This version of the page http://www.archives.gov.ua/Archives/IASD/news.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-11-18. The original page over time could change.
Новини УНДІАСД

УНДІАСД

Новини

2009 р.

28 жовтня 2009 р.

Віншування

від колективу Українського науково-дослідного інституту архівної справи та документознавства

Селіверстовій Катерині Трифонівні,

знаній в Україні та за її межами бібліотекознавцю, архівознавцю, з нагоди ювілею!

Шановна Катерино Трифонівно!

Для колег – Ви взірець служіння улюбленій справі, адже обрали і приступили до втілення своєї мрії ще у 15-річному віці. Ваші досягнення в бібліотечно-архівній галузі, – а це більше сотні наукових праць, – є доказом того, що Ви належите до когорти першопроходців, котрі відкривають нові наукові напрями і досягли вагомого авторитету та поваги як серед колег-науковців, так і численних учнів. За роки Вашої роботи в Інституті ми впевнились, що спілкуємось з непересічною людиною, завжди готовою до діалогу та наукової дискусії. Будь-яку науково-теоретичну чи методичну проблему Ви умієте вирішити блискуче і по-жіночому елеґантно, Ваші наукові праці незмінно отримують високу оцінку фахівців та слугують прикладом для колег.

Ваш життєвий шлях не був простим – навчання у повоєнні роки, повсякчас мізерна зарплатня інтеліґента, проте Ви ніколи не втрачали оптимізму і щедро ділилися ним із оточуючими. Завжди знаходите час для мистецтва, культурного і духовного розвитку, для громадської діяльності. Для нас Ви взірець людини-патріота, котра щиро вболіває за долю нашої любої України.

У ці мінливі осінні дні, то сонячні, то похмурі, бажаємо щоб у Вашому житті барометр завжди показував "ясно". Зичимо Вам здоров’я, нових успіхів в роботі та благополуччя Вашій родині на довгі, довгі роки!

Удачі Вам у підкоренні нових вершин!

З повагою – Ваші Колеги.

28 жовтня 2009 р.

На засіданні Нормативно-методичної комісії Держкомархіву було розглянуто та схвалено проекти методичних рекомендацій, розроблених співробітниками Інституту: "Застосування критеріїв та показників визначення ефективності діяльності архівних установ" (керівник теми – І. М. Мага) та "Застосування принципів і критеріїв експертизи цінності документів на сучасному етапі" (керівник теми – К. Т. Селіверстова). Методичні рекомендації "Критерії відбору веб-ресурсів як складової НАФ і як джерела комплектування Центрального державного електронного архіву України" (керівник теми – С. Г. Кулешов) схвалено у наступній редакції: "Критерії відбору веб-ресурсів як складової НАФ і джерела комплектування Центрального державного електронного архіву України" (протокол № 4).

27 жовтня 2009 р.

Cпівробітники Інституту взяли участь у відкритті документальної виставки "Війна. Документ. Пам'ять. Маловідомі сторінки", присвяченої 65-й річниці визволення України від нацистських загарбників. Виставку підготовлено Державним комітетом архівів України та Меморіальним комплексом "Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941 – 1945 років". На виставці експонується близько 300 документів з центральних і обласних архівів України, меморіального комплексу, а також матеріали з колекції О. Шереметьєва, які дають можливість по-новому поглянути на реальні події воєнної доби.

21 жовтня 2009 р.

