This version of the page http://www.spfu.gov.ua/ukr/article_view.php?id=8 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-04-20. The original page over time could change.
Фонд державного майна України
      офiцiйний iнформацiйний сервер      
Пошук Детальний
пошук
 >> Головна >> Актуальні інтерв'ю
ukr rus eng
  
  
Моніторинг об'єктів



Текст статті

Валентина СЕМЕНЮК, Голова ФДМУ: "Результати діяльності Фонду державного майна України та його основні завдання".

23 березня 2006 р., з 11.00 до 14.00 в ЛігаБізнесІнформ проходила Інтернет-конференція Валентини СЕМЕНЮК, Голови Фонду державного майна України, на тему: "Результати діяльності Фонду державного майна України та його основні завдання". Пропонуємо вашій увазі відповіді Голови ФДМУ на питання, які стосуються діяльності Фонду. (Першоджерело - www.liga.net)

Семенюк Валентина Петрівна народилася 4 червня 1957 року в селі Заріччя Ружинського району Житомирської області. Громадянка України. Народилася в сім"ї робітника.

Освіта вища. В 1982 році закінчила Житомирський сільськогосподарський інститут за спеціальністю економіст-організатор; у 1999 році - Харківську національну юридичну академію, здобула спеціальність юриста.

Свою трудову діяльність розпочала в 1974 році на посаді діловода в Ружинській селищній Раді народних депутатів. Працювала бухгалтером, старшим бухгалтером централізованої бухгалтерії управління сільського господарства, завідуючою сектором обліку райкому комсомолу, старшим економістом райплану. З 13 травня 1990 року до серпня 1991 року - секретар Ружинського райкому Компартії України. З вересня 1991 року - головний економіст райплану, а з 1992 року - завідуюча соціально-економічним відділом райдержадміністрації.

В квітні 1994 року обрана народним депутатом України; працювала секретарем Комітету Верховної Ради України з питань АПК, земельних ресурсів і соціального розвитку села. В березні 1998 року була обрана народним депутатом України по багатомандатному загальнодержавному виборчому округу від виборчого блоку Соціалістичної партії України та Селянської партії України. Член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин; секретар фракції Соціалістичної партії України "Лівий центр" - соціалістів і селян.

Заслужений економіст України.

Член Соціалістичної партії України, секретар Політради СПУ, перший секретар Київського міського комітету СПУ. Організатор Соціалістичної партії України на Житомирщині в 1991 році.

Удова. Має двох дочок.


ПИТАННЯ

***
Валентино Петрівно, доброго дня. Відповідно до п.144 Державної програми приватизації на 2000-2002 роки, норми якої діють і сьогодні "ВАТ, створене у процесі приватизації та корпоратизації, зобов'язане здійснити оцінку активів товариства виходячи з балансової вартості та викуп акцій акціонерів, які вимагають цього, в разі, якщо ці акціонери голосували проти прийняття загальними зборами рішень про укладення угод або кількох взаємопов'язаних угод щодо відчуження майна (необоротних активів) підприємства та здійснення операцій з борговими вимогами та зобов'язаннями (факторинг), якщо на момент укладення відповідної угоди балансова вартість таких активів або зобов'язань перевищує суму, еквівалентну 14000 EUR за курсом, встановленим Національним банком України, або перевищує 10 відсотків підсумку балансу ВАТ, у порядку, встановленому Фондом."

Який стан розробки і прийняття ФДМ України такого порядку? Відсутність такого порядку на даний час не дає змогу акціонерам отримати справедливу компенсацію за свої акції, при виникненню таких ситуацій?
Дякую.

Анатолій

23.03.06 13:45



В.С.:

В даний час розроблено проекти законів, які передбачають зміни в законодавстві про приватизацію державного майна, в тому числі щодо обов"язковості здійснення оцінки активів, включаючи інтелектуальну власність, поданий на розгляд Кабінету Міністрів. Вносити зміни до старої програми приватизації та розробляти нормативні документи на даному етапі є недоцільним. Думаю, новий парламент внесе корективи до законодавства і передбачить нові підходи щодо приватизації. Надіюся на підтримку парламенту по прийняттю державної програми управління об"єктами державної та комунальної власності, де передбачена процедура приватизації з відповідним контролем ФДМУ.


***
Уважаемая Валентина Петровна!Законодательство Украины предпологает участие граждан в приватизации.Однако они лешены возможности купить сегодня акции крупнейших предприятий(например Укртелеком и т.д.)ведь для этого есть даже структура,Национальная сеть аукционных центров через которую продают акции банкротов.Это просто издевательство. Спасибо

Геннадий

22.03.06 15:04



В.С.:

Програма приватизації, яка приймалася в 2000 році, після оксамитового перевороту в парламенті під головуванням Віктора Медведчука, саме була зроблена як програма на замовлення олігархам, щоб вони могли купувати об"єкти, але не ви. Саме тому потрібен був шабаш, який був тоді зроблений в Українському домі і відсторонення голів комітетів, керівництва Верховної Ради, з тим, щоб закріпити грабунок держави, грабунок народу України на законній основі. Після оксамитового перевороту тодішня більшість, яка сформувалась, виключенням були комуністи і соціалісти, які не входили тоді до більшості, прийняла і програму приватизації на 2000-2002 роки, яка нині діє, Земельний кодекс, який поставив водорозділ між міськими і сільськими жителями, щоб зробити протистояння і позбавити громадян права на приватизацію і майна, і землі. В 2005 році прийшовши в ФДМУ, я запропонувала нові підходи до приватизації. Але тодішній Міністр економіки пан Терьохін і Кабінет Міністрів на чолі з Тимошенко не підтримав Фонд держмайна з новими підходами, що стосуються приватизації, і до сьогодні вкотре відкладається прийняття і внесення змін до законодавства по приватизації, яке б захищало державну власність, ефективне використання комунальної власності, заборону приватизації іншими державними інституціями, зокрема, приватизацію Укрспецюстами, податковою адміністрацією, приватизацію, яка проводиться по рішенням судів, які зобов"язують ФДМУ проводити приватизацію, здавати в оренду об"єкти, які є прибуткові. Такі рішення призводять до того, що позбавляють громадян бути повноправними учасниками цього процесу.


