This version of the page http://gazeta.ua/blogs/?p=571 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-11-12. The original page over time could change.
Блог Газети.ua
Газета . ua : новини України, світу, політики, спорту, культури

Каганець Ігор

Головний редактор журналу нової еліти «Перехід-IV».

Про себе:
Коло інтересів: природа людини і всесвіту, самозцілення, соціальна самоорганізація, цивілізаційні переходи.

Автор книг «Нація золотих комірців» (1994), «Психологічні аспекти в менеджменті» (1997), «Арійський стандарт» (2004), «Пшениця без куколю. Євангеліє без вставок і спотворень» (2006).

Улюблений афоризм: «Все, що робиться з чужої волі — зло. Все, що робиться з власної волі — добро. Треба знати це коротке визначення добра і зла» (Закони Ману).

Всі тексти автора
 

Ісус народився в батьківській хаті у Назареті

В українські колядки доведеться внести уточнення і згадати про Галілею

Про рік народження Ісуса дає вказівку євангеліст Лука, коли описує хрещення Ісуса в Йордані: «П’ятнадцятого року правління кесаря Тиберія… Ісус, починаючи, мав з тридцять років» (3.1, 23). Тиберій став римським імператором 19 вересня 14 року. Євангеліст користувався звичаєвим галілейським календарем, згідно з яким рік починається на весняне рівнодення, тобто 22 березня. Тож 15-рік означає проміжок від 22 березня 29 року до 21 березня 30 року. У цей час Ісусові йшов 30-й рік, тобто він мав повних 29 років.

Це підтверджує церковна традиція, згідно з якою Ісус народився 25 грудня 1 р. до н.е. — за 6 днів до початку нової ери. Православні святкують день народження Ісуса на два тижні пізніше — «за старим стилем», тобто за Юліанським календарем. Він не дуже точний, тому за два тисячоліття накопичилося таке значне відставання.

У сучасній літературі нерідко наводяться інші дати народження Ісуса: від 7 до 4 року до н. е. Ця плутанина виникла після того, як стала відома дата смерті Ірода Великого. До речі, слово Ірод  — це спотворене прочитання його справжнього імені — Герод, що означає «нащадок героя», «породжений героєм». Він  помер у 4 році до н. е., тож виникло запитання, яким чином він міг після своєї смерті вчинити різанину дітей в околицях Вифлеєма? Для виправлення цієї суперечності й вирішили «пересунути» дату народження Ісуса, тож вийшла абсурдна ситуація, неначе Ісус народився за кілька років до Різдва.

Насправді ніякої суперечності немає, оскільки оповідання про вбивство дітей є фальшивою вставкою секти фарисеїв. Вони ненавиділи Герода Великого, тому й сфабрикували на нього цей «компромат» попри історичну неможливість такої події. Як пояснює католицький «Новий завіт з коментарем», «оповідання про вбивство дітей побудоване за зразком наказу єгипетського фараона, порівняйте з книгою “Вихід” 1.15-22». Тобто фальсифікатор не особливо напружував фантазію, а по-суті повторив те, що вичитав у своїй настільній книзі. Детальніше про цю та інші вставки див. «Пшениця без куколю. Хрестове Євангеліє без вставок і спотворень».

Наступне запитання — де народився Ісус? З дитинства нас навчали, що в маленькому поселенні Вифлеєм, що розташоване в десяти кілометрах південніше Єрусалима. У біблійних текстах це містечко іноді згадувалося під подвійною назвою — «Вифлеєм іудейський» або «Вифлеєм Єфрата». Це робилося для того, щоб відрізнити його від іншого Вифлеєма — галілейського, що знаходиться в 11 км північно-західніше Назарета — батьківського міста Ісуса.

У Назареті був дім святого Йосипа, земного батька Ісуса. Згідно з церковним переданням, свята матір Ісуса — Марія — походила з міста Сепфоріс, яке до 25 року н. е. було столицею Галілеї. Сепфоріс знаходився на відстані 5 км від Назарета, то ж цілком природно, що Йосип одружився на дівчині з сусіднього поселення.

Якщо Ісус таки народився у Вифлеємі, то в якому? В галілейському, що знаходився в двох годинах ходу від Назарета, чи в іудейському, до якого треба пройти майже дві сотні кілометрів гористою місцевістю?

