This version of the page http://www.regionnews.poltava.ua/index.php?go=Page&id=84 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-09-21. The original page over time could change.
Обласне комунальне інформаційне агентство "Новини Полтавщини" | | Н.МЯКУШКО: „Ми вибудували стратегію роботи на 5 років і знаємо, як її реалізувати”
  • Головна
  • Статті
  • Стрічка новин
  • Опитування



 
Панорама 
Актуально
Анонс
Суспільство
Цікавинки
Офіційно
Економіка
Знай Наших!
Культура
Політика
Кримінал
Пригоди
Споживач
Аналітика
Медицина
Про вічне
Спорт
Точка зору
ОГОЛОШЕННЯ
Події 
Інтернет-конференції
У регіоні
Україна-ЄС-НАТО
У Полтаві
Статті 
„До аспірантури – без диплома про вищу освіту...”
Інформація про проведення Всеукраїнського конкурсу “До чистих джерел”
„Ти поклоняйся лиш землі, землі стобарвній... ”
Державність, народжена у Київській купелі
Гетьман Іван Мазепа - покровитель Православної Церкви
Полтавцям на замітку... 
Каталог підприємств Полтави
Кінотеатри Полтави
Новини ІТ 
Загрузка...
Мода, культура 
Загрузка...
Сервіси від UkrNet 
Новини
Погода
Резюме
Почта
 
Погода 
Погода у Полтаві на три дні
Погода у Полтаві 
Загрузка...

Новини

Наші новини в RSS-форматі 
Експорт RRS наших Новин
 



Н.МЯКУШКО: „Ми вибудували стратегію роботи на 5 років і знаємо, як її реалізувати”

Заступник голови Полтавської облдержадміністрації Надія Мякушко провела прес-конференцію з нагоди двох років роботи на посаді заступника голови облдержадміністрації на тему „Питання моральності та утвердження здорового способу життя в сучасному суспільстві, зокрема дитячому та молодіжному середовищі”. „Не визначаю якоюсь подією два роки перебування на посаді. Швидше це необхідність підбити підсумки й визначитися – що зроблено, а над чим ще треба попрацювати, – такими словами розпочала прес-конференцію Надія Мякушко. – Прийшовши на посаду заступника голови облдержадміністрації, я поставила собі завдання – скоординувати роботу управлінь, служб, які опікуються соціально-гуманітарними питаннями, як на обласному, так і на міських і районних рівнях. Бо бачила, що не через відсутність фінансування, матеріальної бази, а через розбалансовану не злагоджену роботу найбільше потерпають діти, молодь, системи освіти, охорони здоров’я, інтернатні заклади”.

„Я не можу сказати, що зроблено все абсолютно і мене задовольняє результат, але в усякому випадку та практика, коли колега не чує колегу, з нашої життєдіяльності усунута, –  продовжила думку Надія Мякушко. –  Найбільше прикро те, що за достатнього фінансування, кадрового забезпечення, законодавчої бази ми не досягли бажаних результатів в наданні медичних послуг і соціальних гарантій, в організації освітнього процесу. Яка причина? Змушена констатувати, що не завжди керівники вміють і, що найбільше прикро, хочуть належним чином організувати роботу. І це характерно для більшості з них. Яким чином ми будемо працювати далі? Я свідомо вживаю слово „ми”, бо яким би не був керівник, яку б посаду не обіймав, самостійно він зробити нічого не зможе. Повинна бути група відповідальних керівників, і саме такими є очільники підпорядкованих мені управлінь. Ми вибудували стратегію роботи на подальші п’ять років і знаємо, як її реалізувати. Тим більше, що в області достатньо потенціалу, аби виконати ці досить амбітні завдання, і думаю, нам це вдасться”.

Нижче наводимо відповіді заступника голови облдержадміністрації Надії Мякушко на запитання, що прозвучали під час прес-конференції.

Чи сприяє досягненню позитивного результату в роботі приналежність керівництва облдержадміністрації та управлінь до різних політичних сил?

– Я абсолютно переконана, що на роботу виконавчої гілки влади не можуть мати жодного впливу політичні сповідання того чи іншого керівника. Керівники підпорядкованих мені управлінь не належать до жодної політичної сили, так само як і я також залишаюся позапартійною досить тривалий час. І мені було б абсолютно все одно, скажімо, які політичні амбіції сповідує начальник управління освіти. Ми організовуємо роботу так, як цього вимагає Закон України Про освіту. Так працює і сфера соціального захисту, і служба у справах дітей, і галузь охорони здоров’я. З керівниками управлінь ми домовилися, що політика залишається поза виконанням функціональних обов’язків. Мені здається, нам це вдалося.