***
Добрий день. п.Валентино, коли нарешті завершиться "епопея" з повернення акцій Нікопольського заводу феросплавів у державну власність? Чи варто приватизувати "Укртелеком", адже це стратегічний об'єкт, який має важливе значення для національної безпеки України? Дякую.

Ростислав

21.03.06 15:11



В.С.:

1. Як виконавча служба забезпечить перерахування акцій на рахунок ФДМУ. Тоді ми проведемо законні збори акціонерів, оберемо наглядову раду, правління, ревізійну комісію і підприємство буде працювати на народ України.

2. Ні, підприємство прибуткове. Тому і Фонд не виконує відповідне доручення Кабміну по приватизації "Укртелекому", яка заборонена законом


***
Наша семья так и не вложила свои ваучеры ни в одно предприятие. Какова их судьба?

Борис Петрович
21.03.06 12:43



В.С.:

Залишіть як сувенір.


***
Який загальний дохід у вигляді чистого прибутку, орендної плати, тощо надійшов до державного бюджету України у 2005 році в розрізі областей? (Мається на увазі, від підприємств, що знаходяться на території Київської обл.- ____ млн.грн., Донецької області - ___ млн.грн., і т.д.)Дякую за відповідь.

Мерзлікіна Софія

21.03.06 12:35



В.С.:

Зараз з"явиться на цьому сайті>>>


***
Намерен ли Фонд возвращать в госсобственность незаконно полученные акции предприятий? В ОАО "Запорожская товарно-сырьевая компания "Запорожглавснаб" у государства было 28,11 % Уставного капитала. По Постановлению кабмина этот пакет акций был передан в управление ГАК "Укрресурсы", которая в свою очередь незаконно внесла его в качестве взноса в Уставной фонд новой компании ЗАО "Укрвторресурсы". Новое же предприятие, не будучи ни кому подконтрольно ликвидировалось, а акции бывшие в госсобственности плавно перешли к номым владельцам - частным фирмам. На сегодняшний день собственностью государства в размере 400 тыс грн. владеет частная структура и все обращения акционеров к Вам, в прокуратуру, в минюст так и недали никаких результатов. А в результате ни законные акционеры не смогли реализовать свое право на выкуп госчасти, ни государство не получило и не получае доход от своей собственности. Сможет ли хоть кто-то разобраться в этой ситуации?

Елена

21.03.06 14:15



В.С.:

Підготовте мені звернення, обов"язково розберусь і доповім.


***
Уважаемая Валентина Петровна! Провозглашаемый Вами и партией, к которой вы относитесь, базис для реприватизации - "стратегические объекты должны находиться в государственной собственности" - я приветствую. Пожалуйста, ответьте на вопрос, так какому народу досталась "Криворожсталь" и какой народ счастливо и рачительно использует дивиденды от финансовой и хозяйственной деятельности одного из крупнейших металлургический предприятий Европы? И какими будут Ваши действия в связи с последними изменениями, проводимыми новыми хозяевами в социальной сфере данного предприятия?

Андрей

21.03.06 14:21



В.С.:

Дякую за підтримку. "Криворіжсталь" щорічно давав бюджету 2 млрд. 25 млн.грн., на сьогодні ці кошти ідуть новому власнику. Контроль за виконанням інвестзобов"язань ФДМУ буде проводити 25 років.


***
Уважаемая Валентина Петровна! Почему Ваш первый заместитель - Виктор Петров отказывается общаться с прессой? Даже тогда когда Вы в отпуске, а он непосредственно возглавляет ФГИУ? Он не компетентен, или слишком стеснительный?

Спасибо

Дина Пархомчук
21.03.06 15:10



В.С.:

Інтерв"ю дає постійно. Обмежень немає. Вчора якраз давав інтерв"ю газеті "Дело". Як мій перший заступник, прекрасний фахівець, принциповий керівник.


***
Як Ви бачите майбутнє переданих в оренду ЗАТ "Кримський ТИТАН" цілісних майнових комплексів Іршанського ГЗК та Вільногірського ГМК?

Як на Вашу думку, чи може стабільно працювати та постійно обновляти основні засоби орендоване підприємство, адже орендар не зацікавлений вкладати гроші в державне майно?

Ірина Олександрівна 21.03.06 13:55



В.С.:

Відповідно до рішень суду, розглядається питання щодо законності передачі в оренду цих об"єктів. Орендні відносини на сьогодні передбачені законом про оренду державного та комунального майна. Держава використовує цей механізм для ефективного використання майна та орендної плати. Якщо орендар проводить модернізацію, реконструкцію підприємства, і на це є відповідна згода на поліпшення роботи цього підприємства орендарі мають право на першочерговий викуп цих об"єктів у відповідності до означеного закону. Що стосується Іршанського і Вільногірського ГЗК, вони заборонені до приватизації.