21 жовтня у приміщенні Солом’янської райдержадміністрації м. Києва відбувся черговий V з’їзд Спілки архівістів України. У роботі з'їзду взяли участь делегати місцевих осередків САУ, керівники центральних і обласних державних архівних установ, галузевих архівів, державних архівів в Автономній Республіці Крим, міст Києва і Севастополя, працівники апарату Держкомархіву, співробітники Українського науково-дослідного інституту архівної справи та документознавства. Делегатом з'їзду від осередку УНДІАСД стала Г. К. Волкотруб, к.і.н., заступник директора з наукової роботи. Серед гостей форуму були присутні: перший Голова Спілки архівістів України, заслужений діяч науки і техніки, д.і.н., проф. С. В. Кульчицький, голова Національної спілки краєзнавців України, Академік НАН України, Герой України П. Т. Тронько, заступник керівника апарату ВР України В. Б. Яловий, народний депутат, член Комітету ВР України з питань культури і духовності М. В. Косів, заступник Міністра у справах людини Л. М. Дейнеко, голова Солом'янської районної у м. Києві держадміністрації І. П. Сидоров, керівник Національного товариства архівістів Угорщини доктор Сьогі Ласло, Голова Спілки архівістів Білорусі Л. М. Лісова, від Російського товариства істориків-архівістів – д.і.н., проф. Т. І. Хорхордіна та д.і.н., проф. Є. В. Старостін. Перед початком роботи з'їзду увазі присутніх було запропоновано документальну виставку про найважливіші етапи архівного будівництва в Україні та кіносюжет з історії становлення САУ.
Засідання вела заступник Голови Спілки, д.і.н., проф. І. Б. Матяш. Було зачитано привітання до учасників з'їзду від Прем'єр-міністра України Ю. В. Тимошенко, спікера ВР України В. М. Литвина, Міністра культури і туризму В. В. Вовкуна. Від імені учасників з'їзду було покладено квіти на могилу одного із засновників САУ, керівника архівної системи України перших років незалежності Б. В. Іваненка.
Звіт про діяльність Спілки архівістів України зачитав її Голова Ю. Я. Кулініч. Доповідач відзначив, що протягом звітного періоду змінився статус САУ – з громадської прибуткової на громадську неприбуткову організацію. Протягом останнього року намітилася тенденція зростання членства (на сьогоднішній день Спілка нараховує 1958 членів) та створення нових регіональних осередків. САУ веде активну міжнародну діяльність, посилюється співпраця обласних осередків Спілки з архівістами сусідніх держав, зокрема, Польщі, Угорщини, Словаччини. Протягом звітного періоду було підписано угоди про співпрацю зі Спілкою архівістів Білорусі та Російським товариством істориків-архівістів.
Проте в архівній системі існує низка проблем, які стоять сьогодні дуже гостро і не можуть бути вирішені власними силами. Це і проблема реконструкцій і будівництва архівних споруд, і забезпечення охорони архівів, і створення страхового фонду НАФ, і нагальна потреба власного галузевого видавництва та типографії. Дуже гостро стоїть проблема кадрового забезпечення, особливо низових ланок. При розгляді цих та інших, не менш важливих питань Спілка повинна стати дієвим рупором архівістів, донести до громадськості, уряду нашу тривогу щодо забезпечення належного зберігання та використання архівних багатств, конкретними справами продемонструвати свою силу громадського впливу на органи законодавчої і виконавчої влади
В обговоренні звітної доповіді взяли участь, зокрема, голова Полтавського осередку САУ Г. П. Білоус, виконавчий директор Рівненського осередку Г. А. Атаманчук, делегат від Кримського осередку Л. В. Гурбова, від Хмельницького осередку – П. Я. Слободянюк, від Донецького осередку САУ – Н. Д. Буценко, від Закарпатського осередку – М. В. Делеган, Голова Держкомархіву О. П. Гінзбург. Виступаючі загалом висловлювали впевненість у тому, що нинішній з’їзд розпочне новий етап у діяльності САУ. Прозвучали пропозиції щодо активізації діяльності місцевих осередків Спілки, зокрема, здійснення господарчої діяльності, залучення спонсорських та інших небюджетних коштів на вирішення проблем архівів. Говорилося, також, про гостру потребу забезпечення правової бази діяльності трудових архівів, необхідність вирішення кадрових проблем, розширення співробітництва з творчими спілками та громадськими організаціями України.
Після завершення обговорення з’їзд одноголосно прийняв резолюцію, в якій знайшли відображення усі підняті на засіданні питання. Діяльність Правління Спілки архівістів України у звітному періоді була визнана задовільною. Було також обрано новий склад Правління. Головою Правління одноголосно обрано О. П. Гінзбург. Делегат від УДНДІАСД, Г. К. Волкотруб, увійшла до складу Контрольно-ревізійної комісії.
Детальний звіт про роботу з'їзду, тексти виступів делегатів та гостей буде опубліковано у найближчому числі "Архівів України".