Згідно з фарисейською вставкою до Євангелія від Луки, Йосип і Марія начебто пішли до іудейського Вифлеєма для перепису. Як стверджує згаданий вище «Новий завіт з коментарем» та інша церковна література, той перепис припадає на 6/7 р. н. е. Як бачимо, повідомлення вставки прямо суперечить даті перепису, що відбувся через 6 років після народження Ісуса. Згідно зі свідченнями римських істориків, цей перепис здійснив імператорський намісник Сульпіцій Квіриній, що став легатом Сирії в 6 р. н. е.

І це ще не все. На час народження Ісуса Іудея і Галілея були окремими державами, які перебували під владою Риму. Іудеєю з 4 р. до н. е. по 6 р. н. е. правив Архелай, а Галілеєю з 4 до н. е. до 39 р. н. е. — Герод Антипа. Перепис здійснювався для упорядкування податків: кого записали в податкову книгу, той згідно з нею зобов’язаний був сплачувати податки в залежності від розміру свого майна. Якби Йосип, який мешкав у Назареті, записався в податкову книгу Вифлеєма, то йому щороку треба було б ходити в сусідню державу платити податки, що є абсурдом. Насправді перепис проводився за місцем проживання, тож не було жодного сенсу мешканцям Назарета йти для цього у Вифлеєм, тим більше, що переписувачів передусім цікавило оподатковуване майно.

Не менш абсурдним виглядає твердження автора вставки, що неначе Марія на дев’ятому місяці вагітності пішла особисто записатися в податкову книгу, хоча, як повідомляє православна «Тлумачна Біблія», «записати Марію в число платників податків, якщо б це було потрібно, Йосип міг і один».

Таким чином, Ісус аж ніяк не міг народитися в Іудеї. Якщо ж Ісус і народився у Вифлеємі, то лише в галілейському, хоча про це немає відомостей. Натомість євангелія однозначно повідомляють, що батьківським містом Ісуса був Назарет. Тут був дім Йосипа і Марії, тут жили їхні родичі. Тож найвірогідніше, що Ісус народився в галілейському Назареті, тому його й називали Ісусом Галілеянином або Ісусом з Назарета.

Ще трохи, і правда про народження Сина Божого стане набутком не лише науковців, але й широкої громадськості. І тоді в українські колядки буде внесено уточнення: «У Назареті, у Назареті радісна новина. Пречиста Діва, пречиста Діва породила сина…»

37 коментарів

Коментарі відвідувачів
  1. 37. Сотник Вус

    Дякую богу за те що Ви є!!!!!

  2. 36. маршал

    Шановний пане Ігоре! Паралельно з Вашим блогом є блог Гунька, де зав”язалась подібна дискусія і один пан вважає Тору (і Старий Заповіт) верхом духовної істини. Якщо Вам не складно, загляньте на цей блог і дайте йому компетентну відповідь. Знаю точно, що Ви це можете зробити краще ніж я.

  3. 35. i.лuxoбop

    /// …їх ще називають “комісарами інтернету”…
    ***
    … або ще “кібер-агентами”.

  4. 34. Автор - 33. Олегу

    Це офісні роботи (№1 і №99), їх ще називають “комісарами інтернету”. Це проект масквіча інтернаціонального походження Глєбушки Павловского. Завдання цієї бригади – заглушувати на українських форумах будь-яку тверезу думку, створювати інформаційний хаос, не давати українцям налагоджувати інформаційні комунікації.

  5. 33. Олег

    Не так давно кацапи з церков конюшні робили, попів стріляли, як фазанів, а тут гля – раптом стали такими побожними, такими вже поборниками “русскага праваславія”, що аж!

  6. 32. Автор

    Розуміючи, що деякі висновки є несподіваними, я спеціально посилаюся на інформацію з книг, авторитетних для християнських церков. Ця стаття написана виключно на відомостях з церковних книг.

  7. 31. Тарас

    Те, що пише Каганець, не є новиною. Про це писали святі отці минулих століть. Просто у Каганця це все систематизавано. Поговоріть з грамотним священником і він вам це підтвердить.
    Ніякого шулества, це відомі речі.

