This version of the page http://smi.liga.net/articles/IT087761.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-04-01. The original page over time could change.
Падіння гривні б’є рекорди // Мониторинг СМИ
 
Медиа-новости
01.04.2009 Стартует рекламная кампания телеканала "Maxxi-TV"
01.04.2009 Показ фильма "Хостел 2" запретили в Украине
01.04.2009 Издатель "USA Today" объявил об уходе
01.04.2009 Чикагская медиа-компания попросила признать ее банкротом
01.04.2009 ИД "Бурда" объявил о старте рекламной кампании журнала "Отдохни! Звезды"
все новости >>
 

 
01.04
Виктор Ющенко пошел на поправкиАнтикризисный пакет порвали на частиДолгая дорога к вкладуПроблемным банкам обещают 44 млрд. грн. Депутаты позарились на пенсии"Проминвестбанк" отказался от "Национального кредита"Почему политики мечтают стать героями анекдотов
 
MarketGid
Загрузка...
 

 
Новости на эту же тему:
Падение ВВП в апреле может замедлиться
В Белом доме уверены, что доллар останется резервной мировой валютой
Ющенко констатирует падение ВВП на 25-30%
Золото подешевело
К осени экономика Украины свернется на 30–40%, прогнозирует эксперт
Золото подешевело
Золото подешевело
 
Статья

Падіння гривні б’є рекорди

Ірина ДЕМКО (Хрещатик, № 228, 25 грудня 2008)

Попри оптимістичні прогнози урядовців та окремих експертів стосовно стабільності курсу гривні національна валюта, за підсумками року, девальвувала майже на 50 відсотків. Максимальний курс купівлі долара за 2008 рік зафіксовано 17 грудня - 8,8535 грн/$ 1. Найдорожче долар протягом поточного року продавали 18 грудня - 9,8134 грн/$ 1. Найнижчий курс продажу в 2008 році був 21 травня - 4,5175 грн/$ 1, а мінімальний курс купівлі зафіксовано 28 червня - 4,6167 грн/$ 1. Втім, попри зміцнення гривні, яке відбулося протягом останнього тижня, за словами експертів, вона продовжить знецінюватися наступного року.

Які ж були вони - правильні стратегії поведінки

Прийшовши до влади наприкінці 2007 року, Юлія Тимошенко дала сигнал фінансовим колам, що її уряд робитиме все можливе задля зміцнення гривні. Такий підхід міг гарантувати Кабміну стримування інфляції та фактичне підвищення платоспроможності населення, яке за дешевого долара могло б придбати собі більше товарів та послуг. Однак після різкого зміцнення гривні у травні нинішнього року та прорахунків у фінансовій політиці восени уряд втратив важелі впливу, через що гривня почала стрімко знецінюватися. А за умов стагнації низки галузей економіки та через проникнення наслідків світової фінансовї кризи в реальний сектор української економіки значна девальвація гривні могла спричинити повторення аргентинського сценарію, коли стався дефолт. Підігрівали побоювання фінансистів і міжнародні експерти, які поставили українську економіку та її національну валюту в ряд найризикованіших у світі. Та попри надкардинальні заходи Нацбанку та уряду, які підсилили гривню протягом останнього тижня, на думку окремих експертів, через негативні макроекономічні показники падіння національної валюти може продовжитися в 2009 році.

Курсова лихоманка

У січні 2008 року курс купівлі американського долара становив 5,0544 грн/$ 1, продажу - 5,0812 грн/$ 1. Найбільше його зростання припало на останню декаду місяця. Максимальний курс купівлі валюти у січні 2008 року становив 5,0646 грн/$ 1 (25 січня), мінімальний - 5,0521 грн/$ 1 - 12 січня, найдорожче долар продавали по 5,086 грн/$ 1 (25 січня), найдешевше - 5,0753 грн/$ 1 (16 січня). Таким чином, найвигіднішою стратегією протягом першого зимового місяця була б купівля долара 16 січня та продаж 25 січня.

На цій операції можна було заробити в середньому 10 гривень.

У лютому така стратегія не мала б ніякого результату, адже тенденції зростання курсу до кінця місяця не спостерігалося, тому гравцям ринку не вдалося отримати прибуток за рахунок короткострокового зростання курсу. Схожа ситуація на ринку американської валюти була лише в серпні.

