This version of the page http://www.rtax.sumy.ua/decl/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-07-11. The original page over time could change.
Декларування

Державна податкова адміністрація
в Сумській області
Зробити стартовою| Додати закладку |
Сьогодні субота, 11 липня 2009 року
Поштова адреса:
40030, м. Суми,
вул. Червоногвардійська, 13
Телефон: (0542) 68-50-00
E-mail: info@rtax.sumy.ua
Web: www.rtax.sumy.ua

головнаДекларування громадьянами свого майнового стану та доходів
Декларування громадянами свого майнового стану та доходів
З 01 січня 2009 року стартувала кампанія декларування доходів громадянами отриманих в 2008 році. Наводимо основні моменти кампанії декларування.

Обов’язкове подання декларації передбачено Законом України від 22.05.03 №889-IV “Про податок з доходів фізичних осіб” для громадян, які отримували протягом 2008 року такі доходи:
- від нерезидентів (іноземних доходів);
- від надання майна в оренду фізичним особам;
- від здійснення операцій з інвестиційними активами (продаж цінних паперів, корпоративних прав та інше);
- нецільову благодійну допомогу від благодійника – фізичної особи у розмірі, що сукупно перевищив 890 грн. на рік (якщо громадянин не має права на отримання податкової соціальної пільги);
- у вигляді виграшу в гральних закладах;
- від фізичних осіб, які не є податковими агентами;
- інші доходи, з яких протягом 2008 року податок не утримувався.

Декларацію також зобов’язані подати громадяни, які мають право на податковий кредит.

Щоб скористатися правом на одержання податкового кредиту, потрібно пред’явити підтверджуючі розрахункові документи, а саме наприклад, щоб в разі оплати батьками вартості навчання власної дитини в вищому навчальному закладі потрібно подати декларацію та додати:
1.Копію паспорта (громадянина, який скористався правом на податковий кредит);
2.Копію ідентифікаційного коду;
3.Копію свідоцтва про народження дитини;
4.Копію коду дитини;
5.Довідку про доходи (з основного місця роботи);
6.Копію договору з учбовим закладом;
7.Копії та оригінали платіжних документів;
8.Довідку з учбового закладу щодо кількості місяців навчання (семестрів) у звітному податковому періоді (році).
Декларацію Ви можете подати до податкових інспекцій за місцем реєстрації або переважного проживання до 31 березня 2009 року включно.

ЗРАЗОК заповненого бланку декларації про отримані доходи
Закон України від 22 травня 2003 року №889-ІV "Про податок з доходів фізичних осіб"
Декларація про доходи, одержані з 01 січня по 31 грудня 2008 року (бланк)
Додаток 1 до декларації Перелік сум витрат,що включаються до складу податкового кредиту (до деклараціх про доходи,одержані з 1 січня по 31 грудня 2008 року)
Додаток 2 (Розрахунок суми податку з доходів фізичних осіб (ПДФО),що підлягає поверненню платнику податк або сплаті до бюджету,у тому числі з нарахуванням податкового кредиту)
Декрет Кабінету Міністрів України "Про прибутковий податок з громадян" від 26.12.1992 року №13-42
Наказ ДПА України від 21.04.1993 року №12 ""Про затвердження інструкції "Про прибутоковий податок з громадьян""

Питання та відповіді, що стосуються кампанії декларування
Питання: Чи повинна фізична особа подавати річну декларацію про майновий стан і доходи в разі отримання коштів за договором довгострокового страхування життя?
Відповідь: Відповідно до пп. 9.8.1 п. 9.8 ст. 9 Закону України від 22 травня 2003 року № 889 “Про податок з доходів фізичних осіб”, із змінами та доповненнями, податковим агентом платника податку — отримувача виплати чи викупної суми є страховик — резидент, який здійснює нарахування страхової виплати чи викупної суми за договором недержавного пенсійного забезпечення або довгострокового страхування життя. Отже, платник податку, який одержав доходи за договором довгострокового страхування життя не повинен подавати річну декларацію.
Питання: Чи потрібно відображати в декларації про доходи громадян суми страхового відшкодування за ремонт пошкодженого автомобіля?
Відповідь: Відповідно до п.15.2 ст.15 Закону України від 22.05.03р. № 889-IV “Про податок з доходів фізичних осіб” (зі змінами та доповненнями) в Декларації необхідно відображати лише невитрачені до кінця календарного року, наступного за роком, в якому відбулася страхова подія, суми страхового відшкодування.