  8. 30. Smok

    Автор помиляється.Ісус народився в 1954 р. в с.Хоружівка Білопольского р-ну на Сумщині.

  9. 29. 1

    27. Владимир Разрешите выразимть мой респект!

  10. 28. i.лuxoбop

    27. Владимир 14.01.2009 18:23
    Встреча с представителями свидетелей иеговы в лице представительнец прекрасного пола заставила меня взяться за библию и внимательно прочитав её, я стал убеждённым безбожником.
    ***
    Да, среди них часто встречаются очень красивые девушки… Но что это: когда подчас встреваешь в те ихние философствования, то поневоле задаешься вопросом – они настолько сильно зазомбированы или это проплаченное лицедейство?

  11. 27. Владимир

    Встрача с представителями свидетелей иеговы в лице представительнец прекрасного пола заставила меня взяться за библию и внимательно прочитав её я стал убеждённым безбожником. Работая много лет в мусульманской стране коран был настольной книгой. Это та же библия но в арабском варианте. Так вот это всё мощное оружие в руках власть придержащих и если вы хотите разобраться сами то не ленитесь и прочитайте внимательно библию всё до конца и без толкователей которые будут подсказывать как именно это следует понимать. Я думаю, нормальные поймут и разберутся. Моё твёрдое убеждение, что нужно не поклоны бить сказочным богам, а работать стремиться и качественно, а не как нибудь. Это главное для украины, а не бой лбом о пол прошением подачек от бога которого нет. Суважением к Вам мои соотечественники.

  12. 26. Автор - 99

    Опа, ще один конторський робот!

  13. 25. Сергей Зубков

    Децкий сад)))
    Воистину блаженны нищие духом… а также скудные мозгом)))
    Пан Лихобор! Какой смысл полемизировать с людьми, которые находятся в ментальном средневековье? В Непале, например такое количество богов, какое древним славянам и в страшном сне не снилось))) Есть у них даже узкоспециализированные боги типа – бог, отвечающий за работу настенных часов или бог управляющий ростом маиса. Просто необразованному и не желающему учиться населению проще внушить божественное происхождение любого простого процесса, чем элементарно научить физике или ботанике)))
    Короче, сирым и убогим – царствие небесное, а мы как нибудь так.. )))

  14. 24. 99

    (Первому) -1- С Вами согласна. Каталицизм наступает. Даже нашу православную ёлку в Киеве зажигал какой- то “Йолоопуки” из Финляндии, Санта-Клаус. И всё рекламы посвященные Новому году звучат их напевы, а не “В лесу родилась ёлочка”. Мы же Православные .

  15. 23. Автор

    Я це описав у книзі “Пшениця без куколю”. Її можна скачати з сайту Народний Оглядач sd.org.ua

  16. 22. 1

    Автору Вы пишете “Згідно з фарисейською вставкою до Євангелія від Луки,” Как вы себе представляете технологию фарисеев по добавлению ВСТАВКИ? Фарисеи из интернета скачали текст, добавили вставку и закинули скорректированный текст обратно?

  17. 21. Автор - потребителю г... 20

    Кантора нє дрємлєт

  18. 20. 1

    17. Ivan Вы что, действительно из Бразилии или это такая идиома? Может район украины так дразнят?

  19. 19. Автор

    Цікаво, що в частині північно-німецьких джерел Русь означається Вандалією («Славною Галлією», “венди” – славні, “галли” – сильні), а її правителі — «королями вандалів». Це родичі тих вандалів, що захопили Рим і завоювали північну Африку, де заснували королівство Вандалія, область якого назвали Русіка.

  20. 18. Автор - 15. ММММ

    Зверніть увагу, що інформація, використана у статті, взята з книжок, які є авторитетними у католиків (”Новий Завіт з коментарем”, вданий за дозволом кардинала Любачівського) і православних (”Тлумачна Біблія” під редакцією професора Лопухіна). Проблема в тому, що християни здебільшого не читають своїх же книжок. А коли стикаються з суттєвою інформацією, їм стає, як ви пишете, “нудно”.

  21. 17. Ivan

    Дякуємо пане Ігоре,
    І в Бразилії Вас читаємо.
    Не звертайте уваги на убогих, пишіть.
    Воздастся.

