This version of the page http://vijsko.milua.org/links.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-07-03. The original page over time could change.
Українське військо у ХХ-ХХІ сторіччі

 

Посилання (лінки)

Увага. Сторінки згруповані не за "національною", а за "тематичною" ознакою. Тобто до "українських військових" ресурсів відносяться усі сторінки з переважно українською військовою тематикою, до "інших, де можна знайти інформацію про українське військо" - ті, де можна знайти якусь інформацію за темою, і т. ін. Отож не думайте, що Василь Чобіток, наприклад, не українець :) - просто його сторінка присвячена іншим речам.

Я буду дуже вдячний кожному, хто повідомить про нові цікаві сторінки на українську військову тематику, а також повідомить про "мертві" лінки.

 

Українські військові ресурси

Українська зброя (укр./англ.) Сторінку присвячено історії українського війська від початків до сучасних часів. Це перша українська військова сторінка, присвячена не якісь вузькій темі, а історії Українського війська взагалі. Шкода, що давно не оновлюється.
 ОУН-УПА Легенда спротиву (укр./рос.) Історія Української Повстанської Армії та матеріали з історії ОУН.
Українська дивізія "Галичина" (укр.) Все (ну, майже все :) про "Галичину".
SS Galicia (англ.) Ще одна сторінка про "Галичину", але лише англійською мовою.
Центр досліджень визвольного руху (укр.) Сторінка львівського Центру досліджень визвольного руху має, серед іншого, електронні версії своїх збірників та старих видань ОУН 1930-х рр.
Міністерство оборони України (укр./англ.) Офіційна сторінка наших Збройних Сил. Як для офіціозу сторінка непогана, хоча могли б про себе і більше розповісти.
Військово-Повітряні Сили України (укр./рос./англ.) Неофіційна(?) сторінка ВПС України. Зараз напівмертва і працює лише російська версія.
Українська армія (укр./англ./рос.) Сторінка Центрального музею Збройних Сил України та його видання - дуже гарного "Військово-історичного альманаху". Є також матеріали Музею ракетних військ стратегічного призначення та цікава колекція емблем ЗС України. Нажаль, зараз не працює.
Сторінка газети "Флот України" (укр.) Напіофіційна інформація по ВМС України. На цьому сервері також знаходиться сторінка журналу "Морська держава".
Сторінка журналу "Воєнна історія" (укр.) Містить статті з п'ятьох номерів журналу. Нажаль, вже давно не оновлюється.
Товариство Українських Офіцерів (укр.) Сторінка, яка присвячена сучасним проблемам, що стоять перед Збройними Силами.
Концерн "Бронетехніка України" (рос./англ.) Офіційна сторінка концерну.

Авиамузей. Винница (рос.)

Маленька сторінка про авіамузей у Вінниці.

ВІК "Повстанець" (укр.)

Група війсково-історичної реконструкції Української Повстанської Армії.
ЖЖ "Українська Повстанська Армія" (укр.) Журнал, в якому розміщуються матеріали про УПА.
Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки Невеликий регіональний музей.
Український флот (укр.) Історія Українського флоту. Нажаль, зараз не працює.
25-а опдбр (рос.) Сторінка 25-ї окремої повітряно-десантної бригади.
Кам'янець-Подільське Міське Військово історичне товариство (укр.) Сторінка товариства містить матеріали з історії та історичної реконструкції (Визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького, перші визвольні змагання та Перша Світова війна, період розквіту Кам’янця - 16 ст.), військово-історичного краєзнавства та фортифікації. Є дуже цікаві матеріали, хоча сторінка на загал ще знаходиться у стані наповнення.
Українське мілітарне відео (укр.) ЖЖ-ком'юніті тих, хто цікавиться відео на теми, пов'язані з українським військом.

