This version of the page http://www.holocaust.kiev.ua/news/press_reliz.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-03-31. The original page over time could change.
AblackMenu

Н О В И Н И



Untitled
   ...
 















ПРЕС-РЕЛІЗ

ООН об'єднує зусилля з українським урядом та громадським сектором задля донесення уроків Голокосту, щоб не допустити геноцид у майбутньому.

28 січня, 2008. Київ, Україна. Сьогодні у Києві відбулась відкрита дискусія "Українське суспільство та пам'ять про Голокост: освітній аспект" до Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту. Мета круглого столу - заохочення дискусії щодо історичної пам'яті про Голокост та вироблення рекомендацій із викладання цієї теми в Україні. Дискусія відбулась за ініціативи Представництва ООН в Україні, Міністерства закордонних справ, Міністерства освіти і науки та Українського центру вивчення історії Голокосту.

Серед учасників дискусії були координатор системи ООН в Україні Френсіс О'ДОННЕЛЛ, посол Держави Ізраїль в Україні Зіна КАЛАЙ-КЛАЙТМАН, посол з особливих доручень з питань протидії проявам расизму, ксенофобії та дискримінації Олександр ГОРІН, директор Інституту філософії НАН України академік Мирослав ПОПОВИЧ, директор Українського центру вивчення історії Голокосту Анатолій ПОДОЛЬСЬКИЙ, а також більше 70 викладачів, науковців, дослідників та експертів неурядових організацій, а також представників посольств, органів влади та журналістів.

Згідно з резолюцією № 60/7 Генеральної Асамблеї ООН, 27 січня проголосили Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту. Щоб запобігти актам геноциду у майбутньому, резолюція вимагає від держав-членів ООН розробити навчальні курси з уроків Голокосту та підтримати ініціативи громадського сектору із вивчення цієї теми. Напередодні, Генеральний секретар ООН звернувся до міжнародної спільноти із посланніям з нагоди Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту та закликав донести уроки Голокосту до нинішнього та прийдешніх поколінь.

Відкриваючи обговорення, координатор системи ООН в Україні Френсіс О'ДОННЕЛЛ зазначив, що жертвами Голокосту стали мільйони людей, а саме одна третина єврейського народу і також інші меншини, в тому числі інваліди, рома, релігійні лідери. Цитуючи відповідну резолюцію ООН, він підкреслив "Голокост завжди буде для всіх людей нагадуванням про загрози, які виникають через ненависть, расизм та упереджене ставлення".

Група міжнародного співробітництва з питань просвіти, пам'яті та вивчення Голокосту була створена, щоб забезпечити підтримку політичними лідерами та громадськими діячами ініціатив із донесення уроків Голокосту. "Наразі 25 країн є членами цієї Групи. І ми сподіваємось, що Уряд України приєднається до цієї Групи, щоб сприяти донесенню уроків Голокосту на національному та міжнародному рівнях", сказав пан О'ДОННЕЛЛ.

Директор Українського центру вивчення історії Голокосту Анатолій ПОДОЛЬСЬКИЙ нагадав, що близько 6 мільйонів євреїв Європи загинули у 27 країнах, в тому числі 1.5 мільйона українських євреїв. Пан ПОДОЛЬСЬКИЙ підкреслив, "Тотальне знищення євреїв нацистським режимом в роки Другої світової війни має розглядатися не тільки сторінкою історії єврейського народу, але й складовою частиною історії України". "Саме тому цю трагедію потрібно вивчати та відзначати в українському суспільстві", додав він.

Під час одноденної дискусії, учасники мали можливість обмінятися думками, щодо методології викладання Голокосту в українських школах та університетах та обговорити проблеми, пов'язані з історичною пам'яттю про Голокост в українському суспільстві. Під час заключної сесії учасники розробили рекомендації для урядових структур та неурядових організацій, щодо викладання та вивчення Голокосту в країні.

Фотозвіт з круглого столу "Українське суспільство та пам'ять про Голокост: освітній аспект"
*****

Контакти для ЗМІ:

Представництво ООН в Україні: Вероніка ВАЩЕНКО, Veronika.Vashchenko@un.org.ua, +38.044.253.93.63.
Більше інформації: www.un.org.ua, www.un.org/holocaustremembrance/

До уваги редакторів:

1 листопада 2006 року, 191 держава-член Генеральної Асамблеї ООН консенсусом прийняли резолюцію 60/7 про оголошення 27 січня щорічним Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту. Дата 27 січня була обрана, тому що в цей день 1945 року війська Радянської Армії звільнили найбільший з нацистських концтаборів Аушвіц-Біркенау (Польща).

Група міжнародного співробітництва з питань просвіти, пам'яті та вивчення Голокосту (Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research) була створена за ініціативи швецького Прем'єр-міністра Йорана Перссона у 1998 році. Наразі, 25 країн входять до складу Групи: Аргентина, Австрія, Бельгія, Великобританія, Греція, Данія, Естонія, Ізраїль, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Румунія, Словаків, США, Угорщина, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція та Швейцарія.