This version of the page http://www.ugcc.org.ua/340.0.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-10-26. The original page over time could change.
Українська Греко-Католицька Церква: 10.10.2008
 
 
 
  • Запитуємо cвященика
  • Форум
  • Web-пошта
  • Контакти
  • RSS
Головна - Бібліотека - Покуття - Покуття за 2008-2009 церковний рік - Жовтень 2008 - 10.10.2008

10 жовтня 2008 року

Св. муч. Калістрата і його вояків.
Преп. Ніла Ґроттаферратського.

 

  • Короткий життєпис святого дня
  • Рядовий Апостол
  • Рядове Євангеліє
  • Оповідання для роздумів
  • Прохання про молитву

 

Святий Калістрат і ті, що з ним

За правління часів імператора Діоклетіана в полку воєводи Персентина служив у кінці III ст. християнський вояк Калістрат. Якось його товариші почули, що він у молитві декілька разів промовив ім'я Ісус. Вони донесли про це воєводі, який намагався примусити Калістрата принести жертву поганським божкам. Коли Калістрат не сплямував своєї душі ідолопоклонством, його почали мучити різними способами.

Завдяки мужності Калістрата і його молитві за мучителів 49 вояків повірили у Христа. Тоді воєвода наказав Калістрата і новонавернених вояків зарубати мечем. Після цього до Христової віри навернулося ще 135 вояків. Щоб не довести до бунту цілого полку, цих новонавернених християн воєвода залишив у спокої. Вони поховали тіла 50 святих мучеників, а над їхнім гробом згодом збудували церкву.

Святий Ніль Ґроттаферратський

Одним із найповажніших християнських мужів 10 століття, що наче великий світильник просвічував уми й огрівав серця своїх сучасників покаянним життям, апостольським словом і своєю культурною діяльністю, був св. Ніль, засновник манастиря в Ґротафераті коло Риму.

Кожного ранку до 9 години він писав святі книги; писав скоро і кожного дня виготовляв одного зшитка. Від 9 години до 12 молився; разом з Пресв. Богородицею й св. Іваном Богословом ставав у дусі під хрестом розп'ятого Спасителя і виливав перед Ним свою душу. Проказував псалми, бив багато поклонів. Від 12 години до 3 читав св. Письмо й твори св. Отців, між якими його улюбленим письменником був учитель Церкви, св. Григорій Богослов. Після 3 години сполудні проказував дев'ятий час і вечірню, а так виходив на прохід, щоб відсвіжити свої сили; тоді оглядав красу природи і з глибини душі прославляв Божу велич. По заході сонця приймав свою вбогу поживу. За стола служив йому великий камінь. Його поживою були хліб і вода, деколи городина. Коли приходила пора овочів, він звичайно вдоволявся тільки ними.

Коли св. борець, вичерпаний довгим чуванням і вмертвінням, почув, що може утратити притомність, сів на убогім ліжку і серед постійної молитви став вижидати поклику Небесного Царя. Затривожені близьким відходом дорогого отця монахи поставали навколо його постелі з великим тягарем на серці. 25 вересня 1004 року, в навечіря свята св. Івана Богослова, занесли вірні учні свого святого вчителя до церкви, пригадавши собі його виразні слова, що монах повинен умерти в церкві. Коли закінчилася вечірня, а сонце кидало своє останнє проміння на землю, св. Ніль віддав свого великого духа в руки свого Творця.


Послання ап. Павла до Ефесян 4, 17-25

Браття, кажу, отже, і в Господі вас заклинаю, щоб ви більш не поводились, як поводяться погани, що ходять у суєті свого ума, запаморочені умом, далекі від життя в Бозі через їх неуцтво, що в них, та через зачерствілість їх серця. Вони, отупілі, віддали себе непогамованій розпусті, щоб з запалом чинити всяку нечисть. Та ви не так навчились від Христа, як про нього чули й були навчилися у ньому, згідно з правдою, що в Ісусі. Тобто вам треба позбуватися старої людини, що жила, як перше, яку розтлівають звабливі пристрасті, і обновитись духом вашого ума, і одягнутись у нову людину, сотворену на подобу. Божу, у справедливості й у святості правди. Тому киньте брехню, говоріть кожен правду ближньому своєму, бо ми один одному члени.

