This version of the page http://www.rtax.sumy.ua/apel/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-10-03. The original page over time could change.
Розгляд апеляцій платників податків

Державна податкова адміністрація
в Сумській області
Зробити стартовою| Додати закладку |
Сьогодні субота, 03 жовтня 2009 року
Поштова адреса:
40030, м. Суми,
вул. Червоногвардійська, 13
Телефон: (0542) 68-50-00
E-mail: info@rtax.sumy.ua
Web: www.rtax.sumy.ua

головнаРозгляд апеляцій платників податків
До відома керівників, головних бухгалтерів та керівників кадрових служб підприємств, фізичних осіб - суб’єктів підприємницької діяльності та працівників органів державної податкової служби

У «Бібліотеці журналу «Вісник податкової служби України» видано методичний посібник з організації роботи щодо розгляду скарг (апеляцій) платників податків «Податкові апеляції. Досудове врегулювання спорів з податковими органами» під редакцією Голови ДПА України С.В. Буряка.

У більшості матеріалів методичного посібника надано ексклюзивну офіційну інформацію, яка раніше не публікувалась.

Посібник містить законодавчі та нормативні акти, роз’яснення Державної податкової адміністрації України з питань податкових апеляцій і складається з таких розділів: • Апеляційна процедура. Загальні вимоги та схеми
• Подання та розгляд первинних скарг
• Подання та розгляд повторних скарг
• Закінчення процедури адміністративного оскарження
• Оскарження дій або бездіяльності посадових осіб органів державної податкової служби
• Міжнародний досвід вирішення податкових спорів.

Для читачів посібника вперше підготовлено низку додатків (бланки, словник термінів тощо).

Запропонований методичний посібник має прикладний характер і стане в нагоді економістам, бухгалтерам, працівникам органів державної податкової служби, кадрових служб, широкому загалу читачів.

З питань отримання зазначеного методичного посібника можна звертатись до підрозділів масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ Сумської області та філії ДП "Інформаційно-видавничий центр ДПА України" за адресою: м. Суми, вул. Червона площа, 2. Довідки за тел. (0542) 21-06-54.

На ФОРУМі Державної податкової адміністрації України зараз відбувається обговорення методичного посібника „Податкові апеляції. Досудове врегулювання спорів з податковими органами”. Запрошуємо платників податків і працівників податкових органів взяти участь в обговоренні на форумі зазначеної теми.

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ

Питання: У який термін платник податків звертається до податкової інспекції з повторною скаргою?
Відповідь: Платник податків протягом десяти календарних днів наступних за днем отримання рішення від органу, який розглянув первинну скаргу, має право звернутися з повторною скаргою до органу державної податкової служби вищого рівня, а при повторному повному або частковому не задоволенні скарги – до органу державної податкової служби вищого рівня з дотриманням зазначеного десятиденного строку для кожного випадку оскарження та зазначеного двадцятиденного строку для відповіді на нього.

Питання: Чи зупиняє скарга, подана із дотриманням порядку і строків, виконання платником податків податкових зобов'язань?
Відповідь: Відповідно до пп. 5.2.3 п.5.2 ст.5 Закону України від 21.12.2000 №2181-ІІІ «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» із змінами та доповненнями (далі – Закон №2181) та п.6 Положення про порядок подання та розгляду скарг платників податків органами державної податкової служби, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 11.12.96 №29 «Про затвердження Положення про порядок подання та розгляду скарг платників податків державними податковими адміністраціями” та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.12.96 за № 723/1748 із змінами та доповненнями скарга (заява), подана із дотриманням порядку і строків, визначених п. 4 та пп. 5.1 п. 5 цього Положення, зупиняє виконання платником податків податкових зобов'язань, визначених у податковому повідомленні, на строк від дня подання такої скарги (заяви) до органу державної податкової служби до дня закінчення процедури адміністративного оскарження. Протягом зазначеного строку податкові вимоги з податку, що оскаржуються, не надсилаються, а сума податкового зобов'язання, що оскаржується, вважається неузгодженою.

Питання: Яка дата є датою подання скарги до ДПІ на податкові повідомлення –рішення (рішення) податкового органу?
Відповідь: Відповідно до п. 3 Положення про порядок подання та розгляду скарг платників податків органами державної податкової служби, затвердженого наказом ДПА України від 11.12.96 №29 «Про затвердження Положення про порядок подання та розгляду скарг платників податків державними податковими адміністраціями” та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.12.96 за № 723/1748 із змінами та доповненнями дата подання скарги - день фактичного подання скарги до відповідного органу державної податкової служби, а в разі надсилання скарги поштою - дата відправлення скарги, зазначена відділенням поштового зв'язку в повідомленні про вручення поштового відправлення та на конверті.
У разі відсутності повідомлення про вручення і опису вкладення поштового відправлення та відбитка календарного штемпеля відділення поштового зв'язку на поштовому відправленні (конверті, бандеролі), що унеможливлює з'ясування фактичної дати отримання відділенням поштового зв'язку скарги, - датою подання скарги вважається дата фактичного надходження скарги до органу державної податкової служби.