  22. 16. Анонімний

    Ihorko ya chytav tvoyu knyhu “Ariyskyi standart”-tse prosto super. Ya stilky diznavsya, a krim togo perekonavsya u svoih mirkuvannyah – tse vse povynen znaty ne tilky kozhen ukrainets, ale y kozhen zemlyanyn. Pyshy pobilshe, bo v tvoih slovah pravda pidtverdzhena faktamy istorii.

  23. 15. ММММ

    Теологи та різні релігійні діячі займаються по суті несенітнецею та марно витрачають час на безглузді дискусії. Мені стало нудно читати цей текст тому й не дочитала до кінцівки…хоча це погана звичка, але нічого не вдієш.

    Істина одна – Біблія слово Боже, і кожен хто додасть щось чи відніме до книги життя, не матиме життя вічного та спасіння. Дивись останні вірші у Біблії (Обявлення Івана). Друге не так важливо де народився Ісус – головне, що ми святкуємо це найбільше християнське свято, що Бог послав на землю свого сина, аби спасти людство. Кожен хто приймає цю істину, та Христа як спастителя у власному життя може отрмати спасіння.

    “Ісус відповів і до нього сказав: Поправді, поправді кажу Я тобі: Коли хто не народиться згори, то не може побачити Божого Царства”. (Ів. 3:3)- розмова Ісуса із священослужитилем Никодимом.

    “Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне”.
    (там же)

    Взагалі євангелія від Івана 3 розділ мали б “написати на скрижалях свого сердця” усі священослужителя.

  24. 14. Автор - потребителю г...

    Пламенный привет Глебушке Павловскому

  25. 13. 1

    12. Автору Тихой сапой, по-иезуитски, разрушаете веру православную. Смирения истинно верующего у вас нет. Одно словоблудие. С каких пор готы и вандалы стали славянами? По каким критериям христианство византийское определяется как иудохристианство? Кто так решил, евреи или христиане? Или католики? Кто и с какой целью скрывает т.н. “велику таемницю”?
    От вас возникает мысль. Раздрай в Украине происходит не по линии восток-запад, не по линии большевики-бандеровцы, не по линии комуняки-националфашисты, а по линии католики-православные. Что там история КПСС и теория социалистической революции, сейчас более актуальна история католицизма и теория иезуитской революции или импекта. Православные не уделяют этому внимания, уповая на волю божью, а католики вовсю применяют иезутские методики вращивания и выдавливания. Даже веру католическую стоило бы назвать политико-католицизмом.
    Вы сами как считаете, Украина православная или нет?

  26. 12. Автор - Оксані Тупальській

    Цікаво, що вандали і готи, яких древні автори відносять до слов”янських племен, були не іудохристиянами, а аріанами. Якщо копнути глибше, то можна дізнатися, у що вірили слов”яни до прийняття візантійського іудохристиянства. Поки що це велика таємниця, яка старанно приховується.

  27. 11. i.лuxoбop

    Власне, з самого початку задумував зробити з цього свого “опусу”, котрого понижче розбив по численних коментах, цілком нову тему. Та подумавши, що і в коментарях до статті такого зацного дослідника переходів душі людської, як п. І. Каганець, буде мені і так завелика честь представити свої вбогі думки і простенькі міркування, не підкріплені ще й до того цифрами. Властиво, цифрами котрими так маніпулює пан-автор, вдаючись тим самим до безпосереднього впливу на людську свідомість. Пригадується, що в нас до таких психологічних штучок полюбляє вдаватись наш міністр фінансів, пан В. Пинзеник: чи не на кождій прес-конференції або публічному виступі його не затяжить вийняти зі свого грубого міністерського портфеля аркуш формату А3 обов’язково в альбомній орієнтації, на котрому намальовані якісь хитромудрі графіки. А тому хитромудрі, щоб пан-міністр мав можливість трохи порозказувати і пояснити баранам, що вилупили на нього свої очі, що саме кожний графічок означає. Не забуваючи при цьому вставляти купу всякої цифрової інформації.
    -
    Так що не треба маніпулювати народними масами! Вони й так уже збаламучені донікуди. Далі може вже брати їх політтехнолог голими руками, як глину, і ліпити з них усе, що заманеться. Власне, що Замовникові заманеться…

