АУ УРСР. - 1962. - №3 (53). - С.24-27.

Исаевич Я.Д. Городские и земские акты - важнейший источник по истории аграрных отношений в Речи Посполитой в XVI-XVIII вв. // Ежегодник по аграрной истории Восточной Европы 1961. - Рига: Изд-во АН Латвийской ССР, 1963. - С.90-99.

Проценко Л.А. Актові книги як джерело до вивчення спеціальних дисциплін // Історичні джерела та їх використання. - К.: Наук. думка, 1964. Вип.1. - С .52-62.

Ісаєвич Я.Д. Документальні матеріали самоврядування міст України як історичне джерело // Друга республіканська наукова конференція з архівознавства та інших спеціальних історичних дисциплін: Матеріали. - К., 1965. - Вип.3. - С.135-148.

Кременецький земський суд. Описи актових книг / Упор. Л. Попова, З. Хомутецька, В. Чунтулова. - К., 1965. - Вип. 2: Книги № 12-22 (1601-1614).

Кременецький земський суд. Описи актових книг / Упор. Л. Попова, З. Хомутецька, В. Чунтулова. - К., 1965. - Вип. 3: Книги № 23-25 (1616-1625).

Микола Федорович Сумцов (1854-1922). Опис документальних матеріалів. - К., 1965.

Микола Дмитрович Пильчиков (1857-1908). Опис документальних матеріалів. - К., 1970.

Каталог колекції документів Київської археографічної комісії (1369-1894 рр). / Упор. Я. Р. Дашкевич, Л. А. Проценко, З. С. Хомутецька. - К., 1971. - 183 с.

Довідник з історії установ ХVІІ-ХVІІІ ст. У 4-х тт. - К., 1972. [Машинопис].

Державні архіви Української РСР : Короткий довід.- К., 1972.- С. 46-55.

Гісцова Л.З., Фаустова Н.М. Доповнення до "Каталога колекції документів Київської археографічної комісії" // Архіви України - 1974. - №1. - С. 51-59.

Доповнення до "Каталога колекції документів Київської археографічної комісії" / Упор. Л. З. Гісцова, Н. М. Фаустова // Архіви України. - 1974. - № 1.

Крячок М.І. Центральний державний історичний архів УРСР у м. Києві // Архіви України. - 1975. - №4 (132). - С.32-41.

Тхор В.І. Актові книги ЦДІА УРСР у м. Києві про розвиток міст України доби феодалізму // Архіви України. - 1975. - №5. - С.60-64.

Ковальский Н. П. Источниковедение истории Украины ХVІ - первой половины XVII вв. / Министерство высшего и среднего специального образования СССР. Днепропетровский ордена Трудового Красного Знамени государственный университет им. 300-летия воссоединения Украины с Россией. - Днепропетровск, 1979. - Ч. 4: Обзор основных отечественных архивных собраний. - 110 с.
[Огляд архівних зібрань: ЦДІАК; ЦДІАЛ; Архів ЛВІІ АН СРСР; БАН СРСР; ДПБ ім. М. Салтикова-Щедріна; ДІМ; Відділ рукописів Наукової бібліотеки Харківського університету; Відділ рукописів ЦНБ АН УРСР; ЦДАДА СРСР]

Фаустова Н.М. Центральний державний історичний архів УРСР у м. Києві. Нові надходження // Архіви України. - 1974. - №4 (124). - С.84-85.

Купчинський О.А. З історії створення науково-довідкового апарату до фондів судово-адміністративних установ України XV-XVIII ст. // Архіви України. - 1976, №1. - С. 27-35.

Купчинський О.А. Про підготовку каталога судово-адміністративних установ України XV-XVIII ст. // Архіви України. - 1976. - №5. - С.14-21.

Страшко В. В. Огляд колекцій мікрофільмів ХVІ-ХVІІІ ст. - К., 1977. [Машинопис].

Твори В. І. Леніна на Україні (1894-1917). Покажчик архівних документів. - К., 1977.

Шандра В. С. Початкова та середня освіта у Києві в першій половині ХІХ ст. [Огляд фонду № 707] // Архіви України. - 1980. - № 5.

Каталог документів з історії Києва ХV-ХІХ стст. / Упор. Г. В. Боряк, Н. М. Яковенко. - К., 1982.

Шандра В. С. Из истории развития образования во ІІ половине ХІХ в. (Анализ фонда Управление Киевского учебного округа) // Советские архивы. - 1982. - № 4.

Купріянова Л. М. Управління Південно-Західних залізниць як джерело до вивчення історії вітчизняного транспорту // Архіви України. - 1983. - № 4.

Гирич І.Б., Люта Т.Ю. Картографічні джерела XVII-XX ст. про розвиток і забудову Печерська, що зберігаються в ЦДІА УРСР // Історичні дослідження. Вітчизняна історія: Республіканський міжвідомчий збірник наук. праць. - К., 1985. - Вип. 11. - С. 90-93.

Дополнение к путеводителю по ЦГИА УССР в г. Киеве. - К., 1986. [Машинопис].

