Top-net

Лариса ІВШИНА: «Ми повинні придумати свою країну по-новому»
Українці, читайте!

Євген Грицяк. «Норильське повстання»
Приєднуйтесь

Підтримайте ініціативу донецьких студентів
  • Редакція
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти
  • Вакансії
ЩОДЕННА
ВСЕУКРАЇНСЬКА
ГАЗЕТА
№199, вівторок, 4 листопада 2008

   неділя, 12 липня 2009 року.    

Користувачам
Зареєструватися
Вхід
Поточний номер
1-а ШПАЛЬТА
ДЕНЬ УКРАЇНИ
ДЕНЬ ПЛАНЕТИ
ПОДРОБИЦI
ЕКОНОМIКА
СУСПIЛЬСТВО
СВIТОВI ДИСКУСIЇ
ТАЙМ-АУТ

Сторінка головного редактора

Фоторепортаж "Дня"

Бібліотека "Дня"

Фотоконкурс "Дня"

Літня Школа журналістики

Тop-net

Премія ім. Джеймса Мейса

Головні теми

Потрібна допомога

Євген Грицяк. «Норильське повстання»

  Пошук
  Архів "Дня" з 1.06.1997 р.
листопад 2008
Пн 
3
10
17
24
Вт 
4
11
18
25
Ср 
5
12
19
26
Чт 
6
13
20
27
Пт 
7
14
21
28
Сб
1
8
15
22
29
Нд
2
9
16
23
30
Попередні місяці
Рік: Місяць:
  Опитування
Чи вплине підвищення квартплати на якість послуг комунальників?





результатиархів опитувань
  Прогноз погоди
  Курси валют
Офіційний курс гривні щодо іноземних валют на 13.07.09
100 доларів США 762.4400
100 євро 1059.8678
10 рублів Росії 2.3800
     
 
 
Російською
English
1-а ШПАЛЬТА
  версія для друку

Рятівний чи зайвий?


  Наталія БІЛОУСОВА, «День»


Україна виходить на фінішну пряму для отримання кредиту від Міжнародного валютного фонду (МВФ). Вже виконано одну з основних вимог Фонду: Верховна Рада затвердила антикризовий законопроект. Як повідомив «Дню» віце-прем’єр-міністр Григорій Немиря, офіційне підтвердження інформації про надання кредиту може з’явитися сьогодні-завтра.

Нагадаємо, що уряд звернувся по фінансову допомогу до МВФ з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи в економіці. Там пообіцяли допомогти, надавши Україні кредит stand-by (видається, як правило, на 12—24 місяці під 4% річних). Але натомість уряду доведеться виконати цілий ряд умов. «Надання фінансової підтримки МВФ залежатиме від проведення низки заходів економічної політики, спрямованих на вирівнювання платіжного балансу в зв’язку зі зміною кон’юнктури на світових ринках, а також збалансування бюджету та запровадження комплексних заходів щодо підтримки банківського сектору України, включаючи прийняття законодавчих змін, що потрібно ухвалити найближчим часом українським парламентом», — деталізується у спільній заяві уряду та НБУ з приводу отримання кредиту stand-by.

Отримання ж грошей від МВФ стане, в першу чергу, «психологічним» фактором для стабілізації ситуації у фінансовій сфері, вважає Президент України Віктор Ющенко. Крім того, Україна у такому разі може претендувати й на прискорену співпрацю з іншими міжнародними фінансовими організаціями та на повернення довіри інвесторів.

«Цей кредит нам якщо і буде потрібний, то лише в 2010 році...» — натомість говорить «Дню» економіст Борис Кушнірук. За його словами, кредит не треба брати, якщо нема такої потреби. Проте є й інший «бік медалі»: чому б не взяти, якщо є така можливість...

Розбіжність думок експертів і урядовців щодо доцільності отримання кредиту свідчить про продовження дискусії навколо цього питання. «День» вирішив дізнатися у фахівців про плюси та мінуси для країни кредиту stand-by.

Валерій ПУСТОВОЙТЕНКО, екс-прем’єр-міністр України:

— Настільки мені відомо, Міжнародний валютний фонд прийняв рішення про виділення кредиту Україні ще до затвердження парламентом антикризового законопроекту. До речі, ці гроші ніколи не йшли (ні коли я був в управлінні, ні зараз) на підтримку виробників або на розвиток виробництва. Вони направлялися на підтримку фінансової системи України. Добре, що Україна працює з міжнародними фінансовими організаціями. Це підтверджує відповідний рівень економічної та політичної стабільності в країні. Взяті ж кредити у міжнародних фінансових організаціях належать державному і недержавному секторам економіки. Але держава несе відповідальність за всіх, хто живе на всій території України. Тому гроші, які отримає Україна від МВФ, до неї не зайдуть, а підуть на виплату кредитів. А валютний резерв Нацбанку піде на підтримку грошової одиниці — гривні.

Олександр ЖОЛУДЬ, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень:

— Великі проблеми наступного року очікуються у зв’язку зі своєчасною виплатою зовнішнього боргу приватним сектором. До кінця першого півріччя наступного року потрібно виплатити понад $30 мільйонів. Приватні компанії брали ці кредити, розраховуючи на те, що їх можна буде перекредитувати (взяти новий кредит). Але через світову фінансову кризу цього зробити фактично неможливо. Якби ми не отримали цей кредит, то цілком можливо, що частина українських підприємств чи банків була б змушена оголошувати дефолт за своїми зовнішніми зобов’язаннями. Якби у приватного сектору з’явилися дефолти, це призвело б до «поганих» явищ у економіці. Бо якщо у банку дефолт за зовнішніми зобов’язаннями, то у нього можуть бути проблеми й на внутрішньому ринку. А від цього постраждають вкладники цього банку.

Основний негативний мінус у тому, що суттєво збільшується державний борг. Через взяття кредиту він майже подвоюється. Виникає ситуація, коли держава, з одного боку, бере іззовні гроші, збільшуючи свій борг, а з іншого боку, — з цих грошей сплачує борги приватного бізнесу, що не є оптимальним. Особливо, якщо не домовляться, щоб цей бізнес хоча б частково цей борг компенсував.

Додаткові мінуси від взяття кредиту, що МВФ натомість вимагає додаткових вимог: умов, чітке визначення напрямів, куди ці гроші надійдуть. Це додаткові обмеження.

№199, вівторок, 4 листопада 2008

версія для друку

Інші матеріали цієї шпальти:

  • Богдан Ступка взяв Рим ... «Серцем на долоні»
  • ЩОДЕННИК
  • ЦЕЙ ДЕНЬ В IСТОРIЇ

Коментарі читачів:

03.11.2008 20:16
Любой кредит берется не из потребности или возможности,а из НЕОБХОДИМОСТИ И СОИЗМЕРИМОСТИ со своими будущими доходами.Конечно,все предусмотреть никогда не возможно.Но предусматривать свое ЖИЗНЕННО-НЕОБХОДИМОЕ всегда можно и крайне важно!Относительно своего личного и семейного бюджета это должен уметь каждый(каждая).А вот относительно бюджета целой страны(а тем более целого мирового сообщества) это,безусловно,должны делать только квалифицированные специалисты,высокоморальные притом...
Сергей Глущенко

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

 
 
Російською
English