This version of the page http://www.uapravo.org/sil_dop_publication.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-08-28. The original page over time could change.
Проект На допомогу сільським лідерам
 росiйська | english останнє поновлення 17.08.2009  
пошук      архiв  
17.08.2009//
2009 • Конкурс "Підтримка діяльності неурядових організацій із документування порушень прав людини в сфері паліативної допомоги"
Правовий захист пацієнтів із обмеженим прогнозом життя – це важливий компонент комплексного підходу надання якісної паліативної допомоги. Паліативні пацієнти в Україні часто не мають доступу до якісного лікування, особливо вдома, через недоступність потрібної кількості наркотичних знеболюючих засобів.

17.08.2009//
2009 • Конкурс "Підтримка та розвиток громадських організацій, які працюють в сфері паліативної допомоги в Україні"
Мета: сприяння роботі громадських організацій, які співпрацюють з хоспісами або ж паліативними відділеннями на базі медичних установ та мають на меті створення модельної організації паліативної допомоги на базі хоспісів та паліативних відділень.

17.08.2009//
2009 • Конкурс "Підтримка діяльності неурядових організацій із документування порушень прав людини в сфері паліативної допомоги"
Правовий захист пацієнтів із обмеженим прогнозом життя – це важливий компонент комплексного підходу надання якісної паліативної допомоги. Паліативні пацієнти в Україні часто не мають доступу до якісного лікування, особливо вдома, через недоступність потрібної кількості наркотичних знеболюючих засобів.

17.08.2009//
Конкурс: «ініціативи молодіжних груп: права людини»
Національна програма «Розуміємо права людини» оголошує початок чергового етапу конкурсу «Ініціативи молодіжних груп: права людини», в рамках якого будуть підтримані проекти, що передбачають дії спрямовані на пропагування та захист прав людини. Конкурс організовує Українська Гельсінська спілка з прав людини за підтримки Норвезького Гельсінського Комітету та Міжнародного Фонду «Відродження».

17.08.2009//
Конкурс на участь у семінарі з моніторингу прав людини
Оголошується конкурс на участь у семінарі з моніторингу прав людини, що організовує Українська Гельсінська спілка з прав людини разом з Гельсінським Фондом з Прав Людини (Варшава, Польща) за фінансової підтримки Норвезького Гельсінського Комітету та Міжнародного Фонду «Відродження».

17.08.2009//
Конкурс на участь у семінарі з прав людини для журналістів
Оголошується конкурс на участь у Семінарі з прав людини для журналістів, що організовує Українська Гельсінська спілка з прав людини разом з Гельсінським Фондом з Прав Людини (Варшава, Польща) за фінансової підтримки Норвезького Гельсінського Комітету та Міжнародного Фонду «Відродження».

// всi новини...

 

 





 


 

За підтримки Благодійного Фонду "Творчій центр "КАУНТЕРПАРТ", ОБСЄ та Міністерства закордонних справ Данії.

Проект

"На допомогу сільським лідерам"

  розділи:

ПУБЛІКАЦІЇ

Скачати буклетСкачати буклет


Надання безоплатної правової допомоги. Стан та перспективи в райцентрах Херсонської області.
Олександр Данілов, Наталя Козаренко – юристи ХОФМЗ


Протягом липня та серпня 2007 року Херсонським обласним Фондом милосердя та здоров’я, разом з Чаплинським відділенням Херсонського обласного центру «Успішна жінка», Нижньосірогозькою Спілкою інвалідів «Оберіг», Каланачацьким районним управлінням юстиції, за підтримки Творчого центру «КАУНТЕРПАРТ» були проведені три кругли столи у районних центрах Херсонської області з питання надання безоплатної правової допомоги малозабезпеченим верствам населення. Для участі в обговоренні проблеми були запрошені представники органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, місцевих ЗМІ, адвокати, громадські діячі.

Мета проведення кожного «круглого столу» - це аналіз сучасного стану надання безоплатної правової допомоги на рівні районних центрі Херсонської області, виявлення шляхів подолання правового нігілізму, правового вакууму, розробка зауважень та пропозицій до проекту Закону Україні «Про надання безоплатної правової допомоги».

Обговорення в першу чергу базувались на Указі Президента України «Про Концепцію формування системи безоплатної правової допомоги в Україні». Цей нормативний акт прямо фіксує, що стан надання безоплатної правової допомоги в Україні є незадовільним та таким, що не відповідає основним європейським вимогам забезпечення доступу особи до правосуддя. Основною причиною цього виступає відсутність єдиної налагодженої системи функціонування цієї системи та державного фінансування.