Президія з’їзду

 

Виступає Голова Держкомархіву О. П. Гінзбург

Виступає завідувач кафедри історії та організації архівної справи Історико-архівного інституту Російського державного гуманітарного університету проф. Є. В. Старостін.

Вітальна промова Голови Національного товариства архівістів Угорщини Ласло Сьогі.

 

Звітну доповідь зачитує Голова САУ Ю. Я. Кулініч.

Виступає перший Голова Спілки архівістів України С. В. Кульчицький

З привітанням від Історико-архівного інституту РГА та Російського товариства істориків-архівістів виступає Т. І. Хорхордіна

Досвідом роботи ділиться Голова Спілки архівістів Білорусі Л. М. Лісова.

 

Учасники з’їзду переглядають документальний фільм з історії САУ.

24-25 вересня 2009 р.

Відбулася Міжнародна науково-практична конференція "Державна історична бібліотека України: історія, сучасність, майбутнє", приурочена до 70-ї річниці заснування Державної історичної бібліотеки України. У конференції взяли участь заступник директора з наукової роботи УНДІАСД Г. К. Волкотруб та старший науковий співробітник інституту С. С. Артамонова, які від імені колективів Держкомархіву України та Інституту привітали бібліотеку з ювілейною датою, відмітили, що вона є справжньою скарбницею історичного, культурного й духовного надбання народу України, зберігає та розповсюджує серед широких кіл населення національну історичну спадщину України. Звернено увагу на те, що творчі здобутки бібліотеки в науково-методичній та науково-бібліографічній діяльності широко визнані бібліотечною, науковою громадськістю, користуються великим попитом і популярністю серед істориків, архівістів, музеєзнавців, краєзнавців, викладачів та студентів вищих навчальних закладів. Було висловлено сподівання на подальшу тісну і плідну співпрацю з побажанням укладення двосторонньої угоди про співробітництво поміж нашими інституціями, нових науково-творчих здобутків, творчого неспокою та плідної праці

16 вересня 2009 р.

У зв'язку з призначенням д. і. н. І. Б. Матяш, яка очолювала УНДІАСД з 2001 р, на посаду першого заступника Голови Держкомархіву України директором УНДІАСД призначено к. і. н. Ірину Миколаївну Магу (наказ ДКАУ від 16 вересня 2009 р. № 111-к). Заступником директора призначено к. і. н. Ганну Кирилівну Волкотруб (наказ ДКАУ від 16 вересня 2009 р. № 112-к)

8 вересня 2009 р.

У рамках святкування 70-річчя Державної історичної бібліотеки України відбулася презентація ювілейного 40-го випуску відомого науково-допоміжного бібліографічного покажчика "Історія України", який виходить з 1968 р. і містить документальні джерела з історії України, економіки, науки, техніки, права, релігії, культури, літератури та мистецтва. У презентації взяла участь старший науковий співробітник інституту С. С. Артамонова, яка у своєму виступі зауважила, що національна документально-джерельна база покажчика є безперечно національним надбанням вітчизняного краєзнавства, розрахована на широке використання в науково-дослідній діяльності істориків, краєзнавців, архівознавців, документознавців, бібліографознавців, а також у професійній підготовці фахівців гуманітарної сфери всіх регіонів країни. Жодне грунтовне наукове дослідження неможливе без використання матеріалів покажчика, що дозволяє дослідникам відкривати нові сторінки з історії України, а всією своєю діяльністю бібліотека виконує функції національної інституції

17-18 серпня 2009 р.

В міжнародному виставковому центрі на Броварському проспекті відбулась VІ міжнародна книжкова виставка-ярмарок, учасниками якої були й архівні установи України. Інститут презентував на виставці свої останні видання: "Українська архівна енциклопедія" (2008), "Архівна україніка в Канаді" (2008), "Українські архівісти (ХІХ ХХ ст.)" (2007)

14-15 травня 2009 р.

