This version of the page http://www.ugcc.org.ua/247.0.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-10-27. The original page over time could change.
Українська Греко-Католицька Церква: 12.09.2008
 
 
 
  • Запитуємо cвященика
  • Форум
  • Web-пошта
  • Контакти
  • RSS
Головна - Бібліотека - Покуття - Покуття за 2008-2009 церковний рік - Вересень 2008 - 12.09.2008

12 вересня 2008 року

 

Свв. патріархів Царгородських Олександра, Івана і Павла Нового.

 

  • Короткий життєпис святого дня
  • Рядовий Апостол
  • Рядове Євангеліє
  • Оповідання для роздумів
  • Прохання про молитву

 

Святих Олександра, Івана і Павла Нового, патріархів Царгородських

Святий Олександр мав уже 73 роки, коли його вибрали царгородським патріархом. Однак він ще двадцять літ керував патріархатом у неспокійні часи єретика Арія, який заперечував божество Ісуса Христа. Олександр жертвенно працював над спасінням ввірених йому душ і навертав до Христової віри багатьох поган.

Якось під час диспуту між християнськими богословами і поганськими філософами Олександр запропонував язичникам вибрати з-поміж себе найученішого мужа. Коли той почав говорити, Олександр раптом звелів йому: "В ім'я Ісуса Христа наказую тобі замовкнути!". Після цих слів філософ не зміг промовити ні слова, аж поки Олександр дозволив йому говорити. Це Боже чудо справило на поган дуже велике враження. Представник патріарха Олександра брав участь у Вселенському Соборі 325 року в Нікеї. Закінчив Олександр своє праведне життя 340 року.

Разом з св. Олександром, наша Церква згадує в церковній богослужінні також двох інших патріархів, а саме Івана ІІІ і Павла IV.

Патріарх Іван народився в Азії, в місті Антіохії, і перед висвяченням на священика був адвокатом. Антіохійський патріарх вислав його, як свого представника, до Царгороду, де він незабаром став відомий як "вчений схоластик". Коли він видав збірку канонів церковного права, на нього звернув увагу цісар Юстиніян і 565 року покликав його на Царгородського патріарха. В час свого урядування він побільшив і перевірив свою збірку церковних канонів, додав до неї кілька розділів з цісарського цивільного права і цим приготував видання важливої книги церковних законів, що відома в Східній Церкві як "Номоканон". Св. патріарх Іван ІІІ помер 577 року.

В 780 році Царгородським патріархом став Павло IV Новий, що походив з грецького острова Саламіни. Коли цариця Ірина стала управителькою держави, патріарх Павло старався про віднову почитання св. ікон. Згодом він зрікся престолу і в 784 році пішов до монастиря. Аж до своєї смерті він заохочував єпископів Другого Вселенського Собору в Нікеї, щоб осудили іконоборчу єресь, що теж і сталося 787 року. Останні дні свого святого життя провів св. патріарх Павло серед постів і сердечних молитов.


2 послання ап. Павла до Коринтян 11, 5-21

Браття, гадаю, що я нічим не нижчий від тих архиапостолів. Хоч я і неук словом, але не знанням, як ми вам перед усіма та в усьому показали. Невже я допустився гріха, смиряючи себе самого, щоб вас піднести вгору: вам бо проповідував я даром Євангеліє Боже? Інші Церкви я оббирав, беручи від них плату, щоб вам служити. І коли був у вас і терпів нестачу, я не був тягарем нікому, бо мені у моїй нестачі помогли брати, що прийшли з Македонії. У всьому я вважав на себе, щоб вам не бути тягарем, та вважатиму й далі. Як істина Христова в мені, хвали цієї ніхто в мене не відніме у сторонах ахайських. Чому? Хіба я не люблю вас? Бог те знає. А що роблю, те робитиму й далі, щоб не дати ніякого приводу тим, що шукають приводу, щоб бути, як ми, у тому, чим хваляться. Такі бо лживі апостоли, робітники лукаві, що вдають зі себе апостолів Христових. Воно й не диво: сам бо сатана вдає з себе ангела світла. Нічого, отже, надзвичайного в тому, коли і його слуги вдають із себе слуг праведности. Їхній кінець буде за їхніми ділами. Знову кажу: Нехай ніхто не вважає мене за безумного! А як ні, прийміть мене за безумного, щоб і я міг трохи похвалитися. Що я кажу, кажу те не в Господі, але немов у безумстві, що дає мені відваги хвалитися. Тому що багато інших хваляться з причин тілесних, я також буду хвалитися, бо ви радо терпите безумних, самі такі розумні. Ви терпите, коли вас хто неволить, коли хтось об'їдає, коли хтось ставиться до вас ізгорда, коли хтось б'є вас у лице. На сором кажу це, якими слабкими ми себе показали.