***
В чем принципиально различаются позиции Семенюк и Тимошенко в вопросах приватизации и реприватизации?

Борис Петрович 21.03.06 12:52



В.С.:

Заявляя о реприватизации, госпожа Тимошенко играет на ваших чувствах. Когда в сессионном зале шел закон о реприватизации, Кабинет Министров, возглавляемый ею, принял решение не поддерживать закон, и фракция БЮТ в Верховном Совете за закон не голосовала. Поэтому когда говорите о реприватизации, нужен четкий закон. А выполнять поручения, проводить реприватизацию без закона Семенюк никогда не делала, и делать не будет. Желание Тимошенко делать реприватизацию чужими руками, тем более социалистки Семенюк, никогда не сбудется. Тем более реприватизировать предприятия у одних олигархов, передавать другим, которых она опекает. Если возвращать объекты, так нужно оставлять их в государственной собственности, а не передавать другим кланам.


***
Уважаемая мною Валентина Семенюк! Вопрос мой будет неудобным как для политика, так и для госчиновника. Данный вопрос неоднократно обсуждался представителями оранжевой коалиции во время бурный событий осени 2004г.. А потом? Все потихоньку стихло?

Вопрос касается аспектов устранения миноритарных акционеров Николаевского глиноземного завода. Точнее, нарушения прав собственности миноритарных акционеров при консолидации и деноминации акций в 2004г. Известно также и о невыполнении инвест.обязательств новыми владельцами НГЗ - российскими владельцами. Г-н Чечетов неоднократно менял позиции относительно нарушения (или нет?) обязательств при приобретении пакета акций завода. Вопрос: какие шаги Вы лично предприняли относительно непростой ситуации вокруг НГЗ? Что посоветуете делать нам, миноритарным акционерам, которые вложели свои ПИСы в НГЗ несколько лет назад? Кто же, в конце концов, должен восстановить справедливость? Судится частному лицу с гигантом экономики России - РУСалом и верить в торжество справедливости? Почему молчит государство? Очень надеюсь на Ваш ответ.

Наталия

21.03.06 15:30



В.С.:

Умови конкурсу по Миколаївському глиноземному заводу були змінені постановами Кабінету Міністрів України. На сьогодні ці умови виконуються. Фонд буде контролювати їх до 2009 року. Що стосується міноритарних акціонерів, сьогодні прийнятий закон про акціонерні товариства в першому читанні, який, я надіюсь, вступить в силу з прийняттям уже новим складом парламенту. Цей закон захищає міноритарних акціонерів, і дасть можливість вплинути на вирішення поставленого вами питання.


***
Уважаемая Валентина Петровна,обьясните пожалуйста как можно было продать предприятие "Ливарник" г.Павлоград в 2 раза дешевле номинала стоимости акций , если 27.01.2006 года у Вас на подписи находился приказ ї192 о продаже ОАО "Ливарник" в декабре 2006 г.на аукционе , а госп.Молчанов 31.01.2006 без всякого аукциона продает 50 % акций за полцены.Кажется здесь попахивает коррупцией в рядах фонда.А ведь Вы его представляли в региональном управлении очень порядочным человеком.

Акционер Олег. 21.03.06 17:16



В.С.:

Надішліть офіційний запит до Фонду, я розберусь.


***
Чи можлива державна приватизація?

21.03.06 17:46



В.С.:

Запитання незрозуміле.


***
Доброго дня, Валентино Петрівно! Фонд держмайна нещодавно розробив порядок продажу земельних ділянок державної власності, на яких розташовані обєкти, що підлягають приватизацію. Якщо коротко, у разі прийняття цього Порядку, можлива ситуація коли покупець ділянки, на якій розташоване підприємство, диктуватиме свої умови власнику підприємства. Крім того, сам факт продажу ділянки, на якій розташоване приватизоване підприємство, не може бути нормальним. Цю земельну ділянку захоче викупити конкурент, щоб знищити підприємство. Також можливий спекулятивний аукціон, внаслідок якого ділянка буде продана за неринкову ціну. Це що, нова версія реприватизації?

Mykhailo

21.03.06 18:18



В.С.:

Відповідно до бюджету на 2006 рік, об"єкти, які ідуть на приватизацію, будуть продаватися разом із землею. Тому торги відбуваються разом, як цілісна вартість. І тому ваше питання, що стосується окремих торгів, недоречне.


***
Чи буде Фонд держмайна виконувати розпорядження (доручення тощо) Уряду щодо підготовки та повторної приватизації НЗФ, якщо таке розпорядження буде віддано? Адже є постанова Верховної Ради "Про невідкладні заходи щодо врегулювання ситуації навколо ВАТ "Нікопольський завод феросплавів", якою накладено мораторій на приватизацію НЗФ. З 1 січня 2006 року Постанови Ради обовязкові для Уряду. І поки Постанова не скасована, вона діє, незважаючи на сумніви щодо її правомочності. До речі теж саме стосується і Постанови про відставку Уряду. Чи не так?

Mykhailo

21.03.06 18:27



В.С.:

Не буде. З цього приводу Фонд звернувся до Конституційного суду.


***
Уважаемая Валентина Петровна, скажите пожалуйста, ОАО "Укртелеком" на протяжении десяти последних лет, будучи сначала государственным предприятием потом, предприятием где основной акционер-государство потеряло на рынке телекоммуникационных услуг (мобильная связь, интернет, электросвязь и т.п.) примерно 65-70 % от занимаемой в прошлом своей доли на этом рынке. При такой тенденции предприятию крайне будет трудно выжить среди мобильных, мгновенно принимающих решения, оперативно реагирующих на малейшие изменения на рынке конкурентов. Насколько возможно наличие вышеперечисленных функций в ОАО "Укртелеком", если оно останется в собственности и управлении государством ?

