This version of the page http://www.pension.kiev.ua/pillar2/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-08-23. The original page over time could change.
Пенсійна реформа в Україні
Пенсійна реформа Солідарна система Загальнообов’язкова
накопичувальна система
Недержавне пенсійне
забезпечення
 
Базові принципи
Законодавство
Бібліотека
Untitled Document

Загальнообов’язкова накопичувальна система

12.06.09 
Провідні українські експерти з пенсійних питань погодилися щодо необхідності запровадження в Україні другого рівня пенсійної системи

Міністерство праці та соціальної політики України разом з Інститутом демографії та соціальних досліджень НАН України та Науково-дослідним інститутом фінансового права ініціювали круглий стіл з народними депутатами України та провідними експертами, де були проведені широкомасштабні дискусії щодо реформування національної системи пенсійного забезпечення в контексті економічної кризи та запровадження другого рівня пенсійної системи. Серед 90 учасників заходу були представники Секретаріату Кабінету Міністрів України, Мінпраці, двох регуляторів фінансових ринків, Міністерства фінансів, Міністерства економіки, Пенсійного фонду, Світового банку, асоціацій адміністраторів пенсійних фондів, наукових установ, народні депутати України та соціальні дослідники. Старший експерт з пенсійних питань Проекту USAID "Розвиток ринків капіталу" Наталія Горюк також взяла участь у зазначеному заході, а Проект надав організаторам конференції технічну допомогу.

Учасники круглого столу погодилися, що демографічна і економічна ситуація в Україні вимагають невідкладного реформування системи пенсійного забезпечення. Наприклад, Елла Лібанова, Директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, відзначила, що розрив між сумами пенсій для чоловіків та жінок далі зростатиме: жінки отримують лише 67% від пенсій, які одержують чоловіки, через нижчий пенсійний вік. Старший експерт з пенсійних питань Проекту USAID "Розвиток ринків капіталу" Наталія Горюк підкреслила важливість підвищення пенсійного віку при запровадженні другого рівня пенсійної системи і встановлення рівних можливостей для чоловіків та жінок на другому рівні.

Хоча учасники погодилися, що реформу необхідно пришвидшити, якщо уряд хоче запровадити механізм, який забезпечить майбутні покоління пенсіонерів додатковими пенсійними виплатами, думки все ж різнилися щодо того, наскільки ефективна нинішня система, і якими мають бути пріоритети під час реформи. Наразі в українському законодавстві закладена нормативна база для трирівневої системи пенсійного забезпечення, де перший рівень – солідарна система – знаходиться під управлінням державного Пенсійного фонду і доповнюється "третім рівнем" - системою добровільного накопичення через недержавні пенсійні фонди. Другий рівень полягає у накопиченні пенсійних коштів через обов’язкові внески на індивідуальні рахунки – цей принцип був прийнятий у 2003 році. Однак досі не зрозуміло, як і коли буде запроваджуватися другий рівень. Два законопроекти – про другий рівень та про внесення змін до закону про третій рівень – необхідно доопрацювати та підготувати їх до розгляду Верховною Радою України у другому читанні.

"Треба негайно розпочинати роботу [над цими документами] у парламенті", - сказала заступник Міністра праці та соціальної політики Олена Гаряча. Експерт Світового Банку Катерина Петрина також підтримала просування реформи. Заступник Голови Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг Євген Григоренко сказав, що поправки до законопроектів необхідні. Він назвав сьогоднішній стан пенсійного ринку (третього рівня) "гусінню, яка зупинилася в розвитку". Крім того, лише 71 з 109 офіційно зареєстрованих фондів працюють реально, зазначив він. Деякі з фондів втратили своїх адміністраторів і КУА. Однак обсяг пенсійних активів, що знаходяться в управлінні Пенсійного фонду України, дещо зріс: з 612 млн. грн. до 660 млн. грн. за перший квартал 2009 року.

Всі учасники круглого столу підтримали необхідність запровадження другого рівня пенсійної системи. Однак розійшлися вони здебільшого у баченні того, як запроваджувати другий рівень, а особливо, чи можна довірити НПФам кошти другого рівня. Наталія Горюк також наголосила, що на даний час Уряд не приймав офіційного рішення щодо зміни концепції запровадження другого рівня (щодо спрямування коштів другого рівня на третій рівень одразу із запровадженням обов’язкової накопичувальної системи). Віце-президент ВАТ "Кінто" Анатолій Федоренко та заступник Директора НДІ фінансового права Анна Нечай запропонували прийняти спочатку закон, в якому визначити технічні питання та технологічні процедури, які необхідно виконати перш ніж запроваджувати другий рівень, а вже потім прийняти окремий короткий закон з визначенням дати запровадження другого рівня та вікову категорію учасників другого рівня. Наталія Горюк зазначила, що в даний час дійсно важко визначити точну дату запровадження сплати страхових внесків на другий рівень, але якщо у цьому році законопроект про другий рівень не буде прийнятий то з урахуванням прогнозних показників темпу зростання ВВП така можливість настане не раніше ніж через 4 роки.

Заступник Міністра фінансів Валерій Альошин запропонував ініціювати проведення у Верховній Раді України пленарного слухання щодо запровадження другого рівня пенсійної системи в Україні, на якому за участю широкого кола народних депутатів України обговорити всі питання, які піднімались під час проведення круглого столу.
 

06.02.07 
У Верховній Раді України 29.12.2006 р. зареєстровано проект Закону "Про запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування" № 2854, внесений Кабінетом Міністрів України.
 
02.06.06. 
У четвер, 25-го травня 2006 року, спеціалісти з питань пенсійної реформи Проекту розвитку ринків капіталу супроводжували пані О. В. Гарячу, заступника міністра праці і соціальної політики, у поїздці до Жидачівського та Сокальського районів Львівської області, де Пенсійний фонд України, за дорученням Кабінету Міністрів України, реалізує пілотну програму з впровадження обов’язкової накопичувальної пенсійної системи.
Детальніше
Фото
 
Архів новин

 
Сайт підтримується Проектом USAID "Розвиток ринків капіталу" в рамках угоди між Урядами України та США про гуманітарне та техніко-економічне співробітництво, підписаної 7 травня 1992 року.
Карта сайту     Корисні посилання     Контакти