  28. 10. i.лuxoбop

    (прод.)
    …з комп’ютером “на ти”. Акції засновника-фірми, що винайшла і запровадила нову комп. оболонку для користувачів, на біржі злітають в один мент до позахмарних висот, а найголовнійший на цій фірмі стає найбагатшою людиною на планеті. Так само відбувається і з новою релігією. На Русі християнство запровадилося завдяки напівжидові Володимирові, котрий створив вельми сприятливі – тепличні! – умови для того, щоб нове вчення успішно вкорінилося в маси. Сонмище богів, божків та инших ідолів, з котрими людці так намучилися, щоб їх пізнати – незручна оболонка світосприйняття! – викидається на велике звалище історії (і то на найдальші її закутні – щоби складно було щось потім відшукати), замість них нашим предкам силоміць нав’язується трійко найголовніших богів нової супер-релігії із зручним інтерфейсом світосприйняття і комфортним християнстким світоглядом. Праотці-засновники до нової лжерелігії додають іще трохи спецій із видовищного шоу, розкішного карнавалу, трохи ґротеску – і внаслідок цього… стають не тільки володарями душ людей, а й матеріальних багатств. Пишеться і нав’язується людствові нові змисли буття, як от спасіння, вічний рай, царство боже, пекло, диявол – масам дають цілющу поживу для їхнього прижиттєвого інтенсивного думання. Думайте, розмірковуйте, чувайте над вічним спасінням! Амінь.
    -
    P.s. Воїстину, Матриця… Може, пора уже до реального світу?
    (Та враховуючи сьогоднішнє конформістське дружнє співіснування отари-стада, Матриця ще довго залишатиметься для народних мас надійним прихистком од життєвих бурь і втечею від реального світу…)

  29. 9. i.лuxoбop

    Від початку нового літочислення веде свій лік і нова супер-релігія, котру давні юдейські майстри з PR стали поволі вкоріняти в різні суспільства по цілому світі. Ну, був собі з-поміж семітського наріду на Близькому Сході один чувачок з гарячою кров’ю (там всі такі), проживав у комуні з іще одними такими радикалами-есеями (ми прожили 70 років в “комуналці”), знався трохи на цілительстві (в часи смути, як от тепер, такі “планетники” з’являються, як гриби після дощу), на всяких психологічних штучках, як от гіпноз, самонавіювання; блискуче пізнав психологію мас (ще до Ле Бона!) і став, отже, так конк-кр-ретно ворохобити людей. Зібравши “банду дванадцятьох” з усіх прошарків суспільства (зробивши, так би мовити, зріз суспільства), став він уже не на жарт турбувати тогочасну релігійну владу не лише численними бешкетами в духовній сфері: він зазіхнув на саму духовну сферу, в котрій перебувала проста людина з мас, і в котру її загнали релігійні можновладці, що тримали всіх і вся у своїх руках через релігійні засоби впливу. Люди через одного бунтаря стали непослушними! Відтак його просто вбивають через розп’яття. Здавалося б, з усіма кінцями. Та ні, його ворохобницькими настроями запліднюються народні маси, невдоволені тогочасним становищем – так виникають перші секти-послідовники цього бунтаря. Бачачи, що цю заразу, котра розлізається, як рак, годі спинити, фарисеї-садукеї-книжники та інші “пророки”, або використовуючи сучасну термінологію, політологи вкупі з політтехнологами, беруться до повного власного контролю над поширення нового вчення, котре згодом перетворюється в релігію. Супер-релігію, котра закабалить півсвіту! Воїстину Кабала…
    -
    Кардинально нового нічого не придумувалося: за основу бралися свої ж ведичні релігії кожного народу, до котрого дісталася “християнська зараза”, на них накидувалася щільна оболонка юдохристиянської закваски і все: результат дасться на взнаки за певний час розбухання релігійної маси з новою суперзакваскою!
    Нову релігію “(юдо)християнство” можна порівняти з комп. оболонкою Windows. Адже Віндовс дозволяє комфортно і по-дружньому для користувача перебувати в комп. системі DOS, іншими словами, працювати-спілкуватися з комп’ютером “на т…..