Практика на сегодняшний день говорит о том - предприятия, которые находятся в управлении государством - работают в системе большого количества запретов, ограничений, с многоступенчатой процедурой согласования.

С большим уважением к Вашей роботе и с пожеланием успехов!

Сергей

23.03.06 13:08



В.С.:

Державним сектором економіки не займались, закон про управління буде прийнятий, що дасть можливість більш ефективно управляти держмайном. Приклади такої ефективності є і сьогодні: той же "Укртелеком", Одеський припортовий, "Турбоатом", Мукачевський завод "Точприлад" та ще багато інших.


***
Уважаемая Валентина Петровна! За счет чего удалось получить максимальное количество дивидендов в прошлом году? Почему не удавалось "выбить" задолженность до этого времени? Сколько планируете получить дивидендов в текущем году?

Ирина

23.03.06 13:07



В.С.:

За рахунок того, що ми змусили всіх платити дивіденди та ліквідувати борги по попередніх роках, та відтіснили чиновників, які опікалися цими об"єктами. Зараз вони хочуть взяти реванш, тому і вчиняють дії проти Фонду.


***
По решению фонда 67% акций ОАО Купьянский литейный завод должны быть проданы до февраля на бирже. Но вы свое решение не выполнили.С чем это связано?

евгений

22.03.06 02:37



В.С.:

Объект находится на приватизации. Приватизация будет.


***
То, что в нашей стране реприватизация предприятий приватизированных в период с 2004 по 2005 г.г. возможна, узнал весь мир. А как быть в отношении крупного производственного комплекса приватизированного в период с 1996 по 1997 г.г. Или новые веяния на столь далёкий период не распрастраняются? Кстати, комплекс на сегодняшний день практически уничтожен. Но из реестра не исключен. Долги по зарплате не выплачены до сих пор.

Николай

22.03.06 09:34



В.С.:

В Украине нет реприватизации, нет закона. Предприятия, которые возвращены, это те предприятия, нарушения на которых были зафиксированы решением судов на стадии подготовки к приватизации. А также за невыполнение инвестобязательств. На сегодня на предприятиях, которые приватизированы в 1996-97 гг. (ваучерная приватизация), Фонд вести контроль за инвестобязательствами не может.

Надеюсь, что новый Верхвный Совет примет проект закона о госпрограмме по управлению государственной и коммунальной собственностью, предложенный социалистами. В нем предусматривается и решение тех замечаний, о которых вы говорите. Программу можно прочитать на сайте Верховного Совета.


***
Уважаемая Валентина Петровна! Скажите каким образом можно повысить доходы предприятий, находящихся в собственности государства, если собственник заинтересован в повышении доходности, а руководитель предприятия лишен такой мотивации? И если в госпредприятиях будут работать руководители,которые не могут также на свое усмотрение мотивировать сотрудников,как Вы думаете такие компании могут быть успешными и лишены коррупции?

Алексей

22.03.06 13:47



В.С.:

Для этого я как депутат Верховной Рады разработала закон об управлении объектами государственной собственности. К сожалению, он заветирован. Он дает возможность ответить на все проблемные вопросы, в том числе и ваш. Надеюсь, закон будет принят.


***
Уважаемая Валентина Петровна,По заявлениям СМИ заработная плата работников Криворожсталя после реприватизации и повторной приватизации оставляет желать лучшего. Как Вы можете прокомментировать сложившуюся ситуацию?

Александра

22.03.06 10:14



В.С.:

Проведена проверка выполнения инвестобязательств новым собственником "Криворожстали". Фонд госимущества указал на нарушения, а именно: необходимость выплаты "тринадцатой" заработной платы и увеличения тарифа по оплате труда исходя из минимального прожиточного уровня. До 27 марта должны быть ликвидированы замечания. Контроль ведется. Если не будут выполнены замечания, Фонд госимущества начнет претензионную работу.


***
Добрый день Валентина Петровна!

1.Какова на сегодня дивидендная политика ФГИУ? Сколько % прибыли должны отчислять предприятия с госдолей на дивиденды в этом году?

2. Какие механизмы влияния на должников использует ФГИУ? Насколько они эффективны?

3. Общая прибыль за прошлй год на предприятиях с госдолей уменьшилась. На том же "Укртелекоме" - с 1,1 млрд. грн.(в 2004) до 600 млн. грн.(в 2005 г.) Не считает ли Вы, что изъятие дивидендов и части прибыли госкомпаний еще больше усугубит их финансовое положение?

4. Вы считаете, что увеличение дивидендных отчислений является критерием эффективного управления корпоративной собственностью?Спасибо

Дина Александровна 23.03.06 12:43



В.С.:

1. Контроль за сплатою дивідендів 2005 р. проводив ФДМУ, тому і виконано три річних плани. На сьогодні дивіденди відраховуються разом із податками. Відсотки встановлюються фінансовими планами кожного підприємства окремо.

2. Контроль за проведенням зборів акціонерів, де представлена держава як акціонер, а також обо"язковість перерахування дивідендів по рішенню зборів.

3. "Укртелеком" працює ефективно. Приклад тому - на сьогодні затверджений фінансовий план на 2006 рік, отримана ліцензія на мобільний зв"язок, проводиться модернізація підприємства.

4. Один із критерієв.


***
Скажите, пожалуйста, брали ли Вы взятки на этой должности, какая у Вас зарплата, в какой квартире (район, количество комнат) Вы живете, на каком автомобиле передвигаетесь и сколько стоит то убранство, в которым Вы сейчас находитесь?