Відповідно до п.15.1 ст.15 Закону № 889 якщо платник податку втрачає належний йому на правах власності застрахований об'єкт майна внаслідок його викрадення, зруйнування чи визнання непридатним для використання за наявності обставин непереборної сили, чи внаслідок його змушеної заміни з інших підстав, то такий платник податку при отриманні суми страхового відшкодування зобов'язаний витратити її на відновлення такого майна чи придбання нового майна, аналогічного втраченому, на його заміну.

При цьому: для рухомого майна така заміна (відновлення) має бути здійсненою до кінця календарного року, наступного за роком, у якому відбулася така страхова подія.

Згідно з п.15.2 ст.15 даного Закону якщо платник податку, який отримав страхове відшкодування, не здійснює таку заміну (відновлення) протягом зазначених строків, то невикористана відповідно до пункту 15.1 цієї статті сума такого страхового відшкодування включається до складу відповідного річного оподатковуваного доходу такого платника податку та відображається ним у декларації про доходи.

Питання: Одержав в звітному році дохід у вигляді дивідендів. Чи повинен я подавати декларацію про майновий стан і доходи?
Відповідь: Відповідно до п.п.9.3.2 п. 9.3 ст. 9 Закону України від 22.05.2003 р. № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (із змінами та доповненнями, далі-Закон) податковим агентом при виплаті дивідендів є будь-який резидент, який нараховує дивіденди, включаючи того, що сплачує податок на прибуток підприємств у спосіб, відмінний від загального (є суб'єктом спрощених систем оподаткування), або є звільненим від сплати такого податку з будь-яких підстав.

При цьому згідно п.9.3.4 п.9.3 ст.9 дивіденди, які нараховані платнику податку емітентом корпоративних прав - резидентом, що є юридичною особою, підлягають оподаткуванню за ставкою 15 відсотків.

Підпунктом 9.3.3 Закону передбачено, що резидент, який виплачує дивіденди платникам податку, надає податковому органу у строки, встановлені законом для місячного податкового періоду, податковий розрахунок про нараховані дивіденди.

Доходи, у вигляді отриманих дивідендів, кінцево оподатковуються при їх виплаті за їх рахунок. Отже декларація про майновий стан і доходи в даному випадку не подається .

Питання: Моя робота пов‘язана з постійними відрядженнями. Чи маю я право надати декларацію про доходи за звітний рік після 1 квітня?
Відповідь: Відповідно до ст. 18 Закон України від 22.05.2003 р. № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» річна декларація про майновий стан і доходи подається платником податків, який зобов’язаний подавати таку декларацію згідно з нормами цього Закону або інших Законів. В разі неможливості надати її особисто, Ви можете надіслати декларацію поштою або замість Вас має право здати її нотаріально уповноважена особа.

Згідно з пп. 15.4.1 п.15.4 ст.15 Закону України від 21 грудня 2000 року № 2181-ІІІ "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (далі - Закон № 2181) граничні строки для подання податкової декларації підлягають продовженню керівником податкового органу (його заступником) за письмовим запитом платника податків, якщо такий платник податків протягом зазначених строків, зокрема, перебував за межами України; перебував у плаванні на морських судах за кордоном України у складі команди (екіпажу) таких суден.

