This version of the page http://www.tkg.org.ua/mkk (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-07-14. The original page over time could change.
МКК Глобус | Турклуб КПІ Глобус

МКК Глобус

  • Форум МКК
  • Про МКК
  • FAQ
  • Для випуску в похід
  • Для захисту походу

Про МКК

Витримки з Положення про МКК

Склад МКК за видовими комісіями та координати членів МКК

Графік роботи МКК

 

FAQ

Шановні керівники!
Якщо Ви бажаєте прийти на засідання (хочете випуститись чи захистити похід) будь-ласка, повідомляйте про це за 1-2 дні до засідання секретарю МКК Кудлай Наталі. Це вбереже Вас від зайвих втрат часу - Ви зможете дізнатись, чи буде на засіданні достатня кількість членів необхідної (гірської чи пішохідної) комісії; у випадку захисту походу секретар принесе другий екземпляр Вашої маршрутки і т.і.

- Навіщо МКК? І що дає випуск групи в МКК?

Основна функція МКК - експертна оцінка відповідності досвіду групи запланованому нею маршруту. Ця оцінка відбувається на основі правил проведення походів. Окрім цього, МКК дає рекомендації щодо проходження маршруту і контролює вихід групи на маршрут та її повернення. В разі відсутності після контрольного строку відомостей від групи, яка вийшла на маршрут, МКК ініціює її пошуки та рятування.

Офіційним документом, що регламентує роботу МКК, є положення про її роботу.

- Що треба для випуску в МКК?

Для випуску потрібно мати: 2 екземпляри заповненої маршрутної книжки , довідки, які підтверджують досвід керівника групи та її учасників, а також матеріали, які використовувались при підготовці маршруту та будуть використовуватись при його проходженні. Як правило такі матеріали включають щонайменше топографічну карту чи орографічну схему району, а для походів, які містять категорійні технічні перешкоди (перевали, вершини, каньони і т.і.) - також описи та фотографії цих перешкод.

- В якій формі відбувається випуск і скільки часу займає?

Випуск відбувається у вигляді співбесіди керівника походу та членів МКК, які мають право випуску походу відповідних виду та складності. Тобто при випуску в пішохідний похід співбесіду вестимуть члени пішохідної комісії МКК, в гірський - гірської. При випуску перевіряється відповідність досвіду групи (формально - на основі довідок) заявленому маршрутові, відповідність заявленої категорії складності маршруту згідно методики класифікації маршрутів (див. також методику категорирування пішохідного маршруту, класифікаційні вимоги з гірського туризму, таблицю оцінки складності перевалів). Найголовніше - МКК дає рекомендації щодо маршруту та умов проходження окремих його ділянок. Насамкінець під час випуску визначається форма звітності за пройдений похід: усний звіт з фотографіями визначальних ділянок маршруту чи скорочений звіт, який містить лише описи технічних перешкод, або ж повний звіт за встановленою формою.

В залежності від складності походу та району його проведення випуск може займати від 20 хвилин до кількох місяців. Для простих походів випуск відбувається порівняно швидко, в межах години.

- Який графік роботи МКК і які її координати?

Графік роботи МКК "Глобус" розміщено тут. Координати членів МКК можна дізнатись тут.

- На скільки завчасно слід звертатися в МКК, щоб випуститися в похід?

Згідно правил випускатись слід не пізніше, ніж за 10 днів до початку походу. Ми радимо звертатися в МКК якомога раніше, бажано за місяць, а для першого походу у високогір'ї і два місяці може виявитись не надто рано. Такий тривалий термін пов'язаний із необхідністю мати запас часу на випадок ймовірної зміни графіку руху, маршруту чи у окремих випадках навіть району походу після консультації в МКК.

- Хочемо пройти "одиничку" в Криму. Який досвід вимагається від керівника і учасників і чим цей досвід повинен підтверджуватись?

Згідно правил керівник пішохідного походу 1 к.с. повинен мати досвід участі в поході 1 к.с., учасники - досвід некатегорійних походів. Досвід керівника підтверджується за допомогою довідки, досвід учасників, як правило, не підтверджується.

- Як захистити похід? Що для цього потрібно?

Для захисту поході в МКК слід принести звітні матеріали. Обсяг та форма звітних матеріалів визначається при випуску. Наприклад, це можуть бути: усний звіт з фотографіями визначальних ділянок маршруту; скорочений звіт, який містить лише описи технічних перешкод (див. шаблон); повний звіт за встановленою формою. Прихопіть також на захист довідки на кожного з учасників та керівника - у разі успішного захисту вони завіряються підписом голови МКК та печаткою МКК.

- Які повноваження МКК "Глобус" і за якими видами туризму?

МКК "Глобус" має право випуску пішохідних походів 1 та 2 к.с та гірських походів до 3 к.с. включно. Склад видових комісій розміщено тут.

Для випуску в похід

Маршрутна книжка та зразок її заповнення.

Для захисту походу

Шаблон типового звіту про спортивний похід з коментарями.

Бланк довідки про спортивний похід та зразок її заповнення .