Згідно вищеназваної Концепції держава розділяє правову допомогу на первинну та вторинну. За цією ідеєю первинна допомога включати надання правової інформації, правових консультацій та роз'яснень, складання правових документів (звернень, довідок, запитів тощо), крім процесуальних, допомогу в доступі до вторинної безоплатної правової допомоги та альтернативних форм вирішення спору. Безоплатна вторинна правова допомога включає складання процесуальних документів, захист від обвинувачення, представництво особи в судах та інших державних органах.

Відповідно до висновків, що були зроблені на підставі резолюцій «круглих столів», можна виділити проблеми та шляхи їх подолання. До речі, є проблеми, спільні для всіх районів, а є проблеми, притаманні саме цьому району. До загальних причин всі учасники обговорень віднесли правовий нігілізм місцевих мешканців, відсутність віри у можливість вирішення своїх проблем правовими шляхами, за принципом: «А мені ще тут, жити, усе одно нічого не доведу». Як варіант подолання цієї проблеми було запропоновано якісно посилити правову освіту населення, шляхом більш глибокого вивчення правових дисциплін у школі та дитячих садках, збільшити кількість та якість публікацій правового напрямку у місцевих та регіональних ЗМІ. Під час обговорення цієї проблеми на «круглому столі» в Каланчаку, представники управління освіти і керівник громадської приймальні ХОФМЗ Наталя Козаренко обговорили можливості співпраці НГО та освітян, домовилися про обмін інформацією. А в Нижніх Сірогозах, де на «круглому столі» були присутніми представники як місцевої газети, так і радіо, одразу ж домовилися про співпрацю і публікації на сторінках газети на радіо правопросвітницьких матеріалів.

Не менш великою проблемою залишається те, що якщо первинна допомога на початковому рівні ще надається органами влади, місцевого самоврядування, органами юстиції, то вторинна правова допомога відсутня як така. Тобто людина не має можливості безоплатно отримати таку послугу, як представлення інтересів в суді. А це для малозабезпечених осіб дуже важливо – кваліфікована допомога в суді – 50% успіху.

Серед пропозицій, направлених на виконання Концепції та впровадження діючої системи надання безоплатної правової допомоги малозабезпечими верствам населення треба відмітити пропозиції щодо відновлення діяльності державних юридичних консультацій (тих, що контролюються та фінансуються з боку держави), формування посади громадських юристів в органах місцевого самоврядування (яким би було доручено представлення інтересів малозабезпечених громадян в судах), створення Фонду під контролем громадських організацій, який би фінансувався державою і здійснював компенсаційній виплати установам, організаціям та фізичним особам, які б надавали безоплатну правову допомогу. Важливим є питання законодавчого закріплення цієї системи та вироблення механізму фінансування та нормативне закріплення поняття права на безоплатну правову допомогу. Учасники «круглих столів» підкреслили, що на сьогоднішній день поняття «малозабезпечений» закріплене тільки в законодавстві, яке стосується надання державної соціальної допомоги. Це є більше 30 пільгових категорій, які мають право на надання допомоги від держави. Але надання безоплатної правової допомоги повинно враховувати обставини кожної ситуації. Наприклад, наявність будинку не може бути підставою для відмови у наданні безкоштовної правової допомоги, бо якщо будинок – єдине майно людини, не можливо вимагати від неї, щоб вона його продала, для оплатити послуг юриста. З іншого буку, якщо людина зловживає своїм правом на надання безкоштовної допомоги, то цей факт також треба враховувати. Під час «круглого столу» в Чаплинці приватний адвокат навів приклад зі своєї практики – хлопець тридцяти років, не працює, тричі притягувався до кримінальної відповідальності за крадіжки, побив бабусю і забрав у неї пенсію. Гроші одразу пропив. Оплатити допомогу юриста не має можливості. Хто має право на надання безоплатної правової допомоги – він чи бабуся?

До речі, якщо з інших питань учасники «круглих столів» дійшли згоди, то питання - хто має право на безоплатну правову допомогу, визвало найгарячіше обговорення і до якогось конкретного підсумку не дійшли. Очевидно, що це питання потребує більш детального вивчення та обговорення.

