This version of the page http://www.ugcc.org.ua/332.0.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-10-26. The original page over time could change.
Українська Греко-Католицька Церква: 03.10.2008
 
 
 
  • Запитуємо cвященика
  • Форум
  • Web-пошта
  • Контакти
  • RSS
Головна - Бібліотека - Покуття - Покуття за 2008-2009 церковний рік - Жовтень 2008 - 03.10.2008

3 жовтня 2008 року

 

Св. вмучч. Євстатія і тих, що з ним.
Свв. мучч. й іспп. великого князя Михаїла і боярина його Теодора, Чернігівських чудотворців
.

 

 

  • Короткий життєпис святого дня
  • Рядовий Апостол
  • Рядове Євангеліє
  • Оповідання для роздумів
  • Прохання про молитву

 

Святий Євстатій і ті, що з ним

Св. Євстатій жив у II ст. і був римським генералом. Одного разу під час полювання він побачив між рогами оленя фігуру Ісуса Христа, розп'ятого на хресті, Який до нього заговорив. Після цієї пригоди він навернувся до Христової віри і негайно охрестився разом зі своєю дружиною і двома синами. Євстатій відзначався великою любов'ю і щедрістю до ближніх. Загинув він разом зі своєю родиною мученицькою смертю у 118 році за правління імператора Адріана.

Святі Михайло і Теодор Чернігівські

На початку 13 ст. народився київському князеві Всеволодові Чорному, одруженому з донькою Казимира Справедливого, син, що на св. Хрищенні одержав ім'я Михайло. Коли молодий князенко виріс на зрілого юнака, то одружився з княжною Оленою Романівною, сестрою Данила й Василька, галицько-володимирських князів.

Після нападу татар на Русь-Україну Михайло брав участь у нещаснім бою над Калкою (1222), а згодом став княжити в Чернігові. Є здогад, що в тому часі саме князь Михайло чернігівський, як тодішній володар Києва, а одночасно побожний і дбайливий про церковні справи, зайнявся обсадою опорожненої київської митрополії та настановив митрополитом Руси-України архиєпископа Петра Акеровича, ігумена монастиря св. Спаса на Берестовій під Києвом.

Щоб урятувати Чернігівщину для себе, самохіть чи поневолі, поїхав з поклоном до найсильнішого з своїх ворогів, татарина Батия. Але замість урятуватися, він попав у пащу лева, звідки не було вже для нього вороття. Батий пробував намовити Михайла, щоб він татарським звичаєм поклонився образам ханських предків і очистив себе переходом через огонь. Князь Михайло не хотів понизити святої християнської віри, тому відкинув татарську намову. Це припечатало його долю. Приятелі князя хотіли допомогти йому втекти з табору, та й це шляхетний князь відкинув, щоб цим не наразити своїх приятелів на пімсту Батия. Після цього татари взяли Михайла на муки, а вкінці, 20 вересня 1246 року, відрубали йому голову. Разом з князем Михайлом згинув мученицькою смертю й його вірний боярин Теодор.


Послання ап. Павла до Ефесян 1, 7-17

Браття, в Ісусі Христі маємо відкуплення його кров'ю, відпущення гріхів, згідно з багатством його благодаті, яку він вилляв на нас щедро у всій мудрості та розумі. Він, за своїм благоволінням, дав нам пізнати тайну своєї волі, яку був ухвалив наперед, щоб, коли настане повнота часів, здійснити її: зібрати у Христі під однією головою все, небесне і земне. У ньому ми також, стали наслідниками, призначеними наперед заміром того, хто все чинить за радою своєї волі, щоб ми були на хвалу його величі, ми, що вже раніш були нашу надію поклали на Христа. У ньому й ви, — почувши слово правди, благовість вашого спасіння, в яке ви повірили, — були позначені печаттю обіцяного Святого Духа, що є завдатком нашого насліддя для повного визволення викуплених, на хвалу його величі. Тому і я, почувши про вашу віру в Господа Ісуса і про любов до всіх святих, не перестаю дякувати за вас у моїх молитвах, щоб Бог Господа нашого Ісуса Христа, Отець слави, дав вам духа мудрости та об'явлення, щоб його пізнати добре.

Євангеліє від Марка 8, 1-10

В той час, коли знову була сила народу, а не мали що їсти, закликав Ісус учнів і каже їм: Жаль мені цих людей, ось вони уже три дні зі Мною, і не мають що їсти. Коли відпущу голодних додому, ослабнуть у дорозі; деякі бо з них прийшли здалека. Учні Йому відповіли: Звідкіль хто міг би нагодувати їх хлібом тут у пустелі? Він спитав їх: Скільки маєте хлібів? — Сім, відповіли. Тоді він велів людям сісти на землю і, взявши сім хлібів та воздавши хвалу, розламав їх, дав учням, щоб роздавали людям. Мали вони також кілька риб; Він благословив їх і наказав теж роздати. І вони їли і наситились, і зібрали сім кошів кусків, що зостались. Було їх яких чотири тисячі. І, відпустив їх. Ввійшовши відразу в човен з учнями, прибув у Далманут-край.