Центральный государственный исторический архив УССР в г. Киеве: Буклет.- К., 1986.- 12 с.

Ціборовська-Риманович І. О. Нововиявлені твори мініатюрної графіки ХVІ-ХVІІІ ст. в актових книгах ЦДІА УРСР у м.Києві // Архіви України. - 1987. - № 4.

Шандра В. С. К истории деятельности Харьковского историко-филологического общества [Огляд фонду № 2017] // Археографический ежегодник за 1985 г. - М., 1987.

Государственные архивы Украинской ССР: Справ.- Киев, 1988.- С. 70-79.

Вислобоков К.А. До питання про створення науково-довідкового апарату до актових книг ХVІ-ХVІІІ ст. // Українська археографія: Сучасний стан та перспективи розвитку: Тези доп. Респ. наради. груд. 1988 р.- К., 1988.- С. 233-236.

Мицик Ю. Огляд колекції ЦДІА УРСР у м. Києві з історії визвольної війни українського народу 1648-1654 рр. і возз’єднання України з Росією // Архіви України.- 1988.- № 5.- С. 43-47.

Мицик Ю. Фонд 1230 ЦДІА УРСР у м. Києві як джерело до історії Волині у роки визвольної війни, 1648-1654 рр. // Минуле і сучасне Волині: Тези доп. та повідомл. 2-ї Волин. іст.-краєзнав. конф., м. Луцьк, 1988.- Луцьк, 1988.- Ч. 1.- С. 168-170.

Юрій М.Ф. Документи Південно-Західного комітету Всеросійського земського союзу як джерело до вивчення історії Першої світової війни // Архіви України.- 1988.- № 6.- С. 54-62.

Гісцова Л.З. Шляхи удосконалення НДА до фондів ЦДІА УРСР у м. Києві: Огляд // Архіви України. - 1989. - № 1. - С.24-31.

Гирич І. Документи академіка М. Грушевського у фонді 1235 ЦДІА УРСР у Києві // Архіви України.- 1989.- № 4.- С. 53-63.

Государственные архивы СССР: Справ.: В 2 ч.- М., 1989.- Ч. 1.- С. 470-475.

Мнишки: Указ. арх. материалов и библиогр. / Сост. В.И. Ульяновский.- К., 1989.- 148 с.

Шандра В.С. Документи ЦДІА УРСР у м. Києві про П.О. Куліша // Архіви України.- 1989.- № 5.- С. 20-27.

Адміністративно-територіальний устрій Лівобережної України 50-х років 18 ст.: Кат. населених пунктів (за матеріалами архівних податкових реєстрів) / Упор. Т. Цимбал. - К., 1990.- 217 с.

Шандра В.С. До вивчення діяльності Комісії для описання губерній Київського учбового округу [Огляд фондів ЦДІА УРСР у м. Києві та Відділу рукописів ЦНБ АН УРСР] // Архіви України.- 1990.- № 6.- С. 49-56.

Яковенко Н.М. До питання про реконструкцію складу київських судово-адміністративних архівів кінця ХVІ - першої половини ХVІІ ст. // Архіви України.- 1990.- № 5.- С. 18-23.

Лаптєва Л. П. Визначний дослідник і пропагандист історії і культури слов'ян: [Огляд фонду проф. Київського ун-ту О. Котляревського ЦДІАК України (ф. 2223), матеріалів Держархіву м. Києва] // Архіви України. - 1991. - № 1. - С. 49-56.

Гирич І. Архів М. Грушевського // Київ. старовина.- 1992.- № 1.- С. 29-37.

Хитерер В.М. Обзор источников по еврейской истории Центрального государственного [исторического] архива Украины // Єврейське населення Півдня України: Історїя та сучасність: Тез. до наукової конф. 19-20 листопада 1992 р. / Ін-т нац. відносин і політології України, Запорізьк. держ. ун-т, Запорізьк. міське відділ, товариства "Україна - Ізраїль". - Запоріжжя, 1992. - С. 113-116

Гаркавець О. Вірмено-кипчацькі рукописи в Україні, Вірменії, Росії: Кат.- К., 1993.- 328 с.

Коротенко В.В. Особистий архівний фонд І.Ф. Павловського в ЦДІА України // Архівний збірник на посвяту 90-річчю Полтавської вченої архівної комісії.- Полтава, 1993.- С. 108-112.

Папакін Г.В. Доля архівної спадщини Скоропадських у сховищах України // Останній гетьман: Ювіл. зб. пам’яті Павла Скоропадського.- К., 1993.- С. 198-209.

Хитерер В. Обзор источников по еврейской истории Центрального государственного исторического архива Украины // История евреев в России: Проблеми источниковедения и историографии: Сб. науч. тр. / Петербур. еврейс. ун-т, Ин-т исслед. еврейс. диаспоры. - СПб., 1993. - С. 78-83. - (Труды по иудаике. Сер. "История и историография". Вып.1).

Архів Коша Нової Запорозької Січі: Опис справ, 1713-1776.- 2-е вид., випр. і доп. / Упоряд.: Л.З. Гісцова, Л.Я. Демченко.- К., 1994.- 232 с.