В цілому, під час «круглих столів» всі учасники дійшли до висновків, що проблема надання безкоштовної допомоги дійсно існую і потребує негайного вирішення. Але вирішення комплексного – правова просвіта молоді, роз’яснення серед населення, реформа судової системи з метою недопущення корупційних схем. Зацікавлені в цьому як представники державних установ, так і представники НГО.

На жаль, доки в районах дуже мало створюється громадських організацій, люди не зацікавлені в захисті своїх прав, більше уваги приділяють «виживанню». Тому дуже важливо розповідати про роботу громадських організацій, залучати більш широке коло населення до вирішення їхніх проблем та підтримувати районні організації – методично і матеріально. Виїзна приймальня, пункти правової допомоги ХОФМЗ та «круглі столи» працюють у рамках проекту «На допомогу сільським лідерам» та аз підтримки БФ «Творчій центр «Каунтерпарт», ОБСЄ та Міністерства закордонних справ Данії.


Поради для Міністерства юстиції
Газета "Вгору" № 36 від 06.09.2007р.
Олександр Данилов, Наталя Козаренко, юристи Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я


Де може отримати юридичну консультацію бідняк, якому нічим заплатити юристу? Як він зможе відстояти свої права, якщо ніхто не допоможе йому написати позовну заяву до суду?
Ці проблеми обговорювали нещодавно громадські активісти, представники органів державної влади, місцевого самоврядування, журналісти, адвокати на “круглих столах” у Чаплинці, Нижніх Сірогозах та Каланчаку.

Державі, яка прагне стати членом Європейського Союзу, неможливо й далі залишати 80% своїх громадян без правової допомоги (приблизно стільки людей в Україні перебувають на межі бідності). Минулого року вийшов Указ Президента України “Про Концепцію формування системи безоплатної правової допомоги в Україні”, де прямо сказано, що стан такої допомоги в Україні не відповідає основним європейським стандартам. Нині в Україні починається робота по створенню такої системи.

Ініціювали проведення “круглих столів” у райцентрах Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров’я разом із Чаплинським відділенням обласного центру “Успішна жінка”, Нижньосірогозькою Спілкою інвалідів “Оберіг”, Каланачацьким районним управлінням юстиції за підтримки Творчого центру “Каунтерпарт” – задля того, щоб проаналізувати основні проблеми, які виникають у зв’язку з цим у сільських місцевостях, та запропонувати державним органам влади шляхи їх вирішення.

В усіх трьох районах відзначили: відсутність правової допомоги з боку держави породжує у мешканців сіл і селищ правовий нігілізм, зневіру і страх (“А мені тут іще жити, тож не буду з начальством “заїдатися”, бо все одно нічого не доведу”).

Якщо первинна допомога (консультування) на початковому рівні в більшій чи меншій мірі надається органами влади, місцевого самоврядування, органами юстиції, то вторинна правова допомога в Україні (складання правових документів, представництво у суді) відсутня як така. Тобто, ні пенсіонер, ні інвалід, ні мати-одиначка, ні будь-хто інший, хто не має, чим заплатити за послуги адвоката, не може безоплатно отримати таку послугу, як представлення інтересів в суді. А всім відомо, що кваліфікована допомога в суді – це 50% успіху.

Учасники „круглих столів” пропонують відновити державні юридичні консультації (ті, що контролюються та фінансуються з боку держави), запровадити посади громадських юристів в органах місцевого самоврядування (яким було б доручено представлення інтересів малозабезпечених громадян у судах), створити Фонд під контролем громадських організацій, який би фінансувався державою і здійснював компенсаційні виплати установам, організаціям та фізичним особам, котрі б надавали правову допомогу малозабезпеченим і не брали з них за це оплату. Важливим є питання законодавчого закріплення цієї системи, вироблення механізму фінансування та нормативне закріплення поняття права на безоплатну правову допомогу.

Паралельно із цим учасники “круглих столів” пропонують на державному рівні підвищити якість правової освіти населення, запровадити глибше вивчення правових дисциплін у школі та дитячих садках, збільшити кількість та якість публікацій правового напрямку у місцевих та регіональних ЗМІ.

Пропозиції, сформулювані на “круглих столах” у Чаплинці, Нижніх Сірогозах та Каланчаку, направлені в Міністерство юстиції України, де нині розробляється система безоплатної правової допомоги населенню.

А поки що цю важливу роботу виконують в Україні в основному громадські організації за підтримки міжнародних благодійних фондів.

