This version of the page http://www.archives.gov.ua/Archives/index.php?ba03 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-11-18. The original page over time could change.
Архівні установи: Галузеві державні архіви України: Галузевий державний архів Комітету України з питань гідрометеорології

Головна сторінка | Архівні установи | Архів новин | Доступ та НДА | Публікації на порталі | Архіви в світі | Корисні посилання | Контакти | Карта порталу

Архівні установи: Галузеві державні архіви України

Центральні | Місцеві | Галузеві | НАН України | Мін. культури | Мін. освіти | Музеї | Громадські інституції пам'яті |


 

Галузевий державний архів
гідрометеорологічної служби
(ГДА Гідрометслужби)

Адреса: пр. Науки, 39 (корп. 2), м. Київ, 03028.
Тел.: (044) 525-69-69, 525-69-62.
Факс: (044) 525-69-69.
E-mail: vitgda@nbox.ru

Транспорт: ст. метро "Либідська", трол. № 1, авт. № 20 (зуп. "Гідрометеорологічна")

Час роботи читального залу: понеділок, вівторок, четвер - 9:00-17:30

Начальник: Довгич Михайло Іванович
Заступник начальника: Коноваленко Ірина Миколаївна



Історія

Галузевий державний архів (ГДА) Державної гідрометеорологічної служби Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи створений відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 31.07.1995 р. № 570 "Про створення Галузевого державного архіву Державного комітету по гідрометеорології".

ГДА гідрометслужби є архівною установою, що входить до складу Центральної геофізичної обсерваторії (ЦГО). Архів є правонаступником відділу гідрометеорологічного фонду, заснованого в 1958 році у складі Київської гідрометеорологічної обсерваторії (так тоді називалась ЦГО).

Це єдиний в Україні спеціалізований архів, у якому зберігається унікальна інформація про минулий та сучасний стан довкілля України за його кількісними та якісними показниками, а саме: документи з питань гідрології, метеорології, агрометеорології, аерології, синоптики, гідробіології, відомості про радіаційний контроль та матеріали спостережень за забрудненням навколишнього середовища за даними спостережень 187 гідрометстанцій, 434 гідрометеопостів та 162 постів спостереження за забрудненням атмосфери у 53 містах України.

Архів функціонує у складі трьох відділів:

Усі види гідрометеорологічної інформації та інформації про стан довкілля по території України зберігаються в ГДА гідрометслужби, а саме у відділі зберігання інформації на паперових носіях (ВІП) у фондах: метеорологічному, гідрологічному, агрометеорологічному, синоптичному, аерологічному, даних спостережень за станом забруднення навколишнього природного середовища, узагальнених матеріалів.

До послуг споживачів для оперативного пошуку даних гідрометеорологічної інформації існують каталоги та предметно-тематична картотека документів архіву.

Архів містить документи метеорологічних спостережень з 1801 р., щоденники візуальних спостережень з початку XIX ст., унікальні гідрологічні щорічники західних країн: Австрії, Угорщини, Польщі з середини XIX ст., документи періоду Першої світової, громадянської та Другої світової воєн.

Архів зберігає матеріали про стан радіоактивного забруднення атмосфери та атмосферних опадів, поверхневих вод та ґрунтів України з 1980 року.

Усі матеріали в упорядкованому вигляді зберігаються в фондах архіву і активно використовуються науково-дослідними, учбовими установами та виробничими організаціями різних галузей економіки.

Відділ зберігання інформації на технічних носіях отримує на довготермінове зберігання гідрометеорологічну інформацію та інформацію про стан довкілля, що утворюється в установах Державної гідрометеорологічної служби, забезпечує компактне та надійне зберігання і доступ до інформації на технічних носіях.

Відділ розробляє інформаційно-пошукові системи, які повинні забезпечувати швидкий доступ до архівних матеріалів, їх обробку та узагальнення згідно замовлень споживачів, здійснює занесення архівних даних з паперових на технічні носії, сумісні з персональними комп'ютерами та створює страховий фонд і фонд користування.

До створення галузевого державного архіву гідрометслужби функції одного із його відділів, а саме відділу підготовки та видачі інформації (ВПІ) виконувало "Бюро розрахунків та довідок" (БРІД), організоване при Управлінні гідрометслужби Української РСР у 1938 році.

Офіційно, на державному рівні, організація БРІД в системі гідрометслужби була закріплена Постановою Ради Міністрів СРСР від 7 грудня 1958 р. за № 2895.

Основною задачею відділу є забезпечення спеціалізованою гідрометеорологічною інформацією та інформацією про стан довкілля органів державної влади, міністерств, відомств, організацій та установ різних галузей економіки України усіх форм власності.

Ці роботи виконуються на підставі договорів або разових замовлень за відповідну плату, юридичною підставою якої є Постанова Кабінету Міністрів України від 02.11.1998 року № 1724 "Про інформаційні послуги у сфері гідрометеорології".

Дані, підготовлені у ВПІ, мають необхідне науково-технічне й історичне підґрунтя, бо вони, перш ніж лягти в основу розрахунків чи довідок, пройшли необхідний контроль у відповідних методичних відділах ЦГО.

Пропонуємо послуги у підготовці гідрометеорологічної інформації та інформації про стан довкілля.

Запрошуємо до взаємовигідної співпраці!

Фонди

В архіві зберігається 7 фондів, 153080 одиниць зберігання на паперових носіях, у т.ч. 16294 рулонів мікрофільмів. Створено архівний фонд на технічних носіях, до якого входять: 279 магнітних стрічок, 929 дискет ПЕОМ, 11 СD-дисків.

Обсяг фондів:

  1. Метеорологічний 47683 од. зб. (1801-2006 рр.).
  2. Гідрологічний 60068 од. зб. (1860-2006 рр.).
  3. Агрометеорологічний 32699 од. зб. (1946-2006 рр.).
  4. Синоптичний 2383 од. зб. (1946-2006 рр.).
  5. Аерологічний 5481 од. зб. (1946-2006 рр.).
  6. Дані спостережень за станом забруднення навколишнього середовища 1095 од. зб. (1946-2006 рр.).
  7. Узагальнені матеріали 3671 од. зб. (1868-2005 рр.).

Довідковий апарат

Описи на документи
Каталоги
Картотеки
Покажчик
Науково-довідкова бібліотека
Автоматизовані бази даних

Бази даних знаходяться на сервері, доступ до якого здійснюється за спеціальними запитами.

Література

Справочник государственного гидрометеорологического фонда СССР. (Главное управление гидрометеорологической службы при Совете Министров СССР) Управление гидрометеослужбы Украинской ССР. - Ч. 1. Метеорология, аэрология и климат. Т. 10. Украинская ССР. Вып. 1. - К., 1963-1978.

Архівні установи України: Довідник / Автори-укладачі О. І. Алтухова, С. І. Андросов, Л. С. Анохіна та ін.; ред. кол. О. С. Онищенко, Р. Я. Пиріг, Л. А. Дубровіна та ін.; упоряд. Г. В. Боряк, С. Г. Даневич, Л. А. Дубровіна та ін.; Державний комітет архівів України, Міністерство культури і мистецтв України; Національна бібліотека України ім. В. І. Вернадського НАН України.- К., 2000. - С. 14-24.

Архівні установи України: Довідник. Т. 1. Державні архіви / Держкомархів України. УНДІАСД; Редкол.: Г. В. Боряк (голова), І. Б. Матяш, Г. В. Папакін. - 2-е вид., доп. - К., 2005. - C. 551-555.