This version of the page http://www.state-gov.sumy.ua/docs/education/5.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-04-21. The original page over time could change.
Глухівський державний педагогічний університет


Глухівський державний педагогічний університет

Ректор: кандидат педагогічних наук, професор Курок Олександр Іванович.

Перший проректор: кандидат фізико - математичних наук, доцент Волос Микола Петрович.

Проректор з наукової роботи: кандидат педагогічних наук, доцент Зінченко Володимир Павлович.

Проректор з науково-педагогічної роботи: кандидат педагогічних наук, доцент Брижатий Олександр Володимирович.

Проректор з науково-педагогічної роботи: кандидат політичних наук, доцент Слінченко Лариса Володимирівна.

Проректор з науково-педагогічної роботи: кандидат педагогічних наук, доцент Бондаренко Микола Іванович.

Глухівський державний педагогічний університет заснований у жовтні 1874 року як учительський інститут з трьохрічним терміном навчання, який готував вчителів для міських училищ Чернігівської та Полтавської губерній. В історичному розвитку навчальний заклад пройшов три етапи: учительський інститут (1874-1954), педагогічний інститут (1954-2001), педагогічний університет (з травня 2001 р.).

На сьогоднішньому етапі університет є вищим навчальним закладом, який готує педагогічні кадри за 12 спеціальностями, з них – 7 акредитовані за ІV рівнем, 5 – за ІІІ рівнем.

У структурі університету:

  • 5 факультетів: - педагогічний;
  • філологічний;
  • фізико-технічний;
  • природничий;
  • соціально-гуманітарний.
  • 19 кафедр, з них 17 – випускаючі;
  • професійно-педагогічний коледж, який готує молодших спеціалістів і кваліфікованих робітників;
  • аспірантура;

8 науково-консультативних центрів заочної форми навчання, які функціонують на території Сумської та інших областей України.

Загальна чисельність студентів університету – 6052 осіб, з них – студентів денної форми навчання 2240 осіб. За кошти держбюджету навчається 2215 осіб. Підготовка фахівців здійснюється за освітньо-кваліфікаційними рівнями: бакалавр, спеціаліст, магістр.

Навчальний процес в університеті забезпечують 176 викладачів, 5 з них – доктори наук, професори, 58 кандидати наук, доценти.

Навчальний заклад став базовим для проведення Всеукраїнських олімпіад з початкового та трудового навчання. Студенти університету є неодноразовими призерами Всеукраїнських предметних олімпіад та конкурсів наукових робіт.

Навчально-матеріальна база закладу нараховує 7 навчальних корпусів, три з яких є пам’ятками історії та архітектури і входять до складу історико-культурного заповідника міста Глухова.

У 2006 році викладачами університету опубліковано 36 підручників та навчальних посібників. Крім того, студентами опубліковано 40 статей, тез доповідей.

Згідно з договором про співробітництво між Глухівським державним педагогічним університетом і Брянським державним університетом продовжилось спільне дослідження шляхів ефективності навчально - виховного процесу в педагогічному вузі і формування професійної компетентності педагога. Спільно з Інститутом загальної середньої освіти Російської академії освіти (м. Москва) продовжується розробка наступних проблем: “Професійне самовизначення школярів”, “Шляхи підготовки вчителя до профорієнтаційної роботи”, “Інформаційні технології у професійному самовизначенні школярів”, “Формування професійної компетентності вчителя і психолога - профконсультанта з профорієнтаційної роботи”. Спільно з Тюменським державним університетом досліджуються проблеми розробки сучасних технологій навчання; форм і засобів навчання, що сприяють розвитку дослідницьких умінь; формування професійної компетентності педагога; використання новітніх технологій підготовки студентів.

Фонди навчально-наукової бібліотеки університету нараховують 420 тисяч примірників, близько 10 тисяч з яких складають рідкісні та давні видання ХІХ ст. До послуг студентів - чотири читальні зали. Навчальний заклад має два гуртожитки.

В університеті функціонують спортивні секції, діє молодіжний театр, працюють чисельні художні колективи.

Україна, 41400, Сумська обл., м. Глухів,
вул. Києво - Московська, 24,
тел.: 8 (05444) 2-34-74
 
Україна, 40030, м. Суми,
пл. Незалежності, 2,
тел. 8(0542) 63-27-04
E-mail: media@state-gov.sumy.ua