  30. 8. i.лuxoбop

    Трактування теперішнього релігійного світу по-іншому.
    (Можливо, зацікавить і Лору.)
    -
    У давніх наддніпрянських слов’ян, предків укр. народу, було багато богів, та відомо нам про них мало: у літописах залишилися тільки їхні імена з деякими маловажними прикметами, котрі показували, які це, властиво, були боги. Предки українців вірили у Сварога – бога вогню, Дажбога – бога сонця, Перуна – бога грому та блискавиці; Леля – бога кохання, Велеса – бога свійських тварин, Коляду, Стрибога, дивів, русалок. Сьогодні в усній народній літературі чи заледві можна відшукати кілька імен давніх богів, що про них мовиться в рукописах. Отак, в Галичині кажуть: Коби не Перун, многі би не хрестилися. У Східній Україні кажуть: Ой, леле мені. Ой, лелечко мені! У веснянках співають про матір-Ладу: Благослови, мати, ой мати-Лада, мати, весну закликати. Та з плином часу від них позосталися самі йно слова, котрих і сам народ вже не розуміє – не те, щоб про символічне значення отих примовок та імен. Українськиий народ зовсім уже позабув своїх давніх богів. Та проте в колядках, щедрівках та інших витворах усної нар. творчости можна віднайти і в наш час стільки мітологічного елементу, що, зібравши докупи всі розпорошені прикмети, можна відновити кілька давніх мітологічних образів. Але за браком часу і, головно, місця для, власне, форумного формату, утримаємося від цього, а підведемо мову ближче до теми, започаткованою автором.
    -
    Отже, український народ, як уже було сказано, напродиво багатий на міфи. Давні предки українців в силу своєї багатющої уяви в будь-чому вбачали певний символізм, тому згодом ці символи-образи стали обростати міфами, що переказувалися з покоління в покоління. З плином часу люди мінялися, мінявся їхній світогляд, а міфи, проте, не мінялися – вони просто видозмінювалися. (Як нам відомо ще з шкільного курсу фізики, енергія нікуди не зникає – вона просто перетворюється з одного виду в інший.) Так було до 70 р. н.е. – року, коли стародавні римляни відкрили скриньку Пандори. Що то за “скринька Пандори”, через яку начебто всі біди і стаються? А пояснення тут просте.

  31. 7. Автор - Оксані Тупальській

    А Вам все рівно, коли святкується Ваш день народження?

  32. 6. Автор - потребителю г...

    Как пагода в Мааскве?

  33. 5. Алла

    Пане Ігорю, дякую Вам за чудову книжку і інформацію, що в ній є. Це перевертає світогляд. По іншому на себе дивишся. Пропадає дискомфорт, який є при прочитанні Біблії. Все стає на свої місця. ДЯКУЮ.

  34. 4. 1

    2. Автор Если вы это обо мне, то не льстите себе. Я всего лишь потребитель всего этого “г…”( льстю себя надеждой что не рядовой, с меня этого достаточно). Впрочем бывают приятные исключения. Надеюсь я не сильно резко, учтите кавычки, праздники всетаки. З святами!

  35. 3. Оксана Тупальська

    Для Христа не важливо, в який день і місяць року ми Його вшановуємо – але наскільки ми Його любимо.

  36. 2. Автор

    Привіт комісарам інтернету!

  37. 1. 1

    Автору. Стремление выпендриться понятно, это так естественно для католика. Особенно здесь, вдали от “ученых-теологов”. Ну кто ж спорить будет? Не лезьте вы в эти темы, сами же подрываете основы ВЕРЫ. А сколько еще фальшивых вставок может быть? Все это грех гордыни.

Правила

Коментарі, які не суперечать загально визнаним моральним і етичним нормам, публікуються вільно. Коментарі, які не невідповідають Правилам, будуть вилучені модератором.

Забороняється: вживання нецензурних висловів та ненормативної лексики; ображання відвідувачів; прояви ненависті; пропаганда расової, національної та релігійної ворожнечі; реклама та самореклама.

Просимо: будьте ввічливими, терпимими; шануйте один одного.


У зв'язку зі збільшенням спаму заборонені коментарі з посиланнями. Коментарі з кількістю символів більше як 4000 будуть обрізатися.
 
(не відображається)

Увага! Автор блогу несе повну відповідальність за опублікований текст. Редакція може не поділяти точку зору автора!