Український науково-дослідний інститут архівної справи та документознавства відзначив своє 15-річчя. З цієї нагоди 14 травня відбулось розширене засідання Вченої ради інституту, в якому взяли участь керівники Державного комітету архівів України, представники наукових академічних інституцій, вищих навчальних закладів, директори центральних державних архівів та держархівів областей і міст України, а також колеги з Всеросійського науково-дослідного інституту документознавства та архівної справи і Білоруського науково-дослідного інституту документознавства та архівної справи. Від імені Державного комітету архівів України колектив інституту привітали та вручили цінний подарунок і вітальну адресу Голова Держкомархіву України Ольга Гінзбург (фото 1) та заступник Голови Держкомархіву Костянтин Новохатський (фото 2). О. Гінзбург також вручила нагороди співробітникам інституту.
З 15-річчям Інститут привітали: Генеральний директор Генеральної дирекції Київради з обслуговування іноземних представництв Павло Кривонос (фото 3), голова Держкомархіву України в 1998-2002 рр. Руслан Пиріг (фото 4), директор Всеросійського НДІ документознавства та архівної справи Михайло Ларін (фото 5), заступник директора Білоруського НДІ документознавства та архівної справи Володимир Федосов (фото 6), директор Інституту енциклопедичних досліджень НАН України Микола Желєзняк (фото 7), вчений секретар Інституту історії України НАН України Олександр Рубльов (фото 8), професор кафедри архівознавства та спеціальних галузей історичної науки Київського національного університету Ярослав Калакура (фото 9), вчений секретар Інституту української археографії та джерелознавства Дмитро Бурім (фото 10), завідувачка відділу стародруків Інституту української книги Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського Галина Ковальчук, завідувачка відділу археографії Інституту архівознавства Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського Світлана Старовойт, директор Інституту державного управління Київського національного університету культури і мистецтв Валентина Бездрабко. Від імені директорського корпусу виступив директор ЦДАГО Володимир Лозицький (фото 11) та директор Держархіву Вінницької області Юрій Лигун. Директору Інституту Ірині Матяш були передані подарунки, вітальні адреси (фото 12).
На адресу УНДІАСД надійшли також вітальні адреси від директора Інституту історії України Валерія Смолія, Генерального директор НБУВ Олексія Онищенка, директора БілНДІДАС Андрія Рибакова, директора Держархіву АР Крим Людмили Гурбової, директора Держархіву Волинської області Володимира Гики та ін. Промовці та автори адрес відзначили високі досягнення інституту в галузі досліджень теоретичних та прикладних аспектів архівознавства та документознавства, вироблення сучасної архівної термінології, вивчення історії вітчизняного та зарубіжного архівознавства, видавничій діяльності, підготовці наукових кадрів та побажали науковцям подальших творчих успіхів.
До святкування 15-річчя працівники науково-інформаційного відділу підготували виставку друкованих видань інституту, що налічувала близько 250 найменувань (фото 13).
Після розширеного засідання Вченої ради розпочала роботу міжнародна наукова конференція "Архівознавство як наука", що вперше на теренах пострадянського простору підняла питання розвитку архівознавства як самостійної галузі наукових знань. В конференції взяли участь 32 науковці з України, Російської Федерації та Республіки Білорусь. На пленарному засіданні "Теоретичні проблеми архівознавства", керівниками якого виступили д. і. н. Ірина Матяш та д. і. н. Михайло Ларін, доповідачі к. і. н. В. Бездрабко, д. і. н. Я. Калакура, д. і. н. С. Кулешов, д. і. н. І. Матяш (всі - Київ), к. ек. н. В. Федосов (Мінськ), д. і. н. М. Ларін (Москва), М. Чиркова (Полтава), Ю. Барабаш (Львів) визначили предмет, об'єкт та завдання архівознавчої науки, специфіку архівознавчих методів дослідження, зв'язки архівознавства з суміжними дисциплінами, неоднозначність комунікаційного підходу до трактування архівознавства та документознавства.
15 травня конференція продовжила свою роботу. Учасників секційних засідань приймав відділ ЦДАМЛМ України в с. Плюти Обухівського р-ну Київської обл. На засіданні секції "Інформаційні ресурси архівознавства", роботою якої керували к. і. н. Наталія Христова та к. ек. н. Володимир Федосов, були розглянуті теоретико-методологічні проблеми організації забезпечення збереження, обліку, опрацювання та використання архівної інформації, формування довідкового апарату, розроблення та застосування державних стандартів. З доповідями виступили: к. і. н. Н. Христова, к. пед. н. С. Артамонова, к. пед. н. Л. Одинока, Г. Бойко (всі - Київ), к. і. н. Н. Тасіц (Москва), к. і. н. С. Жумарь (Мінськ). На засіданні секції "Проблеми архівознавства в діяльності українських учених" (фото 14), якою керували д. і. н. Сергій Кулешов та к. і. н. Ірина Мага, обговорювалися питання використання архівознавчих методів в історичних дослідженнях українських учених та при вивченні особових фондів діячів української науки і культури тощо. З доповідями виступили к. філол. н. М. Желєзняк, к. філос. н. І. Валявко, к. філос. н. М. Симчич, к. і. н. В. Купченко, (всі - Київ).
На заключному засіданні учасники підбили підсумки проведеної конференції. Учасники подякували працівникам інституту за вмілий вибір тематики та вдалу організацію роботи конференції.
Після закінчення засідань учасники ознайомилися з експозицією літературно-меморіального будинку-музею О. Є. Корнійчука (фото 15) та природними ландшафтами прилеглої до музею території (фото 16,17).

