Українці, читайте!

Ланcелот Лoутон. «Українське питання»
«Екстракт 150» представлено на Форумі видавців у Львові

«Екстракт 150»: топ-продукт українських інтелектуалів
Приєднуйтесь

Підтримайте звернення донецьких студентів
  • Редакція
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№71, п'ятниця, 18 квітня 2003

   понеділок, 21 вересня 2009 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а сторінка
Панорама дня
Nota Bene
День за днем
Україна Incognita
Телебачення
Суспільство
День на дивані

Сторінка головного редактора

Фоторепортаж «Дня»

Бібліотека «Дня»

Фотоконкурс «Дня»

Тop-net

Премія ім. Джеймса Мейса

Головні теми

Потрібна допомога

Українці, читайте!

  Пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
квітень 2003
Пн 
7
14
21
28
Вт
1
8
15
22
29
Ср
2
9
16
23
30
Чт
3
10
17
24
Пт
4
11
18
25
Сб
5
12
19
26
Нд
6
13
20
27
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
Ваші пріоритети в розподілі родинного бюджету. В першу чергу я витрачаю гроші на:







результатиархів опитувань
  Прогноз погоди
  Курси валют
Офіційний курс гривні щодо іноземних валют на 21.09.09
100 доларів США 800.6500
100 євро 1177.3558
10 рублів Росії 2.6359
     
 
 
Російською
English
Nota Bene
  версія для друку

Україна — США: вдалий момент


  Віктор ЗАМ’ЯТІН, «День»


«Чи можуть українсько-американські відносини, що переживають сьогодні не найкращий момент, бути суттєво покращені?» Один з американських дипломатів, добре знайомий з Україною, її особливостями і ситуацією в нiй, сказав «Дню» — так, звичайно, це може бути, і так має бути. Але спочатку слід пройти складний шлях, на якому потрібно багато чого навчитися — він мав на увазі передусім український уряд. В Україні ж можна почути від фахівців думку, що в майбутньому стан відносин цілком може досягти колишньої «пікової» точки, яка спостерігалася, наприклад, в 1998 р. Зараз же, «виходячи з усіх тих історій, які мали місце, потрібно бути дуже обережними». Про необхідність налагодження конструктивного діалогу із США говорив у своєму посланні до парламенту Президент Леонід Кучма. Бажання до розвитку відносин принаймні, по окремих, стратегічно важливих для обох країн пунктах відчувалося і в останніх заявах представників американської дипломатії — зокрема, заступника держсекретаря Поли Добрянськи, помічника заступника держсекретаря Стівена Пайфера, посла Сполучених Штатів в Україні Карлоса Паскуаля. Конференція, присвячена в цілому проблемам розвитку громадянського суспільства в Україні, організована Фондом Карнегі і університетом Джорджа Вашингтона, що відбулася днями у Вашингтоні, продемонструвала, що «нижню критичну точку» двосторонніх відносин вже, схоже, пройдено. Це, однак, аж ніяк не означає, що надалі все буде тільки добре. Тим більше, що стратегічного бачення з обох боків сьогодні, схоже, немає. Або ж воно не оприлюднюється.

У Вашингтоні останнім часом часто повторюють, що дуже позитивно оцінили направлення Україною батальйону РХБ-захисту до Кувейту, і не приховують, що цей момент вплинув на покращання відносин. У Вашингтоні не сумніваються, що Україна таким чином зробила внесок до дій загальної демократичної коаліції — щоправда, як це впливатиме на майбутнє, поки що не говориться. З іншого боку, важливість України як незалежної, демократичної держави ніким під сумнів не ставиться. Збігнєв Бжезінський у своєму виступі перед учасниками конференції повторив свою давню тезу — демократична, процвітаюча Україна має надзвичайно велике значення для демократичного розвитку Росії. І по аплодисментах відчувалося, що ця теза не втратила своєї популярності серед американських експертів. Хоча, з другого боку, сьогодні і дипломати, і політики найчастіше уникають геополітичних припущень.