Євангеліє від Марка 4, 1-9

В той час Ісус почав навчати над морем. Сила людей зібралась навколо Нього, і Він увійшов у човен та сидів у ньому, на морі, і ввесь народ був на землі при морі. Він багато навчав їх у притчах, і говорив до них у Своїм навчанні: Слухайте: ось вийшов сіяч сіяти. Коли він сіяв, дещо з зерна впало при дорозі, та прилетіло птаство і видзьобало його. Інше впало на каменистий ґрунт, де не було багато землі, і вмить зійшло, бо земля була не глибока. Коли ж зійшло сонце, воно згоріло і, за браком коріння, висохло. А інше впало між тернину, і зійшла тернина та його поглушила, і воно не дало плоду. Ще інше впало на добру землю і, вигнавшись гарно вгору, принесло плід: одне у тридцять, одне у шістдесят, а одне у сто разів більше. І додав: Хто має вуха слухати, хай слухає.


Господь і ти – спільники

У Ґольдберґа був найгарніший в усьому місті сад, і кожного разу, проходячи повз цей райський куточок, равин полюбляв казати до нього:

– Твій сад є витвором краси. Господь і ти – спільники!

– Дякую, – кланяючись, відказував Ґольдберґ.

Так продовжувалось дні, тижні й місяці. Принаймні два рази на день, на шляху до синагоги і назад, равин повто­рював: «Господь і ти – спільники!» Аж поки Ґольдберґ не почав сердитися, що равин, очевидно, вважав це лише компліментом.

Отож, коли равин у черговий раз сказав свій комплімент: «Господь і ти – спільники!», Ґольдберґ відповів: «Може й так, та Ви би бачили той сад, коли Господь ще сам порядкував у ньому!»


Ентоні де Мелло "Молитва жаби", том 1 - Свічадо, 1999


Прохання про молитву

З 9 грудня 2003 року на цьому місці у "Покутті" Ви можете подати своє прохання про молитву. А ми передамо його сестрам-монахиням Української Греко-Католицької Церкви, які будуть молитися у Вашому намірі. Якщо Ви не заперечуватимете, прохання буде активізоване тут (тільки текст прохання, без вказівки імені та прізвища того, хто просить про молитву).

Запрошуємо відвідувачів нашої сторінки до спільної молитви, адже Господь наш Ісус Христос сказав: "Де двоє або троє зібрані в моє ім'я, там я серед них" (Мт. 18, 20), - а також: "Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам" (Мт. 7, 7). Як відомо, молитви є різні (одна триває декілька хвилин і інша - лічені секунди), тому просимо про таку молитву, яку матимете змогу промовити.

Просимо помолитися

- за прославу Слуги Божого Митрополита Андрея (Шептицького) та Ісповідника віри Патріарха Йосифа (Сліпого);
- за благословення для Андрія та Оксани, за мир, злагоду і любов у їхній сім'ї, і щоб Господь Бог подарував їм дитину;
- за здоров'я та благословення для Ольги, Романа, Марії, Дмитра, за мир, злагоду і любов у їхній сім'ї;
- за Боже благословення для Руслана і Лесі.

 

Якщо Ви бажаєте залишити своє прохання, то просимо заповнити нижчеподану форму (формулювання прохання має бути чітким і лаконічним).


В розділіi...



      Створення web-сайту - WebСвіт