Привітання Голови Держкомархіву України Ольги Гінзбург. Фото 1

 

Привітання Заступника Голови Держкомархіву Костянтина Новохатського. Фото 2

Привітання Генерального директора Генеральної дирекції Київради з обслуговування іноземних представництв Павла Кривоноса. Фото 3

Привітання Голови Держкомархіву України в 1998-2002 рр. Руслана Пирога. Фото 4

 

Привітання Директора Всеросійського НДІ документознавства та архівної справи Михайла Ларіна. Фото 5

Привітання Заступника директора Білоруського НДІ документознавства та архівної справи Володимира Федосова. Фото 6

Привітання Директора Інституту енциклопедичних досліджень НАН України Миколи Желєзняка. Фото 7

 

Привітання Вченого секретаря Інституту історії України НАН України Олександра Рубльова. Фото 8

Привітання Професора кафедри архівознавства та спеціальних галузей історичної науки Київського національного університету Ярослава Калакури. Фото 9

Привітання Вченого секретаря Інституту української археографії та джерелознавства Дмитра Буріма. Фото 10

 

Привітання Директора ЦДАГО Володимира Лозицького. Фото 11

Директору Інституту Ірині Матяш були передані подарунки, вітальні адреси. Фото 12

Виставка друкованих видань, присвячена 15-річчю інституту. Фото 13

 

На засіданні секції "Проблеми архівознавства в діяльності українських учених", якою керували д. і. н. Сергій Кулешов та к. і. н. Ірина Мага. Фото 14

Учасники конференції ознайомилися з експозицією літературно-меморіального будинку-музею О. Є. Корнійчука. Фото 15

 

Природні ландшафти прилеглої до будинку-музею О. Є. Корнійчука території. Фото 16,17

Вітальні адреси:
Всеросійський НДІ документознавства та архівної справи;
Білоруський НДІ документознавства та архівної справи;
Інститут історії України НАН України;
Інститут енциклопедичних досліджень НАН України;
Національна бібліотека України ім. В. І. Вернадського;
Генеральна дирекція Київради з обслуговування іноземних представництв;
Держкомархів України;
Держархів в Автономній республіці Крим;
Держархів Волинської області.

14 травня 2009 р.