Виталий

23.03.06 12:43



В.С.:

Ні на посаді голови Фонду, ні працюючи у парламенті, взяток не брала і брати нікому не рекомендую. Тому олігархи і подають на мене в суд, бо не можуть домовитись. Живу на Лесі Українки, у квартирі, яку отримала від Верховної Ради, зі мною проживають донька та двоє онуків. Одяг вітчизняний, найбільше люблю Львівську швейну фабрику. Автомобілі, які рахуються за мною ("Жигулі"), використовуються для партійної роботи.


***
Шановна Валентина Петрівна! Скажіть будь-ласка чому на даний час в Україні державна власність не займає провідного місця серед інших форм власності, враховуючи той факт, що всі форми власності в Україні нібито рівні?

Данило

22.03.06 15:08



В.С.:

Державною власністю 14 років ніхто не займався, навіть не було обліку державного майна. Тому, думаю, що та програма, яку запропонували соціалісти, і та робота, яка вже зроблена мною, дасть позитивний результат.


***
Валентино Петрівно!!!Яка користь від продажу Криворіжсталі ? Чи не жалко було продавати цей завод? Навіщо продали індусам?

Анастасія

23.03.06 09:43



В.С.:

Дуже жалко. Я робила все, щоб повернути цей об"єкт державі. Навіщо продали індусам - спитайте у Тимошенко.


***
Валентина Петровна работники ХБК обвиняют вас в сговоре с инветором не выполняющим инвестусловия. Прокооментируйте сложившуюся ситуацию

Вячеслав

23.03.06 12:35



В.С.:

ХБК було приватизовано і умови конкурсу виписані таким чином, що розпочати претензійну роботу важко. Тому були укладені додаткові умови конкурсу, де передбачено чіткий графік погашення боргів по зарплаті, який на сьогодні виконується. Якщо відповідно до графіку борг по зарплаті буде не погашений, ФДМУ поверне цей об"єкт в державну власність.


***
Валентина Петровна, полностью согласна со своей землячкой Марией Могилевской. Ваш ответ на вопрос о захвате Одесской киностудии - очередная отписка чиновника. Очень жаль!

Александра

23.03.06 12:13



В.С.:

Детальнішу інформацію прочитаєте на сайті Фонду держмайна, там історія цього питання і нинішні конкретні дії Фонду.


***
Уважаемая Валентина Петровна! Новые акционеры НАСК "Оранта" намерены предложить государству продать 25% акций компании. Предложили ли они уже? Согласится ли ФГИ на это предложение? Если да, то на каких условиях? Если нет, то почему? Жалоба на проведение 5 допэмиссии "Оранты" все еще в аппеляционном суде? Будет ли ФГИ ее отзывать. Заранее спасибо Вам!

Алена Кулакова 23.03.06 12:09



В.С.:

Фонд Держмайна веде претензійну роботу в судах по "Оранті". Поки не завершиться ця робота, питання приватизації розглядатися не буде.


***
Зачем продают "Укртелеком"?

Руслан

23.03.06 12:04



В.С.:

Фонд держмайна не продає "Укртелеком". Це доручення Кабміну, яке я виконати не можу, за що страждають працівники Фонду.


***
Шановна Валентина Петрівна! Мешканці міста Теплодар вимушені звернутись до Вас у зв'язку із незаконними діями Ваших підлеглих, які шляхом складання кулуарного "протоколу наради" за участю тільки представника вже відомого Вам Спільного українсько-американського підприємства "Інтервіндоус" без суда та слідства фактично позбавили наше комунальне підприємство "Одеська теплоелектроцентраль-2" належної йому частки у статутному фонді СП "Інтервіндоус". МКП "Одеська теплоелектроцентраль-2" чи представники Теплодарської міської Ради навіть не були запрошені на цю "нараду", якій вочевидь було достатьно тільки наданих представником СП "Інтервіндоус" документів. Документи, що підтверджують легітімність участі МКП "Одеська теплоелектроцентраль-2" у СП "Інтервіндоус", у Вас є.

Просимо Вас ретельно разібратися, на підставі яких документів цією нарадою було прийнято рішення позбавити теріторіальну громаду м.Теплодар її прав, та терміново вирішити це питання.З повагою, секретар Теплодарської міської Ради

Мещеряков М.І. 23.03.06 11:59



В.С.:

Розберусь, проінформую.


***
Валентино Петрівно!В одному з українських міст є лабораторія, яка належить державному підприємству. Лабораторія збиткова та потребує реконструкції. На реконструкцію потрібна сума близько півтора мільйони доларів. Держава кошти на реконструкцію не виділяє. Ми маємо необхідну суму коштів, і хотіли б вкласти їх у цю лабораторію - або шляхом створення спільного з державою підприємства для спільного розподілу прибутків, або шляхом взяття в оренду державного майна.

Чи можливо це зробити, і яким чином?

Ігор

23.03.06 11:43



В.С.:

З пропозиціями щодо приватизації або отримання в оренду державного майна слід звертатися до ФДМУ або його регіональних відділень. Звертайтесь, чекаємо.


***
Возможно ли использовать приватизационные сертификаты, которые остались не вложенными. Можно ли их вложить в приобретение земли.

Lara

23.03.06 11:36



В.С.:

Вони вже недійсні.


***
Шановна Валентина Петрівно! Чув Вашу заяву про відверте блокування роботи Фонду. Поясніть більш детально хто саме тисне на Вас, в чому полягає це блокування адже Ви при владі, і чи правда ,що у Фонді зараз працює комісія з питання ліквідації ФДМУ?