Якщо говорити вцілому про керівництво облдержадміністрації, то справді там є належність або прихильність до різних політичних сил. Приналежність керівників облдержадміністрації до різних політичних сил надає можливість досягати консенсусу з керівництвом та фракціями обласної ради. Я би сказала, що абсолютно нормально, коли на посадах заступників голови облдержадміністрації, керівників управлінь працюють люди, які належать до різних політичних сил. До того ж, це не заважає виконувати свої обов’язки і досягати необхідного результату.

 

Чи забезпечуються майнові права підопічних інтернатних установ?

– Щороку прокуратура області перевіряє виконання і дотримання забезпечення майнових прав підопічних у будь-яких інтернатних установах. Відомо, що керівник інтернатної установи чи-то дитячої, чи-то соціальної здійснює опіку в тому числі й над майном своїх підопічних. Коли я прийшла працювати в управління соціального захисту, була неприємно вражена тим, що роками керівники інтернатних установ не вивчали, не захищали і належно не утримували майно своїх підопічних. Таким чином були втрачені і земельні паї, і майнові паї, і житло. Куди воно потрапило – невідомо. Проте ми, починаючи з 2006 року, провели інвентаризацію майна підопічних. І згідно з законом опікун був зобов’язаний закріпити майно таким чином, щоб воно було використано виключно в інтересах підопічних. У переважній більшості ці вимоги витримані. За використання майнових земельних паїв підопічні зараз отримують пристойні гроші, так само як і за житло, яке переважно передається в комунальну власність, якщо підопічний на нього більше не претендує. Щодо дитячих установ, то там не так все просто, оскільки найчастіше майнові права порушували самі батьки або опікуни. Сьогодні ми маємо кілька десятків судових позовів щодо тих, хто порушив майнові права своїх підопічних, серед них, до речі, найбільше  дітей. Можу навести один випадок у Лубнах – квартиру людини, яка пішла в інтернат, присвоїла соціальний працівник.

Яка подальша доля багатодітної родини Алієвих?

– По родині Алієвих – є домовленість із сільською радою та власником будинку в Шишацькому районі. Кошти на його придбання були віднайдені в тому числі й мною особисто. Але нотаріальний документ – акт купівлі-продажу будинку повинна була підписати сама Алієва. Станом на п’ятницю  (15.08.2008 р.) вона відмовилася це робити. Справді, ми не залишимо цю родину. Алієвій буде придбаний будинок. Але хочу наголосити, що крім прав у будь-якої матері є ще й ряд обов’язків. І в мене є питанні до пані Алієвої, як вона забезпечує виконання материнських обов’язків.

Щодо багатодітних сімей в області, хочу відзначити, що навесні цього року в рамках акції „Зігрій любов’ю дитину”, започаткованої Президентом України, ми виявили 315 сімей, які виховують п’ятеро і більше дітей. За кожною з них, у тому числі за родиною Алієвих, були закріплені по двоє-троє благодійників, в залежності від того, які в родині умови. Зараз ми проводимо другий тур цієї акції „Підготуй до школи дитину з багатодітної родини” – таких дітей у нас в області виявилося майже півтори тисячі. І от щоп’ятниці ми визначаємо стан виконання цієї роботи. Можу сказати, що вже понад 700 дітей підготовлені до школи завдяки спонсорській допомозі. Таку допомогу до першого вересня отримають усі діти, що виховуються в багатодітних родинах.

Чи покращився морально-виховний клімат в суспільстві, як утверджується на Полтавщині здоровий спосіб життя?

– Нам вдалося домогтися, щоб на відстані 50 м від навчальних закладів не розміщувалися заклади, в яких розпивають спиртні напої. Але щодо наших дій ми маємо кілька судових позовів, зокрема в Полтаві й Кременчуці. Ми виселили з приміщень шкіл сумнівні клуби, кооперативи, бізнес-структури. Я абсолютно впевнено можу сказати, що в майже 800 шкіл, які розпочнуть роботу 1 вересня, жодні послуги, крім освітніх, не надаються.

Я домоглася, що нарешті працівників служби дітей, освіти, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді включають у конкурсні комісії з ліцензування гральних закладів. З весни цього року мені подають документи з ліцензування – я жодного з них не підписала. І не підпишу, бо немає жодних законних підстав надавати ліцензії на відкриття грального бізнесу структурам з інших областей, адже в переважній більшості випадків неналежно відведене приміщення або не створені необхідні санітарно-гігієнічні умови. З травня місяця ми не видали жодної ліцензії на відкриття таких гральних закладів.