Надто тісний німб

До лікаря на прийом прийшов чоловік і сказав:

– Лікарю, у мене нестерпні головні болі, які ніколи не припиняються. Ви не могли б мені щось прописати?

– Звісно, – відказав лікар. – Але спершу хочу дещо перевірити... Скажіть мені, Ви багато п'єте алкоголю?

– Алкоголю? – обурився чоловік. – Ніколи до рота не брав цієї гидоти.

– А як з цигарками?

– На мою думку, це просто бридко. У своєму житті я ніколи навіть не нюхав тютюну.

– Мені трохи незручно питати Вас, але ж знаєте, як то часом деякі чоловіки... Ви часто проводите ночі з жін­ками?

– Звичайно, ні. За кого Ви мене маєте? Кожного вечора я лягаю найпізніше о десятій.

– Скажіть мені, – продовжує лікар, – чи той головний біль, про який Ви кажете, є гострим і різким?

– Саме так, – відповів чоловік, – гострим і різким.

– Все просто, любий друже! Проблема в тому, що у Вас надто тісний німб! Єдине, що мусите зробити – трішки його розслабити.

Проблема з твоїми ідеалами полягає у тому, що, коли ти живеш згідно з ними усіма, то жити з тобою стає неможливо.


Ентоні де Мелло "Молитва жаби", том 1 - Свічадо, 1999


Прохання про молитву

З 9 грудня 2003 року на цьому місці у "Покутті" Ви можете подати своє прохання про молитву. А ми передамо його сестрам-монахиням Української Греко-Католицької Церкви, які будуть молитися у Вашому намірі. Якщо Ви не заперечуватимете, прохання буде активізоване тут (тільки текст прохання, без вказівки імені та прізвища того, хто просить про молитву).

Запрошуємо відвідувачів нашої сторінки до спільної молитви, адже Господь наш Ісус Христос сказав: "Де двоє або троє зібрані в моє ім'я, там я серед них" (Мт. 18, 20), - а також: "Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам" (Мт. 7, 7). Як відомо, молитви є різні (одна триває декілька хвилин і інша - лічені секунди), тому просимо про таку молитву, яку матимете змогу промовити.

Просимо помолитися

- за прославу Слуги Божого Митрополита Андрея (Шептицького) та Ісповідника віри Патріарха Йосифа (Сліпого);
-
за Боже благословення для Віктора, Олександра, Галини, Петра, Каземіра, Світлани, Олени, Оксани, Віри;
- за Боже благословення для Михайла, Олени, Настасії, Маркіяна, Миколи, Ольги, Володимира, Марти, Марти, Ірини, Галини, Михайла, Світлани, Світлани;
- за упокій Петра, Юстини, Миколи, Василя, Кулини, Миколи, Івана, Матрони;
- за упокій Михайла, Марії, Тетяни, Анни, Петра, Станіслава, Данила, Меланки, Стефи, Михайла, Гриня, Василя, Йосифа;
- за упокій Михайла, Марії, Миколи, Людмили, Валентини, Антона, Єфросинії, Олексія, Семена, Єви;
- за упокій Василя, Емілії, Богдана, Лідії, Віктора, Михайла, Наталії, Зінаїди,
Михайла, Миколи, Миколи;
- за здоров'я душі, тіла Тетяни і Вадима, мир, злагоду в їх сім’ї, любов між ними і за те, щоб Господь Бог дав їм дитину;
- за здоров'я душі, тіла Михайла, мир, злагоду, щоб Господь Бог дав Михайлові роботу;
- за упокій Нелі, Луня;
- за Боже благословення для священиків Романа, Романа, Івана, Андрія, Миколу, Тимотея, Володимира, Юрія;
- за Боже благословення для сестер Емілії, Бернадети, Ольги, Володимири;
- за упокій воїнів ОУН, УПА, запорізьких козаків знищених Катериною II та душі в чистилищі українського народу;
- за упокій душ, які померли під час голодомору;
- за Боже благословення для готельного бізнесу Михайла, Світлани;
- за Боже благословення для Зеновії, Руслана
;
-
за благословення для Андрія та Оксани, за мир, злагоду і любов у їхній сім'ї, і щоб Господь Бог подарував їм дитину;
- за здоров'я та благословення для Ольги, Романа, Марії, Дмитра, за мир, злагоду і любов у їхній сім'ї;
- за Боже благословення для Руслана і Лесі
;
- за здоров'я душі і тіла Олександра, Людмили, Назара, Дарії;
- за рятунок подружжя Анни і Ґордія;
- за здійснення Божої волі для Андрія та Діани.

 

Якщо Ви бажаєте залишити своє прохання, то просимо заповнити нижчеподану форму (формулювання прохання має бути чітким і лаконічним).


Ваше ім'я:
Ваше прохання:

В розділіi...



      Створення web-сайту - WebСвіт