Віталій

23.03.06 09:42



В.С.:

Відверте блокування іде тому, що Фонд розпочав широку претензійну роботу по невиконанню інвестзобов"язань, повернення гуртожитків людям. Фонд заставив платити всіх орендну плату та дивіденди. Створив прозорий контроль за їх сплатою. Все це не подобається кучмістам, які притерлися до нинішньої влади. А якщо подивитися доручення, які надійшли і надходять від Кабміну стосовно обо"язкової продажі "Укртелекому", Нікопольського феросплавного і інших об"єктів, які заборонені законом. Невиконання цих доручень не подобається деяким працівникам Кабміну. На сьогодні, відповідно до листа, який надійшов від Міністра Кабінету Міністрів України Богдана Буци, до речі, колишнього заступника Голови Фонду держмайна України при президенті Кучмі, створена робоча група, яка проводить повальну перевірку роботи Фонду держмайна. Фактично сьогодні іде виклик на допит працівників Фонду, щодо їх діяльності, відверто блокується робота Фонду по претензійній роботі, інвентаризації майна, претензійній роботі по виконанню інвестзобов"язань. Окрім того, Міністерство фінансів на чолі з паном Пинзеником, який ще на 5-річчя створення Фонду говорив про ліквідацію цього конституційного органу, на стадії завершення приватизації (правда, на сьогодні Фонд держмайна не тільки проводить приватизацію, а й зберігає державне майно). Мінфін відмовився фінансувати Фонд держмайна. Вже третій місяць ФДМУ не має достатньо коштів для того, щоб відправити своїх працівників у відрядження для здійснення перевірок виконання інвестиційних зобов"язань і проведення підготовчої роботи з інвентаризаціі майна, яке використовується ЧФ РФ. Немає коштів для того, щоб сплатити державне мито за подачу позовів у суд з розірвання угод купівлі-продажів. Наприклад, сьогодні за позовом Фонду на розгляді в судах перебуває 199 справ з повернення майна у власність народу. Зрозуміло, що це суттєво обмежує прибуткові апетити певних олігархічних груп, зачіпає їх корпоративні інтереси. Виходячи з цих подій, Фонд держмайна змушений звернутися до Президента України щодо відвертого усунення конституційного органу від виконання своїх обов"язків. Не випадково сьогодні іде тиск на представників Соціалістичної партії, представлених в Кабінеті Міністрів. Це більше нагадує мені конкурентність на виборах, ніж вболівання за реальні справи в державі. Подумайте, кому вигідно скорочення працівників ФДМУ, які за 2005 рік збільшили надходження до бюджету від дивідендів більше ніж на 1 млрд.грн. в порівнянні з попереднім роком, на 170% перевищили надходження від орендної плати, повернули сотні гуртожитків людям. Подумайте, хто опікується цими об"єктами.


***
Уважаемая Валентина Петровна! Во время оранжевой революции "новая власть" обещала вернуть пляжи Одессы одесситам. Однако, высокие заборы вдоль пляжей в черте города стали ещё больше.

Александра из Одессы 23.03.06 09:41



В.С.:

Повертати треба всім разом, в тому числі і громадянам Одеси. Земля на пляжах - об"єкт комунальної власності. Обирайте представників помаранчевих у Одеську міську раду, я думаю, що це вони зроблять. До речі, законопроект про державну програму управління державною та комунальною власністю на 2006-2008 роки дозволить нам повернути ці пляжі.


***
Шановна Валентина Петрівна! У 1993 році Одеська обласна рада прийняла у комунальну власність нерухомі пам'ятки історії та культури у Одеської області, які на той час були державною власністю, без згоди КМУ та всупереч мораторію щодо заборони передачі державного майна. Чому по теперешній час ФДМУ не оспорів це незаконне рішення Одеської обласної ради?

Юлія

23.03.06 09:15



В.С.:

Проводимо інвентаризацію об"єктів комунальної власності, в тому числі цього. Дякуємо за інформацію, претензійну роботу розпочнемо.


***
Шановна Валентино Петрівно! Скажіть, будь ласка декілька слів про подальшу долю державного пакету акцій АТ "Укртатнафта". І скільки все ж таки процентів акцій цього підприємства має держава?

Лариса

23.03.06 08:37



В.С.:

Держава має 43%. Об"єкт знаходиться в сфері управління НАК "Нафтогаз України". Законом України про зупинку приватизації об"єктів нафтопереробної галузі, автором проекту якого була я, зупинена приватизація цього пакету.


***
Здравствуйте.

Как Вы относитесь к приватизации энергитического комплекса Украины ? Может ли государство существовать без монополии на энергитический комплекс ? Ведь частному лицу ничего не стоит выключить рубильник в любой момент.

Богдан

23.03.06 09:50



В.С.:

Відношусь негативно. Підтримую вашу думку.