Також, згідно з п.п.4.1.7 п.4.1 ст.4 Закону № 2181 платник податків має право не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку подання декларації (до 1 квітня року, наступного за звітним) надіслати декларацію на адресу податкового органу поштою з повідомленням про вручення.

Питання: Як сплачуються та повертаються суми податку за результатами поданої декларації?
Відповідь: Сума податкових зобов’язань, донарахована податковим органом, підлягає сплаті до відповідного бюджету у строки, встановлені законом (протягом 30 календарних днів від дня отримання податкового повідомлення про таке нарахування). Сума коштів, яка підлягає поверненню платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів від дня отримання такої декларації.
Питання: Дядько подарував в минулому році квартиру племінниці. Чи будуть оподатковуватися доходи у вигляді нерухомості, отримані внаслідок дарування фізичними особами?
Відповідь: Ставка оподаткування подарунків визначається незалежно від отриманого об’єкта. Але важливу роль при цьому має ступінь споріднення із дарувателем, оскільки подарунки отримані від членів сім’ї першого ступеня споріднення оподатковуються за нульовою ставкою. Хочу зазначити, що членами сім’ї першого ступеня споріднення вважаються батьки як чоловіка так і дружини, чоловік або дружина, діти, в тому числі усиновлені ними діти. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Племінник не є родичем першого ступеня споріднення із дарувателем, а тому зобов’язаний включити вартість такої нерухомості до складу загальнорічного оподатковуваного доходу, подати декларацію про доходи і обов’язково сплатити податок за ставкою 5 %.

Питання: Особа вирощувала на власній земельній ділянці і продавала протягом 2008 року квіти та картоплю на базарі. Чи необхідно декларувати такі доходи і які потрібно для цього документи?
Відповідь: Доходи від продажу безпосередньо власником сільськогосподарської продукції, вирощеної ним на земельній ділянці, наданої для ведення особистого селянського господарства, будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибних ділянках), ведення садівництва та індивідуального дачного будівництва не оподатковуються. Але декларацію подати треба.

При поданні декларації потрібно мати:
– довідку форми № 3 ДФ “Про право фізичної особи на отримання доходу від податкового агента без утримання податку”, яка видається сільською, селищною чи міською радою за місцем знаходженням земельної ділянки. Наявність такої довідки дає право звільнення від оподаткування з отриманого доходу;
– книгу ведення обліку доходів та витрат, в якій зазначаються суми отримані від продажу сільськогосподарської продукції.

Питання: Які документи, крім декларації, потрібно подати до податкової інспекції для включення до складу податкового кредиту частини відсотків, сплачених за іпотечним житловим кредитом?
Відповідь: Для отримання податкового кредиту потрібно, окрім декларації про доходи, надати: довідку з місця роботи про доходи, отримані у вигляді заробітної плати, та суми утриманого з них податку; довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру; книгу обліку доходів та витрат; документи, що підтверджують понесені платником податків витрати: фіскальні або товарні чеки, касові ордери, товарні накладні, інші розрахункові документи або договір, які ідентифікують продавця товарів та визначають суму таких витрат.

Зокрема, при реалізації права на податковий кредит на проценти за іпотекою слід надати податковому органу копії кредитного договору та нотаріально засвідченого договору іпотеки. Крім того в обов’язковому порядку надаються квитанції, в яких чітко зазначені сума сплачених процентів за користування кредитом і прізвище, ім’я та по батькові саме платника податку – платника цих процентів. Остання вимога є надзвичайно важливою. В іншому випадку права на отримання податкового кредиту Ви не маєте.