Беренштейн О.Б. Матеріали про ритуальні процеси у документах Єврейської історико-археографічної комісії ВУАН // Справа Бейліса: Погляд із сьогодення: Тези міжнародної наукової конференції до 80-річчя закінчення процесу у справі Бейліса (Київ, 28-29 жовтня 1993 р.) / Ін-т нац. відносин і політології НАН України. - Київ, 1994. - С. 25-29.

Боряк О. Матеріали з історії народознавства в Україні: Кат. етногр. прогр. (друга половина ХVІІІ-ХХ ст.).- К., 1994.- 124 с.

Центральный государственный исторический архив Украины // Документальные материалы по истории евреев в архивах СНГ и стран Балтии. - Акрополь. Санкт-Петербург, 1994.- С.54.

Журба О. Шляхи реконструкції колекції документів Київської археографічної комісії // Повернення культурного надбання України: Проблеми, завдання, перспективи. - К., 1996. - Вип. 6: Матеріали національного семінару "Проблеми повернення національно-культурних пам'яток, втрачених або переміщених під час Другої світової війни". Чернігів, вересень 1994. - С. 199-203.

Музичук О. До і після крадіжки [про викрадення документів у ЦДІА України у м. Києві] // Пам’ятки України.- 1994.- № 1/2.- С. 137.

Хитерер В. Еврейская историко-археографическая комиссия Всеукраинской Академии Наук (ВУАН) // Єврейська історія та культура в Україні: Матеріали конф. (Київ, 22-23 листопада 1993) / Асоц. Єврейс. організацій та общин України, Асоц. юдаїки - науково-дослідний центр. - Київ, 1994.-С. 176-182.

Гирич І. Архів М. Грушевського як джерело для вивчення діяльності визначних постатей українського руху (М. Грушевський, С. Єфремов, В. Липинський, М. Василенко): Автореф. дис. ... канд. іст. наук.- К., 1995.- 24 с.

Гирич І. Знищені мистецька збірка і архів Михайла Грушевського в київській оселі // Пам’ятки України: Історія і культура.- 1995.- № 1.- С. 103-105.

Мордвінцев В. Сповідальні книги // Київська старовина - К., 1995. - №3.- С. 84-87.

Франко О. Неопублікована епістолярія Михайла Грушевського з Федором Вовком // Михайло Грушевський і Західна Україна. Доповіді і повідомлення наукової конференції (Львів, 26-28 жовтня 1994 р.). - Львів, 1995. - С.44-47.

Брожек В. Особистий фонд Я. П. Ряппо: [Огляд особистого фонду українського радянського педагога та діяча народної освіти Я. П. Ряппо (1880-1958) ЦДІАК України] // Архіви України. - 1966. - № 4. - С. 95-96.

Гісцова Л.З. До історії фонду Грушевських // Архіви України.- 1996. - № 1/3.- С. 16-18.

Епістолярна спадщина Михайла Грушевського (Покажчик до фонду № 1235 у ЦДІА України у м. Києві) / Упоряд. І. Гирич.- К., 1996.- 107 с.

Климова К. Проблеми джерелознавчої евристики та реконструкції архівів наукових товариств // Третя Академія пам'яті професора Володимира Антоновича. 11-12 грудня 1995 р. м. Київ. Доповіді та матеріали / Наук. ред. В. Ульяновський. - Київ, 1996. - С. 387-413.

Музей Украины (Собрание П.П. Потоцкого). Ч. 1: Указатель архивных материалов и библиографии / Сост. К. Климова.- К., 1996.- 140 с.

Хитерер В.М. Документы по еврейской истории в киевских архивах (XVI-XX вв.): Автореф. ...канд. ист. н. - М., 1996.-27 с.

Хитерер В. Обзор "еврейских" фондов Центрального государственного архива высших органов власти и управления Украины (ЦГАВО Украины) // Єврейська історія так культура в Україні: Матеріали конф. (Київ 21 - 22 серпня 1995) / Ін-т юдаїки. - Київ, 1996. - С. 213-219.

Боряк Г.В. Теоретико-методичні розробки у галузі наукового описування 20-х - початку 30-х років // Українське архівознавство: історія, сучасний стан та перспективи. Наукові доповіді Всеукраїнської конференції (Київ, 19-20 листопада 1996 року. Частина перша / ГАУ; УДНДІАСД; Київський університет імені Тараса Шевченка; САУ. - К., 1997. - С.83-94.

Гісцова Л. З. До історії родових і особових фондів землевласників Правобережної України ХVІ-початку ХХ ст. // Українське архівознавство: історія, сучасний стан, перспективи: Наук. доп. Всеукр. конф. (Київ, 19-20 листоп. 1996). - К., 1997.- Ч. 1.- С. 101-106.

Гісцова Л. З., Шовковий Д. Тульчинська лінія Потоцьких у документах державного історичного архіву України, м. Київ: Огляд // Історія України - 1997. - № 18 (34).

