This version of the page http://www.rtax.sumy.ua/yama.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-07-12. The original page over time could change.
Податкові ями

Державна податкова адміністрація
в Сумській області
Зробити стартовою| Додати закладку |
Сьогодні неділя, 12 липня 2009 року
Поштова адреса:
40030, м. Суми,
вул. Червоногвардійська, 13
Телефон: (0542) 68-50-00
E-mail: info@rtax.sumy.ua
Web: www.rtax.sumy.ua

головнаПодаткові ями
Не потрап до податкової ями!

Удосконалення звітності з податку на додану вартість дає можливість податковим органам у стислі терміни виявляти фірми – «податкові ями», які задіяні у схемах розкрадання ПДВ.

У квітні – липні прийнято 1 217 тис. декларацій з ПДВ, з них 80 відсотків (970,8 тис.) отримано з розшифровками податкових зобов’язань та податкового кредиту. На рівні ДПА України засобами Системи автоматизованого співставлення податкових зобов’язань та податкового кредиту виявляються спроби незаконного відшкодування податку з бюджету та використання схем мінімізації податкових зобов’язань з податку на додану вартість.

За результатами проведеного аналізу за квітень - липень 2008 року упереджено незаконне відшкодування ПДВ у сумі понад 2 579 млн.грн., порушено 280 кримінальних справ, попереджено розкрадання з бюджету понад 630 млн. гривень. Ще десятки фактів, по яких будуть порушені кримінальні справи, знаходяться у стадії дослідчої перевірки, у тому числі і стосовно платників, які у значних розмірах мінімізували сплату ПДВ за рахунок взаємовідносин з так званими „податковими ямами”. Це ПП „Весна” (код ЄДРПОУ 20459893), ПП „Демол - Сервіс” (код ЄДРПОУ 35260858) та ПП „Дефо Плюс” (код ЄДРПОУ 34033044), які продукували податковий кредит для інших суб’єктів господарювання без відповідного відображення в своїй звітності.

Шановні платники податків, Державна податкова адміністрація України застерігає Вас від використання фірм – «податкових ям» і пропонує ретельно перевіряти своїх нових партнерів на доброчесність у сплаті податків.

Щодо опрацювання розшифровок податкових зобов’язань та податкового кредиту з податку на додану вартість

З метою вдосконалення адміністрування податку на додану вартість, забезпечення більш прозорого та ефективного механізму його справляння з березня 2008 р. внесено зміни до податкової звітності з податку на додану вартість, згідно яких декларації по ПДВ повинні подаватися з розшифровкою податкових зобов’язань та податкового кредиту у розрізі контрагентів.

Якщо раніше податківці виявляли зловживання у сфері ПДВ лише під час перевірок, то нині вони отримали змогу оперативно відстежувати рух коштів між суб'єктами господарювання та своєчасно виявляти схеми штучного створення можливостей відшкодування ПДВ, або так звані "податкові ями".

19 серпня на нараді в ДПА в Сумській області були підбиті попередні підсумки опрацювання розшифровок податкових зобов’язань та податкового кредиту з податку на додану вартість у розрізі контрагентів. Одразу слід зазначити, що позитивним результатом запровадження даної системи звітності з податку на додану вартість є збільшення задекларованих сум ПДВ до сплати. Так, якщо нарахування по деклараціях з ПДВ у червні поточного року складали 28,8 млн.грн., то у липні - вже 37,4 млн. грн. Нарахування зросли майже на 30% у порівнянні з нарахуваннями у червні та на 15% у порівнянні з середньомісячними нарахуваннями. При цьому у липні 2008 року збільшили нарахування як платники з незначними сумами нарахувань, так і бюджетоутворюючі платники.

За результатами автоматизованого співставлення даних податкової звітності з податку на додану вартість за березень-червень у третини платників ПДВ виявлено розбіжності при звірці показників податкової звітності, внаслідок яких має місце заниження податкових зобов’язань та завищення податкового кредиту.

Нині триває робота по відпрацюванню отриманих розбіжностей податкових зобов’язань та податкового кредиту у розрізі контрагентів по ланцюгу до платника реального сектору економіки, який є користувачем схеми мінімізації податкових зобов’язань з використанням «податкової ями».

Проблемні питання адміністрування податку на додану вартість

За 8 місяців поточного року до загального фонду державного бюджету зібрано 257,7 млн.грн. податку на додану вартість. Приріст надходжень порівняно з відповідним періодом минулого року склав 45,6 млн.грн., або 21,5 відсоток. Водночас, бюджетні призначення не виконані на 11,2 відсотків.

Причини недостатнього рівня надходжень ПДВ до бюджету пов'язані з поширеною практикою ухилення від сплати податку. Чимало підприємницьких структур будують свій бізнес таким чином, аби уникнути сплати ПДВ, застосовуючи для цього велику кількість схем мінімізації платежів, від легальних до напівкримінальних. Переважна більшість схем діє за участі посередницьких фірм, на які переносяться зобов’язання по сплаті податку, але які їх умисно не нараховують і не сплачують до бюджету (так звані "податкові ями").

