This version of the page http://www.icps.kiev.ua/comment.html?id=210 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-06-14. The original page over time could change.
МЦПД -=- Про Центр . Коментарі . 2009 рік – час для європеїзації газової сфери України



[ реклама на сайті ]

2009 рік – час для європеїзації газової сфери України

15 січня 2009 року

Київ має перейти до формульного розрахунку ціни на імпортований газ і переглянути тарифи за транзит. Шоковий перехід на європейські ціни має статися 2009 року, адже наступними роками світові ціни на енергоносії будуть вищими. Продовження розмов про “особливі” умови та перехідні періоди означатимуть реалізацію економічних і політичних вимог Кремля та не публічних потенційно корупційних схем.

Газовий конфлікт між Києвом і Москвою вкотре виявив прагнення Росії до посилення контролю над країнами пострадянського простору загалом та українськими енергетичними активами зокрема. Ситуація, в якій опинилася Україна, знову висвітила малоефективну внутрішню енергетичну політику України. Проте існує суттєва відмінність між двома газовими суперечками 2005 та 2008 років.

Падіння світових цін на нафту починаючи з серпня 2008 року та світова економічна рецесія кардинально змінили ролі постачальників і споживачів ресурсів. Вплив Росії як енергетичної наддержави почав послаблюватися. 2008 рік був останнім, коли Москва могла нагадати світу про його енергетичну залежність від неї. Хоча зниження цін на світових товарних ринках болюче б’є і по економіці України, Київ має назавжди припинити “особливі” газові відносини з Москвою.

Українські споживачі здатні платити європейську ціну 250–300 доларів за 1 000 куб. м російського газу, очікувану 2009 року. Енергомісткий бізнес в Україні має запас міцності за рахунок минулих надприбутків. Підвищення тарифів для населення вже не має бути настільки радикальним і ефективніша політика соціального захисту здатна пом’якшити негативні наслідки зростання тарифів. Навіть з огляду на те, що Нафтогаз не зможе збільшити субсидування населення, а матеріальний стан домогосподарств погіршуватиметься.

Зовнішній шок переходу на нові газові домовленості змусить уряд і бізнес почати здійснювати корисні заходи енергетичної політики, які доти не реалізовувалися. Україна має активніше знижувати енерговитратність, залучати інвестиції у видобуток вуглеводнів і підвищувати адресність соціальної політики. Це – питання суто внутрішньої політики, а тому відповідальність за відсутність прогресу вже не можна буде покласти на зовнішнього ворога.

За додатковою інформацією звертайтеся, будь ласка, до старшого економіста МЦПД Ільдара Ґазізулліна за телефоном (044) 4844400 чи електронною поштою igazizullin@icps.kiev.ua.


 
 
Контактна особа

Ільдар Ґазізуллін
Старший економіст
e-mail:
тел.: (044) 484-4400


 




Адреса: вул. Пимоненка, 13a (вхід з вул. Студентської), Київ, 04050
E-mail:
Телефони: (044) 484-4400, 484-4401
Факс: (044) 484-4402

Дизайн:
Програмування:
Iгор Тимошенко