This version of the page http://www.vseinfo.com/?p=3536 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-06-06. The original page over time could change.
Газпром підтримав RosUkrEnergo в суперечці з Тимошенко | Світ новин

Газпром підтримав RosUkrEnergo в суперечці з Тимошенко

27.03.2009 – 16:51

Російський газовий монополіст Газпром підтримав позицію швейцарського посередника RosUkrEnergo в ході попередніх слухань у Стокгольмському арбітражі за позовами RosUkrEnergo до НАК “Нафтогаз України”, пише “Комерсант” з посиланням на джерело, близьке до Дмитра Фірташа - співвласника швейцарської компанії. 
У цих позовах RosUkrEnergo вимагає стягнути з “Нафтогазу” понад 600 мільйонів доларів, а також підняти з підземних сховищ і транспортувати до українсько-польського кордону 11,5 мільярдів кубометрів газу приблизною вартістю три мільярди доларів. Джерело в Газпромі розповів газеті, що суд об’єднав кілька позовів в одне провадження. 

Видання відзначає, що ще тиждень тому шанси “Нафтогазу” на перемогу в суді були дуже високі, оскільки російський газовий монополіст, який володіє половиною акцій RosUkrEnergo, не підтримував позицію швейцарської компанії. 

Однак ситуація різко змінилася після того, як прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, яка відстоює в цій суперечці позиції “Нафтогазу”, 23 березня підписала в Брюсселі спільну з Євросоюзом декларацію з модернізації газотранспортної системи України. Цей документ у Москві вважали неприйнятним для Росії, що, за інформацією джерела “Комерсанта”, і послужило причиною зміни позиції “Газпрому” в Стокгольмському арбітражі. 

На думку опитаних виданням юристів, консолідована позиція акціонерів RosUkrEnergo при розгляді позовів цієї компанії проти “Нафтогазу” різко підвищує шанси швейцарської компанії на перемогу в Стокгольмському арбітражі. 

Нагадаємо, що схема, за якою “Нафтогаз” став власником 11,5 мільярдів кубометрів газу, багатьма (у тому числі - високопоставленими співробітниками Служби безпеки України) розглядається як вкрай сумнівна. Причому, за деякими даними, здійснювалася вона з відома і без протестів з боку “Газпрому”, у якого, як вважають українські експерти, на той момент могли існувати певні домовленості з Тимошенко. 

Але ситуація змінилася: після підписання брюссельської декларації українська газета “Сегодня” з посиланням на джерело в дипломатичних колах написала, що в Москві виявилися незадоволені не стільки суттю підписаних документів, скільки “зрадою” українського прем’єр-міністра. 

“Головне - в Кремлі вважають, що Тимошенко їх ‘кинула’”, - привело видання слова свого джерела. “Путін їй повірив, хоча йому і говорили, що вірити Юлі не можна. Зрозуміло чому, що ВВП такий злий тепер саме на Тимошенко”, - цитує “Сегодня” слова дипломата. 

“Комерсант”, однак, пише, що позиція українського прем’єр-міністра за останні дні змінилася: джерело видання в апараті Тимошенко повідомило, що це сталося в ході її візиту в Токіо, на який покладали великі надії. Японці пообіцяли допомогти модернізувати ГТС України радою та спеціалістами, але не грішми. 

Після цього Тимошенко заявила: “Я переконана, що найближчим часом всі непорозуміння між Росією та Євросоюзом будуть зняті і Росія стане повноправним учасником цих процесів”. 

Однак російська позиція не пом’якшилася: намічений на 8 квітня візит українського прем’єра в Москву, у ході якого вона планувала отримати кредит в п’ять мільярдів доларів, перенесено на невизначений термін. 

У той же час саме 8 квітня Україна повинна перерахувати “Газпрому” черговий платіж за спожитий газ. При цьому поки не відомо, чи будуть у Києва кошти на те, щоб розплатитися з Москвою. 

Брюссельська декларація, підписана 23 березня, передбачає модернізацію та розширення пропускної здатності ГТС України на європейські гроші, виділення “Укртрансгазу” з структури “Нафтогазу”, надання європейським компаніям доступу до українських підземних газосховищ і труби. 

У Москві вважають, що цей документ суперечить інтересам Росії як постачальника палива. Невдоволення російської сторони викликано тим, що її фактично відсторонили від участі в долі української газотранспортної системи.

Читайте також:

  • Тимошенко з Росією шантажують Україну - Секретаріат
  • Шлапак: заяви “Газпрому” - політичний фарс
  • Україна платитиме за газ більше 400 доларів?
  • Контракт на поставку газу буде підписаний на 10 років - Тимошенко
  • Україна - Росія: укладено газовий меморандум

Теми: Газпром, Нафтогаз, РосУкрЕнерго, Тимошенко

(проголосувало: 1, середнє: 5 з 5)
 Loading ...

Залишити коментар

Введіть код, який Ви бачите на картинці