Питання: В які терміни громадянин може оскаржити постанову про адміністративне правопорушення до органу державної податкової служби?
Відповідь: Відповідно до статті 289 Кодексу України про адміністративні правопорушення скаргу на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути подано протягом десяти днів з дня винесення постанови. В разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено органом (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу.

Питання: Чи може бути оскаржено лист (рішення) міжрайонноїДПІ про визнання декларації з ПДВ не податковою та запропоновано подати нову декларацію з виправленими помилками ?
Відповідь: Відповідно до п.п.4.1.2 п.4.1 ст.4 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетом та державними цільовими фондами» від 21.12.2000р. №2181-Ш із змінами і доповненнями, податкова звітність, отримана контролюючим органом від платника податків як податкова декларація, що заповнена ним всупереч правилам, зазначеним у затвердженому порядку її заповнення, може бути не визнана таким контролюючим органом як податкова декларація, якщо в ній не зазначено обов'язкових реквізитів, її не підписано відповідними посадовими особами, не скріплено печаткою платника податків. У цьому випадку, якщо контролюючий орган звертається до платника податків з письмовою пропозицією надати нову податкову декларацію з виправленими показниками (із зазначенням підстав неприйняття попередньої), то такий платник податків має право:
надати таку нову декларацію разом зі сплатою відповідного штрафу;
оскаржити рішення податкового органу в порядку апеляційного узгодження.
Підпунктом 2 пункту 2 Положення про порядок подання та розгляду скарг платників податків органами державної податкової служби, (затверджено наказом ДПА України від 11.12.1996р. №29 і зареєстровано в Міністерстві юстиції України 18.12.1996р. за №723/1748, із змінами і доповненнями, далі - Положення) передбачено, що це Положення, розроблене на підставі норм, передбачених Законами України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", "Про державну податкову службу в Україні", "Про звернення громадян", Кодексом України про адміністративні правопорушення та іншими законодавчими актами України, визначає порядок подання та розгляду органами державної податкової служби скарг платників податків при оскарженні ними в адміністративному порядку, зокрема, рішень про подання платником податків нової податкової декларації з виправленими показниками.
Згідно з Положенням первинна скарга повинна бути подана до органу державної податкової служби протягом десяти календарних днів, наступних за днем отримання платником податків податкового повідомлення або іншого рішення органу державної податкової служби.
Таким чином, при отриманні листа (рішення) райДПІ про визнання декларації з ПДВ не податковою з письмовою пропозицією про подання нової декларації з виправленими помилками Ви маєте право, при незгоді з таким рішення, оскаржити протягом десяти календарних днів, наступних за днем отримання такого листа (рішення) райДПІ до райДПІ, яка надіслала такий лист (рішення).

Питання: У який термін платник податків має право оскаржити до суду рішення органу ДПС про нарахування податкового зобов’язання?
Відповідь: Відповідно до пп.5.2.5 п.5.2 ст.5 Закону України „Про порядок погашення зобов`язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” від 21.12.2000 р. № 2181-III (із змінами і доповненнями) визначено, що з урахуванням строків давності платник податків має право оскаржити до суду рішення контролюючого органу про нарахування податкового зобов'язання у будь-який момент після отримання відповідного податкового повідомлення. У цьому випадку зазначене рішення контролюючого органу не підлягає адміністративному оскарженню.
Платник податків зобов'язаний письмово повідомляти контролюючий орган про кожний випадок судового оскарження його рішень.
Що стосується строків давності та їх застосування, то пп. 15.1.1 п.15.1 ст.15 Закону визначено, що податковий орган має право самостійно визначити суму податкових зобов'язань платника податків у випадках, визначених цим Законом, не пізніше закінчення 1095 дня, наступного за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, а у разі, коли така податкова декларація була надана пізніше, - за днем її фактичного подання. Якщо протягом зазначеного строку податковий орган не визначає суму податкових зобов'язань, платник податків вважається вільним від такого податкового зобов'язання, а спір стосовно такої декларації не підлягає розгляду в адміністративному або судовому порядку.
Крім того п.п.15.1.3 п.15.1 ст.15 Закону передбачено, що відлік строку давності зупиняється на будь-який період, протягом якого платник податку перебуває поза межами України, якщо такий період є безперервним та дорівнює чи є більшим за 180 днів.
Також п.п.15.2.1 п.15.2. ст.15 Закону обумовлені граничні строки стягнення податкового боргу. Так, у разі, коли податкове зобов'язання було нараховане податковим органом до закінчення строку давності, визначеного у пункті 15.1 цієї статті, податковий борг, що виник у зв'язку з відмовою у самостійному погашенні податкового зобов'язання, може бути стягнутий протягом наступних 1095 календарних днів від дня узгодження податкового зобов'язання. Якщо платіж стягується за рішенням суду, строки стягнення встановлюються до повного погашення такого платежу або до визнання боргу безнадійним.