Гирич І. Неопубліковане в Київській архівній спадщині М.Грушевського й справа видання повного зібрання творів історика // Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики. Збірка наукових праць. На пошану Марії Дмитрієнко (до 35-річчя наукової діяльності). - К., 1997. - С. 90-95.

Гисцова Л.З., Антоненко Л.Е. Значение материалов фонда Радзивиллов, хранящихся в Центральном государственном архиве Украины в Киеве для реконструкции Архива Радзивиллов: Обзор // Miscellanea historico-archivistica. - Варшава. - 1997. - Т. VII. - С. 99-105.

Гисцова Л.З. Тульчинская линия Потоцких в материалах фонда № 49 Государственного архива Украины в Киеве.: Обзор // Miscellanea historico-archivistica. - Варшава. - 1997. - Т. VIII. - С. 99-104.

Кагамлик С.Р. Монастирські фонди та науково-довідковий апарат до них // Українське архівознавство: історія, сучасний стан, перспективи: Наук. доп. Всеукр. конф. (Київ, 19-20 листоп. 1996). - К., 1997. - Ч. 2.- С. 172-176.

Климова К. До історії Національного архівного фонду України (документальні колекції київських науково-історичних товариств: склад та джерела формування) // Українське архівознавство: історія, сучасний стан та перспективи: Наук. доп. Всеукр. конф. (Київ, 19-20 листоп. 1996). - К., 1997. - Ч. 1. - С. 95-100.

Мандебура О. С. Особовий фонд М. Сумцова як джерело вивчення історії етнологічної науки в Україні кінця ХІХ-початку ХХ ст. [Огляд фонду № 2052 ЦДІАК України] // Українське архівознавство: історія, сучасний стан та перспективи: Наук. доп. Всеукр. конф. (Київ, 19-20 листоп. 1996). - К., 1997. - Ч. 2. - С. 120-125.

Мірущенко О.П. Висвітлення в архіві Коша Нової Запорозької Січі російсько-кримських відносин наприкінці 50-х - на початку 60-х рр. XVIII ст. // Запорозьке козацтво. В пам'ятках історії та культури: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції. - Секція I, II. - Запоріжжя, 1997. - С. 196-201.

Мицик Ю. А. Листи І. М. Каманіна до М. С. Грушевського [ЦДІАК ф. 1235] // Українське архівознавство: історія, сучасний стан та перспективи: Наук. доп. Всеукр. конф. (Київ, 19-20 листоп. 1996). - К., 1997. - Ч. 1. - С. 209-212.

Погребинская Й. Документы по истории еврейских политических партий и молодежных организаций в архивах г. Киева: (Краткий тематический обзор) // Євреї в Україні: Історія, культура, традиції / НАН України. Ін-т нац. відносин і політології. - Київ, 1997. - С. 30-37.

Савченко Г.О. Життя, діяльність і науково-історична спадщина академіка М.Ф. Сумцова (1854 - 1922 рр.): Автореф. дис... канд. іст. наук. - Дніпропетровськ, 1993. - 19 с.; Мандебура О.С. Проблеми української етнографії в науковій спадщині М.Сумцова: Автореф. дис. канд. істор. наук. - К., 1997. - 24 с.

Стафійчук В. В. Відбиття статусу Нової Запоріжської Січі у формулярах листування Коша з гетьманом К. Розумовським // Запорозьке козацтво. В пам'ятках історії та культури: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції. - Секція I, II. - Запоріжжя, 1997. - С. 227-231.

Страшко В.В. Описання актових книг у ЦДІАК України // Українське архівознавство: історія, сучасний стан, перспективи: Наук. доп. Всеукр. конф. (Київ, 19-20 листоп. 1996).- К., 1997. - Ч. 1.- С. 162-166.

Сухих Л. А. Документи з родових архівів магнатів і шляхти Волині та Правобережної України в колекціях Центрального державного історичного архіву України: історія, склад, стан науково-довідкового апарату та перспективи його розвитку // Українське архівознавство: історія, сучасний стан та перспективи: Наук. доп. Всеукр. конф. (Київ, 19-20 листоп. 1996). - К., 1997. - Ч. 2. - С. 90-96.

Хитерер В. Еврейская историко-археографическая комиссия Всеукраинской Академии Наук (ВУАН) // Євреї в Україні: Історія, культура, традиції / НАН України, Ін-т нац. відносин і політології. - Київ, 1997. - С. 90-100.

Хонигсман Я. Обзор документальних источников по истории евреев в фондах Центрального государственного исторического архива Украины во Львове. - М.: О-во "Еврейское наследие", [1997]. - без паг. - (Сер. "Еврейский архив". Вып. 7).

Михальченко С.И. Личный фонд М. В. Довнар-Запольського в Центральном государственном мсторическом архиве Украины в Киеве: (обзор) // Замежная архіўная Беларусіка: Матэрыалы мыжнар. навук. канф., 25-26 крас. 1996 г. - Мінск. - Мн., 1998. С. 262-269.

Фрадкін В.З. Епістолярна спадщина академіка М. Сумцова // Треті Сумцовські читання: Матеріали наукової конференції, 18 квітня 1997 р. - Х., 1998. - С. 35-38.