Виїзна приймальня, пункти правової допомоги ХОФМЗ в райцентрах та “круглі столи” працюють у рамках проекту “На допомогу сільським лідерам” за підтримки БФ “Творчий центр “Каунтерпарт”, ОБСЄ та Міністерства закордонних справ Данії.


Общественники уличили ЖЭК в обмане
Газета "Вгору" № 36 від 06.09.2007р.
Виталий Никитенко, председатель Херсонского городского общества защиты прав потребителей


Человеку в одиночку защищать свои права трудно. Потому люди и объединяются в организации, а те объединяются между собой. В разных объединениях есть и юристы, и экономисты, и психологи, и журналисты, и социальные работники, и просто смелые люди с хорошо развитым чувством собственного достоинства.

Объединяя свои знания, свое стремление к справедливости, эти люди становятся во стократ сильнее, умнее и отважнее, и тогда защита прав становится для них простым, естественным делом.

В последнее время стало заметно больше жалоб на необоснованное начисление задолженностей по платежам на эксплуатационные расходы дома. И почему-то жилищно-эксплуатационные организации допускают ошибки в расчетах только в свою пользу.

Я в порядке эксперимента решил проверить и начисления по моей квартире. Истребовав от ООО “Украина” в письменной форме информацию о состоянии моих платежей, к своему удивлению обнаружил, что я – должник на сумму 53 грн., которая начала расти с 2004 года. И почему-то руководство “Украины” меня об этом ни разу не информировало, что противоречит требованию части 2-й ст.21 Закона Украины “О жилищно-коммунальных услугах”.

Я проверил начисления, сделанные ООО, и квитанции, по которым я оплачивал услуги. И оказалось, что за период с января 2004 года по март 2007 года я на самом деле переплатил 18,76 грн.

Консультируя своего соседа А. Н. Ильчишина, который получил от ООО “Украина” исковое заявление о взыскании задолженности по платежам на эксплуатационные расходы дома в сумме 240,24 грн., я установил, что его реальная задолженность составляет 110.24 грн.

Аналогичные “задолженности” были предъявлены со стороны ООО “Украина” моим соседям Л. Боровой на сумму 427 грн. и Н. Крюковой на 180 грн. При сверке с бухгалтерией ООО “Украина” факт задолженности не подтвердился!

А сколько людей в нашем городе не знают состояния своих платежей за услуги и слепо платят столько, сколько им начисляют ЖЭКи?! Потому обращаюсь к потребителям: будьте бдительны, не позволяйте себя грабить, не развращайте своей невнимательностью недобросовестных работников ЖЭО, ведь если мы сами их не воспитаем, то – кто?


Як бабусю обманули
Газета "Вгору" № 36 від 06.09.2007р.
Олександр Данилов, юрист громадської приймальні Херсонського обласного Фонду милосердя


За допомогою до громадської приймальні Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я звернулась бабуся. Вона стала жертвою бездушності та своєї неосвіченості й наївності. Упродовж багатьох років Олена Матвіївна проживала у селищі “Текстильне”. Саме там вона познайомилась з привітними сусідами Івановими (призвіще змінено) – Людмилою Іванівною та Віталієм Анатолійовичем.

Вони були відкриті й добрі люди, спілкування з якими приносило лише задоволення. У травні 2003 року до оселі Іванових завітала біда – помер Віталій Анатолійович. Його дружина прожила ще рік і, не витримавши туги, вирішила переїхати на батьківщину – до Кіровоградської області. Будинок вирішила продати і запропонувала придбати його своїй подрузі й сусідці Олені Матвіївні за 3000 доларів. Але оформити письмовий, нотаріально завірений договір купівлі-продажу на той момент було неможливо – спадщина не була оформлена, документів на будинок не було.

Тому Людмила Іванова видала на ім’я Олени Матвіївни генеральну довіреність, яка повинна була уможливити оформлення документів. 20.08.2004 року у присутності двох свідків, під особисту письмову розписку, Олена Матвіївна передала вказану суму. У той же день Людмила Іванова забрала свої речі з будинку, віддала ключі та повідомила у присутності свідків, що Олена Матвіївна – нова господиня і може вільно робити ремонт у помешканні. А ремонтувати було що, будинок перебував в аварійному стані – основна балка похилилася, віконні рами перекособочилися, стіни, стелі потріскані та пошматовані, відсутні електрокабелі.