***
Валентино Петрівно!В Одесі з Вашою допомогою коїться злочин - у міста, колективу кіностудії з величезними порушеннями законодавства України купкою цинічних ділків, серед яких є й ваші підлеглі з Фонду держмайна, а також державні службовці з Міністерства культури та туризму, захоплено Одеську кіностудію художніх фільмів. Не є секретом, що головною метою так званого "акціонування" у формі ЗАТ є "прихватизація" безцінної земельної делянки над Чорним морем. Ходять чутки, що на цю благодатну землю положив око сам Президент Ющенко. Він ніби-то плекає мрію відбодувати на місці Одеської кіностудії ще одну свою резеденцію. Тому соратники по коаліції, соціалісти Семенюк та Цушко - губернатор Одеської області, заплющили очі на всі злочини "прихватизаторів". Доречі, ніхто в Одесі не знає, хто ховається за втаємниченими акціонерами кіностудії, чий капітал та чиї інтереси. Невже це президент України? Ганьба!!! Я підтримую всі пікетування одеситів і обв'язково поїду до Києва пікетувати Фонд держмайна та адміністрацію Ющенка. Ми доведемо до всієї України, які ви преступні та брехливі. Жодна влада, окрім померанчевої, не знищила Одеської кіностудії. Це зробили ви. Рік тому я стояла на Майдані й плакала від щастя, що в Україні життя змінеться на краще. Сьогодні мені соромно за себе. Ганьба!!! Ганьба!!! Ганьба!!!Поверніть перлину вітчизняного кіно - Одеську кіностудію - народу!!!

Другие сообщения/вопросы по теме Одесской киностудии>>>

Марія Могілевська, одеситка 23.03.06 01:10



В.С.:

Початок створення закритого акціонерного товариства тягнеться з 2004 року. Поки ми стояли на Майдані, було прийнято рішення про створення ЗАТ "Одеська кіностудія". Зокрема, передбачалось, в руках держави залишити 43,1% статутного фонду створюваного товариства. Але 13 січня 2005 року я, як голова Спеціальної контрольної комісії вийшла з пропозицією до Верховної Ради з проектом постанови про тимчасові обмеження в сфері приватизації. Відповідна постанова була прийнята. Тому Фонд держмайна призупинив приватизацію в тому числі і Одеської кіностудії. Створення відбулось фактично у 2004 році, осталось лише підписати акт передачі. Тому власники звернулися до суду, і рішенням суду Фонд держмайна було зобов"язане вчинити цю дію. Протягом 2005 р. Фонд держмайна проводив реальний аналіз доцільності завершення цього процесу. В результаті проведення переговорів з представниками ТОВ "Нова кіностудія" ФДМ вдалося досягти домовленості про зміну принципів створення ЗАТ "Одеська кіностудія", де зокрема державну частку закріплено 50+1 акція. А також закріплення в статуті жорстких умов, щодо умов розпорядження земельними ділянками та нерухомим майном. Зокрема, за пропозицію ФДМУ 20 березня 2006 року в Одесі відбулися перші збори, на яких одноголосно були прийняті, зокрема, наступні рішення:

1) про збереження робочих місць за працівниками державного підприємства у новостворюваному ЗАТ "Одеська кіностудія", а також про включення до колективного договору ЗАТ "Одеська кіностудія" зобов"язань щодо оплати праці та соціально-трудових гарантій працівників ЗАТ "Одеська кіностудія" на умовах щонайменш не гірших, порівняно з умовами праці у державному підприємстві "Одеська кіностудія художніх фільмів";

2) про виконання ЗАТ "Одеська кіностудія", як правонаступником державного підприємства "Одеська кіностудія художніх фільмів", зобов"язань державного підприємства щодо передачі нерухомого майна в безоплатне довічне користування Одеському відділенню Національної спілки кінематографістів України (на умовах, погоджених Міністерством культури і мистецтв України та Національною спілкою кінематографістів України).В разі невиконання хоча б одного пункту, об"єкт буде повернутий в руки держави. Президент України так як і Цушко, і Семенюк до створення даного підприємства відношення не мав, бо створення відбулося при минулій владі під патронатом Януковича і Чечетова. Нам вдалося збільшити державну частку і залишити контроль за державою, не дивлячись на рішення суду.


***
Уважаемая Валентина Петровна !В СМИ прошла информация, что на текущей недели правительство обязало ФГИ провести собрание акционеров НЗФ и назначить Николая Надточенко - председателем правления общества. Дейсвительно ли это. Если да, то какие шаги будет предпринимать ФГИ.

Лидия

23.03.06 11:20



В.С.:

Рішення суду про повернення Нікопольського феросплавного заводу в державну власність було прийнято за позовом народного депутата України, глави спеціальної комісії Семенюк. Боротьбу за це підприємство я вела і веду з 20 березня 2003 року. На сьогодні є рішення суду, яке не виконується в частині того, що Міністерство юстиції не забезпечило переведення акцій на рахунок Фонду державного майна. І відповідно до висновків того ж Міністерства юстиції Фонд держмайна не є власником державного пакету акцій. Тобто проводити збори на Нікопольському феросплавному заводі Фонд держмайна не має права.

Фонд держмайна України може проводити збори лише за наявності акцій на рахунку (на зборах голосування проходить акціями, а не рішенням суду). Мрія і доручення Тимошенко про те, щоб передати НФЗ в руки групи "Приват", а М.Надточенко як раз є тим представником, який зазначався в дорученні колишнього прем"єр-міністра Тимошенко, не може бути реалізовано. А подібного доручення від нинішнього уряду Фонді держмайна не має. Фонд держмайна діятиме виключно в правовому полі. А головне також, щоб трудівники підприємства не страждали від беззаконня і не були заручниками цієї ситуації.


***
Уважаемая Валентина Петровна!Вот уже много лет прошло со времени приватизации госимущества за приватизационные сертификаты. Речь идёт о мелких объектах- магазинах, таксопарках и т.п. Практически все они на бумаге еле сводят концы с концами (или вообще убыточны), и соответственно начислют смешные дивидиденты в то время, когда "по-чёрному" приносят руководству серъёзную прибыль. И рамках существующего законодательства сделать ничего нельзя.....