З нагоди Дня науки та 15-річчя створення Інституту архівної справи та документознавства за вагомий особистий внесок у забезпечення розвитку архівної справи та багаторічну сумлінну працю відзначені нагородами співробітники УНДІАСД;

Подякою Кабінету Міністрів України:
Артамонова Світлана Сімсонівна, старший науковий співробітник науково-інформаційного відділу;
Володіна Олена Павлівна, завідувачка відділу фізико-хімічних і біологічних досліджень;
Загорецька Олена Михайлівна, провідний науковий співробітник відділу документознавства;
Почесною грамотою Міністерства культури і туризму України і Центрального комітету профспілки працівників культури України:
Зворський Сергій Леонідович, завідувач сектора обліку документів НАФ та довідкового апарату відділу архівознавства;
Мага Ірина Миколаївна, заступник директора інституту з наукової роботи.
Подякою Солом'янської райдержадміністрації м. Києва:
Ковтун Марина Вікторівна, старший науковий співробітник відділу архівознавства;
Почесною грамотою Держкомархіву України:
Корольова Ольга Йосипівна, головний бухгалтер;
Грамотою Верховної Ради України:
Матяш Ірина Борисівна, директор інституту;
Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України:
Христова Наталія Миколаївна, провідний науковий співробітник відділу фізико-хімічних і біологічних досліджень.

Щиро вітаємо колег з почесними нагородами!

16 лютого 2009 р.

Провідному науковому співробітнику відділу документознавства кандидату історичних наук Олені Загорецькій було вручено диплом про присвоєння наукового звання старшого наукового співробітника зі спеціальності 27.00.02 - документознавство, архівознавство.

2008 р.

24 грудня 2008 р.

З нагоди святкування Дня архівіста були відзначені співробітники інституту:

Одинока Лініна Павлівна - медаллю "За працю і звитягу" та нагрудним знаком "Відмінник освіти України";
Матяш Ірина Борисівна - нагрудним знаком "За наукові досягнення";
Мага Ірина Миколаївна - Подякою Прем'єр-Міністра України;
Артамонова Світлана Сімсонівна - Почесною грамотою Міністерства культури і туризму України та ЦК профспілки працівників культури України;
Андрієвська Лариса Вікторівна - Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України;
Коваль Оксана Михайлівна - Подякою Голови Солом'янської райдержадміністрації м. Києва;
Федорова Людмила Миколаївна - Почесною грамотою Міністерства культури і туризму України та ЦК профспілки працівників культури України.

Колектив інституту вітає колег з нагородами, а всіх українських архівістів - з професійним святом!

10 грудня 2008 р.

В спеціалізованій вченій раді відбувся захист дисертації Лазурко Лідії Миколаївни, інспектора з навчальної роботи факультету економіки і підприємництва Інституту підприємництва та прогресивних технологій при Національному університеті "Львівська політехніка" (Дрогобицька філія), за темою "Часопис "Квартальник історичний" і розвиток польської історіографії останньої чверті ХІХ - першої половини ХХ століття" (спеціальність 07.00.06 - історіографія, джерелознавство та спеціальні історичні дисципліни).
Одноголосним рішенням членів спеціалізованої вченої ради Л. М. Лазурко присуджено науковий ступінь кандидата історичних наук.

Д. і. н, професор Р. Я. Пиріг (праворуч) звертається з запитанням до здобувачки

Д. і. н., професор О. А. Удод виступає в обговоренні дисертації

Виступає офіційний опонент д. і. н. , професор І. Н. Войцехівська

Д. і. н. С. І. Білокінь під час дискусії

Здобувачка Л. Лазурко відповідає на запитання членів спецради

Голова спеціалізованої вченої ради І. Б. Матяш веде засідання

Д. і. н. А. М. Катренко задає запитання здобувачці

Науковий керівник здобувачки к. і. н. В. В. Тельвак

Д. і. н. І. В. Срібняк оголошує протокол лічильної комісії

Офіційний опонент к. і. н. В. С. Педич

Члени спецради (зліва направо): д. і. н. С. І. Білокінь, д. і. н. Р. Я. Пиріг, к. і. н. В. В. Терно

Спеціалізована вчена рада УНДІАСД під час засідання.10 грудня 2008 р.