Питання: За розглядом скарги підприємства обласна ДПА скасувала рішення районної ДПІ про застосування фінансової санкції до філії ( структурного підрозділу підприємства – не юридичної особи ) за здійснення продажу товарів за готівку із застосуванням РРО, не переведеного у фіскальний режим роботи. Однак районна ДПІ надіслала нове рішення, яким застосувала цю фінансову санкцію до підприємства – юридичної особи. Чи є правомірними такі дії податкових органів?
Відповідь: Дійсно, такі випадки трапляються. Для з’ясування правомірності рішень податкових органів звернемося до положень ст. 17 Закону № 265/95-ВР, якою визначено, що передбачені в цій статті фінансові санкції застосовуються до суб’єктів підприємницької діяльності, та п. 7 і частини другої ст. 11 Закону № 509-XII, якими передбачено, що начальники державних податкових інспекцій та їх заступники мають право застосовувати до підприємств, установ, організацій і громадян фінансові санкції в порядку та розмірах, установлених Законом.
Ураховуючи положення зазначених законів, фінансову санкцію слід застосовувати до підприємства ( юридичної особи ). Отже, обласна ДПА правомірно скасувала рішення районної ДПІ про застосування фінансової санкції до філії ( структурного підрозділу підприємства ) і відповідно до вимог законодавства надіслала нове рішення про застосування фінансової санкції підприємства ( юридичної особи ).

Питання: Чи має право платник податків оскаржити податкове повідомлення-рішення в суді без дотримання процедури апеляційного узгодження податкових зобов’язань в адміністративному порядку?
Відповідь: У разі незгоди з визначеною органом ДПС сумою податкового зобов’язання платник податків самостійно вибирає порядок ( адміністративний чи судовий ) оскарження податкового повідомлення-рішення. Підпунктом 5.2.5 п. 5. 2 ст. 5 Закону № 2181-ІІІ та п. 3 Положення № 29 передбачено, що з урахуванням строків давності платник податків має право оскаржити в суді податкове повідомлення-рішення органу ДПС про нарахування податкових зобов’язань у будь-який момент після отримання відповідного податкового повідомлення-рішення.
Тому оскарження податкового повідомлення – рішення до суду не потребує попереднього апеляційного узгодження в адміністративному порядку податкових зобов’язань, визначених органом ДПС.

Питання: Яку дату слід вважати датою надсилання платнику податків рішення, прийнятого за розглядом скарги ( заяви )?
Відповідь: За розглядом скарги ( заяви ) платника податків керівник органу ДПС ( або його заступник ) приймає рішення, оригінал якого після зазначення реєстраційного номера вихідної кореспонденції надсилається ( втручається ) платнику податків ( п. 10 Положення № 29 ). Положення № 29 передбачено, зокрема, що рішення, прийняте за розглядом скарги ( заяви ), надсилається поштою з повідомленням про вручення за адресою, зазначеною платником податків безпосередньо у скарзі ( заяві ) як адреса, на яку потрібно надіслати рішення ( відповідь ) на скаргу ( заяву ).
Датою надсилання платнику податків рішення, прийнятого за розглядом скарги ( заяви), слід вважати дату, зазначену на квитанції (чеку) відділення поштового зв’язку про отримання плати за послугу з пересилання рішення, і ця дата відповідає даті, зазначеній на повідомленні про вручення поштового відправлення та реєстрі поштових відправлень.

    Органи ДПС області 
    Найближчі події 
01.10.2009 р. відбудеться зустріч в.о. заступника начальника Охтирської МДПІ Герасименко Олени Миколаївни з трудовим колективом Тростянецької ЦРБ з питань детинізації економіки, упередження фактів отримання зарплати в «конвертах», стану сплати земельного податку та порядку розгляду звернень громадян органами ДПС.
    Податковий календар 
на вересень 2009 року
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

    Опитування 
Чи стикалися Ви особисто з випадками корупційних діянь з боку посадових осіб органів ДПС?
так і досить часто
неодноразово
мали місце (епізодично)
ні, жодного разу
важко відповісти
→ результати опитування
Чи знаєте Ви, куди слід звертатися у разі порушення працівниками податкових органів законодавства про боротьбу з корупцією?
так
ні
→ результати опитування
  Графік прийому іноземних громадян для отримання ідентифікаційного номера. 
Дні прийому: понеділок, четвер;
Час прийому: 9:00 – 17:30;
Перерва: 13:00 – 14:00;
Телефони для довідок: 68-50-35, 68-50-37;
більше інформації
    Погода м.Суми 
    Курси валют 
Copyright © 2001-2009, Державна податкова адміністрація в Сумській області