Традиційно відзначається, що Україна зробила надзвичайно суттєві перетворення на шляху переходу від комуністичного ладу. І так само традиційно відзначається, що ще дуже багато потрібно зробити заради подальшої демократизації суспільства, затвердження інститутів демократії, зміцнення вільної преси, ринкових реформ. Ці тези звучали у виступах Поли Добрянськи, експертів Фонду Карнегі Майкла МакФола і Томаса Карозерса, Стівена Пайфера — і очевидно, що в Сполучених Штатах дійсно переконані, що тільки загальна демократизація України сприятиме її кращому сприйняттю і кращим відносинам між державами. Погляд Бжезінського, який говорив, що сприйняття України Сполученими Штатами пройшло від незнання через зарозумілість до наполегливості у контактах, і погляд головного редактора польської «Газети Виборчої» Адама Міхніка — «Президент Буш так дивиться на президента Путіна, що в нього не залишається часу звернути увагу на те, що існує п’ятдесятимільйонна держава», — це дві думки щодо того, що єдиного сприйняття України насправді немає. Проте є «вічні теми». У Вашингтоні дають зрозуміти, що США дуже уважно спостерігатимуть за процесом підготовки і проведення президентських виборів, натякають, щ о дуже багато залежатиме і від способу проведення виборів, і від результату. Дуже уважно вивчаються пропозиції Президента з приводу політичної реформи. Жодних оцінок поки що не оприлюднюється. Представники держдепартаменту США не погодилися в неофіційних розмовах з кореспондентом «Дня» і з тезою про те, що політика Вашингтона щодо України після зміни адміністрації США великою мірою сприяла тому, що внутрішня ситуація в Україні розвивалася саме за тим сценарієм, який і призвів до непорозумінь, і що політика ізоляції не могла цієї ситуації покращити принципово.

Можна помітити й інші тенденції. Томас Карозерс, зокрема, закликає народ України бути терплячішим, наводячи приклад Аргентини. Американські експерти висловлюються в тому сенсі, що в 90-х роках з обох боків були занадто високі, часом абсурдні очікування. Андерс Ослунд, який був радником багатьох урядів країн Східної Європи, в тому числі й українського, після свого нещодавнього спілкування з українськими «олігархами» зробив висновок, що принаймні, деякі з них — «не олігархи, а звичайні буржуа», і закликає ставитися до цього саме так.

Якщо говорити про деталі — то, з одного боку, Сполучені Штати, як про це говорили Пола Добрянськи і Стівен Пайфер і як про це взагалі говорилося протягом останніх місяців, готові надати Україні всіляку допомогу в приєднанні до трансатлантичних структур, до СОТ. Відразу по конференції у Вашингтоні був непогано прийнятий віце-прем’єр Микола Азаров, за результатами візиту було заявлено, що Сполучені Штати зняли санкції, запроваджені по лінії FATF, і усунено всі перепони для підписання протоколу про доступ до ринків, необхідного для вступу до СОТ. З другого боку — є занепокоєність ситуацією в аграрному секторі, яка розцінюється як бажання українського уряду відновити централізований контроль...

По різних висловлюваннях сьогодні можна судити, що саме цей момент, коли формується «постіракська» система світоустрою, коли ще практично відсутні нові або вже застаріли попередні бачення, може бути використаний Україною з максимальною користю. Тим більше, що, як говорили «Дню» в українських дипломатичних колах, зараз у Вашингтоні триватиме постіракський перегляд попередніх зовнішньополітичних уявлень, які призвели до того, що традиційні союзники повелися зовсім не так, як того очікували.

№71, п'ятниця, 18 квітня 2003

версія для друку


Інші матеріали цієї шпальти:

  • «ПРИРОДНА» ЦIНА ВIЙНИ
  • Вадим МІСЮРА: «Правила гри порушили не ми...»

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

 
 
Російською
English