Top-net

Лариса ІВШИНА: «Ми повинні придумати свою країну по-новому»
Українці, читайте!

Євген Грицяк. «Норильське повстання»
Приєднуйтесь

Підтримайте ініціативу донецьких студентів
  • Редакція
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№105, середа, 18 червня 2008

   понеділок, 13 липня 2009 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а ШПАЛЬТА
ДЕНЬ УКРАЇНИ
ДЕНЬ ПЛАНЕТИ
ПОДРОБИЦI
ЕКОНОМIКА
СУСПIЛЬСТВО
КУЛЬТУРА
ТАЙМ-АУТ

Сторінка головного редактора

Фоторепортаж "Дня"

Бібліотека "Дня"

Фотоконкурс "Дня"

Літня Школа журналістики

Тop-net

Премія ім. Джеймса Мейса

Головні теми

Потрібна допомога

Євген Грицяк. «Норильське повстання»

  Пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
червень 2008
Пн 
2
9
16
23
30
Вт 
3
10
17
24
Ср 
4
11
18
25
Чт 
5
12
19
26
Пт 
6
13
20
27
Сб 
7
14
21
28
Нд
1
8
15
22
29
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
Чи вплине підвищення квартплати на якість послуг комунальників?





результатиархів опитувань
  Прогноз погоди
  Курси валют
Офіційний курс гривні щодо іноземних валют на 13.07.09
100 доларів США 762.4400
100 євро 1059.8678
10 рублів Росії 2.3800
     
 
 
Російською
English
ДЕНЬ УКРАЇНИ
  версія для друку

Напередодні великої дати

Любомир ГУЗАР: Вже існуюча Київська держава стала великою і сильною через прийняття Християнства


  Клара ГУДЗИК, «День»


ЛЮБОМИР ГУЗАР

Із нагоди підготовки до відзначення в Україні 1020 річчя хрещення Київської Русі, Верховний Архієпископ Києво-Галицький Української Греко-Католицької церкви Любомир Гузар запросив до своєї резиденції представників українських ЗМІ, — для обговорення особливостей свята. Під час зустрічі Блаженнійший Любомир звернувся до присутніх зі вступним словом «Бачення Української греко-католицької церкви урочистого відзначення в Україні 1020-річчя хрещення Київської Русі». Свої думки щодо свята висловили також присутні журналісти.

У своєму виступі перед журналістами кардинал Любомир Гузар підкреслив кілька важливих моментів, пов’язаних із 1020 річним ювілеєм. Він, зокрема, згадав, що 1000-літній (1988 рік) ювілей тієї самої події відбувався в Москві, тим самим переносячи свято в місто, якого в 988 році взагалі не існувало (як відомо, Москва тільки в 1147 році вперше була згадана в літописах — через 159 років після Хрещення Володимира). Любомир Гузар вважає, що сьогодні настав слушний час відзначити цю видатну історичну подію саме там, де вона мала місце — в Київській Русі. Тим більш, що християнство було знане на теренах сьогоденної України ще задовго до хрещення Русі. Так, не можна не згадати розповіді-легенди про перебування на Київських горах святого апостола Андрія (I століття). Сьогодні це важко довести однак «ще важче заперечити», як сказав Любомир Гузар.

Першоієрарх УГКЦ висловив і таку цікаву думку: «Дехто твердить, немовби християнство стало причиною утворення Київської держави. Але я думаю, що радше навпаки — вже існуюча Київська держава стала великою і сильною через прийняття християнства. Християнська Київська Русь невдовзі розширила безпосередні стосунки з державами Європи, яскравим свідченням чого є подружні зв’язки дітей князя Ярослава в різних кутках тодішньої європейської ойкумени.

Ніхто не може сумніватися, що християнство — то домінантна релігія в історії нашого народу, хоча на території сучасної України здавна були й інші монотеїстичні релігії. В Україні чимало релігій сьогодні. І на думку кардинала Любомира Гузара свято Хрещення Київської Русі можуть відзначати також представники інших українських релігій — кожний по своєму.

Ще один важливий момент — українське християнство сьогодні багатоконфесійне. Та це не є свідченням його безбожності і не є причиною для повного відчуження істинного християнина від людей інших конфесій чи церков. Не дарма — через тисячоліття — Папа Іван Павло II, нагадуючи про християнську єдність, говорив про «дві легені» дихання, — про Схід і Захід Європи, коли одна Європа відкриваються перед іншою.

Хрещення Русі — то велике і важливе для громадян України свято. Тому Верховний Архієпископ Києво-Галицький УГКЦ пропонує в майбутньому відзначати це свято кожних 50 років. І не забруднювати його політичними міркуваннями чи розрахунками — світськими чи церковними. Для чого необхідні спеціальні церковні заходи, наприклад такі, як прощі до Києва з інших областей України, — хоча б невеликими групами і незалежно від конфесій. На жаль, сьогодні можуть траплятися неприємні міжконфесійні протистояння, «але ми цього не хочемо» каже Любомир Гузар.

Ще одна пропозиція — на такому великому християнському святі була б дуже бажана присутність всіх конфесій. Як це було під час візиту до України Папи Римського Івана Павла II. У будь-якому разі, свято 1020-річчя має покращити стосунки між різними конфесіями, підняти рівень християнської толерантності — дійсної толерантності, яка не торгується, вимагає тих чи інших умов за свою присутність. До сьогодні, на жаль, спільні міжконфесійні заходи в країні майже не існують. Предстоятель УГКЦ говорив і про те, що влада майже не сприяє церковному життю, не допомагає віруючим, не відгукується на прохання. Це, зокрема, стосується орендної платні за землю, споживання електрики тощо. Вже кілька років підряд перед Греко-католицькою церквою стоять велетенські проблеми, пов’язані зі зведенням Кафедрального храму. Це вельми складні проблеми, такі, наприклад, як монументальні внутрішні розписи. Адже Собор має стати видимим образом душі церкви, душі людини ХХI століття, віддзеркалювати сьогодення. А загалом, на думку Любомира Гузара, сьогодні можна сміливо стверджувати, що Україна є європейською державою — саме через те, що, незважаючи на перешкоди, зберегла християнські вартості, християнську духовність і що «виключення суспільного фактору» християнства означає тільки одне — повне руйнування нашої культури і самобутності.

№105, середа, 18 червня 2008

версія для друку

Інші матеріали цієї шпальти:

  • Про «дух і здорову амбіцію»
  • Кияни познайомилися з «Харківською кобзарською традицією»
  • Коротко / УКРАЇНА

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

 
 
Російською
English