Адреси інспекцій, де можна отримати консультації з питань декларування доходів, отриманих протягом 2008 року та телефони для довідок
МДПІ та філії адреса телефон графік роботи
Робочі дні (пн.-пт.) Вихідні дні (сб.-нд.)
Глухівська МДПІ41400, м. Глухів, вул. Вознесенська, 21а8(05444)251618.00-18.00 9.00-15.00
Кролевецьке відділення41300, смт. Кролевець, вул. Комуністична, 118(05453)973689.00-19.009.00-19.00
Путивльське відділення41500, м. Путивль, вул. Кірова, 468(05442)91399 9.00-19.009.00-19.00
Конотопська МДПІ41600, м. Конотоп, вул. Миру, 28(05447)661978.00-19.008.00-13.00
Буринське відділення41700, м. Буринь, вул. Піонерська, 88(05454)21503 8.00-19.008.00-13.00
Охтирська МДПІ42700, м. Охтирка, вул. Снайпера, 38(05446)314179.00-19.00 9.00-12.00
Тростянецьке відділення42600, м. Тростянець, вул. Горького, 558(05458)519099.00-19.009.00-12.00
В-Писарівське відділення42800, смт. Велика Писарівка, вул. Коцюбинського, 48(05457)517849.00-19.009.00-12.00
Роменська МДПІ42000, м. Ромни, вул. Пролетарської Солідарності, 37б8(05448)531408.00-20.009.00-18.00
Недригайлівське відділення42100, смт. Недригайлів, вул. Петровського, 28(05455)52460 8.00-20.009.00-18.00
Л-Долинське відділення42200, смт. Липова Долина, вул. Горького, 428(05452)524418.00-20.009.00-18.00
Сумська МДПІ40000, м. Суми, вул. Баумана, 438(0542)274133 8.00-19.008.00-15.00
Лебединське відділення42200, м. Лебедин, вул. Антонова, 6Б8(05445)230898.00-19.008.00-15.00
Білопільське відділення41800, смт. Білопілля, вул. Леніна, 778(05443)923638.00-19.009.00-17.00
Краснопільське віддіення42800, смт. Краснопілля, вул. Сумська, 68(05459)520468.00-19.008.00-14.00
Шосткинська МДПІ41100, м. Шостка, вул. Комуністична, 28(05449)230738.00-20.009.00-17.00
Ямпільське відділення41200, смт. Ямпіль, вул. Ювілейна, 88(05456)213748.00-19.008.00-15.00
С-Будське відділення41000, смт. Средина-Буда, вул. Комуністична, 78(05449)230738.00-20.009.00-18.00
ДПІ у м. Суми40030, м. Суми, Червона площа, 28(0542)788485, 0078.00-20.009.00-17.00

Переглянути фото "Масляну святкуємо – доходи декларуємо!"

Переглянути відео "Декларування 2009"

    Органи ДПС області 
    Найближчі події 
14.07.09 р. об 11-й годині відбудеться зустріч заступника начальника інспекції – начальника В –Писарівського відділення Охтирської МДПІ Клизуба Л.Г. та головного державного податкового інспектора відділу МРР та звернень громадян Охтирської МДПІ Доценко О.Й. з трудовим коллективом фермерського господарства „Бантов”.
На зустрічі будуть розглянуті слідуючі питання:
1. Відповідальність за порушення податкового законодавства.
2. Переваги електронної звітності.

17.07.09 р. о 10-й годині в приміщенні Великописарівського управління агропромислового комплексу буде проведено тематичний семінар для сільськогосподарських виробників з змін в податковому законодавстві, проблемних питань запровадження спеціального режиму оподаткування по ПДВ, особливостей заповнення податкової звітності по ПДВ, переваг електронної звітності.

    Податковий календар 
на липень 2009 року
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

    Опитування 
Чи стикалися Ви особисто з випадками корупційних діянь з боку посадових осіб органів ДПС?
так і досить часто
неодноразово
мали місце (епізодично)
ні, жодного разу
важко відповісти
→ результати опитування
Чи знаєте Ви, куди слід звертатися у разі порушення працівниками податкових органів законодавства про боротьбу з корупцією?
так
ні
→ результати опитування
    Погода м.Суми 
    Курси валют 
Copyright © 2001-2009, Державна податкова адміністрація в Сумській області