Звичайно має бути альтернатива, і вона є. За останні два роки ми відновили роботу позашкільної освіти й груп подовженого дня для початкової школи, яких створено майже 270. Гурткову роботу перемістили в школи, які працюють до 17.00, тобто до того часу, поки батьків немає вдома.

Цього року ми надали перевагу і фінансову підтримку молодіжним проектам, які стосуються сімейних цінностей, козацтва, пластунського руху, учнівського і студентського самоврядування. Також уперше цього року отримуємо підручники з історії релігії і релігієзнавства для учнів 7-11 класів загальноосвітніх шкіл. У навчальну частину ці дисципліни включаються за згодою дітей і батьків.

Відновлена робота інституту шкільної психології та, що дуже важливо, опікунських рад, які очолюють заступники голів райдержадміністрацій.

Турбує і питання проведення дозвілля молоді. Я всю зиму і весну їздила по дискотеках і дивилася, як проводяться ці молодіжні заходи. Навіть там, де вони відбуваються під егідою влади, не затверджується ні час, ні репертуар, не визначена вікова категорія відвідувачів. На жаль, поки що нам не вдалося ні з обласним, ні з районними управліннями культури належно спрацювати, аби врегулювати критерії проведення цих молодіжних заходів.

Окрім того, ми беремо під абсолютно принциповий і жорсткий контроль учнівські і студентські, гуртожитки. Складність полягає в тому, що всі ці заклади – державна власність, і їхніх керівників призначає міністерство освіти і науки України. Але в цих гуртожитках проживає наша молодь, тому ми намагатимемося і вплинемо на покращення ситуації.

Яка ситуація з усиновленням дітей-сиріт?

– В Україні діє закон про таємницю усиновлення. Проте можу сказати, що на Полтавщині жодна дитина, яка осиротіла чи батьки були позбавлені батьківських прав, не потрапила до інтернату. Ми цього року припиняємо роботу двох сиротинців у Гадяцькому та Кременчуцькому районах. У приміщення Гадяцького дитячого будинку будуть поселені п’ять прийомних сімей, де виховуватимуться по 10 дітей, серед них будуть як здорові діти, так і діти з фізичними і розумовими вадами, для останніх у загальноосвітній школі будуть створені умови навчання за спрощеною програмою. І другий сиротинець у с. Потоки Кременчуцького району – туди вже припинений набір дітей, старшокласники завершать навчання, і через рік там почне діяти реабілітаційний центр для сімей, які виховують дітей-інвалідів. Батьки зі своєю дитиною зможуть приїхати туди і пройти навчально-виховний курс реабілітації. Кошти на капітальний ремонт систем опалення, водопостачання й водовідведення виділені з обласного бюджету.

Як в області проводиться оптимізація мережі загальноосвітніх закладів?

– На початок цього навчального року припинить діяльність 21 малокомплектна школа і 8 шкіл понизять свій рівень. Рішення місцевих рад про припинення діяльності прийнято стосовно 4 шкіл, інші закриються тому, що туди просто не прийдуть діти. Батьки самі зробили вибір на користь повнокомплектних шкіл, де надаються знання належного рівня. Також під час процесу оптимізації мережі навчальних закладів враховується і демографічна ситуація.

Може виникнути питання, як використовуватимуться приміщення шкіл, які припинили діяльність? Якщо в селі підростають діти, можна створити комплект „дитячий садок-початкова школа”. В інших випадках створюються центри сільського культурного дозвілля, як це відбулося у с.Мартиновичі Пирятинського району за участю Українського фонду соціальних інвестицій. Там консультації проводить психолог, приїжджають релігійні діячі, діячі культури, є відеоустановка для перегляду фільмів.

Чи закриється пологове відділення другої міської лікарні Кременчука?

– Головне управління охорони здоров’я облдержадміністрації вивчає ситуацію в Кременчуці. Рішення буде прийняте на користь породіль – будуть створені належні умови для проведення безпечних пологів. У місті повинен буди пологовий будинок гарно оснащений з потужним кадровим потенціалом. Патронатна служба – догляд вагітних і обслуговування новонароджених – залишиться у Крюківському районі. Але остаточні висновки робитимуть фахівці як обласні, так і з Міністерства охорони здоров’я України.

Ми сьогодні здатні на Полтавщині материнство і дитинство забезпечити за рахунок коштів бюджету – всі бюджети в області виконуються і перевиконуються. Тому абсолютно не повинно відбуватися спекуляцій на материнстві й дитинстві. Коли ми визначаємо обсяги фінансування для пологових і дитячих відділень, враховуються абсолютно всі видатки на найдрібніші потреби. Тому про випадки поборів з боку недобросовісних медичних працівників прошу повідомляти мені особисто.