Євангеліє від Марка 12, 1-12

Сказав Ісус притчу оцю. Один чоловік насадив виноградник, обвів його муром, видовбав винотоку, збудував башту, найняв його виноградарям і від'їхав на чужину. І послав він у свій час до виноградарів слугу, щоб узяти у них свою частину плодів. Вони його схопили, побили і відослали ні з чим. І знов послав до них іншого слугу, але й тому побили голову і зневажили. Ще іншого послав він, та вони того вбили. Та багато інших послав він, і їх вони або побили, або повбивали. Мав він єдиного сина возлюбленого, і його послав до них наостанку, кажучи: Матимуть пошану до мого сина. Та виноградарі ті казали між собою: Це спадкоємець, ходіть, уб'ємо його, і спадщина буде наша. І, схопивши його, вбили і викинули з виноградника. Що, отже, зробить господар виноградника? Прийде, вигубить виноградарів, а виноградник віддасть іншим. Чи ви не читали цього Писання: Камінь, який відкинули будівничі, став каменем наріжним. Господь зробив це, і воно дивне в очах наших. І шукали Його піймати, але боялися народу, бо зрозуміли, що Він до них сказав цю притчу. І зоставили Його і відійшли.


Підбирати уламки скла з пляжу

Сімейство з п'яти осіб відпочивало на пляжі. Діти купали­ся в океані і будували з піску замки, коли це раптом вдалині з'явилася невисокого зросту стара жінка. Її сиве волосся розвіювалося на вітрі, а одяг був справжнім брудним шматтям. Вона весь час бурмотіла сама до себе та щось підбирала з піску і запихала у мішок.

Батьки прикликали дітей до себе і заборонили їм підходи­ти до старої. Коли, зайнята своєю роботою, вона прохо­дила повз сімейство, то усміхнулася їм. Але її вітання залишилося без відповіді.

Багато тижнів опісля ця сім'я дізналася, що невеличка стара жінка вирішила все своє життя присвятити підбиранню з пляжу уламків скла, аби діти не поранили собі ніг.

Ентоні де Мелло "Молитва жаби", том 1 - Свічадо, 1999


Прохання про молитву

З 9 грудня 2003 року на цьому місці у "Покутті" Ви можете подати своє прохання про молитву. А ми передамо його сестрам-монахиням Української Греко-Католицької Церкви, які будуть молитися у Вашому намірі. Якщо Ви не заперечуватимете, прохання буде активізоване тут (тільки текст прохання, без вказівки імені та прізвища того, хто просить про молитву).

Запрошуємо відвідувачів нашої сторінки до спільної молитви, адже Господь наш Ісус Христос сказав: "Де двоє або троє зібрані в моє ім'я, там я серед них" (Мт. 18, 20), - а також: "Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам" (Мт. 7, 7). Як відомо, молитви є різні (одна триває декілька хвилин і інша - лічені секунди), тому просимо про таку молитву, яку матимете змогу промовити.

Просимо помолитися

- за прославу Слуги Божого Митрополита Андрея (Шептицького) та Ісповідника віри Патріарха Йосифа (Сліпого);
- за упокій душі раби Божої Єфросинії, раба Божого Миколая, та душ в чистилищі;
- за Божу милість і благословення для отця Мирослава та отця Андрія;
- за здоров'я душі Ірини і за її добру долю
;
- за здоров'я та ласки Божі для Марічки
;
- за злагоду у сім'ї Тетяни і Андрія, за здоров'я донечки Соломії
;
-
за сімейне благополуччя для Лілії та Володимира;
- за Боже благословення для отця Яреми в день його народження
.

 

Якщо Ви бажаєте залишити своє прохання, то просимо заповнити нижчеподану форму (формулювання прохання має бути чітким і лаконічним).


Ваше ім'я:
Ваше прохання:

В розділіi...



      Створення web-сайту - WebСвіт