Чернецький Є. Шляхта Васильківського повіту Київської губернії за сповідальними розписами православних храмів початку ХІХ ст. (Білоцерківщина, Васильківщина, Мотовилівщина, Рокитнанящина, Фастівщина). - Біла Церква, 1998. - 26 с.

Чернухін Є. К. Грецькі справи в ЦДІА України в м. Києві // Україна - Греція: архівна та книжкова спадщина греків України: Наук. зб. - К., 1998. - С. 145-149.

Шандра В. Київське генерал-губернаторство, 1832-1914: Генеза та функціонування, структура // Українське архівознавство: історія, сучасний стан, перспективи: Наук. доп. Всеукр. конф. (Київ, 19-20 листоп. 1996).- К., 1997.- Ч. 1.- С. 107-115.

Шовковый Д. История и содержание документов фонда Потоцких, Хранящихся в Центральном государственном историческом архиве Украины в Киеве (ф. 49, оп. 1, 2, 3). Обзор // Miscellanea historico-archivistica. - Варшава. - 1997. - Т. VIII. - С. 105-111.

Архіви України про пам'ятки історії та культури [Огляд фондів ЦДІАК, ЦДАВО України] // Історико-культурна спадщина України: проблеми дослідження та збереження. - К., 1998. - С. 108-120.

Михальченко С.И. Личный фонд М.В. Довнар-Запольського в Центральном государственном историческом архиве Украины в Киеве: (обзор) // Замежная архіуная Беларусіка: Матэрыялы міжнар. навук. канф., 25-26 крас. 1996 г. - Мінск. - Мн., 1998. - С. 262-269.

Боряк Г.В. Розвиток камерально-археографічних традицій в Україні у ХІХ-ХХ ст. (З історії складання описів до книг судово-адміністративних установ ХV-ХVІІІ ст.) // Спеціальні галузі історичної науки: Зб. на пошану Марка Акимовича Варшавчика.- К., 1998.- С. 67-81.

Хітерер В. Джерела з історії українских євреїв у київських архівах // Українське єврейство: Підготовчі материали популярної енциклопедії: Вип. 3: Препринти ст. до т. "Україноюдаїка. Українсько-єврейські взаємини". - Київ, 1998. - С. 30-40.

Войцехівська І. Огляд особового архівного фонду академіка В. Іконникова // Студії з архівної справи та документознавства. - К., 1999. - Т. 4. - С. 134-137.

Кагамлик С.Р. До питання про джерела з історії стосунків козацтва з українською церквою (за матеріалами фонду Києво-Печерської лаври) [огляд фонду № 128 ЦДІА України, м. Київ] // Четвертий Міжнар. конгр. україністів. Одеса, 26-29 серп. 1999 р. Доп. і повідомл. Історія.- Одеса; Київ; Львів, 1999.- Ч. 1.- С. 236-240.

Каталог стародруків Центрального державного історичного архіву України у м. Києві, 1494-1764 / Упоряд.: Г.В. Боряк, О.Г. Полегайлов, І.О. Ціборовська-Римарович, Н.М. Яковенко - К., 1999.- 268 с.

Климова К. "Инструкція мне о архивариусной должности дана..." (до історії архіву Київської духовної консисторії у ХVІІІ ст.) // Студії з архівної справи та документознавства. - К., 1999. - Т. 4. - С. 177-184.

Люстрації королівщин українських земель ХVІ-ХVІІІ ст.: Матеріали до реєстру рукоп. та друкованих текстів / Уклала Р. Майборода.- К., 1999.- 316 с.

Мага І. В. О. Романовський на чолі Київського центрального архіву давніх актів // Архівознавство. Археографія. Джерелознавство: Міжвідомчий збірник наукових праць. - К., 1999. - Вип. 1.: Архів і особа. - С. 90-100.

Тесленко І. Острожчина у фонді Волинського церковно-археологічного товариства [Огляд ф. 2205 ЦДІАК України] // Архівознавство. Археографія. Джерелознавство: Міжвідомчий збірник наукових праць. - К., 1999. - Вип. 1.: Архів і особа. - С. 292-301.

Українські архівісти: Біобібліогр. довід. - К., 1999. - Вип. 1 (ХІХ ст.- 1930-і рр.) / Упоряд.: О. М. Коваль та ін.- 370 с.

Шандра В. Київське генерал-губернаторство, 1832-1914: Історія створення та діяльності, арх. комплекс і його інформ. потенціал. - К., 1999.- 144 с.

Шандра В. Малоросійське генерал-губернаторство (1802-1856): структура, штатний розпис, архів // Студії з архівної справи та документознавства. - К., 1999. - Т. 4. - С.  103-109.

Архівні установи України: Довідник / Автори-укладачі О.І. Алтухова, С. І. Андросов, Л.С. Анохіна та ін.; ред. кол. О.С. Онищенко, Р. Я. Пиріг, Л. А. Дубровіна та ін.; упоряд. Г.В. Боряк, С. Г. Даневич, Л. А. Дубровіна та ін.; Державний комітет архівів України, Міністерство культури і мистецтв України; Національна бібліотека України ім. В.І. Вернадського НАН України. - К., 2000. - С. 29-33.