Как бы Вы отнеслись к идее принятия специального закона "Об особенностях хозяйственной деятельности объектов, приватизированных за государственные приватизационные сертификаты", где установить, что доход таких предприятий на один приватизационный сертификат не может быть менее одной минимальной зарплаты в год. А в противном случае- объявить банкротом и продать с молотка к чёртовой матери и прератить эту клоунаду?

Андрей Георгиевич 21.03.06 11:48



В.С.:

Для вирішення цього питання прийнятий в першому читанні закон про акціонерні товариства, який передбачає захист міноритарних акціонерів. Все, що стосується дивідендів, повинно розглядатися виключно на зборах товариств, які повинні аналізувати роботу підприємств, в тому числі і тих, які ви називаєте. Акціонерам потрібно бути не байдужими, захищати свою власність.


***
Валентина Петровна.Очень приятно получать дивиденты по акциям.

В 1999 году я получил от американской компании их на $3,760.00.

Налоги я уплатил.Когда же я получу дивиденты как акционер Украинской компании (являюсь акционером Калиновского будперлита). Я вообще о смысле быть акционером.

Вопрос к Вам. Почему не предложено украинцам погасить сбережения старших людей акциями Укртелекома и др."лакомых" предприятий, за счет дивидентов старшие люди могли бы жить и передать их в наследство.
Владимир Глобин

Владимир

21.03.06 11:47



В.С.:

Спочатку потрібно навести лад з державним сектором економіки. Те, що було зроблено в 2005 році. При плані 500 млн.грн. отримання дивідендів держава отримала 1 млрд. 800 млн.грн. Це те реальне наповнення бюджету. Що стосується погашеності заборгованості по заощадженням, то саме дякуючи Закону України про повернення заощадження громадян, автором якого був голова Верховної Ради Олександр Мороз, було зафіксовано, що держава бере борг і зобов"язання повернути заощадження. Тому шляхи, які пропонуються сьогодні соціалістами, зокрема, наповненість бюджету від ефективного управління об"єктами державної власності, направити їх на повернення заощаджень. Це є ті реальні кроки, які сьогодні ми робимо. Приймаючи закон про повернення заощаджень громадян, ми, соціалісти, тоді зафіксували, що, яка б влада ні прийшла, вона зобов"язана повернути заощадження. Впродовж з 1997 року ні один уряд не смів зачіпити відміну цього закону. Виключенням був тільки Кабмін на чолі з Януковичем, який вніс пропозицію про відміну цього закону, тобто щоб громадянами не повертати заощадження. Правда, парламент не підтримав його дій.


***
Николаевский судостроительный завод продали русским, они его разрушили. Десятки тысяч человек уволены. Неужели для наведения порядка недостаточно констатации факта нарушения приватизационных соглашений?

Олег

21.03.06 11:34



В.С.:

Фонд держмайна веде претензійну роботу в декількох напрямках для якомога швидшого вирішення питання. Зокрема, невиконання інвестзобов"язань, друге - незаконна додаткова емісія, яка призвела до втрати долі держави на цьому підприємстві. І третє - визнання договору купівлі-продажу недійсним, так як до умов конкурсу не було додано план розвитку підприємства, чим було порушено закон України про приватизацію державного майна. Сьогодні судова інстанція в Одеському апеляційному суді. І це не констатація факту, це рельна дія, яку виконує сьогодні фонд держмайна, які надані ФДМУ, на основі положення про Фонд держмайна в редакції 1992 року.


***
Чи вистачить у Вас сил зупинити приховану приватизацію ДАК "Хліб України" через механізм банкрутства компанії за заявою самого боржника, яке готується нинішнім керівництвом державної акціонерної компанії "Хліб України"?

Олександр

21.03.06 10:47



В.С.:

Фонд держмайна не погодив план санації ДАК "Хліби України", який передбачав продаж об"єктів (елеваторів), які відповідно до законодавства України заборонені до приватизації. Фонд держмайна діяв і діятиме виключно в рамках закону.


***
Чи планується приватизація ХК "Луганськ тепловоз" у 2006 році?

Наталя

21.03.06 10:14



В.С.:

Проводиться детальний аналіз фінансового стану підприємства, і на сьогодні завершується претензійна робота по припиненню судових позовів, які були зроблені "АвтоКразом", компанією, якою опікається і є співвласником народний депутат Жеваго. Його намір забрати цей об"єкт за 41 млн.800 тис. грн. фактично, якщо проаналізувати, - це вартість двох тепловозів, які випускає підприємство. Фондом держмайна зроблено все, щоб така продажа не відбулася і відстояна ця позиція в судах.


***
Чи підтримуєте ви позицію лідера СПУ Олександра Мороза та його законопроект стосовно ліквідації Програми Приватизації та введення замість неї Програми управління державною та комунальною власністю? Які основні особливості нового законопроекту?

Володимир Миколайович

23.03.06 09:43



В.С.:

Підтримую. В цій програмі більш чітко виписані функції Фонду, як органу, що покликаний ефективно розпоряджатися держмайном. Приватизація в цій програмі визначається не як реформа, а як один із способів управління майном і стосується лише тих об"єктів, що потребують інвестицій. У зв"язку з цим на перший план виходить завдання ефективного управління державним та комунальним майном. При цьому мається на увазі управління в широкому розумінні, що включає в себе як приватизацію частини об"єктів державної та комунальної власності, та їх повернення в державну або комунальну власність, власники яких виявилися неефективними і не змогли забезпечити підвищення ефективності виробництва та забезпечення необхідних соціальних стандартів.

з 11.00 до 14.00 Інтернет-конференція в ЛігаБізнесІнформ

2003-2006  "Радіопроект", програмування "АІТЕК"

ВГОРУ