Пройшов рівно рік клопотів та роботи. У будинку встановили нові вікна, двері, зробили капітальний ремонт у кімнатах, ззовні стіни оклали новою цеглою. Нова власниця оселі не могла не нарадуватися – дім був казкою, яка готувалася в подарунок улюбленій онуці.

Залишились позаду довгі черги у нотаріусів, бюро технічної інвентаризації та інших органів (хто стикався з цими проблемами та структурами, гідно оцінить мужність старенької бабусі у боротьбі з бюрократами).

Але коли усі документи для оформлення договору купівлі-продажу були готові, то Людмила Іванова відкликала довіреність і уклала договір продажу будинку зі своїм зятем. Такого повороту подій Олена Матвіївна, яка звикла вірити людям, а тим паче друзям, на слово, ніяк не передбачала.

Донька Людмили Іванової зайняла відремонтований будинок і стала там жити. А її чоловік сказав Олені Матвіївні, що такий будинок за три тисячі вже не купиш, сьогодні він коштує не менше 15 000 тисяч доларів.

Олена Матвіївна звернулася до суду. Районний суд визнав, що вона придбала будинок і права власності належить їй. Але апеляційний суд області скасував рішення райсуду і відмовив у задоволенні вимог Олени Матвіївни щодо права власності на будинок. Підстави – під час переговорів між Оленою Матвіївною і її подругою будинок ще останній не належав – не була оформлена спадщина. Так і залишилася старенька без будинку та 22 000 грн., що були витрачені на придбання житла, ремонт та оформлення документів. Верховний Суд затвердив рішення апеляційного суду.

Тепер юристи громадської приймальні фонду милосердя готують скаргу до Європейського суду і позов до суду про витребування 22 000 грн. та стягнення завданої моральної шкоди. Чи буде якийсь дієвий результат – час покаже. Але всього цього можна було б уникнути, якби договір купівлі-продажу будинку одразу був би нотаріально завірений. Найкраща можливість не бути обманутим – не надавати шахраям такої можливості.

Коментар юриста

Договір купівлі – продажу – це договір за яким одна сторона (продавець) передає або зобов’язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов’язується прийняти майно (товар) і сплатити на нього певну грошову суму (ст.655 Цивільного кодексу України). Договір купівлі – продажу житлового будинку, квартири або іншої нерухомості укладається у письмовій формі, підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації (ст. 657 цивільного кодексу України). На сьогодні держреєстрацію таких об’єктів здійснюють бюро технічної інвентаризації (БТІ) місцевих органів державної влади на підставі відповідних правовстановлюючих документів, за рахунок коштів власників нерухомого майна. Нотаріальне посвідчення договорів про відчуження будівель провадиться за місцезнаходженням вказаного майна. Крім правовстановлюючого документа, для посвідчення договорів про відчуження будинків нотаріусу слід надати довідку – характеристику БТІ. Вона видається лише на ті будинки, що перебувають у власності юридичних і фізичних осіб, щодо яких проведено техінвентаризацію і держреєстрацію в БТІ.


Успеют ли пенсии «догнать» цены?
Газета "Вгору" № 35 від 30.08.2007р.
Наталья Козаренко, руководитель общественной приемной Херсонского Фонда милосердия и здоровья


Коэффициент повышения в целом за год составит от 1,2 до 1,2803 в зависимости от года назначения пенсии. А с 1 октября 2007 г., в связи с очередным повышением прожиточного минимума с 406 грн до 411 грн, будут повышены и минимальные трудовые пенсии – с 410 грн до 415 грн. Размер средней пенсии будет составлять 588 грн.

Такое решение принято правительством в соответствии с законодательством, которое предусматривает ежегодное повышение пенсий не менее, чем на 20% от темпов роста заработной платы за предыдущий год. В текущем году пенсии повысили постановлениями Кабинета Министров Украины от 26.04.2007 года № 675 “О повышении размера пенсий некоторым категориям граждан в связи с увеличением средней заработной платы”, от 03.05.2007 года № 684 “Об улучшении материального обеспечения отдельных категорий населения” и от 03.05.2007 года № 685 “О дополнительных мероприятиях улучшения материального обеспечения отдельных категорий населения”.