Гісцова Л. З. Родовий фонд Галаганів ЦДІАК України // Архіви України. - 2000. - № 4 - 6. - С. 39-44.

Довбищенко М. В. Нова колекція документів з історії Української Церкви у фондах ЦДІАК України // Архіви України. - 2001. - № 1 - 2. - С. 70-71.

Документи про вивезення німецькою адміністрацією київських архівних зібрань. 1943-1946 рр. // Андрейцев В., Ульяновський В., Короткий В. Корпус магдебурзьких грамот українським містам: Два проекти видань 20-х 40-х років XX століття. - К., 2000. - С. 170-188.

Полегайлов О. Кириличні стародруки XVI-XVIII ст. у збірці Центрального державного історичного архіву України (м. Київ): попередні підсумки вивчення // Наукові праці Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського. - К.:НБУВ. - 2000. - Вип. 4. - С. 73-82.

Марущак О. В. Колекція тор ЦДІАК України: зберігання, використання, відновлення // Архіви України.-2000.-№ 1-3.-С. 63-65.

Климова К.І. Перший проект Воєнно-історичного архіву в Києві // Архівознавство. Археографія.Джерелознавство: Міжвідомчий науковий збірник / Редкол.: Р. Я. Пиріг (голова) та ін. - К., 2001. - Вип.3: Джерелознавчі дисципліни. - С. 18-28.

Крайній К. К. Київське Церковно-історичне та археологічне товариство, 1872-1920 // Лаврський альманах: збірник наукових праць. - Вип. 4. Спецвипуск 1. - К., 2001. - 104 с.

Марущак О.В. Архів України історичний у Києві // Енциклопедія сучасної України. - К., 2001. - Т.1:А. - С.704.

Мицик Ю.А. Архів Коша Запорозької Січі // Енциклопедія історії України / НАН України. Інститут історії України. Абаза-Ашкеназі. Робочий зошит. - К., 2001. - С.108.

Папакін Г.В. Загальний міжнародний стандарт архівного описування ISAD(G) та перспективи його впровадження в Україні (на прикладі фамільного фонду Скоропадських ЦДІАК)

Пархоменко О. Печатки сотенної старшини періоду Гетьманщини // Проблеми архівознавства і джерелознавства. Зб. наукових праць до 90-річчя від дня народження професора В.І.Стрельського. - К., 2001. - С. 199-205.

Струкевич О. Архів Генеральний // Енциклопедія історії України / НАН України. Інститут історії України. Абаза-Ашкеназі. Робочий зошит. - К., 2001. - С.106.

Сухих Л.А. Документи з історії Києво-Печерської Лаври у фондах Центрального державного історичного архіву України // Могилянські читання. Збірник наукових праць: Києво-Печерський / Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник. - К., 2001. - С.261-263.

Черкаська Н. Інформативний потенціал магнатських родових архівів Правобережної України // Інститут української археографії та джерелознавства ім.  М.С. Грушевського НАН України. - Київ, 2001. - 14 с.

Чернецький Є. Документи фонду "Переяславсько-бориспільська духовна консисторія" ЦДІАК України як джерело дослідження східних теренів Речі Посполитої у XVIII ст.: [Огляд фонду № 990] // Студії з арх. справи та документознавства. - 2001. - Т. 7. - С. 49-52.

Швидько Г. К. Діловодчі акти козацьких органів влади як джерело до історії міст Гетьманщини другої половини ХVII-ХVIII століть // Дніпропетровський історико-географічний збірник / За ред. О.І.Журби. Дніпропетровський національний університет. Кафедра історії України. - Дніпропетровськ, 2001. - Вип. 2. - С.317-329.

Борисенко С., Чернецький Є. Правобережна шляхта. Кінець XVIII - перша половина XIX ст.: Список шляхти Волинської, Київської та Подільської губернії, дворянські права якої перевіриала Центральна ревізійна комісія / Державний комітет архівів України. Центральний державний історичний архів України, м. Київ. - Біла Церква, 2002. - 396 с. - (Серія "Архівні зібрання України. Спеціальні довідники").

Гаркавец Александр. Кыпчакские армянописьменные рукописи в Украине // Кыпчакское письменное наследие.– Том:. Каталог и тексты памятников армянским письмом. – Алматы: Дешт-и-Кыпчак, 2002.– 1084 с.
Файл у форматі pdf - 721 Кб.

Гісцова Л. Київський центральний державний архів давніх актів: перший етап діяльності // Студії з арх. справи та документознавства. - К., 2002. - Т. 8. - С. 29-36.

Гісцова Л.З. Київський центральний архів давніх актів (1917-1941) // Архіви України. - 2002. - № 4-6. - С. 5-45.

Грімстед Патриція Кеннеді. Доля Київського центрального архіву давніх актів у Другій світовій війні: Потрійна трагедія - нищення, пограбування, пропаганди // Архіви України. - 2002. - № 4-6. - С. 46-76.