В інші місяці 2008 року, здійснюючи трансакції, протягом одного місяця можна було мати прибуток. Протягом липня та квітня, маючи сто доларів та правильно реагуючи на сигнали ринку, реально було отримати 60 грн, а в листопаді - 99,2 грн. Найвигіднішим з цієї точки зору виявився кінець року, прибутковість доларових активів сягала 30 відсотків.

Причини зростання курсу

У першому півріччі 2008 року склалася ситуація, коли дефіцит поточного рахунку платіжного балансу країни ($ 6,8 млрд) був повністю перекритий позитивним сальдо фінансового рахунку ($ 8,6 млрд).

Позитивний платіжний баланс країни в першому півріччі становив $ 1,8 млрд, що й посприяло зміцненню гривні з рівня 5,05 до 4,6 грн/$ 1. Але вже в другому півріччі 2008 року світова фінансова криза призвела до різкого зниження доходів від експорту та одночасного скорочення інвестицій. Крім того, спостерігався відплив спекулятивного капіталу та повернення залучених раніше кредитів. Внаслідок цього платіжний баланс виявився глибоко від’ємним, що сформувало додатковий тиск на гривню. Так, за результатами 2008 року фахівці фінансової інвестиційної групи "Аврора Капітал" очікують негативного сальдо платіжного балансу на рівні $ 5 млрд.

Інвестиційний аналітик компанії "КУА "Спарта" Андрій Шкляр зауважив "Хрещатику", що проблема підвищення курсу долара, а відповідно і знецінення національної грошової одиниці насамперед виникла через значний відплив капіталу з України разом із загальною спадною тенденцією прямих іноземних інвестицій в країну. "Всі ці ефекти були помножені на фінансову кризу в світі, яка спричинила здешевлення продукції української металургії та зменшення доларового потоку", - зазначив експерт.

"Однією із найвагоміших причин зростання долара в 2008 році відносно більшості валют у світі протягом 2008 року стала фінансова криза, глобальне виведення капіталу з ризикових інструментів та інвестування в облігації США",- сказав "Хрещатику" директор ВАТ "КІНТО, Лтд" Олег Пікарський.

"Також посилення попиту на валюту було спричинене побоюваннями щодо стану української банківської системи національних експортерів, які не поспішали переказувати валюту зі своїх рахунків в оф-шорні зони",- прокоментував ситуацію аналітик інвестиційної групи "Сократ" Михайло Сальников.

"Нині, коли процес падіння світових фондових ринків значно сповільнився, ключову роль в валютній динаміці відіграють значні доларові вливання американським урядом в економіку країни",- упевнений керівник аналітичного відділу ВАТ "Український фондовий центр" Володимир Ланда. Крім того, експерт зазначає, що звинувачення Національного банку України у непрогнозованій курсовій політиці здебільшого слід вважати справедливими.

Крім того, світова криза дестабілізувала банківську систему країни. Значний зовнішній борг, брак можливостей його рефінансування, а також політика уряду, спрямована на обмеження грошової маси в період боротьби з інфляцією (квітень - липень 2008 року) спричинили проблеми з ліквідністю в банківській системі. Низка банків опинилися на межі банкрутства. Як засіб боротьби із втратою ліквідності в банківській системі Нацбанк прийняв рішення про заборону дострокового зняття депозитів. Усе це зменшило довіру населення до всієї банківської системи країни.

На такому тлі різко підвищився попит на іноземну валюту. За словами експертів, обсяги незадоволеного попиту населення України на готівковий долар нині становлять не менше $ 300 млн.

За оцінками компанії фінансово-інвестиційної групи "Аврора Капітал", наприкінці 2008 року рівноважний курс американської валюти, який збалансує платіжний баланс та знизить ажіотаж, становить 7,6-8 грн/$ 1.

Майбутнє гривні прогнозами не втішає

Більшість гравців фінансового ринку країни сьогодні впевнені в подальшому зростанні курсу долара. Так, керівник інформаційно-аналітичного центру компанії Forex Club Микола Івченко зазначає, що курс більше як 7 грн/$ 1 гарантовано протримається до кінця весни - літа 2009 року, тож усім лишається приготуватися до дуже тяжкого першого півріччя наступного року.

У першому півріччі продовжиться підсилення долара щодо гривні, потім можна очікувати певного послаблення. "Наприкінці 2009 року гривня коштуватиме від 8,5 гривні за $ 1 відповідно до найімовірніших сценаріїв розвитку світової кризи. За негативним сценарієм курс становитиме 10 гривень за $ 1", - сказав він.