Статьей 42 Закона Украины “Об общеобязательном государственном пенсионном страховании”, кроме индексации пенсии, предусмотренной Законом “Об индексации денежных доходов населения”, предусмотрено повышение размера пенсии на коэффициент, который отвечает не менее, чем 20% темпов роста средней заработной платы в Украине.

В 2007 году повышение пенсий проходит в три этапа – с 1 марта, с 1 июня и третий этап – с 1 сентября 2007 года. Размеры пенсий, назначенных до 2005 года, будут увеличены с учетом коэффициента 1,2803, а пенсий, назначенных в 2005 – 2006 гг., – с учетом коэффициента 1,2.

Повысятся и пенсии, назначенные согласно Законов Украины: “О научной и научно-технической деятельности”, “ О статусе и социальной защите граждан, которые пострадали в результате Чернобыльской катастрофы”, “ О пенсионном обеспечении лиц, освобожденных из военной службы, и некоторых других лиц” из числа военнослужащих срочной службы и членов их семей. А вот успеют ли пенсии, пусть даже и повышенные, “догнать” стремительно растущие цены – покажет время. А пока херсонские пенсионеры получили пенсии новенькими, свежеотпечатанными купюрами по 50 грн. Печатные станки снова включили?


Как получить пособие при рождении ребенка
Газета "Вгору" № 35 від 30.08.2007р.
Наталья Козаренко, руководитель общественной приемной Фонда милосердия и здоровья


Я читала в прессе много нареканий, что пособие на новорожденного ребенка получить трудно – нужна куча справок. А недавно услышала, будто сейчас уже с этим стало проще. Так ли это?
Екатерина Грошова.

Теперь для получения одноразовой помощи при рождении ребенка необходимо подать всего три документа: заявление, копию свидетельства о рождении и справку из загса.

Изменения в Порядок назначения и выплат государственной помощи семьям с детьми, установленный Постановлением Кабинета Министров от 27.12.2001 № 175111, внесены 11 июля 2007 года. Упрощен порядок назначения двух видов пособий: одноразовой помощи при рождении ребенка и помощи по уходу за ребенком до достижения им трехлетнего возраста.

Мамы-предпринимательницы

Новый порядок существенно облегчил получение детской помощи женщинам, зарегистрированным как субъекты предпринимательской деятельности. Во-первых, он фактически приравнял всех предпринимательниц, которые не платили взносы на соцстрахование, к неработающим женщинам. Это значит, что теперь им для назначения одноразовой помощи при рождении ребенка, помощи по уходу за ребенком до трех лет, а также в связи с беременностью и родами не нужно прекращать предпринимательскую деятельность.

Во-вторых, при назначении второго вида помощи – по уходу за ребенком до достижения им 3-хлетнего возраста – женщинам-предпринимателям, которые работали на едином налоге, не нужно брать справку о регистрации в Фонде соцстрахования.

Более того, женщин, которые в период ухода за ребенком до трех лет не ведут предпринимательской деятельности и не платят взносы в Фонд соцстраха, тоже приравняли к неработающим.

Тем, кто хочет ухаживать

Еще одно важное изменение: самозанятым женщинам (адвокатам, нотариусам, творческим работникам и многим другим), которые платили взносы на социальное страхование добровольно, теперь при назначении помощи по уходу за ребенком до трех лет потребуется только справка об уплате взносов в Фонд соцстраха на момент обращения за помощью.

Субъекты предпринимательской деятельности – плательщики единого налога дополнительно предъявляют справку об уплате единого налога из налоговой службы. А те, кто был добровольно застрахован и платил взносы, – уже упомянутую справку об уплате взносов в Фонд соцстраха на момент обращения за помощью.

Незастрахованным нужно подать: заявление; копию свидетельства о рождении ребенка; выписку из приказа по месту службы о предоставлении отпуска (для военнослужащих); справку с места учебы (для тех, кто учится); копию трудовой книжки члена семьи, который фактически будет ухаживать за ребенком; справку о том, что человек не зарегистрирован как субъект предпринимательской деятельности; справку о том, что человек состоит на учете в службе занятости и о том, что выплата пособия по безработице прекращена (для тех, кто там состоит).

Сколько получим?

Размер пособия зависит от прожиточного минимума и дохода семьи – точнее, она составляет разницу между: 50 % прожиточного минимума для трудоспособных лиц и среднемесячным совокупным доходом семьи в расчете на одного человека. На сегодняшний день прожиточный минимум составляет 561 грн., 50% его размера – 280 грн. 50 коп.