 

Інші ресурси, де можна знайти інформацію про українське військо

Сторінка Інституту історії України Національної Академії Наук України (укр.) На сторінці міститься багато видань інституту, в т.ч. 46 номерів "Українського історичного журналу".
Історичний веб-сайт "Україна-Русь" (укр.) Багато матеріалів про Перші та Другі визвольні змагання, у т.ч. документів.
Держава Габсбургів (рос.) Ця унікальна сторінка розповідає про Австро-Угорську Армію. Є тут і інформація і про українців на службі Габсбургів.
Остбатальйон (рос.) Це сторінка про "Східні" військові формування у ЗС Німеччини під час Другої Світової Війни. Є багато матеріалів і про українські формування.
Козацтво (укр./рос./англ.) Козацтво (не тільки українське), його минуле і майбутнє.
InfoUkes - Information Resource about Ukraine (англ.) Наскільки мені відомо, це чи не найстарша сторінка на українську тематику у Всесвітній мережі. Є там також і матеріал за темою моєї сторінки, наприклад World War II in Ukraine.
Українська спілка (укр.) На мою думку - одна з найкращих в "українських інтернетрях". Багато матеріалів за тематикою моєї сторінки.
EXLIBRIS українська електронна бібліотека (укр.) На мою думку, одна з найкращих (за добіркою тематичних матеріалів) українських бібліотек у Всесвітній мережі.
Довідник з історії України (укр.) Дуже корисна річ для пошуку певної історичної інформації. Однак довідник не повністю вичитаний після сканування, тож будьте уважні щодо окремих помилок.
З архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КГБ (укр.) Багато цікавих матеріалів з архівів СБУ - в т.ч. і за тематикою цієї сторінки. Посилання на сторінку журналу, як раніше, тепер немає, отож на окремі випуски можна "вийти" лише через меню, яке випадає при натисканні на кнопку "Галузевий державний архів СБ України".
History of Ukraine via Internet Links (англ.) Колекція посилань з історії України.
Ukraine Stamps and Postal History (англ.) По-перше, просто цікава сторінка, а по-друге, є цікавий матеріал за темою - поштові листівки УСС.
Pygmy Wars (англ.) На цій сторінці знаходяться матеріали про Українсько-Польську війну 1918-1919 років та Галицьку армію.
1-й Богунский полк (рос.) Сторінка, присвячена цій частині і взагалі дивізії Щорса.
Архіви України (укр./англ.) Офіційний веб-сайт Державного комітету архівів України, на якому є багато цікавих матеріалів.
Віртуальний музей Симона Петлюри (укр.) Віртуальний музей Симона Петлюри.
Українське Геральдичне Товариство (укр.) Різні фахові матеріали про геральдику, у т.ч. і військову.
Сторінка Лозівського історичного клубу (укр.) Цікаві краєзнавчі матеріали, у т.ч. й військові.
Симон Петлюра - син України, жертва міжнародного терору (укр.) Спецпроект Полтавського обласного товариства політв’язнів та репресованих "Симон Петлюра - син України, жертва міжнародного терору". Серед іншого, є документи і матеріали про військову діяльність С.Петлюри.

 

Інші військові ресурси

Броне-сайт Василя Чобітка (рос.) Один з найкращих російськомовних сайтів на танкову тематику, хоча там можна знайти і не тільки танкові матеріали.
Austro-Hungarian Land Forces 1848-1918(англ.) Сторінка Австро-Угорської Армії. Багато цікавого матеріалу - нажаль, про українців нічого немає.
World War One Document Archive (англ.) Цікава підборка документів і матеріалів до історії Першої Світової Війни, в т.ч. Берестейська мирна угода.
HyperWar World War II on the World Wide Web (англ.) Цікава підборка документів і матеріалів до історії Другої Світової Війни.
Русская Императорская Армия (рос.) Корисна сторінка з історії війська Російської Імперії.
Рабоче-Крестьянская Красная Армия (рос.) Історія РСЧА. Дуже багато цікавих матеріалів, у т.ч. про частини РСЧА на Україні.
THE AUSTRO-HUNGARIAN ARMY 1914-18 (англ.) Дуже детальний довідник з організації Австро-Угорської Армії часів Першої Світової Війни.

 

Інші корисні ресурси

UCB Earth Sciences & Map Library HomePage (англ.) Карти світу, в т.ч. і України.
Місто Суми (рос.) Цікава сторінка з історії Сум, але головне, що там є непогані карти з Атласу історії України (англ. мовою).
Атлас військово-історичних карт (укр.) Колекція різних військово-історичних карт (зараз сторінка знаходиться у стадії наповнення).
Князі, гетьмани, миторополити
президенти та науковцi
(укр./англ.)
Коротка інформація про багато визначних постатей в історії України.
Хронологія найважливіших подій історії України: 1914-2000 (укр.) Хронологія української історії на сайті М.Литвина

[Догори]