У галузі охорони здоров’я є речі, де ми намагаємося повністю виключити проплату благодійних внесків, забезпечуючи повне фінансування з бюджету, – це материнство й дитинство, онкологія, туберкульоз.

 

Тетяна СЕПІТА


Дата публикації: 21.08.2008
Сторінку прочитано: 137 раз

Повернутися назад

Знайшли помилку?

Виділiть орфографічну помилку мишкою та натисніть Ctrl+Enter. Зробимо мову чистішою!


ПРО НАС

Обласне комунальне інформаційне агентство "Новини Полтавщини” розпочало свою діяльність у 1997 році, його засновником є Полтавська обласна рада. З жовтня 2006 року ми продовжуємо свою діяльність у форматі щоденних новин на оновленому сучасному сайті. Тут перед Вами відкривається одразу увесь світ корисної інформації з усіх сфер життя. Офіційна хроніка: державна і місцева влада в її повсякденній роботі, зустрічі з представниками владних структур і громадськості, погляди, думки, коментарі; політичні новини – вибори, громадські об’єднання, партії, мітинги, зібрання, політичні діячі; суспільство - весь спектр; питання соціальної сфери, події культурного життя; інтерв’ю та он-лайн конференції з цікавими людьми; звичайні пригоди, незвичайні випадки; економічна інформація, аналітика; нарешті, кримінальні повідомлення і різноманітні цікавинки. ОКІА "Новини Полтавщини" активно співпрацює з регіональними та всеукраїнськими засобами масової інформації. Крім того, наше агентство займається розробкою і підтримкою веб-сайтів і ми прагнемо здобути нових користувачів нашого сервісу. Запрошуємо до інформаційної співпраці! Ми зацікавлені у висвітленні діяльності організації, яку Ви представляєте. Свою інформацію, будь ласка, надсилайте на адресу: info@regionnews.poltava.ua чи nikdruzh@mail.ru Тел. в Полтаві (0532) 60-31-40 або моб. 8-050-419-77-58. Агентство відкрило свою ГАРЯЧУ ЛІНІЮ в МИРГОРОДІ!!! моб. 8-063-851-27-03 або тел. в Миргороді 5-70-26 (Микола Миколайович). Також діє ГАРЯЧА ЛІНІЯ в Кременчуці: тел. 066-570-37-67 (Олександр). Якщо Вам є, що розповісти - чекаємо на дзвінки! Ласкаво просимо на найпопулярніший сайт новин Полтавського регіону!


Редакція Новин Полтавщини може не поділяти погляди, викладені у матеріалі авторів новин.




Он-лайн Конференція

Нік:

Галерея
Усі галереї
Новини від Главпорт
Завантаження...
До уваги молоді!
Талановита молодь Полтави може безкоштовно заявити про себе: з 1 червня юнаки і дівчата мають можливість виступати з власними концертами на сцені торгово-розважального центру «Екватор». Взяти участь в проекті запрошують всіх, у кого є яскрава (креативна) програма і хто хоче стати популярним та прагне показати свої таланти публіці. Зокрема, запрошуються музичні групи, команди КВН, естрадно-циркові, танцювальні і інші колективи. Глядачами виступів будуть відвідувачі ТРЦ, налаштовані добре відпочити. Мета акції – сприяти творчій самореалізації талановитої молоді Полтави і розвивати культурне життя міста. Організатори впевнені, що серед молодих полтавців є майбутні володарі «Гремі», «Оскара», і їх слава може розпочатися саме в «Екваторі»...
Форум мам та пап
Втратили роботу?
З усіх актуальних питань законодавства про зайнятість населення, надання соціальних послуг державною службою зайнятості Ви можете звернутися за телефонами: 56-95-38, моб. 80963538020 – директор Клавдієва Катерина Данилівна, 56-95-37, моб. 80675323736 – перший заступник директора Кудря Юрій Олексійович, 51-84-43, моб. 80675323707 – заступник директора Пальонна Тетяна Валентинівна, 51-84-44, моб. 80675323677 –заступник директора Линник Наталія Олексіївна, 51-84-47, моб. 80675302517- заступник директора-начальник відділу капітального будівництва Хоменко Тетяна Пилипівна, або на телефони «гарячої лінії» обласного центру зайнятості: 51-84-20, 51-84-55.
Архів Новин
«« Вересень 2009 »»
Пон Вів Сер Чет Пят Суб Нед
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
21.09.2009
Світ Молоді

Сервіси