Преловська І. Архівні джерела про київські некрополі (на матеріалах каталогу ЦДІАК України) // Наукові записки: Зб. праць молодих вчених та аспірантів / НАН України. Ін-т укр. археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського. - К., 2002. - Т. 9. Тематичний випуск: Біографічна некрополістика в контексті сучасної історичної науки. Джерела та результати досліджень. - С. 389-394.

Центральний державний історичний архів України, м. Київ. Фотолітопис // Архіви України. - 2002. - № 4-6. - Вклейка між с. 76 та с. 77.

Черкаська Н.О. До історії збірки "магнатських" фондів Центрального архіву давніх актів у Києві (1921-1945) // Архіви України. - 2002. - № 4-6. - С. 77-119.

Шемета Ю. Особовий архівний фонд М. Владимирського-Буданова в Інституті рукопису Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського та Центрального державного історичного архіву України у м. Києві // Наукові записки: Зб. праць молодих вчених та аспірантів / НАН України. Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, Подільський осередок. – Хмельницький, 2002. – С. 64–75

Міщук С.М. Бібліотека Волинського краєзнавчого мзуею у Житомирі (1900-1932): Походження, склад, доля. Автореф. дис. ... канд. іст.наук. - К., 2003. - 16 с.

Міщук С.М. Рукописні літургійні пам'ятки XVII-XVIII ст. Волинського державного науково-дослідного музею у Житомирі у фондах Інституту рукопису НБУВ // Студії з архівної справи та документознавства. - К., 2003. - Вип. 8. - № 3. - С. 16-22.

Павленко С. Документи архівного фонду графів Потоцьких у ЦДІАК України як джерело із спеціальних історичних дисциплін // Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики: Зб. наук. праць. - К., 2003. - Число 10. Ч. 2. - C. 43-53.

Себта Т., Черкаська Н. Фонди магнатських архівів та судово-адміністративних установ КЦАДА у контексті взаємних претензій рейхскомісаріату України та генерал-губернаторства Польщі // Архіви України. - 2003. - № 4-6. - С. 184-312.

Фамільні архіви лівобережної шляхти XVII-XVII ст. та започаткування збірки Скоропадських / Павло Скоропадський: патріот, державотворець, людина. Історико-архівні нариси. - К., 2003. - С. 139-179.

Фамільний архів Скоропадських на межі ХІХ та ХХ ст. / Павло Скоропадський: патріот, державотворець, людина. Історико-архівні нариси. - К., 2003. - С. 180-199.

Путро О. Український державний архів другої половини XVII - XVIII ст. // "Істину встановлює суд історії": Зб. на пошану Федора Павловича Шевченка. - К., 2004. - Т. 2. Наукові студії. - С. 482-487.

Патяка О. Ділова документація гродських судів України в другій половині XVI – першій половині XVII ст. // Україна в Центрально-Східній Європі / НАН України. Інститут історії України. – Вип. 4. – К., 2004. – С. 448–258.

Черкаска Н. Джерела Центрального державного історичного архіву в Україні до історії роду князів Сангушків // Український археографічний щорічник. - Нова серія. - К.-Нью-Йорк, 2004. - Вип. 8/9. - С. 7-21.

Черкаска Н. Документи Браницьких герба "Гриф" з Вишнівця у "магнатських" фондах ЦДІАК України // Архіви України. - 2005. - № 4(257). - С. 117-131.

Патяка О. Гродський суд у системі владних структур Київського, Брацлавського та Волинського воєводств (друга половина XVI – перша половина XVII ст.). Автореферат... кандидата історичних наук. – К., 2005. – 22 с.

Блануца А. Матеріали до реєстру земельних контрактів волинської шляхти (друга половина XVI ст.). – К.: Інститут історії України НАН України, 2005. – 129 с.

Седченко Г. О. Генеральна військова канцелярія як вищий орган виконавчої влади Гетьманщини // Документознавство. Бібліотекознавство. Інформаційна діяльність: проблеми науки, освіти, практики: Зб. матеріалів ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф., Київ, 16-18 травня 2006 р. / Редкол.: Г.В. Боряк, Г.В. Власова, Л.А. Дубровіна, М.С. Слободяник та ін. - К., 2006. - С. 38-40

Правобережний гербівник. Т. 1: Шляхта Васильківського, Таращанського та Звенигородського повітів / Уклав Є. Чернецький. - Біла Церква: Вид. О. Пшонківський, 2006. - - 160 с., [16] арк. іл.

Архіу уніацкіх мітрапалітау: Дакументы да гісторыі царквы у Беларусі XVI–ХХ стст. у фондах гістарычных архівау Украіны. Даведнік / Складальнікі; С. І. Пауловіч, Т. М. Мальцава. Беларускі навукова-даследчы інстытут дакументазнауства і архіунай справы; Полацкая грэка-каталіцкая грамада. – Мінск; Полацк: Сафія, 2001. – 162 с.