З березня нинішнього року запроваджений новий порядок подання звітності з ПДВ, згідно якого платники повинні надавати разом з декларацією розшифровку переліку контрагентів. Це дає змогу податковій службі виявляти сумнівні операції одразу після подання декларацій з ПДВ, а відтак і більш оперативно реагувати на порушення.

Кінцевою метою опрацювання розшифровок є не спонукання платника до механічного коригування обсягів продажу і придбання, що переміщує „податкову яму” з одного підприємства на інше, а послідовне відпрацювання ланцюгів постачання до платника реального сектору економіки, який застосовує схему мінімізації податкових зобов’язань з використанням „податкової ями”.

За результатами автоматизованого співставлення даних податкової звітності з ПДВ за березень-липень у третини платників ПДВ виявлено розбіжності при порівнянні показників податкової звітності, внаслідок яких має місце заниження податкових зобов’язань та завищення податкового кредиту.

Підприємства, які найбільш вірогідно скористалися "податковими ямами" для збільшення податкового кредиту, перебувають під першочерговим контролем податкової служби. На сьогодні здійснюються заходи по збору доказової бази щодо нікчемності здійснених угод, за результатами яких будуть проведені позапланові перевірки та зменшено податковий кредит.

Прорив у адмініструванні ПДВ

Відповідаючи на запитання журналістів стосовно "податкових ям", голова ДПА в Сумській області Микола Гусєв підкреслив, що це питання в даний час є одним з найбільш актуальних для податкової служби.

З березня запроваджені зміни в порядок подання податкової звітності, згідно якого усі платники податку на додану вартість зобов'язані подавати розшифровку податкових зобов’язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів. Це нововведення дозволило податковій службі значно оперативніше відслідковувати можливі порушення. Раніше порушення виявлялись тільки в ході планової документальної перевірки. У кращому випадку це відбувалося раз на рік. Якщо під час перевірки знаходили якісь невідповідності і приходили до фірми-контрагента з зустрічною перевіркою, то дуже часто траплялось, що така фірма вже припинила існування.

На сьогодні податкова служба має загальноукраїнську базу даних усіх операцій, які відбулись протягом місяця. Тобто, на двадцятий день після закінчення звітного місяця платники надають податкову звітність, і якщо сумське підприємство задекларувало податковий кредит, а його контрагент не задекларував відповідного податкового зобов'язання, то податківці виявлять це порушення з затримкою щонайбільше 50 днів.

В масштабах усієї країни таких розбіжностей за січень-квітень виявлено на 10 мільярдів гривень. З них приблизно 70 відсотків припадає на технічні помилки або помилки у звітності. А 30 відсотків – це ті підприємства, на які спрямована увага податкової служби, це платники, які використовують схеми ухилення від оподаткування.

Деякі дуже відомі в області підприємства задіяні в схемах мінімізації на десятки мільйонів гривень, коли продукція придбавалась за фіктивними угодами, у фірм, які не звітують і не сплачують податків. Тож керівник обласної податкової адміністрації пообіцяв в найближчий місяць повідомити про 3 або 4 резонансних кримінальних справи. Хоч, звичайно, порушення кримінальної справи не є самоціллю для податкової служби. Метою податківців є, по-перше, максимальне стягнення належних до сплати сум податку на додану вартість. По-друге, підприємства Сумської області повинні зрозуміти, що не треба дозволяти втягувати себе у злочинні схеми. У вирішенні цього питання податкова служба тісно співпрацює з органами прокуратури за підтримки Міністерства фінансів та Кабінету Міністрів України.

Інформація з сайту ДПА України

    Органи ДПС області 
    Найближчі події 
14.07.09 р. об 11-й годині відбудеться зустріч заступника начальника інспекції – начальника В –Писарівського відділення Охтирської МДПІ Клизуба Л.Г. та головного державного податкового інспектора відділу МРР та звернень громадян Охтирської МДПІ Доценко О.Й. з трудовим коллективом фермерського господарства „Бантов”.
На зустрічі будуть розглянуті слідуючі питання:
1. Відповідальність за порушення податкового законодавства.
2. Переваги електронної звітності.

17.07.09 р. о 10-й годині в приміщенні Великописарівського управління агропромислового комплексу буде проведено тематичний семінар для сільськогосподарських виробників з змін в податковому законодавстві, проблемних питань запровадження спеціального режиму оподаткування по ПДВ, особливостей заповнення податкової звітності по ПДВ, переваг електронної звітності.

    Податковий календар 
на липень 2009 року
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

    Опитування 
Чи стикалися Ви особисто з випадками корупційних діянь з боку посадових осіб органів ДПС?
так і досить часто
неодноразово
мали місце (епізодично)
ні, жодного разу
важко відповісти
→ результати опитування
Чи знаєте Ви, куди слід звертатися у разі порушення працівниками податкових органів законодавства про боротьбу з корупцією?
так
ні
→ результати опитування
    Погода м.Суми 
    Курси валют 
Copyright © 2001-2009, Державна податкова адміністрація в Сумській області