Експерти ринку вважають, що слід очікувати також ситуації, коли влада США свідомо піде на політику зниження курсу долара з метою підтримки своїх експортерів, насамперед виробників автомобілів. Слід зазначити, що перегони центробанків у здешевленні світових валют можуть призвести до непрогнозованих наслідків для світової фінансової системи.

Водночас експерти ринку зазначають, що сьогодні складно прогнозувати коливання курсу гривні 2009 року в умовах невизначеної курсової політики, політичного тиску на НБУ, а також можливої заміни його керівництва. Так, Михайло Сальников зазначив, що вибір Нацбанком стратегії сильної чи слабкої національної валюти сьогодні значною мірою політизований і суттєво залежатиме від кадрових перестановок у керівництві НБУ.

Таким чином, протягом 2008 року українська гривня потрапила під девальваційний тиск внаслідок падіння цін на метали й зернові та скорочення надходжень в Україну за фінансовим рахунком. Українські банки вже вкотре втратили довіру населення, а внаслідок непослідовної політики Національного банку прогнозувати курс на 2009 рік стає ще складніше. Однак, за словами окремих експертів, ситуацію наступного року ускладнюватиме "плаваючий курс" гривні, через що можливі його стрибки і до 13 грн/$ 1, а також зміцнення на рівні 7,5 грн/$ 1.


Источник
Распечатать
 
НА ЭТУ ЖЕ ТЕМУ
Экономика Украины: прогнозы и итоги
ПФТС зростає мурашиними кроками Ірина ДЕМКО (Хрещатик, № 40, 31 березня 2009)
Как цены убивают доходы Наталья МИЧКОВСКАЯ СЕЙЧАС, 30 марта 2009
Получит ли Украина кредит от МВФ? Оксана БОГДАНОВА (Комсомольская правда в Украине, № 69, 30 марта 2009)
МИД пошел по миру Дмитрий КОРОТКОВ (Сегодня, № 66, 30 марта 2009)
Финансовый сектор: робкий оптимизм Владимир ВЕРБЯНЫЙ, Владислав ГОЛОВИН (Дело, № 49, 30 марта 2009)
Рынок валют, банковских металлов
Что будет с долларом Андрей БУРНЫЙ (Сегодня, № 68, 1 апреля 2009)
ПФТС зростає мурашиними кроками Ірина ДЕМКО (Хрещатик, № 40, 31 березня 2009)
Финансовый сектор: робкий оптимизм Владимир ВЕРБЯНЫЙ, Владислав ГОЛОВИН (Дело, № 49, 30 марта 2009)
Долларом и миром правят частные банки Евгений ЧЕРНЫХ (Комсомольская правда в Украине, № 67, 27 марта 2009)
Что может быть лучше доллара? (Фокус, № 13, 27 марта - 2 апреля 2009)
 


Все комментарии Комментариев: 0

(не для публикации)
Введите символы, изображенные на картинке:
Осталось символов - 512
Комментарий будет удален, если:
  • пропагандирует ненависть, дискриминацию по расовому, этническому, половому, религиозному, социальному признакам, содержит оскорбления, угрозы в адрес других участников обсуждения, конкретных лиц или организаций, нарушает любые применимые нормы права;
  • распространяет персональные данные третьих лиц без их согласия;
  • преследует коммерческие цели, содержит спам, рекламную информацию, ссылки на сторонние ресурсы;
  • содержит обсценную лексику и её производные, а также намёки на употребление лексических единиц, подпадающих под это определение
  • комментатор выдает себя за сотрудника сайта, автора и т.п.
  • по иным причинам (в случае если модератор считает это необходимым)
Если Вам кажется, что эти Правила слишком строги и/или жестоки - воздержитесь от написания комментариев на этом ресурсе.

Реклама

 
Хит-статьи
  1. Банкам приказали долго жить
  2. 300 авто залило водой и грязью на Троещине
  3. Катастрофу ждем к лету
  4. Как выбить у проблемного банка свой депозит
  5. Дешевое жилье уже разбирают
  6. На Троещине утонула автостоянка
  7. Газанули не туда: 5 главных последствий подписания газовой декларации
  8. Меладзе на сцене пил шампанское и целовался с Настей Приходько
  9. Как спастись поручителю по кредиту
  10. Почему банки идут ко дну. Работа над ошибками
все хит-материалы >>
 
Анонсы изданий
"Комп&ньоН" №13 от 3 марта 2009
"Компьютерное Обозрение" №11 от 31 марта 2009
"Автоцентр" №14 от 30 марта 2009
 
МЕТА
Загрузка...