Правобережний гербівник: Том ІІ. Нотатки про легітимовану шляхту Київської губернії (1801-1804 рр.) / Укл.: Є. Чернецький. Держкомархів України; ЦДІА, м. Київ; Держархів Київської області; Наукове товариство імені братів Вацлава і Едварда Руліковських; Тов-во охорони старожитностей Київщини; Білоцерківська міська централізована бібліотечна система; Білоцерківський краєзнавчий музей. - Біла Церква: Вид. О. Пшонківський. - 2007. - 204 с.

Таранець С. В. Джерела з історії старообрядства Правобережної України кінця XVIII - початку ХХ ст. / НАН України, Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, Музей історії та культури старообрядства України. - К., 2007. - C. 185-191.

Granzin M. Die Kiewer "Judische Sektion" (Sammlung judischer Akten) // WeltKampf. – October – Dezember 1942. – Heft 4. – S.300–304.

Bańkowski P. Polskie archiwa magnackie w Centralnym Państwowym Archiwum Historycznym w Kijowie // Archeion. - Warszawa, 1964. - T. 40. - S.173-176.

Szamajewa K. Nieznane archiwalia ukrainskie o Kraszewskim // Studia Polono-Slavica-Orientalia. Acta Litterria. - Wroclaw; Warszawa, 1980. - T. 6. - S. 115-127.

Grimsted Patricia Kennedy. Archives and Manuscript Repositories in the USSR. Ukraine and Moldavia. - Princeton, 1988. - B. 1. - P. 161-232.

Archives and Manuscript Collections in the Microfiche / Ed. by P. Grimsted Kennedy. - Leiden, 1989. - Ser. 3: Soviet Ukraine and Moldavia.

Gessen V. The Strange Fate of the Archives of St.-Petersburg Jewish Society // Soviet Jewish Affairs. - - 1991.-Vol.21, No 2.-P. 55-68.

Klier John D. Kiev Archival Materials in East European Jewry //Soviet Jewish Affairs. - 1991. - Vol. 21, No 2. - P. 39-43.

Khiterer V. Documents of the Jewish Historical-Archaeographical Commission // East Europ. Jewish Affairs. - 1993. - Vol. 23, No 2. - P. 73-77.

Gessen V. Jewish Vocational Education and Encouragement of Industrial Labor in Russia //Shvut: Studies in Russian and East European. Jewish History and Culture. - 1995. - No 1-2(17-18). - P. 17-29.

Khiterer V. Jewish Documents in the Central State, Historical Archive of Ukraine // Jews in Eastern Europe. - 1995. - No 1(26). - P. 70-76.

Khiterer V. Sources on Jewish History in The Central State Historical Archive of Ukraine // Shvut: Studies in Russian and East Europ. Jewish History and Culture. - 1995. - No 1-2(17-18). - P. 393-402.

Lubov Z. Hiscowa, I.E. Antonenko. Znaczenie archiwaliów Radziwiłłów, Prezechowywanych w Centralnym Państwowym Historycznym Archiwum Ukrain W Kijowie, Dla Rekonstrukcji Archiwum Radziwiłłów // Miscellanea Historico-Archivistica. - 1997. - T.VII. - S. 99-105.

Lubov Z. Hiscowa. Tulczyńska Linia Potockich w Aktach Zespołu NR 49 Centralnego Państwowego Historycznego Archwum Ukrain w Kijowie // Miscellanea Historico-Archivistica. - 1997. - T.VIII. - S. 99-104.

Dmytro Szowkowyj. Dziele i Zawartość Dokumentów z zespołu Potockich Prezechowywanego w centralnym Państwowym Archiwum Historycznym Ukrainy w Kijowie (Zespół 49, INW. 1, 2, 3) // Miscellanea Historico-Archivistica. - 1997. - T.VIII. - S. 105-111.

Some Archval Sources for Ukrainian-Jewish Genealogy / Comp. by A. Kronik and S.A. Sack. - Teaneck, NJ: Avotaynu, Inc., 1997. - 94 pp.

Wictoria Leonidiewna Babkina. Koleccja Ksąg Wpisów w Centralnym Państwowym Historycznym Archiwum Ukrainy w Kijowie // Miscellanea Historico-Archivistica. - T.X. - S. 40-48.

Wiktor Straszko. Inwentaryzacja Ksiąg Wpisów w Centralnym Państwowym Historycznym Archiwum Ukrainy w Kijowie // Miscellanea Historico-Archivistica. - T.X. - S. 49-54.

Hiscowa L. Z. Archiwa rodowe Prawobrzeznej Ukrainy w Centralnym Państwowym Historycznym Archiwum Ukrainy w Kijowie (cz. 1) // Miscellanea Historico-Archivistica. - Warszawa, 1998. - T. IX. -S. 127-139.

Suchich L. Archiwa rodowe Prawobrzeznej Ukrainy w Centralnym Państwowym Historycznym Archiwum Ukrainy w Kijowie (cz. 2) // Miscellanea Historico-Archivistica. - Warszawa, 1998. - T. IX. - S. 141-150.

Jewish Roots in Ukraine and Moldova: Pages from the Past and Archival Inventories / Ed. M. Weiner. - New York, 1999. - 600 p.