This version of the page http://www.state-gov.sumy.ua/docs/education/2.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-04-24. The original page over time could change.
Сумський державний університет


Сумський державний університет

Сумський державний університет (СумДУ) є провідним ВНЗ регіону найвищого рівня акредитації, університет класичного взірця. Свою історію відлічує з 1948 р.

Ректор – Анатолій Васильович Васильєв, професор, кандидат технічних наук.

Нині – це 14 факультетів, у т.ч. 6-денної форми навчання (інженерний, фізико-технічний, механіко-математичний, медичний, гуманітарний, економіки та менеджменту), заочний із 16 НКП, а також перепідготовки фахівців, по роботі з іноземними громадянами, довузівської підготовки, підвищення кваліфікації викладачів. Запроваджено дистанційну форму навчання. Широко впроваджуються новітні інформаційні технології, студенти користуються інтернетом, інтегрованою бібліотечною системою.

До складу університету входять 6 інститутів: Шосткинський, Конотопський, Експериментальний науково-дослідний студентський (ЕНДСІ), медичний та Військовий інститут ракетних військ і артилерії імені Богдана Хмельницького, а також Сумський машинобудівний, Шосткинський хіміко-технологічний коледжі, Конотопські – політехнічний та індустріально-педагогічний технікуми.

Сьогодні СумДУ – це понад 18 тисяч студентів, які навчаються за 4 освітньо-кваліфікаційними рівнями (молодший спеціаліст, бакалавр, спеціаліст, магістр) за 56 спеціальностями, у тому числі – з Російської Федерації (переважно з Курської, Бєлгородської областей), країн ближнього і дальнього зарубіжжя.

Навчально-виховний процес в органічному поєднанні вивчення фундаментальних дисциплін з цільовою, адресною спрямованістю на практичну реалізацію знань студентами забезпечують 2270 викладачів, науковців, співробітників, із них: понад 50 – докторів, професорів, близько 300 кандидатів наук і доцентів на 56 кафедрах.

Діють аспірантура за 30 спеціальностями, у якій навчаються більше 150 аспірантів, докторантура, ад’юнктура, ординатура, інтернатура, спеціалізовані ради із захисту кандидатських та докторських дисертацій за 7 спеціальностями.

Плідно працюють наукові школи за багатьма науковими напрямами. Реалізовані важливі госпрозрахункові контракти з найактуальніших сучасних проблем з НДІНМ (Москва), ВАТ – «Тольяттіазот», «Невиномиський азот», «Куйбишевазот», «Ангарськ нафтооргсинтез», ВО «Пермнафтооргсинтез», Череповецьким «Азот», а також іншими флагманами галузевих промислових підприємств Росії та країн співдружності.

СумДу співпрацює з 18 закордонними університетами, у т.ч. з Московським державним університетом ім. М.В.Ломоносова (МГУ), державним університетом інженерної екології (МГУ ІЕ), Курським і Вороніжським державними технічними університетами та багатьма іншими ВНЗ і підприємствами Росії, а також бере участь у діяльності 10 міжнародних освітніх і наукових організацій.

Студенти університету постійно перебувають у трійці лідерів серед вищих навчальних закладів на всеукраїнських, а також займають призові місця на міжнародних студентських олімпіадах.

Стабільним є авторитет диплома СумДУ у роботодавців (понад 800 замовників) та майже 100-процентний розподіл випускників.

Широко відомі за межами Сумщини команди КВК, футбольна, баскетбольна, лучників. Серед студентів – переможці світових, європейських та всеукраїнських змагань.

Університет – лауреат Рейтингу вищих навчальних закладів України «Софія Київська», Міжнародного академічного Рейтингу популярності та якості «Золота Фортуна».

40007, м. Суми,
вул. Римського-Корсакова,2,
тел.: (0542) 33-00-24; 33-00-77.
E-mail: kanc@sumdu.edu.ua
 
Україна, 40030, м. Суми,
пл. Незалежності, 2,
тел. 8(0542) 63-27-04
E-mail: media@state-gov.sumy.ua