Захищати людину в суді можуть не лише адвокати
Газета "Вгору" № 32 від 09.08.2007р.
Наталя Козаренко, керівник громадської приймальні Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я


Недобрі люди при владі мене скривдили, а ще й хочуть ні за що взяти з мене великий штраф. Сусіди радять подавати в суд і захищатися, але моя сім’я бідна, у нас немає грошей платити адвокатам. А оце недавно почула, що захищати людину в суді можуть не лише адвокати, а й прості грамотні люди.Чи це правда?” Ганна К.

І в міжнародних правових актах, і в частині першій статті 59 Конституції України стверджується, що кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Відповідно до статті 268 Кодексу України про адмінправопорушення, особа, яку притягують до адміністративної відповідальності, вправі при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця в галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи. Раніше положення частини першої статті 268 цього Кодексу обмежувало право особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, на вільний вибір захисника своїх прав. Таким захисником міг бути тільки адвокат, і ніякий інший фахівець у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги. На сьогодні ці положення втратили чинність як неконституційні, про це є відповідне рішення Конституційного Суду України від 16 листопада 2000 р.

Хто може надавати правову допомогу та в межах яких повноважень? Згідно з законодавством України, це: державні органи України, до компетенції яких входить надання правової допомоги (зокрема, відповідні підрозділи Міністерство юстиції України); адвокатура України як спеціально уповноважений недержавний професійний правозахисний інститут, однією з функцій якого є захист особи від обвинувачення та надання правової допомоги при вирішенні справ у судах та інших державних органах; суб’єкти підприємницької діяльності, які надають правову допомогу клієнтам у порядку, визначеному законодавством України; об’єднання громадян для здійснення і захисту своїх прав і свобод.

При цьому, захисник може брати участь в адміністративній справі після складання протоколу про адмінправопорушення. Слід зауважити, що захисник здійснює захист інтересів особи, яка його запросила, але не замінює її, тобто, діє в процесі поряд з нею.

У цілому захисник в адміністративному провадженні має право знайомитися з матеріалами справи, заявляти клопотання, надавати докази, подавати за дорученням і від імені особи, яка його запросила, скарги на постанову, винесену по справі, а також наділений іншими правами, передбаченими законами України.


Хто допоможе селянам?
Газета "Вгору" № 31(253) від 02.08.2007
Наталя Бімбірайте, Голова виконкому Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я


Де і як може отримати юридичну консультацію, допомогу в написанні заяви пенсіонер або багатодітна мама із віддаленого села Чаплинського району?

Про це йшла мова на "круглому столі", організованому нещодавно в смт. Чаплинка юристами виїзної громадської приймальні Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров'я. Не секрет, що безкоштовну правову допомогу у великих містах надають в основному недержавні організації і частково - управління юстиції. А чи мають можливість отримати таку допомогу малозабезпечені люди у малих містах, селищах, селах? Ідея "круглого столу" полягала в тому, щоб над вирішенням цих проблем попрацювали разом громадські активісти і представники місцевої влади. Отож у засіданні "круглого столу" взяли участь, окрім громадських активістів Чаплинського відділення центру "Успішна жінка", Херсонського міського товариства захисту прав споживачів, Фонду милосердя та здоров'я і спеціалісти Чаплинського райвідділу УМВС України в Херсонській області, районного управління юстиції, районної ради, Новокаховського об'єднання адвокатів, що діють на території Чаплинського району.

З'ясувалося, що первинну безоплатну правову допомогу (консультації) в Чаплинці надає громадська приймальня управління юстиції, але туди мало хто звертається - усього 40 звернень за рік, 1 звернення до адвокатів. Причини: місцеві мешканці не знають своїх прав і не вірять у можливість вирішення своїх проблем правовими шляхами. Учасники обговорення дійшли висновку, що зараз вкрай необхідно посилити правову просвіту через ЗМІ - і громадським організаціям, і управлінню юстиції, й правоохоронним органам, - а також домовилися про співпрацю в цьому напрямку.

Вторинна безоплатна правова допомога (складання скарг, заяв, клопотань тощо) не передбачена законодавством України, тому на рівні державних органів відсутня взагалі, і вирішити цю проблему без прийняття нового закону неможливо. Учасники "круглого столу" розробили ряд пропозицій до проекту ЗУ "Про надання безоплатної правової допомоги", одна із пропозицій - створити спеціальний Фонд під контролем громадських організацій, який би фінансувався державою і здійснював компенсаційні виплати установам, організаціям та фізичним особам, які надають безоплатну правову допомогу малозабезпеченим громадянам.

Зауваження та пропозиції, розроблені на "круглому столі" будуть направлені до Міністерства юстиції України. Подібні "круглі столи" на тему "Надання безоплатної допомоги незахищеним верствам населення: проблеми та перспективи" пройдуть незабаром у смт. Нижні Сірогози (3 серпня) та смт. Каланчак (17 серпня).

Виїзна громадська приймальня, пункти правової допомоги ХОФМЗ та "круглі столи" працюють в рамках проекту "На допомогу сільським лідерам" за підтримки Благодійного Фонду "Творчій центр "КАУНТЕРПАРТ", ОБСЄ та Міністерства закордонних справ Данії.



На допомогу сільським лідерам
Газета "Вгору" № 30(252) від 26.07.2007
Наталя Бімбірайте, голова виконавчого комітету Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я


Сьогодні в Україні близько 11 мільйонів людей мають право на безоплатну правову допомогу, але - не отримують її від держави (за даними Державної судової адміністрації, Міністерства праці та соціальної політики, Міністерства охорони здоров'я). Таку допомогу в нашій області понад 17 років надає біднякам, дітям, інвалідам, сиротам, пенсіонерам Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров'я. Його послугами щороку користуються понад 3,5 тисяч осіб.

В основному це - мешканці м. Херсона, Нової Каховки, Білозерки, Цюрупинська. А де і як може отримати юридичну консультацію пенсіонер із віддаленого села Чаплинського району? Якщо в районі і є юрист, то його послуги коштують не дешево. А як селянам захистити свої інтереси, коли влада їх порушує? Як подати заяву в суд і грамотно свої права захищати?

Понад три роки тому Фонд милосердя та здоров'я організував в районах області виїзну громадську приймальню. За цей час юридичною допомогою спеціалістів Фонду скористалися понад 1020 селян, десятки з них виграли справи в судах.

Спілкуючись із селянами, спеціалісти Фонду виявили: серед них є активні небайдужі люди, готові навчатися й надавати безоплатну правову допомогу небагатим землякам. Так народилася ідея відкрити пункти правової допомоги у віддалених райцентрах. Минулого року ХОФМЗ відкрив 4 таких пункти - у Скадовську (на базі філіалу Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля), в Каланчаку (як спільний проект з районним управлінням юстиції), у Нижніх Сі рогозах - (на базі районної спілки інвалідів "Оріон") та в Чаплинці - (на базі районного осередку Центру "Успішна жінка").

Консультанти, які працюють в консультаційних пунктах, пройшли курс навчання та стажування у громадській приймальні Фонду милосердя та здоров'я, отримали методичну та правову літературу. До них на підмогу регулярно приїздять спеціалісти ХОФМЗ - юристи Наталя Козаренко, Олександр Данилов, спеціаліст з питань захисту прав споживачів Віталій Нікітенко, спеціаліст із пенсійної реформи та соціальних питань Поліна Михайлова й інші.

Виїзна громадська приймальня та пункти правової допомоги ХОФМЗ працюють в рамках проекту "На допомогу сільським лідерам" за підтримки Благодійного Фонду "Творчій центр "КАУНТЕРПАРТ", ОБСЄ та Міністерства закордонних справ Данії.

Розклад роботи громадських приймалень в м. Херсоні та райцентрах області:
Громадська приймальня ХОФМЗ: вул. Фрунзе, 2, офіс. 19, м. Херсон, 73000, тел. (0552) 49-60-03.
Юридичний прийом: середа та четвер з 10.00 до 16.00
Прийом з питання захисту прав споживачів: понеділок з 10.00 до 16.00

Нижньосірогозький консультпункт: вул. Свердлова, 29, смт. Н.Сірогози.
Вівторок,четвер з 10.00 до 16.00

Чаплинський консультпункт: вул. Калініна, 18, смт. Чаплинка.
Понеділок з 12.00 до 16.00
Четвер з 8.00 до 12.00

Каланчацький консультпункт: вул. Піонерська, 7, смт Каланчак.
Вівторок, четвер з 8.00 до 13.00.

Скадовський консультпункт: вул. Шмідта, 42, м. Скадовськ.
Вівторок з 13.00 до 18.00
Субота з 9.00 до 13.00